Kreativ

ŠTÍTEK: tkáň

Muž kouřící e-cigaretu. Ilustrační snímek

Američanovi explodovala v ústech elektronická cigareta. Zemřel na mrtvici

Výbuch elektronické cigarety usmrtil čtyřiadvacetiletého muže z amerického Texasu. Exploze Williamu Brownovi sice poškodila krční tepnu, podle lékařské zprávy však zemřel o dva dny později v důsledku mozkové mrtvice. Pravděpodobně se tak stal druhým Američanem, který zemřel na následky exploze tohoto inhalátoru.  

Kořeny pampelišky lékařské

Zelená lékárna: Osm nejlepších bylin na odvodnění

Zadržování vody v těle je stále častějším jevem. Souvisí s nedostatkem pohybu, civilizačními nemocemi, užíváním antikoncepce, přemírou solení, ale i příjmem vyššího množství cukru a přemírou nevhodné stravy, ale také s narůstajícím věkem.

Sportovní halu v Poděbradech u Labe čeká zásadní proměna.

V přestavované sportovní hale objevili nebezpečný azbest

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Jen před pár dny začala rekonstrukce sportovní haly Bios u Labe a už nyní je jasné, že stavební práce potrvají déle, než bylo plánováno. Tedy rozhodně neskončí v listopadu 2019, jak je uvedeno ve smlouvě mezi městem a dodavatelem prací. Důvodem je výskyt nebezpečného azbestu. Nejnákladnější investice poděbradské radnice pro letošní rok se tak ještě prodraží.

Vchod do Klau­diánovy nemocnice v Mladé Boleslavi.

Nemocnice dokáže operovat mandle šetrněji

Mladá Boleslav - Klaudiánova nemocnice nabízí pacientům jako vůbec první pracoviště v republice možnost nové a šetrnější operaci krčních mandlí. Takzvaná Bizact tonsilektomie je prováděna novou technologií, za použití pouze jednoho nástroje. Nadstandardní výkon oproti běžnému odstranění přijde zájemce na 9 tisíc korun.

Nový holmiový laser, vůbec první svého druhu v Evropě, slouží pacientům urologického oddělení českobudějovické nemocnice.

Urologie má nový laser

České Budějovice - Nový holmiový laser, vůbec první svého druhu v Evropě, slouží pacientům urologického oddělení českobudějovické nemocnice.

Ilustrační foto.

Chirurgická ambulance už funguje nepřetržitě

Sušice – Od neděle opět v Nemocnici Sušice funguje chirurgická ambulance v nepřetržitém režimu bez ohledu na svátky a víkendy. Nepřetržitý provoz byl zrušen v listopadu loňského roku kvůli nedostatku lékařů.

Náledí - ilustrační snímek

Účet za mrazy: VZP dá ročně za ošetření omrzlin a podchlazení deset milionů

Kvůli mrazivému počasí z posledních dnů v Česku se lékařům plní čekárny i ambulance. S omrzlinami, podchlazením a dalšími přímými následky nízkých teplot končí v posledních třech letech v péči lékařů každoročně kolem tisícovky klientů VZP. V předloňském roce přesáhly náklady na jejich léčbu částku 12,3 milionu korun.

Kladenská nemocnice může dětem nabídnout lepší vyšetření i příjemně

Kladenská nemocnice může dětem nabídnout lepší vyšetření i příjemně

Kladno – Neobyčejný oxymetr určený k monitorování okysličení tkání ve středu doplnil vybavení dětského oddělení kladenské nemocnice. Přístroj za více než sto tisíc korun je pozoruhodný především tím, že jeho senzory neobsahují kovové díly, a tak mohou být připojeny na pacienta i během vyšetřování pomocí magnetické rezonance. 

Ilustrační foto

Blanenská nemocnice získala nové CT. Pomůže také v boji s mrtvicí

Blansko - Bezpečnější a rychlejší vyšetření podstoupí pacienti blanenské nemocnice. To vše díky nové počítačové tomografii neboli zkráceně CT. „Umožní také větší množství vyšetření,“ uvedla před časem mluvčí nemocnice Kateřina Ostrá. Nový přístroj je v provozu od konce loňského prosince. Slouží k zobrazení vnitřních orgánů a tkání.

Ilustrační foto

Fond přispěje na nákup vybavení

Litomyšl – Posláním Nadačního fondu pro rozvoj zdravotnictví Litomyšlska je zvýšení dostupnosti a kvality zdravotní péče pro všechny občany této lokality. Tentokrát správní rada rozdělila milion korun na tři projekty.

Ilustrační fotografie.

Chlapce zranila petarda na ruce

Třináctiletého chlapce museli první den nového roku odpoledne ošetřovat záchranáři. Chlapec si totiž při manipulaci s pyrotechnikou poranil ruku.

Ilustrační foto

Do Alp bez cestovního pojištění? Chřipka může vyjít i na deset tisíc korun

Zlomené ruce, přetrhané vazy v koleni, různé pohmožděniny, ale i chřipka nebo srážka s lyžařem. Pokud se někdo rozhodne odjet na hory do zahraničí a vůbec se nepojistit, pak si neuvědomuje, že náklady, které by mohl platit, nejsou vůbec malé. Lidé navíc často podceňují pojištění odpovědnosti. U odpovědnosti za způsobené škody, především při srážce lyžařů, pak může jít až o statisícové částky.

STOP dekubitům

Upozornili na proleženiny

Svitavy - Nemocnice Pardubického kraje se i v letošním roce připojila ke kampani Světový den STOP dekubitům.

Světový den STOP dekubitům.

Odborníci radili, jak zabránit proleženinám

Pardubický kraj - Ve všech pěti nemocnicích Pardubického kraje se ve středu uskutečnila akce nazvaná Den STOP dekubitům. Od devíti do jedné odpoledne se kdokoliv mohl přijít poradit a zjistit informace o problematice proleženin a především o jejich prevenci.

Ilustrační foto

Nemocnice poradí, jak předcházet vzniku proleženin

Pardubický kraj - Nemocnice Pardubického kraje se i v letošním roce připojuje ke kampani Světový den STOP dekubitům. Ve všech pěti nemocnicích upozorní na závažnou problematiku, které může nejen prodloužit léčbu, ale rovněž i zvýšit riziko úmrtí. Osvětová akce, jejímž cílem je zvýšení informovanosti o proleženinách a prevenci, se uskuteční ve středu 15. listopadu 2017 od 9.00 do 13.00 hodin.