Kreativ

ŠTÍTEK: tkáň

Ilustrační foto.

Studie: Cukrovka zvyšuje riziko kažení a vypadávání zubů

Cukrovka zvyšuje riziko kažení a vypadávání zubů, varují na webu Deník diabetika lékaři. Až dvakrát vyšší riziko pro diabetiky potvrdila americká studie z loňského roku, která sledovala trendy ve zdraví zubů během posledních 40 let. Příčinou je cukr, který škodí zubům nejen v potravě, ale i „zevnitř" z organismu.

Finalisté reality show Kroměřížsko hubne.

Finalisté reality show si vyzkoušeli SM systém

Kroměříž – /KROMĚŘÍŽSKO HUBNE/ Reality show Kroměřížsko hubne má před sebou poslední měsíc společných aktivit. Zhruba v polovině dubna proběhne závěrečné vážení a měření, aby bylo možné u každého finalisty vyhodnotit výsledky: ty zveřejníme na konci dubna.

Mamograf s 3D zobrazením v novoměstské nemocnici je aktuálně nejmodernější na Vysočině.

Nejmodernější mamograf v kraji mají v Novém Městě

Nové Město na Moravě - Nejmodernější mamografem na Vysočině od března disponuje novoměstská nemocnice. Jedná se o jeden z pěti přístrojů s 3D mamografií s tomosyntézou, které v současné době pracují v České republice.

Účastnice redukčního programu Zhubněte s Prostějovským deníkem  a Agel Sport Clinic cvičily pod dohledem fitness trenérky Ilony Pánkové

Pohyb musí bavit a vést ke stanovenému cíli

Prostějovsko /SERIÁL O HUBNUTÍ/ – Pokud se rozhodujete pro zařazení pohybové aktivity do svého životního stylu, je to určitě krok správným směrem. Pohybová aktivita je důležitou a nejúčinnější součástí prevence i léčby mnoha onemocnění (např. obezity, cukrovky, zvýšené hladiny tuků v krvi, vysokého krevního tlaku, ischemické choroby srdeční). Účinek pohybové aktivity není dán pouze úbytkem na váze, ale také změnou ve složení těla v zastoupení aktivní tělesné hmoty a tukové tkáně i metabolickými změnami vyvolanými fyzickou aktivitou.

Ilustrační foto.

Lékaři provedli první úspěšnou transplantaci vaječníkové tkáně v Česku

První úspěšná transplantace tkáně vaječníku po léčbě rakoviny prsu v Česku dává dvaatřicetileté ženě naději, že otěhotní a bude mít vlastní dítě. Provedlo ji pražské centrum reprodukční medicíny Sanatorium Pronatal v půli října 2015 a po třech měsících už vaječník normálně fungoval. Žena zatím těhotná není, ale možnost otěhotnět už má, řekl dnes novinářům ředitel pro léčebnou péči docent Tonko Mardešić.

Ilustrační foto.

Vyzkoušejte léčebné a wellness procedury

Není vůbec od věci dopřát si čas od času pobyt v lázních nebo alespoň příjemný prodloužený víkend. Hlavně po zimě se hodí dobít baterky. Tady jsou některé terapeutické a wellness metody, po kterých se budete cítit jako znovuzrození.

Ilustrační foto.

Řídnutí kostí hrozí v každém věku, vyšetření ho včas zjistí

Řídnutí kostí spojované s vyšším věkem hrozí podle Aleny Polanské z pražské polikliniky I.P.Pavlova i mladším lidem. Kdo je hubený, malého vzrůstu, kouří, žije nezdravým životním stylem, nebo má potravinovou alergii, měl by si dát vyšetřit hustotu kostí, řekla lékařka. Osteoporózou trpí téměř milion Češek a Čechů, zlomeninu oslabené kosti utrpí každá třetí seniorka a každý šestý senior. Zdravotní pojišťovny dají ročně za léčbu osteoporózy a souvisejících zlomenin půl miliardy korun.

Ilustrační foto.

