Kreativ

ŠTÍTEK: tkáň

Špičková vyšetření umožňuje nový přístroj v českobudějovické nemocnici. Primář oddělení nukleární medicíny Václav Maxa (vlevo), jeho zástupce Vojtěch Kratochvíl i další lékaři mohou díky SPECT/CT kameře přesně lokalizovat problematickou tkáň.

Nová kamera přesně najde změny tkání

České Budějovice - Větší jistotu při vyšetření a poté i optimální léčbu pro konkrétního pacienta pomáhá lékařům budějovické nemocnice stanovit nový přístroj na oddělení nukleární medicíny. To má nyní hybridní SPECT/CT kameru nové generace. Je to nejmodernější zařízení svého druhu v republice.

Zlínská nemocnice (KNTB)

Baťovka: šetrnější léčba pacientů s rakovinou

Zlín - Ozařovat nádory mohou nyní lékaři v krajské Baťově nemocnici rychleji, přesněji a šetrněji. Lineární urychlovač, přístroj, který při léčbě rakoviny využívají, zmodernizovala KNTB za cca 35 milionů korun. Pomohla evropská dotace.

Ilustrační foto.

Některé proteiny ve vysoké koncentraci prý omezují rakovinný růst

V haifské laboratoři vedené nositelem Nobelovy ceny za chemii Aaronem Ciechanoverem objevili slibnou metodu, která by pomocí proteinů mohla zpomalit rakovinné bujení. Vědci, kteří o svém poznatku informovali v odborném časopise Cell, tvrdí, že se s využitím těchto proteinů podařilo omezit růst rakovinné tkáně.

Bezprašná práce: prach ohrožuje zdraví jak pracovníků, tak zákazníků.

Broušení, řezání – typické úkony, při kterých vzniká velké množství prachu. Prach se šíří dále vzduchem a přináší tak velké zdravotní riziko. Závěry studií prokázaly, že výskyt astmatu je 1,5 vyšší u osob vystavených pravidelně dřevěnému prachu. Jak zajistit během práce bezprašné prostředí?

Ilustrační foto

Inkontinence: Pomoct může jednoduchý zákrok

Existují zdravotní komplikace, se kterými se pacienti neradi svěřují svému lékaři. Velkou roli v tom hraje stud nebo určitý blok, který nám brání svěřit se s problémem. Jednou z komplikací, o kterých se nehovoří snadno, je určitě i ženská inkontinence.

Ilustrační foto

Ženy trápí únik moči, může jim pomoct jednoduchý zákrok

Plzeň – Existují zdravotní komplikace, se kterými se pacienti neradi svěřují svému lékaři. Velkou roli v tom hraje stud nebo určitý blok, který nám brání svěřit se s problémem. Jednou z komplikací, o kterých se nehovoří snadno, je určitě i ženská inkontinence.

Ilustrační foto

Bolest zad může být signálem nebezpečných kostních metastáz

Bolest zad může podle přednostky onkologické kliniky Fakultní nemocnice Motol docentky Jany Prausové být signálem nebezpečných kostních metastáz. Rozšíření do kostí je častou komplikací u pokročilého nádoru a zhoršuje vyhlídky na úplné vyléčení, řekla ČTK. Pokud se podaří zachytit rakovinu v raném stadiu, může její léčba předejít vzniku metastáz. Pokud už vzniknou, musejí se léčit, komplikacím brání včasné nasazení biologické léčby.

Ilustrační foto

Bolest zad může být signálem nebezpečných kostních metastáz

Praha - Bolest zad může podle přednostky onkologické kliniky Fakultní nemocnice Motol docentky Jany Prausové být signálem nebezpečných kostních metastáz. Rozšíření do kostí je častou komplikací u pokročilého nádoru a zhoršuje vyhlídky na úplné vyléčení, řekla ČTK. Pokud se podaří zachytit rakovinu v raném stadiu, může její léčba předejít vzniku metastáz. Pokud už vzniknou, musejí se léčit, komplikacím brání včasné nasazení biologické léčby.

Sedmiletá Američanka Faith Lennoxová získala robotickou ruku z 3D tiskárny.

