Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Výstava vín v Břestku, březen 2024

Výstava vín v Břestku nabídla 400 vzorků

Výstavy vín mají v Břestku mnohaletou tradici a získaly si dobré jméno nejen na Slovácku, ale i za jeho hranicemi. Vyznavači vinných moků, jichž se o Bílé sobotě dotklo jaro a s ním příliv tepla a stoupajících slunečních paprsků, zamával s jejich hormony a zamířili krátce už po třinácté hodině do sportovní haly do v Břestku, kde se od čtrnácté hodiny konal 48. ročník tradičně pojaté výstavy vín.

Velikonoce na Špilberku

Tipy na víkend v Brně a okolí. Velikonocemi bude žít Špilberk, zoo i klášter

Oslavte Velikonoce na historickém Hradě Špilberk s bohatým programem pro celou rodinu. Čekají na vás kreativní dílničky, divadelní představení a tradiční jarmark. V duchu Velikonoc se bude nést také návštěva brněnské zoo a v rámci svátku jara budou mít zájemci příležitost navštívit Klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích.

Velikonoční výstava zkrášlila prostory knížecího apartmánu na zámku ve Valticích.

Tipy na víkend na Břeclavsku. Velikonoce na Zámku Valtice nebo výstava vín

Velikonoční prodloužený víkend je tady. Tentokrát pozveme například na Místní výstavu vín v Podivíně nebo na bohatý program s jarmarkem a speciálním velikonočním okruhem na zámku ve Valticích. Tam na Velký pátek odstartuje i výstava malíře Libora Vymyslického s názvem Krajinou Lichtenštejnů. 

Pochod. Ilustrační foto

Tipy na víkend na Vyškovsku. Koná se velikonoční pochod nebo bleší trhy

Velikonoční prodloužený víkend přinese oblíbený pochod, který se koná již šestým rokem. Účastníci si budou moci vybrat trasu podle své kondice a užít si tak příjemnou jarní atmosféru. Velikonocemi to bude žít na zámku ve Slavkově u Brna, kde nebude chybět ani program pro děti. Vyškov zase láká na burzu zvířat a bleší trhy. 

Libor Švec, kastelán hospitálu Kuks.

Lidé k nám jezdí i na jógu nebo archivovat víno, říká kastelán Hospitálu Kuks

/ROZHOVOR/ Tip na výlet na Velikonoce? Ve čtvrtek 28. března zahajuje turistickou sezonu hospitál Kuks. Barokní areál neslouží jen k prohlídkám. Konají se tam různé kulturní, vzdělávací, pobytové akce, svatby, křtiny, pohřby, cvičení jógy. Zájemci si můžou nechat ve sklepení archivovat víno. „Vedle klasického turistického ruchu tak žije hospitál i trochu jiným způsobem. Tenhle trend držíme,“ říká kastelán hospitálu Kuks Libor Švec.

Pavel Žufan

Minimální cena za alkohol by omezila nejlevnější dovozy, říká ekonom Žufan

Jsme ochotni platit, ale nikoliv spotřební daň. S takovým argumentem chodí už déle než rok za politiky tuzemští vinaři. Od začátku roku spustili kampaň „Pozor! Křehké“, která upozorňuje na to, že při zavedení spotřební daně by Česko bylo jedinou zemí v regionu, v níž by taková povinnost existovala. Zákazníkům by litr domácího tichého vína podražil až o 30 korun a dovoz levných vín by pokračoval.

Letošní nedělní účast na Mandloňových slavnostech byla podle místních srovnatelná s loňským rokem.

Slavnosti mandloní a vína: ve hře je navrácení vstupného, jasno bude ve středu

/FOTO, VIDEO/ Hustopečští v sobotu kvůli nepřízni počasí a silným poryvům větru předčasně ukončili odpolední program Slavností mandloní a vína. Radnice nyní zvažuje navrácení vstupného lidem, kteří si lístky zakoupili v sobotu odpoledne na náměstí. Jednat o tom budou v úterý radní. Rozhodnutí má padnout ve středu.

