České Budějovice - Už v sobotu 9. ledna se v českobudějovickém Metropolu uskuteční devátý ročník Velkého mediálního plesu. Lístky v předprodeji je možné získat v Metropolu České Budějovice. Na programu plesu je například módní přehlídka nebo ochutnávka vín.
Zaječí /FOTOGALERIE/ – Doufat musíte vždycky, komentuje zaječský vinař Vladimír Šabata nevyzpytatelné počasí v jihovýchodním cípu Moravy. Jen kousek od rozhledny Maják stojí jeho rodinné vinařství, kde měli od pondělních brzkých hodin napilno. Sbírali a zpracovávali zmrzlé hrozny na ledové víno.
Slovácko /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Poděkování za celoroční práci, to zaměstnanci nejrůznějších společností na Slovácku neslyšeli na sklonku uplynulého roku pouze v ústní formě, ale také v podobě mimořádné finanční odměny či benefitů. Jinde se navíc už nyní těší na slíbené pětiprocentní zvýšení platu.
Jižní Morava /ANKETA/ – Vinaři, kteří zariskovali a nechali hrozny ve vinohradu, se zaradovali. Teploty na přelomu roku klesly hluboko pod nulu a vinařství tak mohou sbírat hrozny na raritní ledové víno.
Hodonínsko – Trpělivost přináší ovoce. I zmrzlé hrozny. Předpověď počasí ledovému vínu tuto zimu nepřála, na přelomu roku mrazy přece jen přišly. A vinaři v kabátech a čepicích se pustili do sklizně. Třeba i v noci.
Břeclavsko – Trpělivost přináší ovoce. I zmrzlé hrozny. Předpověď počasí ledovému vínu tuto zimu nepřála, ale na přelomu roku mrazy přece jen přišly. A vinaři se pustili do práce: sklízeli plody určené pro výrobu ledového vína. Ty musejí promrznout minimálně při minus sedmi stupních Celsia.
Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni na serveru Potravinynapranyri.cz zveřejnila 653 nevyhovujících potravin. Je to o 62 případů více než v roce 2014. Nejčastěji se mezi nevyhovujícími potravinami objevuje víno, na druhém místě jsou masné výrobky. Informoval o tom server Vitalia.cz.
Znojmo /VIDEO/ – Zbrusu nový spot, který pochází z dílny společnosti Videobrothers znojemských rodáků Jana a Vítězslava Otrubových, nabízí unikátní pohledy na Znojemské historické vinobraní 2015.
Němčičky /REPORTÁŽ/ – Za zavřenými dveřmi se ozývá hudba. Zní i prázdnými ulicemi zasněžených Němčiček. Avšak po chvíli jimi začínají proudit davy lidí. Je sobota večer a všichni směřují do kulturního domu na krojový ples, který odstartuje plesovou sezonu na Břeclavsku.
Brno - Někteří vinaři v Jihomoravském kraji začali se sběrem hroznů pro výrobu ledového vína, které se vyznačuje vysokým obsahem cukru. U těchto hroznů je potřeba, aby byly před sběrem alespoň dva dny na vinici v teplotě minus sedm stupňů Celsia. Lidé ve vinařství Pavlovín v Bohumilicích na Břeclavsku dnes posbírali z půl hektaru půdy asi 2300 kilogramů hroznů. Podle jednatele společnosti Radima Heči z nich bude přibližně 2000 lahví ledového vína Chardonnay o obsahu 0,2 litru. Jedna bude zhruba za 300 Kč.
Otrokovice - Plán výstav Městské galerie Otrokovice na rok 2016 je již sestaven. První výstavu v novém roce zahájí 4. ledna 2016 v 18 hodin vernisáž, na kterou se mohou těšit milovníci fotografie. Po dlouhé době zavítají do Otrokovic maďarští umělci z Vácu, tentokrát fotografové, kteří zde osobně představí svá díla.
Tábor - V klubovně Šachklubu v bývalé 8. ZŠ v táborském Sídlišti nad Lužnicí se obvykle jeho členové scházejí, aby změřili své síly při "hře králů." V sobotu 2. ledna tu ale oslavovali příchod nového roku.
