Kreativ

ŠTÍTEK: Skotsko

Fotbalisté TJ Měcholupy (na archivním snímku hráči z nedávného zápasu ve Štěnovicích - 2:1) porazili outsidera z Kasejovice 5:2.

Vraždění neviňátek. Měcholupy o výhře v Kasejovicích rozhodly už za poločas

Jedním ze tří týmů, které ve víkendové porci zápasů 22. kola béčkové skupiny I. B třídy nasázely svým soupeřům pět branek, byly fotbalové Měcholupy. Nováček soutěže, který patří k nejpříjemnějším překvapením letošní sezony, si tentokrát nebral žádné servítky s předposledními Kasejovicemi, které na venkovním hřišti deklasoval vysoko 5:2.

Dráhař brněnské Dukly Martin Čechman.

Po covidu se bál, že omdlí. Teď dráhař Čechman válí ve světovém sprintu

Královská disciplína sprint nepatří k těm, kde by dráhoví cyklisté brněnské Dukly excelovali. Jde o důsledek chybějícího velodromu s mezinárodními parametry, největší úspěchy v posledních letech sbírají spíš v keirinu. Ovšem Martin Čechman devátým místem na Nations Cupu v Glasgow dokázal, že ani ve sprintu jednotlivců nepatří čeští reprezentanti mezi otloukánky.

The Quay House je oficiálně nejmenším domem ve Velké Británii. Jedná se budovu ze 16. století stojící na nábřeží ve městě Conwy.

Domečky pro panenky? Kdepak, tyto neuvěřitelné budovy skutečně existují

Stále nedostupnější hypotéky, zdražující stavební materiál, ale také láska k přírodě či minimalistický životní styl. Důvodů, proč do pozadí ustupuje trend obrovských domů a stále větší oblibě se těší prostorově a často i finančně úsporná řešení, je mnoho. Až neskutečně malá stavení však nejsou výdobytkem jen dnešní doby, ale vznikala už mnohem dříve. Pojďme se spolu podívat na ty nejzajímavější miniaturní budovy.

Jan Vella (na snímku vlevo) na letišti Silloth se svými spolubojovníky známými jen pod jmény Reidy, Ashton a Cleife

Pilot RAF Jan Vella byl pro ostatní legendou. O život ho připravila dovolená

Jan Vella byl vynikající československý letec, který za druhé světové války sloužil v britské RAF jako stíhač, zkušební pilot i velitel bombardéru. Krutým paradoxem je, že osudným se mu stal až dovolenkový let. Zlaté hodinky, jimiž ho obdarovali jeho britští kolegové, se vrátily domů do rukou jeho dcery až 61 let po jeho smrti.

Zmenšená podoba multižánrového festivalu Coombal - Coombálek 2020.

Festivaly se vrací i na Rakovnicko. Coombal se letos přesouvá ke Špejcharu

/FOTOGALERIE/ Blíží se letní festivalová sezona a vypadá to, že po dvou letech covidu se vše pomalu vrací do normálu. Chystá se jak Skotsko v Kostelíku, Utajená country ve Slabcích, tak i Konšelský tuplák. Pouze Coombal bude v menším formátu, než jaký byl doposud. Navíc se stěhuje do areálu kavárny Špejchar.

Výtěžek z prodeje obrazů poputuje na podporu rodin prchajících před válkou na Ukrajině, a to přes brněnský ženský vzdělávací spolek Vesna.

V Lužánkách může kdokoliv koupí obrazu pomoct ukrajinským maminkám

Ženy ženám. I tak by se dal shrnout nápad, který se zrodil v lužáneckém kurzu Art class. Tamní účastnice a lektorky vystavují svá umělecká díla, která nabízí k prodeji společně s fotografiemi v tiché aukci. Výtěžek poputuje na podporu rodin prchajících před válkou na Ukrajině, a to přes brněnský ženský vzdělávací spolek Vesna. Zájemci se mohou zapojit do 28. dubna ve Středisku volného času Lužánky na Lidické 50.

Ilustrační snímek

Ztratil se před lety. Skotského kocoura našli na ropné plošině v Severním moři

Pět let pohřešovaný kocour se ve Skotsku nečekaně vrátil k původním majitelům, když zvíře objevili pracovníci na ropné plošině v Severním moři. Kocour se tam zřejmě dostal v lodním kontejneru, předtím tento kočičí dobrodruh s jedním okem léta udržoval úzké vztahy se zaměstnanci věznice ve městě Peterhead, kteří ho krmili zbytky z kantýny. Napsal o tom server BBC.