Sedmiletá Američanka získala robotickou ruku z 3D tiskárny

Los Alamitos (USA) - Sedmiletá Američanka Faith Lennoxová si nikdy nemyslela, že by potřebovala svou levou ruku. Její ztrátu si již nepamatovala, přišla o ni, když jí bylo pouhých devět měsíců. Nicméně získat novou robotickou ruku z 3D tiskárny, to je něco zcela jiného. Navíc když si mohla zvolit barvy protézy, vybrala si své oblíbené - růžovou, modrou a fialovou, napsala agentura AP.

Omlazovací metoda Thermage za pomoci radiofrekvenční energie navrací kůži mladý vzhled po jediném ošetření, a to zcela bezoperačně a takřka bezbolestně.

Omlazovací metody táhnou, kliniky estetické medicíny lákají na zákroky

Praha - Změnit vzhled ještě před letním obdobím si přeje více než polovina žen z Prahy a okolí. Vyplývá to alespoň z posledních statistik klinik estetické medicíny v Praze, které v těchto týdnech zvýšený zájem o zkrášlovací metody. Mezi těmi pak vede především Thermage, kryolipolýza nebo úplná novinka RealHair.

Ilustrační foto.

Pražský workshop představí novinky v léčbě arytmií srdce

Praha - Novinky v léčbě poruch srdečního rytmu metodou katetrizační ablace, kdy se v srdci odstraní tkáň vyvolávající nepravidelnost, představí 18. pražský workshop. V neděli a v pondělí se na něm sejde 300 odborníků z celého světa. V živém přenosu z operačního sálu kliniky kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) bude představen nový způsob zobrazení nervových pletení okolo srdce pomocí gama-kamery, která je první svého druhu v Česku. Sdělil to přednosta kliniky kardiologie IKEM profesor Josef Kautzner.

Odborný garant projektu Fit s Deníkem Václav Krejčík.

Výživový poradce Václav Krejčík: Hubnutí bez cvičení nejde

Praha - Instruktor power jógy, výživový poradce a life kouč Energy Clinic v Praze Václav Krejčík je odborným garantem projektu Fit s Deníkem. Čtrnácti finalistkám radí, jak mají správně hubnout. Zaměřil se také na doporučení, které se týká svalů a tuků. „Podle světové zdravotnické organizace podléhá lidstvo epidemii obezity. Pro úspěšné hubnutí je nutný správný postup zaměřený na proměnu poměru mezi tukem a svalovou hmotou," vysvětlil Václav Krejčík.

Ilustrační foto.

Kontaktní čočky nabízejí stále více řetězce, odborníkům to vadí

Brno – Kontaktní čočky se stále častěji prodávají mimo specializované prodejny. Lidé je najdou v drogeriích, nabízejí je také řetězce s elektronikou. Zákazníci si je často kupují bez porady s odborníkem. Koupí si je někdy dříve, než dojdou na kontrolu. Vyplývá to z vyjádření specialistů na brněnském veletrhu Opta.

Bílý dům

Dopis do Bílého domu vykázal možné stopy kyanidu

Washington – Dopis adresovaný do Bílého domu při biologické kontrole vykázal možné stopy kyanidu. Oznámila to ochranka amerického prezidenta Baracka Obamy s tím, že případ vyšetřuje a že žádné další podrobnosti zveřejňovat prozatím nebude, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

Ilustrační foto

Facebook oznámil, jaký obsah už nebude na své síti tolerovat

Menlo Park (USA) - Americká společnost Facebook zveřejnila podrobnější pravidla pro zveřejňování obsahu, včetně toho, co už na své síti nehodlá tolerovat. Rozšířené zásady obsahují více příkladů a novou samostatnou kategorii "nebezpečné organizace". Facebook provozuje stejnojmennou sociální síť, která je podle počtu uživatelů největší na světě. Firma doufá, že teď bude jasnější, jaké příspěvky bude zakázáno na její síti zveřejňovat.

Ilustrační foto.

Děti bojují s rakovinou transplantací vlastní tkáně. V Brně jich udělali už 400

Brno – Malému Matěji byly pouhé čtyři roky, když mu lékaři z Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno objevili pod levou ledvinou zhoubný nádor. Kromě složité léčby rakoviny, čekala chlapce i transplantace vlastní kostní dřeně. Takových operací brněnští lékaři provedli za posledních sedmnáct let už čtyři sta.