Břeclav /REPORTÁŽ/ – Jako by se tu dnes měli vnořit do studené Dyje další otužilí plavci. Na to, že je docela slušný mráz, míří k přístavišti břeclavského veslařského klubu davy lidí. Důvod? Chtějí si zpříjemnit poslední den roku odpolední plavbou k Janovu hradu s Lodní dopravou Břeclav.
Břeclavsko – Nepřeberné množství ohňostrojů rozzářilo nebe nad městy a obcemi na Břeclavsku. Ve srovnání s jinými okresy, kde řidiči bourali a hasiči likvidovali několik požárů, zvládli lidé oslavy příchodu roku 2016 bez výrazných problémů.
Madrid - Vítání nového roku doprovází ve světě různé zvyky. Například Španělé o půlnoci snědí při každém z dvanácti úderů hodin jednu kuličku hroznového vína. Nikdo přesně neví, jak tato tradice vznikla, ale po desetiletí se pravidelně dodržuje. Podle některých je to zvyk madridský. Letošní vítání nového roku v Madridu ale bude odlišné kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením.
Slovácko - Na stránky Slováckých novin se vrátila populární fotosoutěž O nejpohlednější stárkovský pár. I v letošním jejím už šestém ročníku chceme touto formou pravidelně každý pátek představovat na společných fotografiích hodové stárky.
Kdyně – Jak zvládnout ráno po bujarém silvestrovském večírku a jak se vypořádat s kocovinou radí Michaela Štofková ze Kdyně, výživová poradkyně a odbornice na čínskou medicínu.
Jak zvládnout ráno po bujarém silvestrovském večírku a jak se vypořádat s kocovinou radí Michaela Štofková ze Kdyně, výživová poradkyně a odbornice na čínskou medicínu.
Severní Čechy - Chcete na silvestrovskou oslavu něco extra? Připravte si koktejl Zimní jablko od barmana Pavla Tvaroha. Rodák ze severočeského Meziboří působí od 90. let v Londýně. Vlastní tu vyhlášený bar Lounge Bohemia. Stejnojmenný podnik otevřel letos i v Praze.
Kyjev - Značnou nevoli vyvolalo v ukrajinské metropoli rozhodnutí známého výrobce krymského vína firmy Massandra rozprodat při aukci 13.000 cenných lahví lahodného moku. Podle Kyjeva jde o "rozkrádání ukrajinského dědictví" na Krymském poloostrovu, který loni přes odpor Ukrajiny a důraznou kritiku Západu anektovalo Rusko.
Východní Čechy - Vánoce máme více či méně dietně za sebou a nyní nás čeká další velká zkouška v podobě oslavy konce starého a začátku nového roku. Silvestr je, co se kalorické hodnoty týče, ještě možná horší než Štědrý den. Oslava nového roku je spojena s jídlem a s popíjením různých druhů alkoholu, který je velmi kalorický. Jak si tedy poslední den v roce užít bez zbytečných výčitek svědomí?
Slovácko – Vítání nového roku a silvestrovské řádění si každý užívá jinak. Poslední den v roce lze oslavit v klidné restauraci s přáteli, na venkovní akci nebo i v kulturních domech s většími skupinami lidí. Hodonínský deník Rovnost přináší výběr z možností, kam je možné na Silvestra zavítat.
Východní Čechy - Vánoce máme více či méně dietně za sebou a nyní nás čeká další velká zkouška v podobě oslavy konce starého a začátku nového roku. Silvestr je, co se kalorické hodnoty týče, ještě možná horší než Štědrý den. Oslava nového roku je spojena s jídlem a s popíjením různých druhů alkoholu, který je velmi kalorický. Jak si tedy poslední den v roce užít bez zbytečných výčitek svědomí?
Otrokovice - Plán výstav Městské galerie Otrokovice na rok 2016 je již sestaven. První výstavu v novém roce zahájí 4. ledna 2016 v 18 hodin vernisáž, na kterou se mohou těšit milovníci fotografie. Po dlouhé době zavítají do Otrokovic maďarští umělci z Vácu, tentokrát fotografové, kteří zde osobně představí svá díla.
Východní Čechy - Vánoce máme více či méně dietně za sebou a nyní nás čeká další velká zkouška v podobě oslavy konce starého a začátku nového roku. Silvestr je, co se kalorické hodnoty týče, ještě možná horší než Štědrý den. Oslava nového roku je spojena s jídlem a s popíjením různých druhů alkoholu, který je velmi kalorický. Jak si tedy poslední den v roce užít bez zbytečných výčitek svědomí?
