Kreativ

ŠTÍTEK: Skotsko

Kostel sv. Filipa a Jakuba.

Odhalí desku válečnému hrdinovi. Žil v Katovicích jako sirotek

V prostoru pranýře a pamětního kamene mezi budovou městyse Katovice a kostelem sv. Filipa a Jakuba bude v pátek 11. listopadu odhalena pamětní deska válečného veterána Františka Finka. "Ten byl od od roku 1911 vychováván jako sirotek v rodině Karla Švehly v Katovicích," řekl za spolek Rally Fans Katovice Martin Mazuch.

Lukas Podolski (Górnik Zabrze) slaví svůj gól proti Štětínu.

I Schick by zíral. S góly z vlastní poloviny se roztrhl pytel, šokoval i brankář

/VIDEO/ Vstřelit gól z poloviny hřiště? Jednou za čas se nějakému obzvlášť šikovnému šťastlivci podaří. Na loňském mistrovství Evropy takhle celý fotbalový svět uhranul český útočník Patrik Schick, jehož galaktická trefa proti Skotsku aspirovala na trofej pro nejkrásnější gól roku. Podobné „schickovky“ jsou ale k vidění i nadále.

Víkendová akce ve Vrahovicích bavila děti i dospělé. Házelo se kládou, střílelo z praku nebo se pouštěli draci.

Siláci v akci. Nad Vrahovicemi se vznášeli draci a létala kláda

Zábava pro děti i dospělé, kteří se cítí tak trochu dětmi. Víkendová akce na poli vedle vrahovického fotbalového hřiště vykouzlila úsměvy ve tvářích a udělala radost malým i velkým. Pouštěli se draci, střílelo se z praku a házelo se kládou či koulí.

Fotbalisté FC Sigma Hodolany (v černobílém) proti TJ Sokol Kožušany. Zdeněk Zlámal

VIDEO: Reprezentační gólman sází góly v I. B třídě. Takhle se trefil z přímáku

/FOTOGALERIE + VIDEO/ V červnovém exhibičním utkání pověsil rukavice na hřebík oficiálně, profesionální kariéru brankář Zdeněk Zlámal ukončil už v září minulého roku. Během ní si zachytal v dresu reprezentace či obou pražských „S“, za sebou má i angažmá ve Skotsku, Itálii, Španělsku či Turecku. Kopačky ale Zlámal pravidelně obouvá dál. V I. B třídě Olomouckého kraje dává góly za Kožušany. A v neděli zazářil ukázkovým kouskem. Skóroval z přímého kopu z dobrých pětadvaceti metrů!

Malta

Také učitelé se stále vzdělávají. Kantorky z Domažlic vyrazily na Erasmus +

Destinací, kterou si dvě učitelky z domažlického gymnázia pro svůj prázdninový jazykový kurz angličtiny v rámci programu Erasmus+ vybraly, byla Malta. Díky této možnosti obě účastnice poznaly lidi doslova z celého světa, zlepšily si úroveň jazykových dovedností, upevnily své komunikační schopnosti a rozšířily si povědomí o životě a kultuře různých zemí. Do svých hodin nyní zařazují metody, které se jim osvědčily jako studentkám.

Díra v zemi, do které u Lindalu v roce 1892 vjela lokomotiva.

Záhada ztraceného vlaku: Lokomotiva náhle zmizela pod zemí, nikdy se nenašla

Propadla se pod zem. Doslova, i v přeneseném smyslu slova. Před 130 lety došlo k železničnímu neštěstí u britské vesnice Lindal-in-Furness. Parní lokomotiva tehdy vjela do obří jámy, která se před ní nečekaně objevila v kolejišti. To nejzajímavější na celém incidentu ovšem je, že stroj dodnes nikdo nenašel.

Šlo o kometu? Ohnivou show, která se odehrávala 300 kilometrů nad povrchem Země viděli lidé ze Skotska, Severního Irska a severních částí Anglie. Ilustrační foto.

Ve Skotsku natočili na obloze podivný úkaz. O kometu ani vesmírný odpad nešlo

Během středeční noci stovky lidí s údivem natáčely oblohu, když nad hlavami pozorovaly pomalu se pohybující těleso s barevným ocasem. Vědci se celý následující den nedokázali shodnout, co se to na obloze vlastně objevilo. Původně se domnívali, že šlo o kus vesmírného odpadu ze Starlinku Elona Muska, ale nejnovější odhady je vedou k přesvědčení, že šlo o meteorit.

