Kreativ

ŠTÍTEK: urychlovač částic

  Instalace nového lineárního urychlovače za 98 milionů korun v chebské nemocnici je u konce. V současné době se testuje a první pacienti by mohli být novým přístrojem ozařováni v prosinci.

Lineár stojí, na řadě jsou testy

Karlovarský kraj - Ředitel nemocnice Josef März: Nový přístroj, v první řadě to znamená, že onkologická péče v kraji zůstane zachována

„PŘEDCHOZÍ LINEÁRNÍ urychlovač dosloužil. Bez obnovy přístrojového vybavení by nám v prosinci tohoto roku smlouva s pojišťovnou skončila,“ uvedl primář oddělení radioterapie a klinické onkologie Pavel Krištof s tím, že to by byl i konec onkologické péče.

Lineár stojí, na řadě jsou testy

Karlovarský kraj - Instalace nového lineárního urychlovače za 98 milionů korun v chebské nemocnici je u konce. V současné době se testuje a první pacienti by mohli být novým přístrojem ozařováni v prosinci. Pokud by nemocnice nepořídila nový lineár, onkologická péče by v kraji na konci roku skončila.

Budějovická nemocnice se může chlubit novou technikou k léčbě nádorových onemocnění.

Nemocnice má novou zbraň proti nádorům

České Budějovice - Výjimečnou přesností se chlubí moderní přístroj k ozařování zhoubných nádorů, který uvedla do provozu českobudějovická nemocnice. Pacienti onkologického oddělení tak mohou těžit z většího rozsahu, kvality i komfortu léčby.

CERN díky urychlovači objevil novou subatomární částici

Ženeva – Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) hlásí objev pentakvarku, což byla dosud pouze předpokládaná subatomární částice. CERN podle agentury AP uvedl, že pentakvark zjistili vědci pracující s Velkým hadronovým urychlovačem (LHC), který je nejvýkonnější na světě. Odborníci nález, pokud se skutečně potvrdí, označují za další milník fyziky.

Kompletní revitalizace gynekologicko-porodnického oddělení v Sokolově

Nemocnice dostaly stovky milionů

Karlovarský kraj - Komfort a moderní péči v nemocnicích dostanou například rodičky nebo pacienti očního a onkologického oddělení

Ilustrační foto

Největší urychlovač LHC po restartu dosáhl dvojnásobné rychlosti

Ženeva – Vědci po dvouleté odstávce úspěšně restartovali největší urychlovač částic na světě LHC tak, aby nyní mohl být v provozu 24 hodin denně. Zařízení, které má pomoci pochopit záhady kolem temné hmoty ve vesmíru, oproti první etapě provozu téměř zdvojnásobilo energii, s níž provádí srážky částic. Potvrdila to ve středu Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN).

Ilustrační foto.

Největší urychlovač částic na světě LHC dosáhl maximálního výkonu

Ženeva – Šest týdnů od opětovného spuštění po modernizační a údržbové přestávce zaznamenal největší a nejvýkonnější urychlovač částic na světě nový rekord. V noci na dnešek se v zařízení podařilo uskutečnit srážky částic o síle 13 teraelektron­voltů (TeV), což je zhruba dvojnásobek výkonu před výlukou zařízení. Informovala o tom agentura DPA.

Požár domu v Českém Šternberku při pohledu z Vlašimi.

Objekt u zastávky vlaků v Českém Šternberku nejspíš někdo zapálil

Český Šternberk /FOTOGALERIE/ - Úmyslné zapálení. To je podle hasičů a jejich zatím neukončeného vyšetřování nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru neobydleného objektu nedaleko železniční zastávky v Českém Šternberku na pomezí kutnohorského a benešovského okresu. K hašení požáru vyrazily hasičské jednotky ve středu 13. května ráno kolem sedmé hodiny.

Požár v Českém Šternberku.

Objekt v Českém Šternberku někdo zapálil

Český Šternberk - Úmyslné zapálení. To je podle hasičů a jejich zatím neukončeného vyšetřování nejpravděpodobnější příčina vzniku požáru neobydleného objektu nedaleko železniční zastávky v Českém Šternberku.

Zlínská nemocnice (KNTB)

Baťovka: šetrnější léčba pacientů s rakovinou

Zlín - Ozařovat nádory mohou nyní lékaři v krajské Baťově nemocnici rychleji, přesněji a šetrněji. Lineární urychlovač, přístroj, který při léčbě rakoviny využívají, zmodernizovala KNTB za cca 35 milionů korun. Pomohla evropská dotace.

Největší a nejvýkonnější urychlovač částic na světě je ode dneška po dvouleté přestávce opět v provozu. Oznámila to Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN).

Největší urychlovač částic na světě je opět v provozu

Ženeva – Největší a nejvýkonnější urychlovač částic na světě je ode dneška po dvouleté přestávce opět v provozu. Oznámila to Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN). Velký hadronový urychlovač (LHC), jak se zařízení nazývá, byl před dvěma lety odstaven kvůli modernizaci.

Ilustrační foto.

Onkologické centrum v Jihlavě modernizuje

Jihlava – Pacientům krajského onkologického centra v Jihlavě by mohly koncem letošního nebo začátkem příštího roku začít sloužit nové moderní přístroje.

Moderní přístroje výrazně pomáhají snížit počet úmrtí. Důležité však je nemoc zachytit v časném stadiu a pokud možno jí předejít zdravým životním stylem.  Ilustrační foto.

Opravy onkologie skončí v březnu

Ústecký kraj - Lidé s rakovinou se letos dočkají kvalitnější léčby. V Masarykově nemocnici finišuje rekonstrukce onkologického centra, do kterého dojíždějí i pacienti z okolí.

