Kreativ

ŠTÍTEK: Skotsko

Závodnice Sokola Poděbrady na svých soutěžích

Závodnice Sokola Poděbrady nelenily, navíc získaly celou řadu medailí

/FOTO/ Závodní sezona sportovního aerobiku je v plném proudu, a tak každý víkend vyráží závodnice Sokola Poděbrady na soutěž. Tři závodní fitness týmy si v loňském roce vybojovaly postup do nejvyšší výkonnostní třídy Českého svazu aerobiku FISAF, a tak trenérky z netrpělivostí očekávaly první závod.

Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - FK Teplice, 14. dubna 2024, Ostrava. Paixao Da Silva Ewerton z Ostravy.

Gól roku alá Schick: Instinkt, líčí lídr Baníku. Co na to gólman a kouč Karviné?

/FOTOGALERIE/ Famózní, parádní, neskutečná… Řadou různých výrazů označovali už na tribunách vítkovického stadionu nedělní trefu Ewertona do sítě Karviné. Brazilský fotbalový šikula ve službách Baníku Ostrava překonal hostujícího brankáře Dominika Holce z vlastní poloviny, ani úchvatná rána ale Slezanům v derby na výhru nestačila. Souboj regionálních rivalů skončil remízou 2:2.

Pavel Žufan

Minimální cena za alkohol by omezila nejlevnější dovozy, říká ekonom Žufan

Jsme ochotni platit, ale nikoliv spotřební daň. S takovým argumentem chodí už déle než rok za politiky tuzemští vinaři. Od začátku roku spustili kampaň „Pozor! Křehké“, která upozorňuje na to, že při zavedení spotřební daně by Česko bylo jedinou zemí v regionu, v níž by taková povinnost existovala. Zákazníkům by litr domácího tichého vína podražil až o 30 korun a dovoz levných vín by pokračoval.

Brankář Vlašimi Matyáš Vágner byl povolán do reprezentace do 21 let

Kvarteto hráčů z Vlašimi dostalo pozvánku do reprezentace

Čtyři fotbalisté z aktuálního kádru druholigové Vlašimi si vyplní přestávku reprezentačními povinnostmi. Brankář Matyáš Vágner a trio hráčů z pole – Štěpán Beran, Tadeáš Vachoušek a David Planka byli povoláni do národních týmů jednotlivých kategorií.

Terezie Táborská při štafetovém závodě na nedávném HMS v Glasgow

Kladno ulovilo sprinterku Táborskou. Talent z Nehvizd posílí extraligový tým

Do startu letní atletické sezony ještě zbývá pár týdnů, ale extraligové týmy už začínají zbrojit. Ambice žen A.C. Tepo Kladno pro soutěž družstev zvýší sprinterka Terezie Táborská ze Sokola Nezhvizdy. Dvojnásobná medailistka z loňského mistrovství Evropy juniorů a účastnice nedávného halového mistrovství světa v Glasgow může startovat na dvou nejkratších tratích, zkušenosti má i se čtyřstovkou.

Stříhání ovcí vyžaduje zručnost.

Bača z Plas patří ke světové špičce ve stříhání ovcí

Jedna ovce, druhá, třetí….. Mistr republiky ve stříhání ovcí Karel Švarc jich na biofarmě ve Vochově připravil za dopoledne o kožich téměř čtyřicet. Jednu zvládne ostříhat elektrickým strojkem za pár minut. „Na mistrovství světa to dokáží ti nejlepší za necelou minutu,“ dodává sedminásobný účastník světových šampionátů.

Nizozemský finišman Ramsey Angela vyrazil Matěji Krskovi kolík ruky

Ztráta kolíku byla moje chyba, říká Krsek o vyloučení štafety na halovém MS

Na světovém šampionátu v Glasgow zaznamenal jedno z nejlepších umístění z české výpravy. Zřejmě těžko poměřovat, ale na rozdíl od ostatních finalistů si Matěj Krsek musel účast mezi elitou vybojovat dvěma postupy. A i když nešťastně „přispěl“ k vyřazení štafety, vrátil se atlet A.C. Tepo Kladno ze Skotska spokojený.

Jakub Dudycha při vítězství na mistrovství ČR v Táboře.

Dudychova premiéra na světovém šampionátu skončila osmnáctým místem

Talentovaný vysokomýtský půlkař se poprvé ve své kariéře představil na vrcholném podniku seniorské kategorie. Halové mistrovství světa ve skotském Glasgow mělo rozběhy na 800 metrů naplánovány hned na páteční dopoledne a pro Dudychu znamenaly konečnou, když ve svém běhu obsadil čtvrtou pozici, tedy mimo první dvě postupová místa, a na posun do dalšího kola nestačil ani čas 1:47,81.