Silák Vladislav Tuláček z Teplic s královnou Alžbětou II.

Setkání s královnou? Byla to milá babička. Tuláčkovi Alžběta II. třásla pravicí

Doma v Řetenicích trénuje u garáže, úspěchy ale sbírá všude, kam jen přijede. Tepličan Vladislav Tuláček, jeden z nejlepších evropských vyznavačů skotských her, má zážitků k vyprávění na několik dlouhých večerů. Tím největším jsou setkání s nedávno zesnulou královnou Alžbětou II, která mu dvakrát gratulovala ve skotském Breamaru k prvenství. „Poprvé jsem byl nervózní, ale jakmile jsem před ni předstoupil, tak to ze mě spadlo. Byla velmi milá a zdvořilá,” vzpomíná urostlý muž na jedinečný zážitek.

Bohoslužba na oslavu života zesnulé královny Alžběty II. v katedrále svatého Jiljí 12. září 2022

Skotové se loučí s Alžbětou II. Její rakev je vystavena v edinburské katedrále

Do úterních 16:00 SELČ se budou moci lidé v Edinburghu rozloučit se zesnulou britskou královnou Alžbětou II. Její rakev je vystavena v tamní katedrále svatého Jiljí (St. Giles), kde se v pondělí konala bohoslužba připomínající život zesnulé královny a jejího vřelého vztahu ke Skotsku. Na bohoslužbě, kterou zahájil reverend Calum MacLeod, byl patrný skotský vliv.

Princ Charles, nyní nový britský panovník Karel III. při návratu do Buckinghamského paláce v pátek 9. září.

Maminko, děkuji ti. Král Karel III. vzdal hold Alžbětě a slíbil službu Británii

Nový britský panovník Karel III., dříve princ Charles, přednesl v pátek večer svůj první projev k národu. Vzpomínal v něm na svou milovanou matku, královnu Alžbětu II., a její dlouholetou službu britské monarchii. Panovnice podle něj byla inspirací jak pro královskou rodinu, tak pro celý svět. Nový monarcha současně slíbil, že bude věrně sloužit lidu.

Při psaní dětem neříkejte, že škrábou. Nechte je pracovat a vybrat, které písmenko se jim povedlo nejvíce, radí odbornice

Jak učit děti? Důležitá je samostatnost a motivace, radí odborníci

Otevřená písanka, tupá tužka, pobrekávající dítě a rodič, který se snaží zachovat klid. Vytvořit si ke škole pozitivní vztah může zhatit i urputnost rodičů při školní přípravě. Podle odborníků by se u dětí měla podporovat především vnitřní motivace, přísnost a orientace na výkony mohou uškodit.

Britská královna Alžběta II. na snímku z 15. července 2022

Lékaře znepokojil zdravotní stav Alžběty II. Za královnou přijela rodina

Členové britské královské rodiny se sjeli na zámek Balmoral ve Skotsku za královnou Alžbětou II. Stalo se tak poté, co lékařský tým 96leté panovnice znepokojil její zdravotní stav a doporučili, aby zůstala pod lékařským dohledem. Podle britských komentátorů je neobvyklé, s jakou rychlostí se královská rodina za Alžbětou II. do Skotska vydala. Davy lidí se shromažďují před Buckinghamským palácem, oficiálním sídlem královny.

Český celek pozemních hokejistek neodjížděl na MS v roli favorita, ale nakonec vybojoval bronzové medaile včetně Karolíny Kříženecké (nahoře třetí zprava)

Mezi bronzovými Češkami je i Karolína Kříženecká

Jednou ze srpnových událostí pozemního hokeje bylo i mistrovství světa hráček nad 40 let v anglickém Nottinghamu, na kterém český reprezentační dres oblékla i dlouholetá opora rakovnického HC 1972 Karolína Kříženecká.

