Kreativ

ŠTÍTEK: Skotsko

Dráhové cyklisty brněnské Dukly i reprezentace vede kouč Petr Klimeš

Skotsko vítá monstrózní mistrovství světa. Nabízí třináct cyklistických odvětví

Na nadcházejících jedenáct dní se Skotsko stane středobodem cyklistického světa. Na společném šampionátu třinácti různých odvětví, které se konají napříč Skotskem, se představí vyslanci víc než sto dvaceti zemí, mezi nimi přes devadesát českých závodníků. Nové majitele poznají víc než dvě stovky druhových dresů pro mistry světa.

V České Třebové zavlála vlajka Skotska. Muži a ženy v kiltech házeli kladivem

V České Třebové zavlála vlajka Skotska. Muži a ženy v kiltech házeli kladivem

/FOTO/ Urostlí muži a ženy ve skotských sukních se v sobotu 15. července vrátili do České Třebové, aby společně odstartovali třetí ročník Highland games. Jedná se o závody v tradičních skotských těžko atletických disciplínách, jako jsou hod kládou, vrh kamenem, hod závažím do výšky i do dálky a hod skotským kladivem. Areál Na Horách v České Třebové letos přivítal sedm účastníků kategorie masters, šest v kategorii muži a čtveřici žen.

Je to 20 let, co roudnický rodák Karel Sláma uspěl na celosvětové olympiádě lékařů. Ve skotském Sterlingu vyhrál tenisový turnaj v singlech a domů přivezl zlatou medaili.

Tenisové Skotsko: „Byly to nervy,“ vzpomíná bývalý primář Sláma z Ústí nad Labem

Je to 20 let, co roudnický rodák Karel Sláma uspěl na celosvětové olympiádě lékařů. Ve skotském Sterlingu vyhrál tenisový turnaj v singlech a domů přivezl zlatou medaili. Karel Sláma je pro většinu lidí v krajské metropoli známý jako lékař a bývalý dlouholetý primář ORL oddělení ústecké Masarykovy nemocnice. Začátkem června oslavil 79 let.

Na návsi v Kostelíku se uskutečnil již třináctý ročník festivalu Skotsko v Kostelíku.

Podívejte se: Kostelík patřil již třináctým rokem skotské kultuře

Skotsko je drsná země s tajemnou historií známá nejen díky kiltům či dudám. Typické pro tuto severskou oblast jsou i skupinové tance, whisky, národní jídlo Haggis, ale i Highland games. To vše nabídl oblíbený festival Skotsko v Kostelíku, který letos uskutečnil v malinké obci na Rakovnicku již potřinácté.

Marek Rauchfuss zvítězil podruhé v prestižním Bikemartonu Drásal

Rauchfuss ovládl Drásala. Vrcholem sezony bude šampionát ve Skotsku, říká

Bikeři z týmu Česká spořitelna Accolade kralovali v tradičním Bikemartonu Drásal, který se konal v Holešově už po třicáté. Marek Rauchfuss dokázal prestižní závod v Hostýnských vrších na 118 kilometrů vyhrát už podruhé (poprvé v roce 2017). Na druhé příčce dojel v sobotu jeho týmový parťák Jaromír Skála a pátý pak Marek Bartůněk.

Markéta Burešová

Markéta Burešová: Svou energii mohu díky kickboxu dostat ven

/FOTO/ Od mala se věnuje sportu, závodně hrála volejbal. Studuje vysokou školu, pracuje v projektu Trenéři do škol, trénuje děti ve volejbale, atletice a kickboxu. Kickboxu se věnuje od konce roku 2021. A má v něm už řadu velkých úspěchů. Na nedávném mistrovství Evropy získala zlato a stříbro. To je třiadvacetiletá Markéta Burešová.

Jedna z legendárních fotek lochnesské příšery z roku 1934 je ve skutečnosti padělek. Její autor přidělal na model ponorky vyřezávanou hlavu plaza.