Johnson & Johnson zaplatí 500 milionů dolarů za vadné náhrady

New York – Americká společnost Johnson & Johnson a její protetická divize musejí zaplatit zhruba 500 milionů dolarů (téměř 12 miliard Kč) pěti žalujícím, kterým způsobily zdravotní obtíže kyčelní implantáty těchto firem. Nařídila to dnes porota federálního soudu v Texasu. Mluvčí Johnson & Johnson uvedla, že podnik se proti rozhodnutí odvolá.

Uherskohradišťská nemocnice vlastní SPECT/CT přístroj.

Hradišťská nemocnice má unikátní přístroj za 16 milionů

Uherské Hradiště - Je teprve druhou v celé Evropě, která vlastní nový SPECT/CT přístroj. Zařízení, které nahradilo dvanáct let starou gamakameru a které kombinuje nukleárně medicínskou a radiodiagnostickou stránku vyšetření, pořídila Uherskohradišťská nemocnice za 16 milionů korun.

Jarmila Novotná.

Hrůza z rakoviny? Jarmila Novotná ji překonala. Teď pomáhá dalším ženám

Brno – Ženy, které prodělaly rakovinu prsu, po roce nebo dvou tvrdí, že jsou vyléčené. Devětašedesátiletá Jarmila Novotná si to ale nemyslí. „Znovu už sice onemocnět nemůžu, ale úplně zdravá nejsem," tvrdí Novotná, která je předsedkyní správní rady Aliance žen s rakovinou prsu. Ženám se snaží pomáhat překonat nemoc hlavně po psychické stránce.

RAKOVINA PRSU - PROTONY léčí bez kompromisů

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným onemocněním u žen a druhou nejčastější příčinou úmrtí na onkologické onemocnění. Jen v České republice v roce 2012 onemocnělo rakovinou prsu nově 6852 žen, z nichž přibližně 10% bylo ve věku pod 45 let a 20 % ve věku pod 50 let. Zhruba 75% žen má v době diagnosy onemocnění I nebo II stadia, tedy onemocnění, kde se předpokládá po léčbě dlouhá doba dožití.

Ilustrační foto

Jedlíkům prý nemusí chybět pevná vůle

Mnohé lidi stojí obrovské úsilí odolat pokušení vzít si další zákusek či jinou dobrotu. Pokud podlehnou, nemusí to ještě znamenat, že mají slabou vůli. Podle nové studie německých vědců tito lidé mají jen rezistenci na leptin, což je hormon ovlivňující pocit sytosti. O objevu informoval server Infobae.

Rekonstruovaný operační sál Šumperské nemocnice.

Šumperská nemocnice míří mezi elitu. Má nový sál, vybuduje magnetickou rezonanci

Šumperk – Ještě letos v Nemocnici Šumperk první pacienti navštíví pracoviště magnetické rezonance, nově také nemocní lidé mohou využívat sociální lůžka. K provádění operací slouží superaseptický operační sál za sedmnáct milionů korun. To jsou nejzásadnější změny přesně rok poté, kdy se jediným vlastníkem nemocnice stal lékař Martin Polach.

Ilustrační foto.

Virus zika napadá kmenové buňky, z nichž se vytváří mozková kůra

New York - Virus zika napadá a poškozuje kmenové buňky, z nichž se pak vytváří mozek při vývoji lidského plodu v těle matky. Vyplývá to ze studie amerických vědců, která byla dnes zveřejněna ve vědeckém časopise Cell Stem Cell. Podle autorů studie to sice ještě není přímý důkaz, že virus zika způsobuje mikrocefalii. Podle některých už je ale řada spojitostí mezi touto vývojovou poruchou a virem šířícím se již několik měsíců v Latinské Americe.

Novým laserovým přístrojem budou v Kyjově hojit pohybový aparát nebo jizvy.

Jediná ve vesmíru. Energie nového laseru hojí jizvy v kyjovské nemocnici

Kyjov – Ulevuje od bolesti, odstraňuje otoky a urychluje hojení. Laserový paprsek ze speciálního přístroje v kyjovské nemocnici využívá každým rokem stále více lidí. Tamní rehabilitační oddělení proto nyní získalo výkonnější, vysoce moderní laser. „Zjednodušeně je to světlo, které léčí," uvedl mluvčí nemocnice Filip Zdražil.