Na Modré vítali jaro koupáním otužilců a pálením Morany; neděle 24. března 2024

Na Modré přivítali jaro koupáním otužilců, pálením Morany i koštem vína

Je čtvrtá březnová neděle, krátce před 13. hodinou odpolední. Rtuť teploměru v areálu Živé vody na Modré šplhá ke třinácti stupnům nad nulou, voda ve zdejším koupališti je o dva stupně nižší. Ve venkovním areálu botanické a sladkovodní expozice přešlapují tři desítky lidí zachumlaných do teplých bund, šál a čepic.

Víno, degustace a vinařství. Všechny snímky jsou ilustrační.

Vinařství z Mikulovska jsou na prodej. Drtí je ceny vína. Kupci ale chybí

Realitní kanceláře aktuálně neveřejně prodávají více jak deset známých velkých vinařství na Břeclavsku, Hodonínsku i Znojemsku. Jejich cena je mezi šedesáti až sto padesáti miliony korun. Důvodem prodeje jsou peníze, nejistota či generační obměna. Makléři se shodují, že najít kupce je nyní téměř nemožné.

Znojemský Královský košt má vítěze. Podívejte se

Znojemský Královský košt má vítěze. Podívejte se

Hodnocení vzorků na 33. přehlídku vín znojemské vinařské podoblasti proběhlo 5. března v Louckém klášteře. Více než padesátka degustátorů ve 12. degustačních komisích vybírala ta nejlepší vína pro 33. Znojemský Královský košt.

Z návštěvy vinařství v Doudlebách nad Orlicí. Enolog Radek Žouželka

Perfektně vyzrálá s vlastnostmi výběru z hroznů. Doudlebské podnebí vínu svědčí

/FOTO, VIDEO/ „Ve středověku bylo víno jediný bezpečný nápoj,“ říká Radek Žouželka, který umí zasvětit do tajů současného vinohradnictví, ale zájemce dokáže provést i několikasetletou a zajímavou historií pěstování vinné révy u nás. V tomto oboru má bohaté zkušenosti z malých i velkých vinařství. Ještě před pár měsíci působil jako výrobní ředitel vinařství Zámek Lobkowicz a již nějakou dobu zúročuje své znalosti enologa na zámeckých vinicích v Doudlebách nad Orlicí, kde jsme ho také zastihli a vyzpovídali.

Znojemský košt. Archivní foto

Tipy na víkend. V Jaroslavicích ukončí zimu, ve Znojmě se koná oblíbený košt

Březen se dostal do své poloviny a s tím souvisí i řada jarně laděných akcí. Na Znojemsku nalákáme například na Vynášení Smrti v Jaroslavicích, který oslaví konec zimy. V okresním městě se zase koná Znojemský košt, který otevře dvěře všem milovníkům vína. Soutěžit se zde bude o titul Král vín a Pečeť znojemských měšťanů. 

Za tajemstvím ve víně ukrytém na zlechovském koštování

Za tajemstvím ve víně ukrytém na zlechovském koštování

Jak říkával spisovatel Zdeněk Galuška, z piva se spí, z gořalky hlúpne, ale z vína sa zpívá. Oblíbeným dostaveníčkem milovníků vinných moků se stalo Zlechovské koštování. Jeho IX. ročník byl o druhé březnové sobotě v režii spolku Milovníků vína a žen ve společenském sálu Agra Zlechov.

Vlasta Lecián, provozní ředitel Vinařství Neoklas Šardice a Vinařství Mutěnice

Vsadili jsme na moravské zemské, ovocňák a svařák a rosteme o sto milionů

“Vinařství v České republice prochází dramatickými změnami. Kdo chce přežít náročnou dobu, musí se přizpůsobit,” říká Vlasta Lecián, provozní ředitel Vinařství Neoklas Šardice a Vinařství Mutěnice. V době, kdy řada vinařů ztrácí nebo dokonce končí, se této skupině daří velice dobře.

Tlapková Párty. Ilustrační foto

Víkend na Blanensku. Tlapková Párty míří do Boskovic, Blansko láká na závody

Připravte se na nezapomenutelný víkend plné zábavy a pohádkové magie. Tlapková párty poprvé zavítá do Boskovic, aby nabídla dětem nejen taneční zážitky s oblíbenými postavičkami, ale i kreativní aktivity jako malování na obličej. V Dělnickém domě v Blansku se zase bude závodit. Skauti si zde pro děti nachystali maxi autodráhu. 