Bývalý gólman Zdeněk Zlámal teď střílí góly v Kožušanech. Baví mě to, říká

Zdeněk Zlámal za svou kariéru prošel mnoha kluby v tuzemsku a také čtyřmi zahraničními štacemi. Tento úspěšný brankář si vyzkoušel angažmá v Itálii, Španělsku, Turecku a Skotsku a do své sbírky přidal i jeden start za českou reprezentaci. V současné době si užívá zasloužený fotbalový důchod a nastupuje už jen na krajské úrovni za Kožušany, kde prodělal přerod z toho, kdo gólům zabraňuje na toho, kdo góly střílí. „Baví mě chodit do koncovky a střílet góly. A člověka, když něco baví, tak mu to postupem času začne i jít,” říká.

Mezi kanonýry Pardubického deníku se přiřadil Pavel Doležal z Mnětic.

Doležal si nadělil opožděný dárek ke čtyřicítce. Dříteč počastoval pěti banány

ROZHOVOR - JEN V DENÍKU/Životní zápas. A je úplně jedno, že na té nejnižší fotbalové úrovni. Každý z fotbalistů, ať už profesionálních nebo amatérských chce jednou za svou kariéru zazářit. Jemu se to povedlo v roce kulatých narozenin. Čtyřicátník Pavel Doležal hned pětkrát rozvlnil síť dřítečské rezervy. Jeho Mnětice zvítězily 11:1.

Fanoušci Glasgow Rangers.

Další aféra fanoušků Rangers. Během derby zranili člena Celticu skleněnou lahví

Kdyby se v Česku hledal nejméně oblíbený evropský klub, pravděpodobně by tuto anketu vyhráli skotští Glasgow Rangers. Jejich fanoušci navíc také nejsou zrovna bůhvíjací beránci, v derby se Celticem jeden z nich trefil skleněnou lahví člena realizačního týmu soupeře, který vyvázl s tržnými ranami. Celý incident už prošetřuje policie.

Hry, soutěže i hudební produkce jsou na pořadu v sobotu odpoledne

Volduchy obsadí milovníci Skotska

Po dvouleté nucené pauze se opět dočkali příznivci skotské kultury. Voldušské skotačení se uskuteční zítra od 15 hodin do hluboké noci na dvoře pivního baru U Pešáka. S početným muzikantským zastoupením (ohlášena je například Vintage Wine) a připomenutím tanců i zvyků pyšné ostrovní země.

Ondřej Kúdela vs. Glen Kamara.

Kamara se bere v kauze Kúdela jako vítěz: Cítím se ospravedlněn, stáhl obvinění

Ta kauza se táhla neuvěřitelně dlouho. Slávistický obránce Ondřej Kúdela se nakonec rozhodl stáhnout své odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne proti desetizápasovému distancu od UEFA, který dostal za údajnou rasistickou urážku Glena Kamary z Glasgow Rangers. Čtyřiatřicetiletý zadák Slavie už by rád celý incident uzavřel, to jeho finský protějšek slaví na sociálních sítích domnělé vítězství.

Fotbalista Marek Štencl (ve vínovém) se na podzim blýskl čtyřmi góly v zápase proti Žebětínu, jeho tým vyhrál 4:0.

KANONÝR DENÍKU: Štencl zářil. Dal gól jako Messi, na Schicka si ale netroufá

/VIDEO/ Před začátkem druhé poloviny letošní fotbalové sezony oslovil Deník Rovnost nejlepší střelce napříč soutěžemi v jednotlivých okresech Jihomoravského kraje a vyzpovídal je v krátkém videorozhovoru. Na Blanensku prožil mimořádně povedený podzim útočník Marek Štencl, jenž nasázel za Kunštát v I. A třídě úctyhodných devatenáct branek. Svým výkonem si vysloužil nejen cenu pro nejlepšího hráče okresu za rok 2021, ale také angažmá v třetiligovém Blansku.

Rakovničtí opět zdařile reprezentovali český halový hokej a ve Slovinsku vybojovali z druhého místa postup do evropského Trophy.