Lochnesská příšera se před 90 lety stala hvězdou novin. Kvůli děsivému příběhu

Lidé, kteří v ni věří, ji láskyplně nazývají Nessie. Příběhy o Lochnesské příšeře žijící v jednom ze skotských jezer se mezi místními vyprávějí skoro odnepaměti. V těchto dnech je to ale 90 let od chvíle, kdy vyšel jeden z nejslavnějších novinových článků o údajném zahlédnutí nestvůry z jezera. Z Lochnessky se toho dne stal skutečný fenomén. Údajní svědci prý zažívali při setkání s příšerou děsivé chvíle.

Z třetí příčky se raduje zlínská kolová po skončení základní části extraligy, což znamená postup na červencový finálový turnaj kvinteta nejlepších celků v Plzni. Dvojice Tomáš Horák s Radkem Adamem ve 3. kole ve Svitávce uhrála druhou příčku.

OBRAZEM: Zlínská kolová si zahraje o titul a touží po MS

/FOTOGALERIE/ Z třetí příčky se raduje zlínská kolová po skončení základní části extraligy, což znamená postup na červencový finálový turnaj kvinteta nejlepších celků v Plzni. Dvojice Tomáš Horák s Radkem Adamem ve 3. kole ve Svitávce uhrála druhou příčku.

Horalské hry v Paračově - mistr republiky Daniel „Šrek“ Zach.

VIDEO: Siláci v Paračově měřili svoje schopnosti podle starých tradic Skotska

Sílu, mrštnost, vytrvalost a dobrý odhad. To vše si mohli v sobotu 29. dubna v Paračově na Strakonicku vyzkoušet návštěvníci Horalských her. Ty připravil Sportovní klub Kládaklan Česká republika v Praze. „Už roky pořádáme pro veřejnost akce s názvem Highland games, což jsou ve volném překladu Horalské hry,“ řekl náčelník klubu David Mazáč.

Skotské pobřeží, ilustrační snímek.

Skotský ostrov je na prodej. Soukromý ráj zatím obývají jen vzácní ptáci

Zatím je neposkvrněným panenským rájem, kde žijí vzácné druhy zvířat a rostlin. Na skotský ostrov Barlocco dosud příliš mnoho lidí nevkročilo. V nedaleké budoucnosti se ale může stát domovem bohatého šťastlivce. Ostrov je totiž nyní na prodej. Vzhledem k počtu v současnosti neobydlených skotských ostrovů jde o poměrně jedinečnou příležitost. 

Marie Stuartovna sama sebe považovala za legitimní dědičku anglického trůnu

Byl to příběh lásky. První vztah královny Marie Stuartovny ale ukončilo neštěstí

Marie Stuartovna se do dějin zapsala především jako skotská královna popravená svou sestřenicí Alžbětou I. kvůli sporům o anglický trůn. Původně ale měla tato žena stát v čele jiné země - vdavky se totiž stala francouzskou královnou. Francii milovala a stejný cit ji zřejmě vázal i k jejímu prvnímu manželovi. Kratičké manželství těchto tehdy ještě prakticky dětí ale ukončila tragédie. Vzali se před 465 lety.

Patrik Strnad si opět připsal gól z půlky hřiště

VIDEO: Gól à la Schick. Šumperský Strnad se trefil z poloviny hřiště

Tak tohle byla nádhera. Fotbalista divizního Šumperku Patrik Strnad dal krásný gól z poloviny hřiště. Podobně jako český reprezentant Patrik Schick na EURO 2021 proti Skotsku napálil míč z poloviny hřiště a ten zapadl za brankáře Skaštic (na videu v čase: 1:55). Šumperk díky tomu vyhrál 3:1.

Předměty získané z vraků lodí Georgiana a Mary Bowers, spočívajících na sobě nedaleko charlestonského pobřeží. Zlatý poklad se ale nikdy najít nepodařilo

Křižník Georgiana: Ke dnu šel při první plavbě. Poklad z něj se hledá dodnes

Válečný křižník Georgiana měl bojovat v americké občanské válce na straně Konfederace jižanských států jako ten nejvýkonnější a nejmocnější křižník, jaký kdy byl pro konfederační námořnictvo postaven. Místo toho šel ke dnu hned při své první plavbě, aniž by kdy vystřelil. K jeho potopení došlo ve čtvrtek 19. března 1863, přičemž loď na den přesně o 102 let později objevil osmnáctiletý potápěč. Poklad se však nikdy nenašel.

