Kreativ

ŠTÍTEK: Skotsko

Sparťané prohráli na hřišti Glasgow Rangers 1:2. Snímek z utkání těchto soupeřů na Letné.

Sparta si zkomplikovala situaci. Vaz jí srazil katastrofální začátek zápasu

Sparťané ani na druhý pokus nedokázali porazit Glasgow Rangers. Po domácí bezbrankové remíze na Letné ve Skotsku padli 1:2. Zápas si prohráli v jeho samém začátku, už po dvaceti minutách totiž domácí po dvou chybách, z toho jedné ohromné, prohrávali o dva góly. Po přestávce přišlo výrazné zlepšení, ale Haraslín dokázal pouze korigovat na rozdíl jedné branky.

Slávista Ondřej Kúdela údajně rasisticky urazil Glena Kamaru z Rangers.

VIDEO: Památné bitvy na Ibroxu: Rasista Kúdela, pěsti i elektrizující atmosféra

Majestátní Ibrox je domovem jednoho z nejslavnějších skotských klubů - Glasgow Rangers. Ve čtvrtek večer se tady už potřetí představí fotbalisté Sparty. Elektrizující atmosféru na ikonickém stadionu v minulosti zažili i hráči Dukly a Žižkova. Nejvýraznější stopu tady zanechala Slavia, a to kvůli rasistické kauze Ondřeje Kúdely. Připomeňte si památné bitvy českých klubů na tomhle posvátném místě.

Nejosamělejší ovce v Británii uvízla na odlehlé skotské pláži. Po dvou letech se ji pětici farmářů podařilo zachránit.

Nejosamělejší ovci Británie od světa odřízl útes. Po dvou letech ji zachránili

Dlouhé měsíce místní lidé volali po záchraně ovce, která uvízla na útesu na pláži ve Skotsku. Na osamělého trosečníka poprvé upozornila žena, která si ho všimla při výletu na kajaku. Zvíře se na sebe snažilo upozornit hlasitým bečením. Nyní se na ovci jménem Fiona konečně usmálo štěstí. Po dvou letech ji zachránila pětice farmářů.

Tento víkend startuje badmintonová extraliga.

Začíná badmintonová extraliga plná zahraničních hvězd. Titul obhajuje Slatina

O tomto víkendu startuje badmintonová extraliga, nejvyšší domácí soutěž smíšených týmů. V roli obhájců mistrovského titulu nastupuje ambiciózní celek SK STAVOS Brno Slatina, vidět chtějí být devítinásobní mistři BK 1973 Benátky nad Jizerou nebo Chance Ostrava Sportclub. Brněnský tým má ve svých řadách Dána Hanse-Kristiana Vittinghuse, bývalého osmého hráče světa. Za BA Plzeň nastoupí Jan Louda, přední český reprezent. První kolo se začne v sobotu a v neděli, základní část se uskuteční ve čtyřech víkendech.

Palestinské vlajky v rukou fanoušků Celtiku při utkání s Ligy mistrů.

Neuvěřitelná ostuda ve Skotsku: Celtic podpořil Palestinu, Izraelec nenastupuje

Ostuda ve Skotsku. Palestinské vlajky se objevily na půdě nablýskané Ligy mistrů. Radikální fanoušci fotbalového Celtiku Glasgow vyjádřili během domácího utkání s Atléticem Madrid (2:2) podporu státu, jehož teroristická organizace Hamás brutálně zmasakrovala Izraelce. Dres skotských šampionů přitom nosí izraelský reprezentant Liel Abada.

Kanonýr Sima ještě v dresu pražské Slavie.

Z hvězdy vyvrhelem? Sima míří do Česka jako rival, Slavii musel uklidňovat

Byl hvězdou Slavie, kometou českého fotbalu. Pamatujete? Abdallah Sima dával góly, zářil i v Evropě a brzy se stěhoval na lepší adresu. Tým z Edenu získal balík a fanoušci si lebedili: v pravý čas! Teď se senegalský reprezentant vrací do Česka. Jako soupeř. V dresu Glasgow Rangers, neoblíbeného soupeře ze Skotska, vyzve Spartu. Před čtvrtečním zápasem stihl poškádlit fanoušky obou pražských "S".