Ilustrační foto.

Banka klinických vzorků pomáhá s léčbou rakoviny. Už patnáct let

Banka klinických vzorů Masarykova onkologického ústavu slaví patnáctiny. Jsou v ní už uložené tisíce vzorků. „Od pacienta odebereme biologický vzorek, ten je zpracovaný v biobance, uložený a čeká na své uplatnění," řekl ředitel Regionálního centra aplikované molekulární onkologie Masarykova onkologického ústavu Dalibor Valík.

Ilustrační foto.

Banka klinických vzorků pomáhá s léčbou rakoviny. Už patnáct let

Brno – Banka klinických vzorů Masarykova onkologického ústavu slaví patnáctiny. Jsou v ní už uložené tisíce vzorků. „Od pacienta odebereme biologický vzorek, ten je zpracovaný v biobance, uložený a čeká na své uplatnění," řekl ředitel Regionálního centra aplikované molekulární onkologie Masarykova onkologického ústavu Dalibor Valík.

Ilustrační foto.

Orla mořského zabil u Miličína opět karbofuran

Benešovsko - Rozbor tkání samice orla mořského, kterého na konci osmého týdne roku našli náhodní chodci v oblasti mezi Miličínem, Jiřeticemi a Oldřichovcem u Votic na Benešovsku potvrdil, že vzácného a přísně chráněného ptáka zabil někdo úmyslně. Otrávil ho takzvaným chmelovým jeden, kterému se jinak říká také karbofuran.

Orel mořský.

Potvrzeno! Orla mořského zabil u Miličína opět karbofuran

Voticko - Rozbor tkání samice orla mořského, kterého na konci osmého týdne roku našli náhodní chodci v oblasti mezi Miličínem, Jiřeticemi a Oldřichovcem potvrdil, že vzácného a přísně chráněného ptáka zabil někdo úmyslně. Otrávil ho takzvaným chmelovým jeden, kterému se jinak říká také karbofuran.

Ilustrační foto.

Obézní děti potřebují pohyb

Pokud není dítě nemocné, příčiny jeho tloušťky bývají obvykle dvě. Nevhodný jídelníček a nedostatek tělesných aktivit.

Orel mořský.

Na Benešovsku uhynul další orel mořský. Zda šlo o otravu, určí rozbor tkání

Benešovsko /FOTOGALERIE/ - Další, už třetí orel mořský nepřežil svou návštěvu lokality mezi Jiřeticemi, Miličínem a Oldřichovcem u Votic na Benešovsku. Jeho bezvládné tělo našli náhodní chodci při víkendové procházce jen zhruba sto metrů od místa, kde v roce 2010 zemřel na otravu karbofuranem stejný druh ptáka. Tehdy, ani v prvním případě z roku 2009, policisté z Votic pachatele trestného činu nezjistili.

Orel mořský.

Na Voticku uhynul další orel mořský, zda šlo o otravu, určí rozbor tkání

Voticko – Další, už třetí orel mořský nepřežil svou návštěvu lokality mezi Jiřeticemi, Miličínem a Oldřichovcem na Voticku. Jeho bezvládné tělo našli náhodní chodci při víkendové procházce jen zhruba sto metrů od místa, kde v roce 2010 zemřel na otravu karbofuranem stejný druh ptáka. Tehdy, ani v prvním případě z roku 2009, policisté z Votic pachatele trestného činu nezjistili. Zda i tentokrát vzácného a přísně chráněného dravce, který na našem území hnízdí jen sporadicky, zabil takzvaný chmelový jed, tedy karbofuran, ještě v pondělí 23. února nebylo jisté.

Na délku měl penis mladíka 17 cm, ale v obvodu neuvěřitelných 25 cm.

Velký penis mu ničil život. Nechal si jej zmenšit

Florida – Sedmnáctiletého mladíka tak trápil jeho penis zvláštního tvaru, že si jej nechal upravit. Na délku měla jeho chlouba 17 cm, ale v obvodu neuvěřitelných 25 cm. Mladému muži způsoboval problémy nejen při sexu, ale i při sportu či při nošení kalhot.