Jedna z možných podob slavné Lochnesské příšery

Legenda znovu ožila. U anglického pobřeží fotili Lochnesskou příšeru

Na jihozápadě Anglie se měla objevit Lochnesská nestvůra. Alespoň to tvrdí lidé, kteří vyfotili siluetu neznámého objektu u pobřeží hrabství Somerset. Jiní svědci se naopak přiklánějí k tezi, že se mohlo jednat o vodního živočicha, nebo naplavené dřevo. Za posledních sto let se jedná o nejčastěji „vídané“ a zkoumané mytické monstrum v dějinách.

Nesrovnatelně malá...

Od sousedů: Chovají nejmenší želvu světa

Zoologovi Torstenu Blankovi ze štýrské šlechtitelské stanice „Turtel Island“ v Deutschlandsbergu se podařilo vypěstovat tři exempláře nejmenší želvy na světě, bahenního druhu Vallarta (Kinosteron vogti). Její pancíř dosahuje délky maximálně 10,2 cm. Poprvé byla oficiálně popsána až v roce 2018.

Plastické operace ušních boltců. Ilustrační snímek

Medicínská turistika v ČR? Nejde jen o prsa. Cizinci jezdí kvůli dalším operacím

Australan Greg Froehnelt žijící ve Skotsku přijel asi před rokem do České republiky, kde mu provedli výměnu nitrooční čočky. Zákrok spojil s dovolenou. „Cena ve Velké Británii je extrémně vysoká. Když jsem začal zjišťovat věci kolem výzkumu a techniky, zjistil jsem, že jsou v obou zemích téměř stejné. Cena byla hlavní motivací nechat si operaci udělat v Česku,“ odůvodnil to.

V Indii se snoubenci vidí až třetí den svatby.

Svatby ve světě: Někde nevěsta přijde o zuby, jinde ženich pošlape příbuzné

„Hlavně žádné komedie,“ přála si úpěnlivě moje známá, když se měla vdávat a její nastávají si přál slavit svatbu ve své rodné vesnici. Poněkud introvertní nevěsta se už předem děsila vesnických svatebních tradic a bála se, aby při nich nevypadala trapně. Mohla však být ráda, že se vdává v Čechách a ne třeba ve Skotsku, v Keni nebo v Rumunsku, kde hosté snoubence a novomanžele moc nešetří. To by si našeho rozbíjení talířů jinak považovala!

Slavná německá kapela Scorpions.

Koncerty na jihu Moravy roku 2023: do Brna přijedou Scorpions, do Slavkova Depp

Kam se v letošním roce vydat v Jihomoravském kraji za kulturou? Ať už se jedná o koncerty tuzemských kapel nebo hudební podívanou zahraničních velikánů, budou mít Jihomoravané letos z čeho vybírat. Chybět totiž nebudou tradiční hudební události jako festival Hrady CZ či populární Slavkov Open, kromě těchto akcí se však lidé mohou těšit také na samostatné koncerty. Do Brna tak na jaře zavítá rocková legenda Nazareth původem ze Skotska, v červnu si pak fanoušci vychutnají světoznámou skupinu Scorpions.

Scenérie jako z kýčových pohlednic nabízí prožít na vlastní kůži kanadské Nové Skotsko.

Hity letošní dovolené? Lonely Planet vsadilo na moře, jídlo a méně známá místa

Otázku, kam letos vyrazit na skvělou dovolenou, aniž by se člověku pletly pod nohy tisíce dalších turistů, lidem pomůže rozřešit i žebříček top destinací pro rok 2023. Zveřejnila jej společnost Lonely Planet, což je celosvětově známé vydavatelství cestovních průvodců. Tento rok jsou podle něj hitem místa nabízející nečekané zážitky.

Jihlavská zoo přivítala návštěvníky i na Štědrý den.

Vánoční stromky, brouci i melouny. Zvířata měla v jihlavské zoo úplnou hostinu

/FOTO/ Žádný kapr a bramborový salát, nýbrž brouci, vánoční stromky a ovoce se zeleninou. Takovou vánoční hostinu měla zvířata v jihlavské zoologické zahradě. Ta své brány otevřela také na Štědrý den. Možnost vidět rozmanité živočichy zblízka využily hlavně rodiny s dětmi. Nejmenší totiž měli vstupné za symbolickou korunu. 