Reálná muka skutečného Williama Wallace byla ještě mnohem strašlivější, než jak si mohl dovolit ukázat hraný film.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Statečné srdce, skutečný příběh

Je teplý letní den 23. srpna 1305. Ulicemi kolem smithfieldského tržiště v Londýně běží pár koní. Za sebou vleče kůl, k němuž je za nohy přivázán nahý muž. Koně ho táhnou tři až šest kilometrů londýnskými ulicemi. Když ho konečně dosmýkají k popravišti, zavalí přihlížející dav nahého odsouzence odpadky a exkrementy. Začíná poprava skotského rebela Williama Wallace.

Bouře Babet ve Skotsku

Na severní Evropu udeří silný vichr a lijáky. Hrozí ničivé záplavy

Sever Evropy postihne ve čtvrtek a v pátek silný vichr a lijáky, které by mohly způsobit ničivé záplavy. Nepříznivé počasí je očekáváno v Dánsku, Norsku či na severu Německa, informovala agentura AP. Na severu Skotska večer začal platit nejvyšší stupeň varování před špatným počasím kvůli bouři Babet.

Doufám, že vaši vojáci nebudou vládu trápit žádnými zajatci, napsal koncem 17. století sekretář anglického krále Viléma v dopisu určeném veliteli trestné výpravy proti skotskému klanu. Věta vedla k masakru

PODCAST: Dějiny temné i tajemné: Masakr v Glencoe

Koncem ledna 1692 poctila skotský klan MacDonaldů, žijící v údolí v Glencoe na západní straně Skotské vysočiny, zvláštní návštěva: asi 120 vojáků pěšího regimentu hraběte z Argyllu. Skotové je ubytovali podle zásad své pohostinnosti. Časně ráno 13. února 1692 však rozpoutali vojáci v celém údolí nemilosrdný masakr.

Nejen v hospodách a barech rezonuje v poslední době návrh z dílny ministra financí Zbyňka Stanjury, který plánuje vládním balíčkem prostřednictvím daní zvednout nejen ceny piva, ale i lihovin.

U daní se zaměřme i na víno a levný tvrdý alkohol, radí ekonom Komárek

Nejen v hospodách a barech rezonuje v poslední době návrh z dílny ministra financí Zbyňka Stanjury, který plánuje vládním balíčkem prostřednictvím daní zvednout nejen ceny piva, ale i lihovin. Opomíjí však víno. „Nedanění alkoholu ve víně přitom pomáhá zejména velkovýrobcům levných vín,“ upozorňuje ekonoma Jakub Komárek z agentury PAQ Research, která nedávno přišla s vlastním návrhem daňového balíčku.

Fanoušci Celtiku Glasgow s palestinskými vlajkami.

Fanoušci Celtiku podpořili Palestinu. Ukrajinci nejsou cennější, provokují

Vlajky Palestiny v hledišti, nápisy a skandování na podporu boje proti Izraeli. To je poměrně běžný jev na fotbalových zápasech v arabských zemích, ale teď se stejný obrázek objevil ve Skotsku. Tvrdé jádro fanoušků Celtiku Glasgow dává důrazně najevo svůj politický názor a ocitlo se ve sporu s vedením slavného velkoklubu.

Kapitán Manchesteru United Harry Maguire

Harry má obrovské srdce. Maguireová se zastala syna, napodobila matku Jarošíka

Zkušeného stopera anglické reprezentace a Manchesteru United Harryho Maguireho se poté, co se stal terčem kritiky a posměšků za vlastní gól při duelu se Skotskem, zastala na sociální síti Instagram jeho maminka Zoe Maguireová. Napodobila tak matku bývalého teplického kouče Jiřího Jarošíka Janu, která před hněvem fanoušků bránila svého syna.

Na budějovickém výstavišti se v pátek dopoledne pilně chystala Angus show, součást mezinárodního kongresu chovatelů tohoto oblíbeného plemene. Se zajištěním akce pomáhali také studenti Střední školy Trhové Sviny v rámci odborné praxe.

Chovatelé slavného plemene přijedou do Budějovic z celého světa

Stačilo třicet let, aby se čeští chovatelé plemene Aberdeen Angus stali respektovanými ve světě. Svědčí o tom pořádání mezinárodního kongresu, na který přijedou delegáti z 28 zemí. Čechům pořadatelství „přiklepli“ v roce 2019 na kongresu v Paraguayi.

GajdeFest

Mezinárodní festival GajdeFest: Udržel soudržnost lidí napříč kontinenty

Čtyři místa na Brněnsku se od pátku do neděle stala dějištěm sedmého ročníku mezinárodního dudáckého festivalu GajdeFest. Ten odstartoval v pátek 11. srpna v šest hodin odpoledne. Sobota byla od jedné hodiny spojena s již neodmyslitelnou jízdou vláčkem Muzea průmyslových železnic. Díky krásným snímků od Petry Švehlové můžete v naší galerii nasát atmosféru, které z dudáckého festivalu pozitivně čišila. 