Ilustrační foto

V Česku přibývá případů smrtelné idiopatické plicní fibrózy

V Česku přibývá zachycených případů smrtelné a nevyléčitelné idiopatické plicní fibrózy. Zjizvení plicní tkáně, která se stává pro dýchání nefunkční, je ročně odhaleno u zhruba stovky pacientů, u řady v pokročilém stadiu, sdělila přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková s tím, že léky dokážou nemoc zpomalit, nutné ale je odhalit ji včas.

Ilustrační foto

První pacient v Česku dostal náhradu menisku, která se vhojí do těla

První český pacient dostal místo poškozeného menisku v koleni umělohmotnou náhradu z polykarbonátu, která se časem vhojí do těla a zamezí dalšímu poškozování kloubní chrupavky. Operaci provedli lékaři kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol ve spolupráci s belgickým specialistou profesorem Rene Verdonkem. Sdělil to přednosta kliniky Tomáš Trč.

Ilustrační foto.

Místo k zubaři spěchal k psychiatrovi. Hrozila mu i smrt

Region – Bolest zubu a již značně otékající čelisti byla veliká, ale v případě Petra (který si nepřál zveřejnit celé jméno, pozn. red.) byl strach ze zubaře ještě větší. „Přímo panický," vzpomněl sedmatřicetiletý muž ze Zlína. Ze zoufalství tedy přistoupil k překvapivému kroku. „Strach mě místo do zubařského křesla dohnal k psychiatrovi," přiznal.

Plné nasazení na dispečinku dopravní zdravotnické služby.

Rychle, ale určitě ne zběsile

Karviná - Mít absolutní přehled, kde se zrovna nachází několik sanitních vozů po celém okrese i mimo něj. K tomu schopnost improvizovat a rychle reagovat na nenadálé situace, jako je třeba náhlý převoz pacienta na psychiatrii. Do toho plánovat trasy sanitek převážející pacienty mezi lékaři, nebo také vzorky tkání a krve na vyšetření.

Osmdesátiletou paní Růženu z Valašské Bystřice (vpravo) doslova zachránila převazová sestra z nemocnice ve Valašském Meziříčí Kateřina Palinčáková (na snímku vlevo).

Streptokok seniorku málem připravil o život

Valašská Bystřice, Valašské Meziříčí  - Přes čtyři roky trápily osmdesátiletou paní Růženu z Valašské Bystřice komplikované otevřené rány po celém těle způsobené jedním malým vředem na břiše. Nezabíraly žádné osvědčené metody léčby ran a nemocná žena se smiřovala s nejhorším. Pomohla jí až speciální léčba takzvaného vlhkého hojení, kterou jí nasadila převazová sestra v nemocnici ve Valašském Meziříčí. Doslova jí tím zachránila život.

Ilustrační foto

Lymfodrenáž pomůže od bolesti

Cítíte se unavení či máte pocit tzv. těžkých nohou? Nebo potřebujete jenom detoxikaci svého organismu? Městská nemocnice v Duchcově rozšířila služby na oddělení fyzioterapie o přístrojovou lymfodrenáž. Skrze ni se lidem s různými potížemi může výrazně ulevit.

Českobudějovická nemocnice. Ilustrační foto.

Ozařování nádorů je přesnější

České Budějovice - Lepší technické možnosti, kvalitu i komfort léčby může nově poskytnout budějovická nemocnice pacientům s nádorovým onemocněním. Dokončila modernizaci komplexního onkologického centra. Jeho součástí jsou dva nové lineární urychlovače vybavené moderní technologií.

Ilustrační foto

Lymfodrenáž pomůže od bolesti

Teplicko - Cítíte se unavení či máte pocit tzv. těžkých nohou? Nebo potřebujete jenom detoxikaci svého organismu? Městská nemocnice v Duchcově rozšířila služby na oddělení fyzioterapie o přístrojovou lymfodrenáž. Skrze ni se lidem s různými potížemi může výrazně ulevit.

Iktové centrum

Malátnost může signalizovat katastrofu

Praha - Čtyřem pacientům s příznaky cévní mozkové příhody pomáhali ve čtvrtek pražští záchranáři. Po poskytnutí neodkladné péče je převáželi na specializovaná pracoviště nemocnic – takzvaná iktová centra. Aktuální údaje přitom vyvracejí poměrně rozšířené představy, že „mrtvice" hrozí hlavně mužům vyššího věku.