Stará žitná myslivecká Bourbon Cask Reserve získala hned na svém prvním mezinárodním vystoupení zlatou medaili

Světový úspěch. Stará žitná myslivecká získala v Londýně zlato

Mimořádný úspěch zaznamenala whisky z Prostějova. Na světové degustační soutěži získala Stará žitná myslivecká zlatou medaili v kategorii evropských blendovaných whisek. Chuť žita ze sudů po bourbonu lahodila porotcům degustační soutěže The Spirits Business Wolrd Whisky Masters 2022 v Londýně.

Stará žitná myslivecká Bourbon Cask Reserve získala hned na svém prvním mezinárodním vystoupení zlatou medaili.

Whisky z Prostějova získala zlato v Londýně

Mimořádný úspěch zaznamenala whisky z Prostějova. Na světové degustační soutěži získala Stará žitná myslivecká zlatou medaili v kategorii evropských blendovaných whisek. Chuť žita ze sudů po bourbonu lahodila porotcům degustační soutěže The Spirits Business Wolrd Whisky Masters 2022 v Londýně.

Golfistka Jana Melichová jede na svůj první Major do Skotska.

Golfistka Melichová si ve Skotsku zahraje o miliony

I s novou šampionkou série Janou Melichovou začne ve čtvrtek ve Skotsku jeden z nejvýznamnějších turnajů golfové Ladies European Tour. Českou hráčku poté čeká ještě lukrativnější start rovněž na severu britských ostrovů, její první turnaj kategorie Major.

Ladislav Hemrlík.

"Skotsko mám rád celý život," říká Ladislav Hemrlík z Clanu Orlických horalů

/ROZHOVOR/ Brašnář, sedlář a velký milovník Skotska - tím vším je Ladislav Hemrlík, který kus této kultury přenesl do Rokytnice v Orlických horách. Každoročně tu se svým Clanem Orlických horalů pořádá Skotské horalské hry. Po dvouleté covidové přestávce se jubilejní už desátý ročník uskuteční tuto sobotu 23. července.

Skotští hudebníci vystoupili v Berouně na Husově náměstí.

VIDEO, FOTO: Tradiční skotské melodie rozezněly berounské Husovo náměstí

Poměrně složité propojení různých partnerských měst umožnilo skotským hudebníkům se dostat až do Berouna, kde ve středu 13. července vystoupili na Husovo náměstí. O koncert se postarali dudáci a muzikanti ze souboru Lossiemouth High Pipe Band ze skotského města Lossiemouth, kteří jsou zároveň studenty tamní střední školy (Lossiemouth High School).

18. ročník (2021) Memoriálu Stanislava Štrunce ovládla domácí Viktoria Plzeň U19.



Po roce je tu Memoriál Stanislava Štrunce. Viktoriáni obhajují titul

V pátek začíná tradiční Memoriál Stanislava Štrunce. Viktoria Plzeň U19 bude obhajovat titul z loňského, 18. ročníku. Turnaje se zúčastní anglická Aston Villa, Glasgow Rangers ze Skotska a slovenská Žilina. Memoriál se bude hrát ve sportovním areálu Skvrňany (33. ZŠ), na hřišti TJ Černice a na hřišti TJ Město Touškov.

Z festivalu Skotsko v Kostelíku.

FOTO: Kilty a dudy. V Kostelíku zavládlo Skotsko

Dvanáctý ročník benefičního festivalu Skotsko v Kostelíku se uskutečnil v sobotu 2. července. Po dvouleté přestávce způsobené covidem se na něj těšili návštěvníci, muzikanti, tanečníci i hlavní pořadatelé - otec Milan Let a syn Lukáš Let.

Secutor, typ gladiátora. Ilustrační foto

Žádný krvavý chaos. Zápasy gladiátorů měly řád i choreografii, zjistila studie

Brutální souboje, řinčení mečů, krev, mrtvoly a jásající davy. Takhle si většina lidí představuje gladiátorská klání na život a na smrt, která byla populární v římské kultuře. I po více než dvou tisících letech si udržují svou oblibu, avšak pouze na filmových plátnech, stránkách knih nebo při návštěvách starověkých amfiteátrů. Vědci nyní přišli s novou studií, která dokázala, že gladiátorské zápasy nebyly krvavou hrou bez pravidel. Šlo naopak o vysoce regulované a systematizované představení, v němž měli vycvičení atleti svou choreografií vytvořit pro diváky maximální napětí.

