Kreativ

ŠTÍTEK: urychlovač částic

Ilustrační foto.

Vojáci mají nové laboratoře. Pro výcvik i výzkum

Brno – Čtyři zcela nové laboratoře za čtyřiadevadesát milionů korun vznikly na Univerzitě obrany v Brně. Jedná se například o experimentální balistickou laboratoř nebo laboratorní pracoviště pro optická měření.

Ilustrační foto.

Trénink na Wislu? Opory basketbalového Imosu ležely v posteli

Krakov – Míč? Ten v těchto dnech rozhodně není ta nejdůležitější pomůcka basketbalistek brněnského Imosu. Řada z nich bere častěji do rukou spíš prášky, kapky, kapesníky či jiné urychlovače léčení. Marodka před středečním euroligovým zápasem na palubovce polské Wisly Krakov je mimořádná.

Přední český fyzik profesor Petr Kulhánek.

Fyzik Kulhánek: V pozorováních nikdo jako první hybatel není

Praha /ROZHOVOR/ - Fyzikální čtvrtky na ČVUT jsou proslulé. Nejvýznamnější veličiny české fyziky či astronomie si do auly chodí poslechnout senioři, středoškoláci nebo čtenáři populárně vědeckých časopisů. Když jsem na jednom z nich sledovala profesora Petra Kulhánka, jehož přijímají ve špičkových světových laboratořích, přemítala jsem, jak asi vypadá jeho pracovna. Nezklamala jsem se. Rozhovor jsme museli udělat jinde, protože do přeplněné místnosti dva krát tři metry bychom se s fotografem nevešli.

Pavilon C chebské nemocnice.

Onkologie v chebské nemocnici má konečně oficiálně zelenou

Karlovarský kraj - Onkologie bude fungovat v Karlovarském kraji i po roce 2015. Největší pojišťovna v zemi, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), teď oficiálně potvrdila, že chebské onkologické oddělení bude financovat v nezměněném rozsahu i po uvedeném termínu.

Ilustrační foto.

Koupí nový přístroj na boj s rakovinou

Teplicko - Společnost Krajská zdravotní, která v regionu sdružuje pět nemocnic, zmodernizuje z evropských peněz vybavení svého komplexního onkologického centra v Ústí nad Labem.

Ilustrační foto

Zlínská nemocnice vybaví onkologické centrum přístroji za 96 milionů

Zlín – Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pořídí nové přístroje a obnoví staré vybavení onkologického centra za 96 milionů korun, o tom ve středu informovala mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Nemocnice získala na projekt evropskou dotaci 81,6 milionu korun, zbytek uhradí Zlínský kraj. Pracoviště je jediným komplexním onkologickým centrem ve Zlínském kraji.

Ilustrační foto

Zlínská nemocnice vybaví onkologické centrum přístroji za 96 mil

Zlín – Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně pořídí nové přístroje a obnoví staré vybavení onkologického centra za 96 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí nemocnice Karla Havlíková. Nemocnice získala na projekt evropskou dotaci 81,6 milionu korun, zbytek uhradí Zlínský kraj. Pracoviště je jediným komplexním onkologickým centrem ve Zlínském kraji.

Masarykova nemocnice.

Onkologické centrum čeká modernizace

Ústí nad Labem - Společnost Krajská zdravotní, která v regionu sdružuje pět nemocnic, zmodernizuje z evropských peněz vybavení svého komplexního onkologického centra v Ústí nad Labem.

LINEÁRNÍ URYCHLOVAČE ozáří ročně v libereckém Komplexním onkologickém centru až 1300 nových pacientů.

Do nemocnice v Liberci míří přístroj za 100 milionů

Liberec - Nový lineární urychlovač má možnost získat Krajská nemocnice v Liberci. Na přístroj k ozařování prakticky všech zhoubných nádorů navíc může využít dotaci, která pokryje 85 procent nákladů z jeho pořizovací ceny. Problém ale je, kam ho umístit, když se do prostor onkocentra prostě nevejde.