Vydařený turnaj. Rakovničtí pozemkáři se vrátili s evropským stříbrem

Pozemní hokejisté HC 1972 Rakovník v neděli večer přicestovali ze slovinského Puconci, kde od pátku bojovali v halovém evropském poháru EuroHockey Indoor Club Challenge I, nejen se stříbrnými medailemi, ale i s postupem o jedno pohárové evropské patro výš, společně se švýcarským Wettingenem.

Po masakru v Glencoe, obraz Petera Grahama

Vpustili do domu vrahy. Před 330 lety došlo k masakru skotského klanu v Glencoe

Koncem ledna 1692 poctila skotský klan MacDonaldů, žijící v údolí v Glencoe na západní straně Skotské vysočiny, zvláštní návštěva: asi 120 vojáků pěšího regimentu hraběte z Argyllu. Skotové je ubytovali podle zásad skotské pohostinnosti. Časně ráno 13. února 1692 však rozpoutali vojáci v celém údolí nemilosrdný masakr.

Jana ví, že z její strany musí být velká snaha a píle a že to nikdy nesmí vzdát.

Přežila zázrakem. Nyní se Jana učí znovu chodit, mluvit a potřebuje pomoc

Stačil jediný okamžik, který před dvěma lety rázem změnil život nejen Janě Slováčkové, ale celé její rodině. Auto, které ji srazilo, když šla do práce, jí způsobilo vážné poranění mozku a kóma. Boj o život sice nakonec vyhrála, ale zůstala invalidní, odkázaná na pomoc ostatních. I když se zdá, že klasická medicína už vyčerpala své možnosti, Jana se rozhodla bojovat s osudem. 

Veselští studenti besedovali s filmařem Prokopem Pithartem o přírodě.

Veselští studenti besedovali s filmařem Prokopem Pithartem o přírodě

Prokop Pithart je fotograf a filmař, který dokumentuje krásy přírody. Znát ho můžete například ze seriálů České televize Zvířecí záchranka či Do divočiny. Pětadvacetiletý vnuk Petra Pitharta prožíval nadšení z divoké přírody už jako dítě, dnes se jím úspěšně živí.

Grafička Jana Slováčková

Pomáhala v charitě, dnes potřebuje pomoct sama. Janě změnila život nehoda

Úsměv, dobrá nálada a hlavně lidství v pravém slova smyslu, které je dnes víc a víc vzácností. Tak si novináři ze Zlínského deníku pamatují svou kolegyni, grafičku Janu Slováčkovou. Tenkrát jí nebylo ani třicet let a s úsměvem na rtech vyráběla titulní strany novin, sázela články a pár minut před tiskem novin upravovala titulky na přání editorů. Pak se rozhodla poznat svět, odjela do Skotska, ale plánovala návrat. Návrat do republiky, do moravských Želechovic i ke své oblíbené grafice.

Vladimír Iljič Lenin v Praze. Kromě vystoupení v Lidovém domě stačil navštívit i Národní divadlo

Zlověstný host. Před 110 lety rozložil Lenin v Praze ruskou sociální demokracii

Jen málo dní ve světovém historickém kalendáři mělo tak černý průběh jako čtvrtek 18. ledna 1912. V Ekvádoru ten den zahynulo více než tisíc lidí v bojích mezi povstalci a vládními vojáky. Ve Skotsku se u pobřeží potopila ve vichřici loď Wistow Hall, jež s sebou vzala na dno 53 z 57 lidmi na palubě. A v Praze začal ilegální sjezd Sociálnědemokratické dělnické strany Ruska, jenž vedl k nastolení bolševického kursu.

Patrik Schick se raduje z gólu proti Skotsku.

Schickův lob se gólem roku nestal, Puskásovu cenu získal Lamela

Branka českého fotbalisty Patrika Schicka téměř z poloviny hřiště v zápase mistrovství Evropy proti Skotsku nevyhrála anketu Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) za nejhezčí gól roku 2021. Puskásovu cenu získal Argentinec Erik Lamela.

Nejlepší český badmintonoý pár Švejda - Janáček (trenér Radek Votava)

Jihočeši byli na mistrovství světa v Huelvě, hráli pod jestřábím okem

Konec roku patřil ve španělské Huelvě mistrovství světa, kterého se jako jediní z českých zástupců zúčastnili deblisté Tomáš Švejda s Jaromírem Janáčkem a jejich trenérem Radkem Votavou. Všichni tři na světové scéně úspěšně reprezentují ČR - Jihočeský kraj - Český Krumlov.

Patrik Schick se raduje z životního gólu proti Skotsku na Euru.

