Kreativ

ŠTÍTEK: urychlovač částic

Akce, která byla součástí projektu Physics Masterclasses, se konala na rakovnickém gymnáziu.

Rakovničtí studenti si díky datům z Japonska sáhli na částice mikrosvěta

Díky spolupráci s Matematicko-fyzikální fakultou dostali studenti Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku opět možnost si pod vedením prof. RNDr. Zdeňka Doležala, Dr. a doc. RNDr. Petera Kodyše, CSc. v rámci Physics Masterclasses sáhnout na částice mikrosvěta, tentokrát prostřednictvím dat z experimentu Belle II, který se nalézá v japonské Cukubě nedaleko Tokia.

Český vědec David Bělohrad

Čech z továrny na antihmotu: Snažíme se opakovat podmínky při vzniku vesmíru

Patřím mezi fanoušky Teorie velkého třesku, podle některých měření nejsledovanějšího sitcomu všech dob. Když jsem si v Ženevě povídal s českým vědcem Davidem Bělohradem, který má v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) jako jediný Čech to, čemu se říká definitiva, měl jsem pocit, že jsem dostal jednu z vedlejších rolí. Byť jsem si chvílemi připadal, i po několika letech studií na Českém vysokém učení technickém, jako Penny, seriálová servírka mezi teoretickými fyziky.

Fakultní nemocnice Hradec Králové

Nemocnice modernizovala techniku

Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK), která patří k největším zdravotnickým zařízením nejen ve východních Čechách, ale i v celé České republice, získala v rámci dvou projektů spolufinancovaných z Evropské unie v roce 2018 techniku za necelých sto milionů korun. Největší investicí byl nákup lineárního urychlovače za více než 60 milionů korun, druhý projekt se týkal nákupu dalšího moderního vybavení a techniky, která pomáhá při zajištění špičkové péče o pacienty nemocnice.

Vítkovice Heavy Machinery (VHM) dokončily a předaly dodávku obřích částí magnetu urychlovače částic pro Spojený ústav jaderných výzkumů.

Vítkovice dokončily obří část magnetu pro jaderný výzkum

Ostrava - Prestižní dodávku obřích částí magnetu urychlovače částic pro Spojený ústav jaderných výzkumů (anglicky Joint Institute for Nuclear Research = JINR) se sídlem ve vědeckém městě Dubna v Rusku v úterý dokončila firma Vítkovice Heavy Machinery (VHM). Urychlovač je obdobným zařízením, jaké je známé z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě.

Ilustrační foto.

Dětský domov podpálili dva jeho chovanci

Sedlec – Kdo a proč založil úmyslně oheň ve dvou pokojích v podkrovní části sedleckého dětského domova, známého i podle dřívějšího obecně zažitého termínu jako „pasťák," zjišťovali od začátku března policisté a hasiči.

Počítačová hra Forza Horizon 3 Hot Wheels.

Závodní Forza Horizon 3 brzy přivítá Hot Wheels

Microsoft Studios představilo druhé velké rozšíření pro oceňované závody. Tentokrát na vás čeká spousta šíleného závodění. Zatímco první přídavek přinesl závodění na sněhu a ledu, ten druhý bude o známém Hot Wheels a všem, co k této značce patří.

Nový lineární urychlovač (22. 6. 2016) v Krajské nemocnici T. Baťi ve Zlíně.

Zlínská radiační onkologie: 
i přístroje zachraňují životy

Zlín – Přístroje za desítky milionů korun. Konkrétně u těchto přístrojů však jejich vysoká cena neznamená nic v porovnání s tím, co dokážou – zachránit lidský život. Takové je moderní pracoviště radiační onkologie ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati, kde denně vrací mimo jiné díky ozařování rakovinou nemocným lidem naději a chuť do života a leckdy plnohodnotný život jako takový.

V pátek 11. října 2016 začal hořet zámek v Plumlově na Prostějovsku. Nebylo to přitom poprvé, oheň zde zachvátil střechu už v roce 2010. Škodu způsobila nejspíš obyčejná nedbalost.

Požár na zámku? Nakonec škoda tři miliony, příčinou zřejmě nedbalost

Plumlov – Úterní požár jedné z hospodářských budov nízkého zámku v Plumlově je sice už minulostí, ne však pro hasiče i policisty. Ti nyní zkoumají, proč vlastně k ohnivému peklu došlo a jaká je skutečná výše škod. Podle předběžných odhadů by se měla pohybovat ve výši osmi až dvanácti milionů. Následné šetření v místě ukázalo, že je ale o dost nižší.

Magnetická rezonance. Ilustrační foto.

Zlínská nemocnice má druhou magnetickou rezonanci, je dostupnější

Zlín – Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně má druhou magnetickou rezonanci. Vyšetření tak bude pro pacienty mnohem dostupnější, sdělila dnes mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Přístroj za 27 milionů korun je umístěn v přístavbě budovy 24 v oddělení zobrazovacích metod, které je součástí Komplexního onkologického centra (KOC).