LINEÁRNÍ URYCHLOVAČE ozáří ročně v libereckém Komplexním onkologickém centru až 1300 nových pacientů.

Do nemocnice míří přístroj za 100 milionů

Liberec - Nový lineární urychlovač má možnost získat Krajská nemocnice v Liberci. Na přístroj k ozařování prakticky všech zhoubných nádorů navíc může využít dotaci, která pokryje 85 procent nákladů z jeho pořizovací ceny. Problém ale je, kam ho umístit, když se do prostor onkocentra prostě nevejde.

NEJEN ZBYTKY. I posekaná tráva se dá využít hodí se na kompost. Ten vás nic nestojí, jen trochu práce. Vytvořit jej kvalitní trvá přibližně rok, ale rostliny se vám odvděčí.

Kompost nesmí chybět

Zužitkujte zahradní odpad získáte to nejlepší hnojivo a nebudete vědět, co s úrodou!

Ilustrační foto

Urychlovač v podzemí zkoumá vesmír už pět let

Ženeva, Praha /ANIMACE/ – Když vědci 
z laboratoří CERN spouštěli 
v roce 2008 urychlovač částic LHC, čelili i odpůrcům, kteří se obávali, že během experimentů mohou vzniknout černé díry, které zničí Zemi. Ani po pěti letech ale ze švýcarsko-francouzského podzemí žádná katastrofická zpráva nepřišla.

V Habarticích hořel dům

V Habarticích hořel dům

Habartice - V příhraniční obci došlo k požáru podkroví neobydleného rodinného domu. K požáru vyjeli krátce před devatenáctou hodinou profesionální hasiči z Raspenavy a několik dobrovolných jednotek. Po příjezdu na místo již ze střešního okna šlehaly plameny.

Noční požár dvoupatrového domu ve Fučíkově ulici v Raspenavě

Plameny pohltily střechu domu v Raspenavě

Raspenava - Půlmilionovou škodu a drobné zranění dobrovolného hasiče si vyžádal středeční noční požár v Raspenavě na Frýdlantsku. Včasným zásahem však hasiči uchránili majetek v hodnotě jednoho milionu korun. Proč hořelo se nyní vyšetřuje. Lidé z domu však přišli o střechu nad hlavou.

Ilustrační foto.

CERN chystá na konec září dny otevřených dveří

Ženeva – Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) chystá na 28. a 29. září dny otevřených dveří ve svých zařízeních u Ženevy, včetně podzemního hadronového urychlovače (LHC). Pod heslem „Náš vesmír je váš" chce CERN o posledním zářijovém víkendu veřejnost seznámit se svými objevy, experimenty i vědeckými zařízeními, která je umožňují.

VYSKLÁDAT

Stěhování zlínské knihovny pokračuje. Jde se do pater

Zlín - Stěhování knih do 15. budovy, nového sídla Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně (KKFB), vstupuje do další fáze. Knihy, jimž bylo určeno obývat suterénní prostory pod Patnáctkou a v skladových prostorách pod platformou mezi budovami 14 a 15, již jsou na svém místě.

VYSKLÁDAT

Stěhování knihovny pokračuje. Jde se do pater

Zlín - Stěhování knih do 15. budovy, nového sídla Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně (KKFB), vstupuje do další fáze. Knihy, jimž bylo určeno obývat suterénní prostory pod Patnáctkou a v skladových prostorách pod platformou mezi budovami 14 a 15, již jsou na svém místě.

HORSKOU CHATU SLOVANKA se v noci z pondělí na úterý snažilo zachránit šest hasičských jednotek.

Je možné, že hotel v Loučné někdo podpálil

Loučná pod Klínovcem - Je půl hodiny po půlnoci a do Loučné pod Klínovcem vyjíždějí hasiči z Německa. Ze střechy tamního hotelu Slovanka totiž šlehají plameny. Přivoláno je dalších pět hasičských jednotek, ale ani ty už nedokáží budovu hotelu zachránit. Tu v noci na úterý doslova spolykal požár.