K neuvěřitelnému činu se odhodlal Radoslav Spišiak z Košic. Kvůli tomu, že prý měl v těle zánět, pil jen destilovanou vodu. Nejedl žádnou jinou potravu. Za 35 dní této očistné kúry zhubl 27 kilogramů.

Zhubl 27 kilogramů. Pil totiž jen destilovanou vodu

Košice – K neuvěřitelnému činu se odhodlal Radoslav Spišiak z Košic. Kvůli tomu, že prý měl v těle zánět, pil jen destilovanou vodu. Nejedl žádnou jinou potravu. Za 35 dní této očistné kúry zhubl 27 kilogramů. Podle svých slov se však vyléčil.

Policejní vyšetřování na sídlišti Štěpnice v Ústí nad Orlicí.

V kanále ležel lidský plod. Policie nehledá vražedkyni, ale ženu, jež potratila

Ústí nad Orlicí – Policie ve středu odpoledne potvrdila, že v kanalizaci v Ústí nad Orlicí byl skutečně nalezen lidský plod. Nepátrá však po matce – vražedkyni, hledá ženu, která dítě potratila. „Bylo prokázáno, že se jedná o lidský plod, ale ne životaschopný," uvedla pro Deník policejní mluvčí Markéta Janovská.

Policejní vyšetřování na sídlišti Štěpnice v Ústí nad Orlicí.

V kanále ležel lidský plod. Policie nehledá vražedkyni, ale ženu, jež potratila

Ústí nad Orlicí – Policie ve středu odpoledne potvrdila, že v kanalizaci v Ústí nad Orlicí byl skutečně nalezen lidský plod. Nepátrá však po matce – vražedkyni, hledá ženu, která dítě potratila. „Bylo prokázáno, že se jedná o lidský plod, ale ne životaschopný," uvedla pro Deník policejní mluvčí Markéta Janovská.

Policejní vyšetřování na sídlišti Štěpnice v Ústí nad Orlicí.

Kanalizace ukrývala lidskou tkáň

Ústí nad Orlicí /FOTOGALERIE/- Na okraji sídliště Štěpnice v Ústí nad Orlicí probíhalo v úterý odpoledne policejní vyšetřování. Pozornost kriminalistů se upírala ke kanalizační vpusti na křižovatce ulic Mazánkova a Chodská. Na místě kromě kriminalistů zasahovala také Policie ČR, městská policie a hasiči. Případ si převzala Kriminální policie Pardubického kraje.

Policejní vyšetřování na sídlišti Štěpnice v Ústí nad Orlicí.

Kanalizace ukrývala lidskou tkáň

Ústí nad Orlicí - Na okraji sídliště Štěpnice v Ústí nad Orlicí probíhalo v úterý odpoledne policejní vyšetřování. Pozornost kriminalistů se upírala ke kanalizační vpusti na křižovatce ulic Mazánkova a Chodská. Na místě kromě kriminalistů zasahovala také Policie ČR, městská policie a hasiči. Případ si převzala Kriminální policie Pardubického kraje.

MUDr. Petra Mertová, lékařka Oblastní nemocnice Příbram.

Tvorbě střevních polypů nemusí zabránit ani zdravá životospráva

Nejznámějším onemocněním a také největším strašákem zejména dospělé populace je kolorektální karcinom čili rakovina střev. V zažívacím ústrojí se však vyskytují i jiná onemocnění, která dokáží velmi potrápit a při přehlížení a podcenění příznaků i do budoucna ohrozit na životě. Například střevní polypy.

MUDr. Petra Mertová, lékařka Oblastní nemocnice Příbram.

Tvorbě střevních polypů nemusí zabránit ani zdravá životospráva

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Nejznámějším onemocněním a také největším strašákem zejména dospělé populace je kolorektální karcinom čili rakovina střev. V zažívacím ústrojí se však vyskytují i jiná onemocnění, která dokáží velmi potrápit a při přehlížení a podcenění příznaků i do budoucna ohrozit na životě. Například střevní polypy.

Ilustrační foto.

Muži prst osvobodila rozbruska

Dačice – Před hasiči stojí mnohdy kuriózní úkoly záchrany. Například tento týden přímo na stanici profesionálních hasičů v Dačicích vyhledal pomoc mladý muž, kterému kvůli těsnému prstýnku otékal na pravé ruce prostředníček.