Výstava k 60. výročí CERNu 28. září v Praze.

Kopněte si do protonu. CERNu je 60 let

Praha - Kdo chce proniknout do tajemného světa elementárních částic, jede do Mekky všech fyziků, ženevského CERN – Evropské organizace pro jaderný výzkum. V těchto dnech ale nemusí až tak daleko. Stačí totiž navštívit výstavu v budově Akademie věd ČR na pražské Národní třídě. Ta je uspořádána k 60. výročí založení tohoto mezinárodního centra, jež provozuje největší urychlovač na světě LHC.

Výstava ve žďárském regionálním muzeu přibližuje návštěvníkům fyziku přitažlivou a zábavnou formou.

Sahat na exponáty v muzeu je teď dovoleno

Žďár nad Sázavou – V technickou hernu proměnila sály žďárské tvrze nová výstava regionálního muzea. Ta hravou formou popularizuje fyziku, což napovídá už samotný název výstavy – Fyzika hrou.

Kompostování. Ilustrační snímek

Kompostéry? V Miloticích nakonec hit

Milotice - Více než tři sta už je pryč, posledních dvacet zbývá. Taková je situace s kompostéry v Miloticích. Obec je získala spolu s dotací na právě dokončovaný sběrný dvůr. A už uvažuje, že nakoupí další. I když místní mohou nádoby získat zcela zdarma, byli zprvu nedůvěřiví. Nakonec se po nich doslova zaprášilo. „Lidé zjistili, že do nich mohou dávat třeba posečenou trávu," sdělil starosta Milotic Josef Levek.

Pacientům se díky technice za téměř 40 milionů zvýší kvalita péče.

Onkologičtí pacienti mají díky nové technice bezpečnější terapii

Jihlava - Pro onkologické pacienty jihlavské nemocnice je připravená bezpečnější a účinnější terapie. Komplexní onkologické centrum získalo nové příslušenství k lineárnímu urychlovači. Pacientům se tak podle nemocnice díky technice za téměř 40 milionů korun zvýší kvalita péče.

Novinka nahradí stávající kobaltový ozařovač (na snímku), který umožňuje pouze paliativní léčbu.

V pražské VFN instalují unikátní ozařovač

Efektivnější ozáření s minimálním zasažením zdravé tkáně. To by měl umět nový přístroj, který se právě začíná instalovat v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Jde o vůbec první zařízení svého druhu v Česku.

Novinka nahradí stávající kobaltový ozařovač (na snímku), který umožňuje pouze paliativní léčbu.

V pražské VFN instalují unikátní ozařovač

Praha – Efektivnější ozáření s minimálním zasažením zdravé tkáně. To by měl umět nový přístroj, který se právě začíná instalovat v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Jde o vůbec první zařízení svého druhu v Česku.

Ilustrační foto.

Krajská zdravotní uvažuje o novém pavilonu onkologie v Ústí

Ústí nad Labem – Vše s ústeckou onkologií je zase jinak. Jen co ministerstvo zdravotnictví povolilo Krajské zdravotní (KZ) podávat biologickou léčbu v Chomutově, vedení nemocnice mění plány s oddělením v Ústí. Starý areál v ulici V Podhájí nakonec kompletní rekonstrukce nečeká. Krajská zdravotní chce opět stavět nový pavilon.

Ilustrační foto.

Onkologie bude i v Chomutově

Ústí n. L., Chomutov - Pacienti ze západní části Ústeckého kraje nebudou muset za biologickou léčbou onkologických onemocnění jezdit do Ústí. Ministerstvo zdravotnictví souhlasilo s tím, že chomutovská onkologie bude detašovaným pracovištěm ústeckého komplexního onkologického centra. Ta jediná mohou biologickou léčbu poskytovat.

Ilustrační foto, operace.

Část operací z chirurgie přesouvá nemocnice z Liberce do Turnova

Liberec – Krajská nemocnice v Liberci dočasně přesune část operací chirurgických oborů do Panochovy nemocnice v Turnově, která je od ledna její součástí. Důvodem je stavba bunkru pro lineární urychlovač, který se používá k ozařování nemocných se zhoubnými nádory.

Přístavba k onkologii.

V nemocnici začíná přístavba k onkologii

Liberec – S řadou komplikací musí v současné době počítat pacienti v liberecké nemocnici. Začala tam přístavba k onkologii, kam bude příští rok 
v létě umístěn nový lineární urychlovač.

Ilustrační foto.

Nemocnice bude mít nová traumacentra

Ústí nad Labem - Ústecká nemocnice zřejmě dostane nejmodernější přístroje do traumacenter pro dospělé i dětské pacienty. To ale vyjde na více než 92 milionů korun a bez dotace to nepůjde. „Chceme mít z Masarykovy nemocnice špičkové centrum. Ostatní naše nemocnice pak péči doplní," uvedl hejtman Oldřich Bubeníček.

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem.

Lepší onkologie v Ústí se pacienti hned tak nedočkají

Ústí nad Labem – Naděje pacientů s rakovinou, že se v Ústí nad Labem budou léčit v mnohem přijatelnějších podmínkách, vzaly za své. Nový ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala neplánuje, že by v brzké době nechal opravit ústecký onkologický areál v ulici V Podhájí.

Ilustrační foto

CERN chce postavit podzemní prstencový tunel o délce 100 kilometrů

Ženeva /ANIMACE/ - Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) hodlá na pomezí Francie a Švýcarska postavit podzemní prstencový tunel o obvodové délce 80 až 100 kilometrů pro další urychlovač částic. Příští týden se má začít pracovat na studii proveditelnosti, informovala dnes agentura AFP.