TECHNICKÝ ŘEDITEL KARLOVARSKÉ KRAJSKÉ NEMOCNICE Lukáš Holý ukázal, že během rekonstrukce chebské nemocnice vznikl i nový přístřešek pro sanitní vozy.

Porodnice v Chebu získala novou fasádu

Cheb - Rekonstrukce fasády pavilonu C chebské nemocnice s porodnicí za 3,5 milionu korun skončila. Plášť budovy se změnil po dlouhých třiceti letech. V minulých měsících Karlovarská krajská nemocnice (KKN) celou budovu zateplila a vytvořila na ní novou fasádu. Lepšího prostředí se brzy dočkají i pacienti hlavní nemocniční budovy B, kde letos začne vznikat přístavba za téměř půl miliardy korun.

Ilustrační foto

Pořídí nový operační stůl

Jihlava – Operační stůl pro oční oddělení, vrtací minisystém používaný při ortopedických výkonech pro centrální operační sály nebo fixace určené pro stereotaktické ozařování na onkologickém oddělení.

Netradiční výstavu hostí Muzeum Kroměřížska, jedná se o pohled do nanosvěta, který není pouhým okem vidět, autorem je jaderný fyzik Peter Kozma. Návštěvníci ji mohou vidět až do 22. května.

OBRAZEM: Snímky jaderného fyzika nabízejí unikátní pohled do nanosvěta

Kroměříž – Neobvyklá výstava je v těchto dnech k vidění v Muzeu Kroměřížska: zachycuje totiž pohled do světa, který je pouhému oku ukrytý. „Jaderný fyzik Peter Kozma vyfotil úžasně barevný a rozmanitý svět prostým okem neviditelných dějů a tajemného nitra hmoty," vysvětlil ředitel muzea Jiří Stránský.

Netradiční výstavu hostí Muzeum Kroměřížska, jedná se o pohled do nanosvěta, který není pouhým okem vidět, autorem je jaderný fyzik Peter Kozma. Návštěvníci ji mohou vidět až do 22. května.

FOTOGALERIE: Snímky jaderného fyzika nabízejí unikátní pohled do nanosvěta

Kroměříž – Neobvyklá výstava je v těchto dnech k vidění v Muzeu Kroměřížska: zachycuje totiž pohled do světa, který je pouhému oku ukrytý. „Jaderný fyzik Peter Kozma vyfotil úžasně barevný a rozmanitý svět prostým okem neviditelných dějů a tajemného nitra hmoty," vysvětlil ředitel muzea Jiří Stránský.

Dva nové lineární urychlovače budou ozařovat pacienty s rakovinou v Masarykově onkologickém ústavu. V jeho Masarykově pavilonu v úterý slavnostně otevřeli Centrum fotonové terapie, kde se nemocní lidé budou pomocí přístrojů léčit.

V Brně se budou lidé s rakovinou léčit na nejmodernějších přístrojích v Česku

Dva nové lineární urychlovače budou ozařovat pacienty s rakovinou v Masarykově onkologickém ústavu. V jeho Masarykově pavilonu v úterý slavnostně otevřeli Centrum fotonové terapie, kde se nemocní lidé budou pomocí přístrojů léčit. Podobné přístroje ústav již sice má, pomalu ale zastarávají. Díky novým lineárním urychlovačům, které jsou nejmodernější v republice, se pacienti dostanou k ošetření dříve. První lidé využijí přístroje v dubnu.

Dva nové lineární urychlovače budou ozařovat pacienty s rakovinou v Masarykově onkologickém ústavu. V jeho Masarykově pavilonu v úterý slavnostně otevřeli Centrum fotonové terapie, kde se nemocní lidé budou pomocí přístrojů léčit.

V Brně se budou lidé s rakovinou léčit na nejmodernějších přístrojích v Česku

Brno /FOTOGALERIE/ – Dva nové lineární urychlovače budou ozařovat pacienty s rakovinou v Masarykově onkologickém ústavu. V jeho Masarykově pavilonu v úterý slavnostně otevřeli Centrum fotonové terapie, kde se nemocní lidé budou pomocí přístrojů léčit. Podobné přístroje ústav již sice má, pomalu ale zastarávají. Díky novým lineárním urychlovačům, které jsou nejmodernější v republice, se pacienti dostanou k ošetření dříve. První lidé využijí přístroje v dubnu.

Blesky přeskakují mezi velkou a malou koulí ve Van de Graaffově generátoru. Albrechtičtí školáci netušili, jak může být učivo o elektrostatice zábavné.

Školáci se naučili vyrábět blesky

Bohové jako Perun nebo Zeus vstoupili do mytologie díky tomu, že uměli zacházet s blesky. Na Základní škole ve Městě Albrechticích se učí už šesťáci, jak bezpečně zacházet s blesky.