Znojemsko – Strávit poslední hodiny roku 2015 společně s přáteli v některé z mnoha restaurací či barů v regionu mohou lidé, kteří nechtějí na Silvestra zůstat doma. Podniky jako tradičně lákají na dobrou zábavu při hudbě. Někde mohou zájemci přijít v běžném oděvu, do některých podniků zvou pořadatelé na akce v maskách či kostýmech. A dokonce nabízejí příchozím ve stylovém kostýmu slevu.
Londýn - Dal si víno, poškrábal psa za uchem a šel spát. Tak vypadala oslava Petra Čecha. Český brankář včera stanovil nový rekord Premier League, když v Anglii udržel 170. čisté konto. O svou radost se podělil s fanoušky a spoluhráči, protože po Vánocích doma v Londýně "osiřel".
Zámek Hošťálkovy se 27. prosince poprvé v historii otevřel veřejnosti. Organizátory prohlídek zaskočil obrovský zájem. Do Hošťálkov přijelo na 1100 návštěvníků.
Litvínov - Poslední den v roce se blíží. Mnozí ho považují za příležitost k velké oslavě, ke které pochopitelně patří nějaký ten drink. Mostecký deník proto požádal barmana Pavla Tvaroha o recept na některý z jeho koktejlů.
Severní Čechy - Poslední den v roce se blíží. Mnozí ho považují za příležitost k velké oslavě, ke které pochopitelně patří nějaký ten drink. Deník proto požádal barmana Pavla Tvaroha o recept na některý z jeho koktejlů.
Krakov, Břeclavsko – V pořadí už druhý Terra Madre Slow Food Festival hostilo v prosinci krakovské kongresové centrum ICE. Více než dvě stovky vystavovatelů představilo návštěvníkům zemědělské produkty a gastronomické speciality zemí střední a východní Evropy. Součástí akce byla rovněž soutěž mladých vín, ve které se výrazně prosadila vína z Břeclavska.
Kly – Biatlonová mánie, kterou v Česku rozpoutaly úspěchy našich reprezentantů, v neděli zasáhla i obec Kly. Na druhém ročníku Kelského biatlonu, neobyčejného běžeckého závodu s mnoha recesistickými prvky, se sešlo bezmála 230 startujících.
Boleradice /REPORTÁŽ/ – Láhve s bílými i červenými víny už jsou nachystané podle odrůd na stole. Organizátoři je rozeseli po celém sále v přízemí sídla městyse. Ochutnávka letošních mladých vín v Boleradicích tak může začít. Je sobota po druhé hodině odpoledne a první návštěvníci jubilejního desátého Štěpánského koštu si nalévají první vzorky.
Ořechov – Poslední košt v roce 2015 a zároveň první v nadcházející sezoně. Tak charakterizují vánoční výstavu vín v Ořechově její pořadatelé. V období vánočních svátků se koná už dvacet let. Termín zvolili organizátoři proto, že se v tuto dobu podobné akce nekonají a mnohá mladá vína už jsou vyzrálá.
Buchlov – Vůně zabijačky, vína, medoviny, Vánoce podle Berchtoldů a třeba živý betlém. To je jen část toho, co si mohli užít na Štěpána návštěvníci hradu Buchlov. Už devátý ročník akce Na Štěpána na Buchlově otevřená brána přilákala do Chřibů tisíce zájemců.
Che-lan-šan – V Číně, nechvalně známé výrobou padělků světových značek, protestuje chilský vinař José Hernández proti hektolitrům nepravého bordeaux. Zdiskreditovalo čínské vinařství, které se jinak mimořádně vzmáhá. Čína má druhé největší vinice na světě po Španělsku a její vinaři sní o tom, že se vyšvihnou na světovou úroveň i co se týče kvality. Experti ale upozorňují, že k tomu jsou zapotřebí inovace, nikoli napodobování evropských a amerických vín.
Jižní Morava, Praha – Je to druhá nejfalšovanější potravina hned po medu. Pančování vína, především toho sudového, se stalo smutným koloritem českého trhu.