Českobudějovická nemocnice. Ilustrační foto.

Ozařování nádorů je přesnější

České Budějovice - Lepší technické možnosti, kvalitu i komfort léčby může nově poskytnout budějovická nemocnice pacientům s nádorovým onemocněním. Právě dokončila modernizaci komplexního onkologického centra. Jeho součástí jsou dva nové lineární urychlovače vybavené moderní technologií.

Ilustrační foto.

Odbornice: Červené maso je důležitou součástí výživy

Červené maso je podle nutriční terapeutky Kateřiny Šimkové důležitou součástí výživy a do zdravého jídelníčku patří. V Česku sní podle statistiků každý v průměru 50 kilogramů červeného masa ročně, nejvíc muži od 18 do 59 let. Světová zdravotnická organizace doporučila jíst červené maso jen dvakrát týdně, poukazuje na zdravotní rizika nadměrné konzumace. Červené maso řadí do skupiny tzv. lehčích rakovinotvorných lá­tek.

Ilustrační foto.

Nové přístroje v Podhorské nemocnici

K vyšetření pacientů mají v Podhorské nemocnici v Bruntále čtyři nové přístroje, obměna za starší typy přišla na víc než dva miliony korun. Interní oddělení má nový ultrazvuk a pak EKG přístroje.

V Brně zkoumají krysí jazyk i řasy ve vodě. Díky mikroskopu.

V Brně zkoumají krysí jazyk i řasy ve vodě. Díky mikroskopu

Brno – Tání ledu nebo třeba malé živočichy ve vodě mohou nově sledovat brněnští pracovníci Akademie věd. Díky novému elektronovému mikroskopu studují jako jediní v České republice neupravené živé buňky. Dosud je před pozorováním museli vědci sušit nebo čistit, což výzkum zkreslovalo. „Pozorovali jsme díky přístroji například jazyk krysy, který jsme postupně dehydrovali. Následně jsme sledovali změny v jejím těle," vysvětlil vedoucí vědecké skupiny Vilém Neděla.

V Brně zkoumají krysí jazyk i řasy ve vodě. Díky mikroskopu.

V Brně zkoumají krysí jazyk i řasy ve vodě. Díky mikroskopu

Brno – Tání ledu nebo třeba malé živočichy ve vodě mohou nově sledovat brněnští pracovníci Akademie věd. Díky novému elektronovému mikroskopu studují jako jediní v České republice neupravené živé buňky. Dosud je před pozorováním museli vědci sušit nebo čistit, což výzkum zkreslovalo. „Pozorovali jsme díky přístroji například jazyk krysy, který jsme postupně dehydrovali. Následně jsme sledovali změny v jejím těle," vysvětlil vedoucí vědecké skupiny Vilém Neděla.

Ilustrační foto

Sexuální asistentka pro hendikepované: Většina lidí nás má za prostitutky

Brno - I Brno má od listopadu sexuální asistentku pro hendikepované. Jednou z pěti vyškolených je pětatřicetiletá Brňanka používající pseudonym Helena. Před třemi lety si nezaměstnaná žena začala vydělávat jako prostitutka. Spolupráci na projektu jí nabídla organizace Rozkoš bez rizika, kam chodila na pravidelná vyšetření na pohlavně přenosné infekce.

Ilustrační foto

Piperin, nová naděje pro obézní

Vědci potvrzují, že molekuly piperinu mají silné odtučňovací vlastnosti a pomáhají definitivně odstranit problémy s nadváhou. Principy, podle nichž piperin působí, umožňují udržet si štíhlou postavu bez toho, že bychom museli měnit jídelníček. Dietologové potvrzují, že obezita byla definitivně poražena, píše agentura ANSA.

Slezská nemocnice v Opavě. Ilustrační foto.

Slezská nemocnice otevře dveře zdravým

/POZVÁNKA/ Slezská nemocnice využívá 115. výročí opavské nemocnice k prohlídce svých vybraných pracovišť. Návštěvníkům nabídne ve středu 2. prosince od 13 do 17 hodin možnost nahlédnout takříkajíc do zákulisí největšího zdravotnického zařízení v regionu.