Pohárová desítka + poslední tango Bobbyho Zlámala. Zdeněk Zlámal

Po gólu mě vezli z baru přímo na trénink, vzpomínal brankář Zlámal

Konec jedné kapitoly. Brankář Zdeněk Zlámal (36) pověsil rukavice na hřebík a pokračovat bude už jen na amatérské úrovni v poli za Kožušany v olomoucké I. B třídě. Ve své bohaté kariéře prošel několik týmů v tuzemsku i zahraničí, zapsal start za reprezentaci, zlomil tyčku, ale také vstřelil gól po rohovém kopu. „Chtěl jsem potom pětidenní volno, vzal jsem kluky do noční Prahy a říkal jsem, že jsem její král,“ smál se při vyprávění historky Zdeněk „Bob“ Zlámal. S kariérou se rozloučil v pátek na stadionu 1. HFK Olomouc při utkání Bobby týmu proti Sigmě 2012 (5:5), která si zároveň připomínala deset let od vítězství v poháru.

Pohárová desítka + poslední tango Bobbyho Zlámala. Zdeněk Zlámal

Po gólu mě vezli z baru přímo na trénink, vzpomínal brankář Zlámal

Konec jedné kapitoly. Brankář Zdeněk Zlámal (36) pověsil rukavice na hřebík a pokračovat bude už jen na amatérské úrovni v poli za Kožušany v olomoucké I. B třídě. Ve své bohaté kariéře prošel několik týmů v tuzemsku i zahraničí, zapsal start za reprezentaci, zlomil tyčku, ale také vstřelil gól po rohovém kopu. „Chtěl jsem potom pětidenní volno, vzal jsem kluky do noční Prahy a říkal jsem, že jsem její král,“ smál se při vyprávění historky Zdeněk „Bob“ Zlámal. S kariérou se rozloučil v pátek na stadionu 1. HFK Olomouc při utkání Bobby týmu proti Sigmě 2012 (5:5), která si zároveň připomínala deset let od vítězství v poháru.

Pohárová desítka + poslední tango Bobbyho Zlámala. Zdeněk Zlámal

Po gólu mě vezli z baru přímo na trénink, vzpomínal brankář Zlámal

Konec jedné kapitoly. Brankář Zdeněk Zlámal (36) pověsil rukavice na hřebík a pokračovat bude už jen na amatérské úrovni v poli za Kožušany v olomoucké I. B třídě. Ve své bohaté kariéře prošel několik týmů v tuzemsku i zahraničí, zapsal start za reprezentaci, zlomil tyčku, ale také vstřelil gól po rohovém kopu. „Chtěl jsem potom pětidenní volno, vzal jsem kluky do noční Prahy a říkal jsem, že jsem její král,“ smál se při vyprávění historky Zdeněk „Bob“ Zlámal. S kariérou se rozloučil v pátek na stadionu 1. HFK Olomouc při utkání Bobby týmu proti Sigmě 2012 (5:5), která si zároveň připomínala deset let od vítězství v poháru.

Pohárová desítka + poslední tango Bobbyho Zlámala. Zdeněk Zlámal

Po gólu mě vezli z baru přímo na trénink, vzpomínal brankář Zlámal

Konec jedné kapitoly. Brankář Zdeněk Zlámal (36) pověsil rukavice na hřebík a pokračovat bude už jen na amatérské úrovni v poli za Kožušany v olomoucké I. B třídě. Ve své bohaté kariéře prošel několik týmů v tuzemsku i zahraničí, zapsal start za reprezentaci, zlomil tyčku, ale také vstřelil gól po rohovém kopu. „Chtěl jsem potom pětidenní volno, vzal jsem kluky do noční Prahy a říkal jsem, že jsem její král,“ smál se při vyprávění historky Zdeněk „Bob“ Zlámal. S kariérou se rozloučil v pátek na stadionu 1. HFK Olomouc při utkání Bobby týmu proti Sigmě 2012 (5:5), která si zároveň připomínala deset let od vítězství v poháru.