Na zámku Sychrov se opět konaly Skotské hry.

Dudy, kilt či whisky. Zámek Sychrov se stal ostrůvkem skotské kultury

/FOTO, VIDEO/ V duchu tradic drsné země s tajemnou historií a divokou přírodou se nesla třetí srpnová sobota na Sychrově. Uskutečnil se zde v pořadí už 23. ročník Skotských her, které se řadí mezi jedny z největších v Evropě. A zatímco někomu se při zmínce o Skotsku vybaví dudy či kilt, jiným přijde zase na mysl skotská kostka či whisky. Návštěvníci sychrovského zámku nepřišly o žádný z těchto symbolů. 

Brněnský paracyklista Ivo Koblasa na dráhovém světovém šampionátu ve Skotsku absolvoval čtyři disciplíny, další dvě pak na silnici.

Koblasa zvládl ve Skotsku šest disciplín. Blýskl se českým rekordem

Z velodromu Sira Chrise Hoye v Glasgow si na světovém šampionátu ve Skotsku odskočil na silniční závod i časovku a hned se přesunul do nizozemského Rotterdamu, kde v pátek vstoupí do mistrovství Evropy. Brněnský hendikepovaný cyklista Ivo Koblasa prožívá náročný program.

Na svém statku ve Zlatníkách-Hodkovicích u Prahy chová Josef Dvořák v podestýlkovém chovu dva tisíce nosnic, ve venkovních deseti kurnících další tři tisíce slepic

„Pan Vajíčko“ žije se slepicemi. Vyrábí pro ně i pojízdné kurníky

Jeho život je spojen se slepicemi a vejci. Na svém statku ve Zlatníkách-Hodkovicích u Prahy chová v podestýlkovém chovu dva tisíce nosnic, ve venkovních kurnících další tři tisíce slepic. A navíc má v odchovu třikrát do roka vždy dvanáct tisíc kuřat. K tomu se Josef Dvořák stále více věnuje výrobě mobilních kurníků.

Denis Rugovac a Jan Voneš náročný madison na světovém šampionátu v Glasgow nedokončili.

OBRAZEM: Dráhové mistrovství světa ve Skotsku? Také závody velmocí ve zbrojení

Světový rekord německých reprezentantek v týmovém sprintu, nejlepší časy historie na velodromu položeném v nadmořské výšce u hladiny moře, a to jak v kvalifikaci mužského kilometru, tak ženského sprintu. Do toho hala plná frenetických diváků, kteří tomuto sportu rozumí. Ale také závody velmocí ve zbrojení před blížící se olympiádou v Paříži.

Denis Rugovac a Jan Voneš náročný madison na světovém šampionátu v Glasgow nedokončili.

OBRAZEM: Dráhové mistrovství světa ve Skotsku? Také závody velmocí ve zbrojení

Světový rekord německých reprezentantek v týmovém sprintu, nejlepší časy historie na velodromu položeném v nadmořské výšce u hladiny moře, a to jak v kvalifikaci mužského kilometru, tak ženského sprintu. Do toho hala plná frenetických diváků, kteří tomuto sportu rozumí. Ale také závody velmocí ve zbrojení před blížící se olympiádou v Paříži.

Martin Stošek

Na cyklistickém MS to poprvé cinklo. V maratonu vybojoval stříbro Stošek

Český biker Martin Stošek se prosadil na cyklistickém mega mistrovství světa v Glasgow. V závodě maratonců na 96,5 km a převýšením 3200 m získal stříbrnou medaili, když nestačil pouze na Brazilce Henrique Avanciniho, který navázal na titul z roku 2018. Stošek na něj ztratil 28 sekund a rovněž obhájil své pozice v disciplíně. Ve Skotsku totiž vybojoval druhou medaili, už v roce 2020 získal bronz.

Dráhové cyklisty brněnské Dukly i reprezentace vede kouč Petr Klimeš.

Skotsko vítá monstrózní mistrovství světa. Nabízí třináct cyklistických odvětví

Na nadcházejících jedenáct dní se Skotsko stane středobodem cyklistického světa. Na společném šampionátu třinácti různých odvětví, které se konají napříč Skotskem, se představí vyslanci víc než sto dvaceti zemí, mezi nimi přes devadesát českých závodníků. Nové majitele poznají víc než dvě stovky druhových dresů pro mistry světa.