Gól roku: Schick se s úchvatným lobem z Eura dostal do finálové trojice

Útočník Patrik Schick se s dalekonosným gólem z úvodního utkání českých fotbalistů na letním mistrovství Evropy proti domácímu Skotsku dostal do užší tříčlenné nominaci na cenu Ference Puskáse o nejhezčí branku roku 2021. Spolu s kanonýrem Leverkusenu zůstali ve hře o ocenění Argentinec Erik Lamela a Íránec Mahdí Taremí.

Ondřej Kúdela neudržel nervy. Jeho skrytý slovní výpad na Glena Kamaru byl údajně rasistický.

VIDEO: Návrat k aféře Kúdela? Cenzura zasáhla, slávisté nesměli mluvit

Na tuhle epizodu byli fanoušci doslova nadržení. Jenže nakonec utřeli nos. V dokumentu TOTÁLN! HATTRICK, který přináší exkluzivní pohled do zákulisí fotbalové Slavie a její triumfální cestu mistrovskou sezonou, se tvůrci druhé řady seriálu vrátili k aféře v Glasgow. Právě tehdy Ondřej Kúdela údajně rasisticky urazil záložníka tmavé pleti Glena Kamaru z Rangers. Kvůli zásahu cenzury se ale očekávané vyjádření potrestaného českého obránce i dalších aktérů incidentu muselo vystřihnout.

Britská královna Alžběta II. pronesla vánoční poselství

Královnino vánoční poselství. Alžběta II. vzpomínala i na prince Philipa

Britská královna Alžběta II. pronesla velmi osobní vánoční poselství. Vzpomínala v něm na letos zesnutého manžela prince Philipa a vyjádřila pochopení pro lidi, pro něž Vánoce mohou představovat těžké období, protože také přišli o své blízké. Zároveň se však projev 95leté panovnice nesl v optimistickém duchu. Pochválila například angažovanost svého syna prince Charlese a vnuka prince Williama na nedávném klimatickém summitu COP26 ve Skotsku.

Patrik Schick v utkání se Skotskem.

Fešák za miliardy. Schick má za sebou rok snů, zaujal magickými kousky

Kam přišel, tam udeřil. Branky připravoval, ale zejména střílel jako na běžícím páse. V létě předvedl velkolepé představení na evropském šampionátu, kde s pěti góly dotáhl český tým až do čtvrtfinále. Svůj famózní ročník pak zakončil podzimní one man show v dresu Leverkusenu. Suma sumárum, rok 2021 patřil beze slov Patriku Schickovi. 

Brandon Magee v Kometě po čtyřech a půl měsících skončil.

Letní zaujetí vyprchalo. Magee opouští Kometu, míří do Skotska

V přípravě zaujal a vysloužil si kontrakt na nový ročník. Ten ovšem kanadský hokejový útočník Brandon Magee v Kometě nedokončí. V klubu ve druhé reprezentační přestávce skončil a zamířil do skotského celku Fife Flyers, který figuruje na poslední příčce nejvyšší britské soutěže. Sedmadvacetiletý forvard v Brně stačil odehrát dvacet zápasů, v nichž zaznamenal tři body za gól a dvě asistence.

Elizabeth Cornman

Z Illinois na sever Čech aneb Američanka na Gymnáziu Rumburk

Již je tomu několik let, kdy se na výuce anglického jazyka na gymnáziu v Rumburku kromě aprobovaných českých pedagogů podíleli i rodilí mluvčí. Na rozdíl od německého jazyka zde byla tato možnost na nějaký čas přerušena. Letos je ale vše jinak.  Za zaslané fotografie děkujeme Markétě Burns.

Jakub Solnický na říjnovém mistrovství ČR squashistů v Ostravě získal bronz, když v souboji o 3. místo porazil Viktora Byrtuse 3:0. Podívejte se, jak šampionát v SC Fajne vyvrcholil.

Ostravští bojovníci Solnický a Byrtus se těší. Se světovými esy si zahrají doma

/FOTOGALERIE/ Kompletní česká špička, deset účastníků z první stovky světového žebříčku, ale také hráči a hráčky ze Singapuru, Skotska, Francie, Indie či Kolumbie. To vše nabízí squashový turnaj prestižního okruhu PSA Czech Pro Series VI 2021, který od čtvrtka poprvé v historii hostí Ostrava. Hrát se bude v porubském Sportovním centru Fajne, kde se v říjnu konalo mistrovství republiky.