Ilustrační foto nemocnice.

V protonovém centru v Praze jako první

Praha – Ve čtvrtek 25. dubna osm žáků SZŠ a VOŠ zdravotnické, zapojených do projektu individualizované výuky prostřednictvím digitálních technologií, navštívilo s paní učitelkou Hanou Divišovou Protonové centrum v Praze, které je jedním z pěti podobných center v Evropě.

Ilustrační foto.

Kam zmizela antihmota? Vědci z CERN našli další stopu

Ženeva – Vědci v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě odhalili další část skládačky, která má vysvětlit, proč antihmota ve vesmíru očividně chybí. Objevili prozatím čtvrtou známou subatomární částici, která při rozpadu upřednostňuje hmotu před antihmotou. Dosavadní teorie předpokládá, že po velkém třesku vzniklo stejné množství hmoty a antihmoty, dnes ale vesmíru dominuje hmota.

Ilustrační foto.

Znáte výhody kompostéru?

Pokud přemýšlíte o tom, kam budete ukládat bioodpad, máme pro vás jedno šikovné zařízení. Odpadky se v něm na zeminu promění už za dvanáct týdnů.

Na stopě "božské částici". Vědci možná skutečně objevili Higgsův boson

Ženeva /VIDEO/ - Nové pokusy na subatomární částici objevené loni vědci Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) stále více prokazují, že by mohlo jít o takzvaný Higgsův boson. CERN to dnes oznámil v tiskovém prohlášení. Šlo by o převratnou záležitost, protože podle vědeckých hypotéz může model této „božské částice" podat vysvětlení o tom, jak základní částice získávají hmotnost.

Čtěte Liberecký deník.

Čtěte v pondělním Libereckém deníku

Liberec - Víkend přinesl několik zajímavých událostí, kterých se zúčastnili i naši redaktoři. Přečtěte si o otevření Liberecké výšiny nebo o masopustu v Jítravě. Vyčerpávajíci informace máme z víkendových sportů. Kupte si Liberecký deník a vyhrajte lístky na Bílé Tygry!

Požár dodávky v Dolní Folmavě

V Dolní Folmavě explodovala dodávce nádrž na LPG

Dolní Folmava - Doslova v bombu se změnila v úterý v noci nádrž na plyn v dodávce, která byla zaparkovaná v Dolní Folmavě. Technická závada, nebo snad úmysl? Obě tyto verze vzniku požáru budou zkoumat odborníci.

Ilustrační foto

Vědci poodhalili tajemství dokonalého zvuku stradivárek

Londýn - Italským vědcům se díky analýze pomocí urychlovače částic podařilo poodhalit tajemství dokonalého zvuku houslí od slavných mistrů, jakými byli Antonio Stradivari nebo Giovanni Battista Guadagnini. Vzácné hudební instrumenty, které se prodávají za astronomické částky, podle nich za svou výjimečnost vděčí určitým nedokonalostem ve své konstrukci, napsal britský deník The Daily Telegraph.

Specializované pracoviště liberecké nemocnice.

Technická univerzita v Liberci školí i zdravotníky

Liberec - Potkáte je v bílých pláštích, často na operačních sálech, a lékaři to nejsou. Kdo to je? Odpověď na otázku zní: Absolventi Ústavu zdravotnických studií (ÚZS) Technické univerzity v Liberci, kteří vystudovali jeden ze studijních programů nazvaný Biomedicínská technika.

Hrabání listí. Ilustrační fotografie.

Listovka dodá výživu zahradě

Zkušení zahrádkáři vědí, že listí spadané ze stromů poslouží po rozkladu jako výtečné hnojivo. Je ekologicky čisté a nemusí za něj zaplatit ani korunu.

Hrabání listí. Ilustrační fotografie.

Listovka dodá výživu vaší zahradě

Chrudim - Zkušení zahrádkáři vědí, že listí spadané ze stromů poslouží po rozkladu jako výtečné hnojivo. Je ekologicky čisté a nemusí za něj zaplatit ani korunu.