Kreativ

ŠTÍTEK: Skotsko

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Jasný vzkaz do Londýna? Stoupenci nezávislosti Skotska získali většinu

Strany usilující o nezávislost Skotska získaly ve volbách většinu křesel v místním parlamentu, což jim dává prostor k prosazení referenda o vystoupení ze Spojeného království. Vyplývá to z průběžných výsledků voleb. Šéfka Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová už dala najevo, že referendum je odhodlána prosadit. To nechce připustit britský premiér Boris Johnson, jemuž ale Sturgeonová vzkázala, že zabránit plebiscitu by bylo absurdní. 

Vladimír Holík

Vladimír Holík zažil extraligové časy, po třicítce mu učarovala Francie

Vychoval jej opavský Slezan, se kterým si už jako mladíček zažil slavné extraligové časy. Vladimír Holík je bývalý hokejový obránce, který má na kontě 140 startů v tuzemské nejvyšší soutěži, zahrál si také ve Skotsku, hodně povedené období si nechal na druhou polovinu své kariéry, kterou strávil ve Francii.  

Ilustrační foto

Whisky - drink známý již přes půl tisíciletí

Je whisky vaše gusto? Jak už nápěv známé písně naznačuje, tak popíjení whisky či whiskey prezentuje jistý způsob nezaměnitelného pocitu luxusu a vybraného stylu. Whisky se vyrábí v mnoha zemích napříč všemi kontinenty. Znalci tvrdí, že žádná ze značek tohoto destilátu nechutná stejně. O původu a historii whisky, jsme si povídali s Petrem Vavřinou, brand managerem značky Stará žitná myslivecká z Palírny U Zeleného stromu.

Skotský ostrov Skye je plný tajemství.

FOTO: Skotský ostrov Skye je plný tajemství, říká cestovatel Dostálek

Obraz Skotska coby země mužů v sukních, nadměrné šetrnosti, dudáků a whisky stále ještě v myslích lidí přetrvává. Ale je to také země nádherné divoké přírody, nekonečných hor, rozsáhlých vřesovišť, starých hradů, památných míst, kde se odehrávaly nesmiřitelné boje a historických měst a v poslední době už i institucionální chuti po samostatnosti. Ke Skotsku patří také tajuplný ostrov Skye (Isle of Skye), opředený bájemi a kouzly. Ještě před ním už jej máme na dohled, stejně tak nový most, přes který se naň dostaneme, zastavujeme u hradu Eilean Donan Castle, který je zatím vyvrcholení dne.

Skotský shortbread

Recept na sušenky shortbread. Tato dobrota zmizí ze stolu okamžitě

Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.

Fotbalové střípky David Kobylíka

Fotbalové střípky Davida Kobylíka: Kdo přijde po Látalovi, slízne smetanu

Obránce Slavie Ondřej Kúdela je pro mě s velkým náskokem absolutně nejlepší stoper v lize. Ba co víc, on je pro mě osobností celé soutěže. Je to tichý šéf Slavie. Slovo „tichý“ se sice v souvislosti s Kúdelou může po kauze z utkání proti Rangers a jeho zkratu jevit poněkud směšně. Tam ve Skotsku totiž opravdu tiše řekl Kamarovi něco, čeho teď určitě lituje.

Demonstrace za nezávislost Skotska.

Skotsko opět vyhlíží po svobodě. Do voleb zbývá měsíc

Už za měsíc 6. května se budou konat skotské volby. Kampaň je v plném proudu. Tak jako vždy v posledních letech je jejím hlavním tématem nezávislost. Jenže ani letos to zatím pro skotské bojovníky za svobodu na Londýně nevypadá příliš dobře.  

Jaroslav Kaňák.

OSOBNOST REGIONU: Mým snem je vychovat jednoho špičkového ragbistu, říká Kaňák

/ROZHOVOR/ Touto dobou byl v areálu den co den hluk. Trénoval A-tým, stejně jako ti nejmenší, víkendy pak byly plné zápasů. Letošní jaro je však druhé za sebou, kdy sportoviště v Raisově ulici v Ostravě-Mariánských Horách osiřelo. „Nic se tu neděje. Upřímně se modlím, aby to co nejdřív skončilo. Mám z toho vrásky na čele,“ říká Deníku sportovní ředitel a mládežnický trenér místních ragbistů Jaroslav Kaňák.

Známka vlevo je pro sparťany, známka vpravo zase pro slávisty (dohromady pak tvoří míč)

Kousek pro fotbalové fajnšmekry. Sparta a Slavia mají svou známku

Na začátek dovolte malou hádanku. Co je starší: fotbal, či poštovní známka? Zatímco budete dumat (pátrejte v 19. století), nechte si vyprávět jeden příběh, jenž právě v těchto dnech zdánlivě nesouvisející světy – poštu a sport – propojil. A nejen je…

Brankář Dunajské Stredy a reprezentační jednadvacítky Martin Jedlička.

Lvíčata jdou do boje. Těšíme se! Každý se chce ukázat, hlásí brankář Jedlička

/FOTOGALERIE/ Měl by patřit k hlavním oporám reprezentační jednadvacítky, která dnes ve Slovinsku zahájí zápasem proti Itálii (výkop v 18 hodin) skupinovou fázi mistrovství Evropy. Brankář Martin Jedlička věří, že se svými generačními souputníky může na šampionátu, který se bude hrát v úplně novém formátu, minimálně zopakovat téměř čtyři roky starý semifinálový úspěch z mistrovství Evropy do devatenácti let v Gruzii.