Pohárová desítka + poslední tango Bobbyho Zlámala. Zdeněk Zlámal

Po gólu mě vezli z baru přímo na trénink, vzpomínal brankář Zlámal

Konec jedné kapitoly. Brankář Zdeněk Zlámal (36) pověsil rukavice na hřebík a pokračovat bude už jen na amatérské úrovni v poli za Kožušany v olomoucké I. B třídě. Ve své bohaté kariéře prošel několik týmů v tuzemsku i zahraničí, zapsal start za reprezentaci, zlomil tyčku, ale také vstřelil gól po rohovém kopu. „Chtěl jsem potom pětidenní volno, vzal jsem kluky do noční Prahy a říkal jsem, že jsem její král,“ smál se při vyprávění historky Zdeněk „Bob“ Zlámal. S kariérou se rozloučil v pátek na stadionu 1. HFK Olomouc při utkání Bobby týmu proti Sigmě 2012 (5:5), která si zároveň připomínala deset let od vítězství v poháru.

Pohárová desítka + poslední tango Bobbyho Zlámala. Zdeněk Zlámal

Po gólu mě vezli z baru přímo na trénink, vzpomínal brankář Zlámal

Konec jedné kapitoly. Brankář Zdeněk Zlámal (36) pověsil rukavice na hřebík a pokračovat bude už jen na amatérské úrovni v poli za Kožušany v olomoucké I. B třídě. Ve své bohaté kariéře prošel několik týmů v tuzemsku i zahraničí, zapsal start za reprezentaci, zlomil tyčku, ale také vstřelil gól po rohovém kopu. „Chtěl jsem potom pětidenní volno, vzal jsem kluky do noční Prahy a říkal jsem, že jsem její král,“ smál se při vyprávění historky Zdeněk „Bob“ Zlámal. S kariérou se rozloučil v pátek na stadionu 1. HFK Olomouc při utkání Bobby týmu proti Sigmě 2012 (5:5), která si zároveň připomínala deset let od vítězství v poháru.

Pohárová desítka + poslední tango Bobbyho Zlámala. Zdeněk Zlámal

Po gólu mě vezli z baru přímo na trénink, vzpomínal brankář Zlámal

Konec jedné kapitoly. Brankář Zdeněk Zlámal (36) pověsil rukavice na hřebík a pokračovat bude už jen na amatérské úrovni v poli za Kožušany v olomoucké I. B třídě. Ve své bohaté kariéře prošel několik týmů v tuzemsku i zahraničí, zapsal start za reprezentaci, zlomil tyčku, ale také vstřelil gól po rohovém kopu. „Chtěl jsem potom pětidenní volno, vzal jsem kluky do noční Prahy a říkal jsem, že jsem její král,“ smál se při vyprávění historky Zdeněk „Bob“ Zlámal. S kariérou se rozloučil v pátek na stadionu 1. HFK Olomouc při utkání Bobby týmu proti Sigmě 2012 (5:5), která si zároveň připomínala deset let od vítězství v poháru.

Pohárová desítka + poslední tango Bobbyho Zlámala. Zdeněk Zlámal

Po gólu mě vezli z baru přímo na trénink, vzpomínal brankář Zlámal

Konec jedné kapitoly. Brankář Zdeněk Zlámal (36) pověsil rukavice na hřebík a pokračovat bude už jen na amatérské úrovni v poli za Kožušany v olomoucké I. B třídě. Ve své bohaté kariéře prošel několik týmů v tuzemsku i zahraničí, zapsal start za reprezentaci, zlomil tyčku, ale také vstřelil gól po rohovém kopu. „Chtěl jsem potom pětidenní volno, vzal jsem kluky do noční Prahy a říkal jsem, že jsem její král,“ smál se při vyprávění historky Zdeněk „Bob“ Zlámal. S kariérou se rozloučil v pátek na stadionu 1. HFK Olomouc při utkání Bobby týmu proti Sigmě 2012 (5:5), která si zároveň připomínala deset let od vítězství v poháru.

Tomáš Slavík

Tomáš Slavík: Zlato z Německa, start v jižní Americe a závody v Jablonci

Tomáš Slavík dokázal uplynulý víkend znovu zvítězit na 4X Pro Tour světové série v německém Winterbergu. Specializuje se na horskou cyklistiku, je dvojnásobným mistrem světa ve 4-crossu. Narodil se v Brně, ale jeho druhým domovem je Jablonec nad Nisou, kde pravidelně pořádá velmi oblíbené závody na kolech