Karel Čapek na Strži – na kolorovaném snímku s Ferdinandem Peroutkou a Olgou Scheinpflugovou. Ilustrační foto.

TIP NA KNIHU: Otokar Vočadlo, Anglické listy K. Čapka

Počátkem ledna jsme si připomněli výročí narození jednoho z největších českých spisovatelů moderní doby, velkého myslitele, dramatika, novináře a překladatele Karla Čapka. Přestože o jeho životě a díle toho bylo napsáno mnoho, nedá mi to a uvedu dnes v tipu na knihu dosud málo známé a téměř nepublikované „lístky“ Karla Čapka z let 1921-38, adresované klatovskému rodákovi Otokaru Vočadlovi, profesorovi anglického jazyka a literatury na Filozofické fakultě UK v Praze.

Matěj Krsek na dráze Ataköy Arény při loňském halovém mistrovství Evropy v Istanbulu

Krsek myslí na finále čtvrtky. Glasgow je pro mě vrcholem halové sezony, říká

V úterý večer balil a ve středu odletěl s českou atletickou do Glasgow. Matěje Krska čeká na halovém mistrovství světa tvrdá čtvrtkařská šichta. Nezastírá, že by se rád probil do finále. Kromě individuálního závodu je i členem štafety, která může překvapit. Třeba stejným způsobem jako loni v létě smíšené kvarteto, které si MS v Budapešti odvezlo překvapivý bronz.

Roman Šebrle

Start na mistrovství světa? To je příležitost k nezaplacení, říká trenér Šebrle

Býval vícebojařským králem, nyní se už nějaký čas stará o nastupující generaci všestranných atletů. Na víkendové halové mistrovství světa do Glasgow odcestuje Roman Šebrle s Ondřejem Kopeckým a Vilémem Stráským. Prvně jmenovaný je světových tabulkách devátý s bodovým součtem 6035, jeho parťák figuruje na patnácté pozici a posbíral 5981 bodů. 

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz je druhým největším výrobcem tuzemáku v Česku.

Tuzemák s plachetnicí má dlouhou tradici. Firma ho čepuje i na benzince

Mexiko má tequilu, Skotsko svou whisky a Česku kraluje tuzemák. Alkoholický nápoj, známý dříve jako tuzemský rum, vyrábí několik likérek v republice. Jednou z nejznámějších je ale Fruko-Schulz v Jindřichově Hradci. Charakteristická etiketa s plachetnicí, která lahve s lihovinou zdobí, se od počátku tamní výroby téměř nezměnila. Za dveře firmy, která úspěšný nápoj vyrábí, nahlédl Deník v dalším dílu seriálu Legendární české značky.

Odveta 2. kola Evropské ligy: Sparta Praha - Galatasaray Istanbul

Sparta přiblížila českého mistra Lize mistrů. Tvrdík mluví o fotbalovém snu

Stane se nemožné skutečností? České fotbalové kluby se po výhře Sparty nad Galatasarayem Istanbul a postupu do osmifinále Evropské ligy v žebříčku národních koeficientů UEFA opět o něco přiblížily elitní desítce a přímé účasti šampiona ve skupině Ligy mistrů. Přitom kluby v této sezoně usilovaly o elitní patnáctku.

Karolína Maňasová je nejrychlejší Češkou.

Pekelně rychlá Maňasová. Čas 7,15 je crazy, říká o rekordu a limitu na MS

Ohromná radost v Ostravě. Dvakrát během sobotního odpoledne vylepšila Karolína Maňasová z Vítkovic národní rekord na šedesát metrů. Na halovém mistrovství ČR nejprve v rozběhu posunula české maximum o tři setiny na 7,20 sekundy. Ve finále se jí opět vydařil start a rovinkou prolétla ještě rychleji - v čase 7,15. Tím také splnila limit pro účast na březnovém halovém mistrovství světa v Glasgow.

Ilustrační foto

Blízké setkání stejného druhu

Výstava vybranými díly představuje dvě tvůrčí osobnosti, jejichž tvorba se pohybuje na pomezí reálného a abstraktního sdělení. Jde o setkání a interakci dvou autorských výpovědí, které jsou si mnohdy velmi blízké obsahem i výběrem a zpracováním motivů. K divákovi promlouvají prostřednictvím malby, grafiky a objektu.