Českobudějovická nemocnice. Ilustrační foto.

Ozařování nádorů je přesnější

České Budějovice - Lepší technické možnosti, kvalitu i komfort léčby může nově poskytnout budějovická nemocnice pacientům s nádorovým onemocněním. Dokončila modernizaci komplexního onkologického centra. Jeho součástí jsou dva nové lineární urychlovače vybavené moderní technologií.

Českobudějovická nemocnice. Ilustrační foto.

Ozařování nádorů je přesnější

České Budějovice - Lepší technické možnosti, kvalitu i komfort léčby může nově poskytnout budějovická nemocnice pacientům s nádorovým onemocněním. Právě dokončila modernizaci komplexního onkologického centra. Jeho součástí jsou dva nové lineární urychlovače vybavené moderní technologií.

Počítačový tomograf v Nemocnici Na Bulovce v Praze.

Bulovka slaví pětaosmdesát let a vylepšuje péči o pacienty

Nemocnice Na Bulovce byla otevřena 21. června 1931. Loni v tomto zařízení začal fungovat nový počítačový tomograf. Kolaudací prošlo nové gastroenterologické pracoviště včetně endoskopických sálů v rámci interního oddělení. Interna získala nový skiaskop. Otevřel se zrekonstruovaný komplex laboratoří v Pavilonu 8 a také zrekonstruovaná nonstop lékárnu.

Počítačový tomograf v Nemocnici Na Bulovce v Praze.

Bulovka slaví pětaosmdesát let a vylepšuje péči o pacienty

Praha - Nemocnice Na Bulovce byla otevřena 21. června 1931. Loni v tomto zařízení začal fungovat nový počítačový tomograf. Kolaudací prošlo nové gastroenterologické pracoviště včetně endoskopických sálů v rámci interního oddělení. Interna získala nový skiaskop. Otevřel se zrekonstruovaný komplex laboratoří v Pavilonu 8 a také zrekonstruovaná nonstop lékárnu.

Ilustrační foto

Strojírenské Vítkovice získaly prestižní zakázku v Rusku

Ostrava - Skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) získala prestižní zakázku na dodávku částí magnetu urychlovače částic, který buduje ruský Spojený ústav jaderných výzkumů (anglicky Joint Institute for Nuclear Research - JINR). Celková hodnota dodávek bude v přepočtu zhruba 50 milionů korun, význam kontraktu je ale v obrovských referencích. Oznámila to mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. Urychlovač částic podle ní bude obdobného typu, jakým disponuje Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě.

Takto vypadá lineární urychlovač v jihlavské nemocnici vypadá, jedná se o nejdražší přístroj pořízený v nemocnici za poslední roky.

Počítač jako u kosmické lodi, přístroj přesně zaměří nádor

Vysočina –  Počítač jako u kosmické lodi Apollo řídí nový přístroj jihlavské nemocnice za 120 milionů korun. Je jím lineární urychlovač, který disponuje nejmodernější technologií, která je v současné době ve světě k mání, sloužit bude pacientům s rakovinou.

Lineární urychlovač v krajské nemocnici.

Léčba se pacientům s nádory nyní šije na míru

Do spuštění nového lineárního urychlovače v chebské nemocnici zbývají jen týdny. Jaké nádory je možné s ním ozařovat? A jaká nádorová onemocnění trápí nejvíc obyvatele Karlovarského kraje?

Den otevřených dveří v onkologickém centru krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Radiační onkologie KNTB měla den otevřených dveří

Zlín – Není snad nikdo, kdo by se tam chtěl podívat jako pacient, přesto ale pracoviště radiační onkologie zlínské Krajské nemocnice T. Bati. (KNTB), otevřelo své dveře pro veřejnost, studenty i pracovníky krajské nemocnice. Při příležitosti Mezinárodního dne fyziků v medicíně, tak i toto centrum v pořadí již podruhé přivítalo své návštěvníky.

Lineární urychlovač v krajské nemocnici.

Léčba se pacientům s nádory nyní šije na míru

Karlovarský kraj - Do spuštění nového lineárního urychlovače v chebské nemocnici zbývají jen týdny. Jaké nádory je možné s ním ozařovat? A jaká nádorová onemocnění trápí nejvíc obyvatele Karlovarského kraje?

NOVÝ LINEÁRNÍ urychlovač v liberecké nemocnici.

Léčba rakoviny bude díky novým přístrojům efektivnější

Efektivnější léčbu na evropské úrovni slibuje od nynějška Krajská nemocnice Liberec (KNL), jejíž vedení představilo veřejnosti nově zrekonstruované onkologické oddělení. Součástí modernizace, která stála 132,5 milionů korun, byl také nákup dvou nových zařízení špičkové úrovně lineárních urychlovačů.