Radoslav Kováč

Opava jede bojovat do Edenu, Kováč řeší sestavu

Nejtěžší možný soupeř čeká v neděli na fotbalisty Slezského FC Opava. Kdo? Slavia Praha. Ligový lidr a čerstvý čtvrtfinalista Evropské ligy. Favorit je tedy jasně daný. Sešívání už v letošním ročníku Slezanům jednu nadílku uštědřili, v Městských sadech vyhráli 6:0. Opavští v nejvyšší soutěži Slavii ještě nikdy neporazili.  

Fotbalisté Slavie Praha

Proč Evropa šílí ze Slavie. Český klub je známý v Anglii i Španělsku

Ve čtvrtek mohou zesílit vlnu superlativů, jež se na ně hrne už dva roky z celé Evropy. Fotbalisté Slavie by tohle tsunami ještě více rozdráždili postupem do čtvrtfinále Evropské ligy. V prvním zápase remizovali doma s Glasgow Rangers 1:1, ve Skotsku přesto rozhodně nebudou v roli outsidera.

Fotbalisté Slavie Praha

Proč Evropa šílí ze Slavie. Český klub je známý v Anglii i Španělsku

/UVNITŘ ANKETA O NEJLEPŠÍ ČESKÝ TÝM V HISTORII/ Ve čtvrtek mohou zesílit vlnu superlativů, jež se na ně hrne už dva roky z celé Evropy. Fotbalisté Slavie by tohle tsunami ještě více rozdráždili postupem do čtvrtfinále Evropské ligy. V prvním zápase remizovali doma s Glasgow Rangers 1:1, ve Skotsku přesto rozhodně nebudou v roli outsidera.

Úvodní zápas osmifinále fotbalové Evropské ligy: Slavia Praha - Glasgow Rangers, 11. března 2021 v Praze. Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Kouč Slavie: Měli jsme dát víc než gól. O víkendu bych ligu raději nehrál

Podle trenéra Jindřicha Trpišovského měli fotbalisté Slavie z domácího úvodního utkání osmifinále Evropské ligy proti Glasgow Rangers vytěžit více než jeden vstřelený gól a remízu 1:1. Kouč Pražanů je však přesvědčen, že pokud jeho svěřenci za týden ve venkovní odvetě dají branku, postupové šance se otočí k červenobílým.

Trenér fotbalistů skotského Glasgow Rangers Steven Gerrard

Z ráje do pekla a zpět. Rangers pod taktovkou legendy drtí soupeře

Fotbalové Skotsko má po dlouhých deseti letech nové krále. Po zelenobílé dekádě Celtiku Glasgow se na trůn vrací jeho městský rival a nejúspěšnější klub skotské historie Rangers. Tým vedený fotbalovým géniem Stevenem Gerrardem tak zřejmě definitivně zahnal chmury z posledních let.

Trenér fotbalistů skotského Glasgow Rangers Steven Gerrard

Z ráje do pekla a zpět. Rangers pod taktovkou legendy drtí soupeře

Fotbalové Skotsko má po dlouhých deseti letech nové krále. Po zelenobílé dekádě Celtiku Glasgow se na trůn vrací jeho městský rival a nejúspěšnější klub skotské historie Rangers. Tým vedený fotbalovým géniem Stevenem Gerrardem tak zřejmě definitivně zahnal chmury z posledních let.

Velryby nám doslova z hlubin moří pomáhají regulovat pozemskou teplotu.

Zachraňte velryby. Obrovští savci mohou člověku pomoci s oxidem uhličitým

Obrovské tělo plejtváka zprudka vyjíždějící z hlubiny oceánu, mohutné plácnutí ocasu keporkaka o hladinu. Ale rovněž mrtvé, nadouvající se a osamocené tělo myšoka na pláži. Tato velkolepá stvoření vždy v lidech vzbuzovala silné emoce. Co však u nich až donedávna člověk neregistroval, je jejich globálně významná role v koloběhu oxidu uhličitého v přírodě. Jejich těla jsou totiž ohromnými zásobárnami tohoto skleníkového plynu a jejich přítomnost v oceánech zásadně ovlivňuje okolní ekosystémy. „Doslova z hlubin moří nám pomáhají regulovat pozemskou teplotu,“ píše BBC Science.  

Z filmu Pán prstenů

Jak zní nejkrásnější scény ze slavných filmů v anglickém originále

One Ring to rule them all, One Ring to find them… aneb Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže. Komu z fanoušků Pána prstenů by se tato slova nevryla do paměti jako by tam byla vepsána přímo tajemnou řečí Mordoru? A co slavné „Já letím Jacku!“ z legendárního Titanicu? Podívejte se, jak zní ty nejkrásnější scény ze slavných filmů v anglickém originále.

Dezinfekce prostor kvůli covidu-19. Foto: archiv

Berbrova dezinfekce? Sigma o ničem neví, do Holice nedorazili

Tahle dezinfekce vyšla pořádně draho. A dost možná ještě účet není konečný. Snad tedy pokud jde nikoliv o finance, ale fotbalové činovníky kolem Romana Berbra, kteří si v rámci „boje proti koronaviru“ vymysleli povedený byznys.

Život ve Skotsku

Anglicky se dá naučit také u animovaných filmů pro děti

Klára Martinovská žije ve Velké Británii už déle než šestnáct let. Z malé vesničky u Slaného ve Středočeském kraji odešla ve svých šestadvaceti letech. Nyní žije a pracuje v Birkhill house, což je rezidence hraběte z Dundee, která se nachází na břehu řeky Tay, kousek od St. Andrews ve Skotsku.