Tomáš Janotka

Olomoucký kouč Janotka míří k reprezentaci

Béčko Sigmy Olomouc převzal Tomáš Janotka teprve před touto sezonou. V úterý však byl výkonným výborem FAČR jmenován koučem reprezentační devatenáctky, kde zaujme místo po Davidu Holoubkovi. Zároveň však zůstává také trenérem druholigové olomoucké rezervy.

Útočník Baníku Ostrava Ladislav Almási (vlevo).

Almási o zraněních, své pozici v Baníku i možném přestupu: Všechno je otevřené

/ROZHOVOR PŘÍMO Z TURECKA/ Do české ligy vlétl před téměř třemi lety a nakonec byl v sezoně 2021/22 s 16 góly třetím nejlepším střelcem soutěže, probil se i do slovenské reprezentace. Jenže přišly eskapády se zraněními, do toho se psaly nesmysly o zájmu slavných klubů ze Skotska, či Turecka, a postupně ztratil i místo v sestavě Baníku Ostrava. Fotbalový útočník Ladislav Almási se rve i nyní v zimní přípravě, i když ví, že vzhledem ke stylu hry, jaký chce praktikovat trenér Pavel Hapal, to má složité. Proto nevylučuje, že by mohl změnit působiště. „Uvidíme, co bude,“ říká v rozhovoru pro Deník přímo z Turecka, kde Slezané jsou až do soboty na soustředění.

cyklista Roman Kozubík

Roman Kozubík: O cyklistických začátcích, závodu s Vinokurovem a kdy nejí maso

ROZHOVOR/ Cyklista Roman Kozubík bude na rok 2023 určitě rád vzpomínat. Jeden z lídrů formace FORCE KCK Zlín v silničním Slezském poháru vyhrál kategorii padesátníků, stejnou kategorii ovládl i v silničním Moravském poháru. Rodákovi ze Slavičína se dařilo i v dalších závodech. Padesátiletý cyklista z Jižních Svahů si dokonce v srpnu na Mistrovství světa zazávodil s olympijským vítězem v silničním závodě z Londýna 2012 Alexandrem Vinokurovem.

Vítání prvního občánka Českých Budějovic roku 2024.

Krátce z Budějovic: Nová mateřinka, primátorka u prvního občánka, výlet na sever

V Českých Budějovicích lidé v minulém roce opět štědře podpořili charitativní sbírky. Přispěli celkem částkou přes dva miliony korun. Jedna z mateřinek na sídlišti Máj se proměnila k lepšímu. Primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová pozdravila prvního občánka roku 2024. V Metropolu chystají cestovatelskou přednášku a v Domě umění novou výstavu.

Došek Brno – Budín a Šilinger Kroměříž

Budín o Havlíkovi: Byl odstřelený, samotář, ale přestup si stoprocentně zaslouží

Byl součástí kroměřížské party, která to v sezoně 2020/2011 dotáhla až do semifinále českého poháru. Současný trenér staršího dorostu Hanácké Slavie Radovan Budín, který má v druholigovém klubu na starosti také PR a marketing, si dobře pamatuje, když záložník Marek Havlík přišel z mládeže do mužů a v Kroměříži rozjížděl svoji kariéru.

Zlínská dvojice Tomáš Horák s Radkem Adamem se pokusí na domácím finále SP v kolové překvapit.

Světová špička kolové bude v sobotu ve Zlíně bojovat o titul. Kdo je favorit?

/POZVÁNKA/ Opět po dlouhých 13 letech zavítá v sobotu do našeho regionu světová špička v kolové. V roce 2010 se ve finále Světového poháru brala zlínská dvojice (Martin Struhař, Jan Krejčí) deváté místo, nyní se mezi desítkou nejlepších představí hned dva výběry – čeští šampioni a čtvrtý celek z posledního MS Tomáš Horák, Radek Adam a na divokou kartu Ludvík Písek - Vojtěch Baxa.

Sparťané prohráli na hřišti Glasgow Rangers 1:2. Snímek z utkání těchto soupeřů na Letné.

Sparta si zkomplikovala situaci. Vaz jí srazil katastrofální začátek zápasu

Sparťané ani na druhý pokus nedokázali porazit Glasgow Rangers. Po domácí bezbrankové remíze na Letné ve Skotsku padli 1:2. Zápas si prohráli v jeho samém začátku, už po dvaceti minutách totiž domácí po dvou chybách, z toho jedné ohromné, prohrávali o dva góly. Po přestávce přišlo výrazné zlepšení, ale Haraslín dokázal pouze korigovat na rozdíl jedné branky.