Víno - Ilustrační foto

Tipy na víkend na Znojemsku. Dobšice oslaví MDŽ, Miroslav přivítá milovníky vína

Druhý březnový víkend je tady a s ním i nabídka akcí, které se na Znojemsku konají. Připravte své chuťové buňky na nezapomenutelný zážitek z Miroslavského koštu, kde vás čeká ochutnávka špičkových vín doprovázená cimbálovkou. V Dobšicích se bude slavit MDŽ. Čeká vás bohatý kulturní program, hudba a příjemné posezení.

Velké Pavlovice hostily rekordní Promenádu červených vín

Velké Pavlovice hostily rekordní Promenádu červených vín. Podívejte se

Den ve znamení červeného vína proběhl již pošesté ve Velkých Pavlovicích. Spolek VOC vinice Velké Pavlovice uspořádal první březnovou sobotu další ročník jedinečné výstavy červených vín v České republice, Promenádu červených vín. Letos dokonce lámala rekordy, a to jak v počtu přihlášených vzorků – 306, z 80 vinařství, tak počtem návštěvníků, kteří si celý večer pochvalovali nejen celou organizaci a doprovodný program, ale především hodnocená vína.

Odborníci i široká veřejnost hodnotili v sobotu 2. března 2024 v Tupesích vinné moky.

Škola v Tupesích hostila dvaatřicátý košt vína, k ochutnání bylo 446 vzorků

Vynikající, skvělé, bezvadné, ohromné. Takové a jiné přívlastky bylo o první březnové sobotě poměrně často slyšet v tělocvičně Základní školy v Tupesích, kde se uskutečnil XXXII. ročník koštu vína. Panovala příjemná atmosféra, která dala vyniknout spoustě zajímavých vín. Těch se tu prezentovalo mnohonásobně více, než byl jakýkoliv návštěvník schopen ochutnat.

Václav Žmolík provede Krajinou vína po Slovensku

Václav Žmolík: Proč jet třeba do Veľkého Krtíše? Za vínem, přátelé

Moderátor Václav Žmolík už diváky provedl vinařskými regiony Čech a Moravy. Ve třetím dílu cestování po krajích, kde se daří vinné révě, zavítá na Slovensko. Šestidílná série Krajinou vína po Slovensku z dílny režiséra Jana Těšitele startuje na obrazovkách České televize 6. března.

Na snímku prezident Svazu vinařů České republiky Martin Chlad.

Vína z jihu Moravy a spotřební daň. Svaz vinařů hodlá lidi vtáhnout do debaty

Čeští a moravští vinaři a vinohradníci rozjeli iniciativu Pozor! Křehké. Po vzoru úspěšné aktivity To si vypijeme z doby covidové chtějí moderním způsobem zpravit veřejnost o problémech, které je trápí, a odpovědět na otázky související třeba s diskutovaným zavedením nenulové spotřební daně na tichá vína.

Knižní festival na Černé louce, ilustrační foto.

Víkendové tipy: v Ostravě na Knižní festival, Svět lega, ochutnávku vína a hokej

Jak si užít nastávající víkend? Na Ostravsku si můžete zajít na Knižní festival konaný v areálu výstaviště na Černé louce společně s výstavou Dovolená 2024. S dětmi se pobavíte v Zoo Ostrava nebo na výstavě SvětLEGO kostek. A to zdaleka není vše. Bohatý kulturní program proběhne i v dalších regionech Moravskoslezského kraje. Zde je naše nabídka.

Ples. Ilustrační foto

Tipy na víkend na Břeclavsku. Dorazí obří roboti, Mikulov roztančí ples

První březnový víkend zaplní sokolovnu v Charvátské Nové Vsi vinaři. Tradiční výstava se bude nést nejen v duchu prohlídky loňské úrody, ale dojde také na koštování. V břeclavském kině Koruna se zase děti setkají tváří v tvář s transformery. Ti měří necelé tři metry a dokáží i mluvit. 

Víno. Ilustrační foto

Tipy na Znojemsku. Víkend bude ve znamení ochutnávání vína

První březnový víkend láká na Znovínský košt vín. Ten se koná v Louckém klášteře ve Znojmě a pořadatelé slibují více než 150 vzorků. Nalákáme vás také do Jaroslavic, kde se otevře 19 sklepů a vinařství, kde vinaři představí to nejlepší, co se jim v ročníku 2023 urodilo.