Přípravné fotbalové utkání FC Baník Ostrava - Celtic Glasgow, 13. července 2022, Ostrava.

VIDEO: Zápas roku v Ostravě, Baník v. Celtic! Připomeňte si atmosféru a chorea

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Rok 2022 se blíží ke konci, nastal čas bilancování. Fotbalisté Baníku Ostrava už letos žádné utkání nepřidají, v minulých dvanácti měsících ale nabídli fanouškům řadu skvělých zážitků. Ozdobou utkání byli fanoušci, kteří se prezentovali řadou skvělých choreografií. Podívejte se.

Druhá etapa výpravy na paddleboardu za třemi perlami Marie Terezie. Tentokrát z Bratislavy po Dunaji na bivak.

Na paddleboardu po Dunaji. Za perlami Marie Terezie do Budapešti, díl druhý

Luděk Kocourek od mládí propadl kouzlu vodní hladiny, větru ve vlasech a lákavých obzorů v dálce. Začínal s windsurfingem, plul po mořích mimo jiné na plachetnici La Grace a v posledních letech se vydává na výpravy na paddleboardu. Tentokrát se podělí o zážitky z plavby po Duaji z Vídně přes Bratislavu do Budapešti. Druhá etapa plavby vedla z Bratislavy na bivak v pustém lese.

Česká badmintonová jednička Jan Louda.

Skvělý Louda po finále ve Walesu: Soupeř mě přehrál brutální rychlostí

Potvrdil fantastickou sezonu a velmi stabilní výkonnost! Český badmintonista se dostal do finále turnaje International Challenge ve Walesu. V něm však podlehl Dánovi Mads Chirstophersenovi 0:2 na sety. „Přehrál mě svou rychlostí, nebyl jsem na to úplně připravený,” říkal po dalším životním turnaji český hráč číslo jedna.

Adam Mendrek s Ondřejem Králem.

Skvělé výkony badmintonistů Mendreka s Králem! V Salvadoru se dostali do finále

Jihoamerické turné skončilo pro Adama Mendreka a Ondřeje Krále úspěchem! Čeští badmintonisté po třetím místě v Peru, vítězství v Mexiku brali v neděli v Salvadoru druhé místo. Ve finále v San Salvadoru nestačili na kanadskou dvojici Kevina Lee a Ty Alexandera Lindemana. Český pár prohrál ve třech setech. „Finále skončilo nejtěsněji, jak mohlo. Koncovky 1. a 3. setu nám vůbec nevyšly. Nebyli jsme schopni převzít více iniciativy na prvních třech míčcích, konkrétně na servisu,“ prohlásil Mendrek, který si se svým parťákem připsal hodně bodů do světového žebříčku.

Příznivci nezávislosti Skotska s vlajkami před budovou britského nejvyššího soudu v Londýně, který nedovolil uspořádat druhé referendum o nezávislosti bez souhlasu vlády v Londýně, 23. listopadu 2022

Skotsko nesmí bez souhlasu Londýna vypsat referendum o nezávislosti, uvedl soud

Skotsko nemůže uspořádat druhé referendum o nezávislosti bez souhlasu vlády v Londýně, rozhodl britský nejvyšší soud. Podle agentury Reuters představuje verdikt neúspěch pro skotské nacionalisty, kteří plebiscit plánovali na příští rok. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová uvedla, že je rozhodnutím soudu zklamaná, bude ho ale respektovat.

Odhalení desky v Katovicích.

VIDEO: Veterán z války se vrátil do Katovic. Doprovodila ho snacha

"Děda byl skvělý člověk. Klidný a strašně hodný. Ale na válku nevzpomínal. Jen když jsme třeba viděli válečný film, tak někdy říkal: Ano, takhle to bylo. Tam jsme dostali na zadek. Bylo to opravdové peklo."Těmito slovy zavzpomínala Drahomíra Finková v Katovicích na svého tchána Františka Finka, veterána z druhé světové války a účastníka bojů u francouzského přístavního města Dunkerque.