Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Vinobraní na vinici Máchalka.

Podívejte se: Víkend patřil slavnostem burčáku a vína. Ale i pivo teklo proudem

Praha v sobotu 23. září patřila vínu. Jeho milovníci nemohli přehlédnout zvláště pozvánky na velkou akci v Grébovce. Pořádající Praha 2 lákala nejen na jedinečnost místa, ale také ohlášenými 87 stánky (z to 29 s vinařskou produkcí) a řadou kulturních vystoupení; včetně hudby zaměřené na filmovou tematiku.

Karlštejnské vinobraní.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka na Příbramsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ První podzimní víkend nabízí na Příbramsku i v jiných místech v kraji řadu akcí. Pod širým nebem i pod střechou. Vyrazit lze ve volných dnech například na vinobraní, dožínky, košty a posvícení, ale například i na noční bojovku, mistrovství ve vaření guláše, koncerty nebo velkou přehlídku koní. Stačí si vybrat - a vyrazit za zážitky. 

Karlštejnské vinobraní.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka na Berounsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ První podzimní víkend nabízí na Berounsku i v jiných místech v kraji řadu akcí. Pod širým nebem i pod střechou. Vyrazit lze ve volných dnech například na vinobraní, dožínky, košty a posvícení, ale například i na noční bojovku, mistrovství ve vaření guláše, koncerty nebo velkou přehlídku koní. Stačí si vybrat - a vyrazit za zážitky. 

Karlštejnské vinobraní.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka na Mělnicku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ První podzimní víkend nabízí na Mělnicku i v jiných místech v kraji řadu akcí. Pod širým nebem i pod střechou. Vyrazit lze ve volných dnech například na vinobraní, dožínky, košty a posvícení, ale například i na noční bojovku, mistrovství ve vaření guláše, koncerty nebo velkou přehlídku koní. Stačí si vybrat - a vyrazit za zážitky. 

Karlštejnské vinobraní.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka na Rakovnicku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ První podzimní víkend nabízí na Rakovnicku i v jiných místech v kraji řadu akcí. Pod širým nebem i pod střechou. Vyrazit lze ve volných dnech například na vinobraní, dožínky, košty a posvícení, ale například i na noční bojovku, mistrovství ve vaření guláše, koncerty nebo velkou přehlídku koní. Stačí si vybrat - a vyrazit za zážitky. 

Slavnosti ve Slaném.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka na Kladensku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ První podzimní víkend nabízí na Kladensku i v jiných místech v kraji řadu akcí. Pod širým nebem i pod střechou. Vyrazit lze ve volných dnech například na vinobraní, dožínky, košty a posvícení, ale například i na noční bojovku, mistrovství ve vaření guláše, koncerty nebo velkou přehlídku koní. Stačí si vybrat - a vyrazit za zážitky. 

Víkend na Brněnsku. Pivo poteče proudem, dorazí i autobusy ze všech koutů Česka

Víkend v Brně a okolí. Pivo poteče proudem, dorazí autobusy ze všech koutů Česka

Předposlední zářijový víkend na Brněnsku nabídne pestrou nabídku akcí. Jednou z nich je například Oktoberfest. Festival piva, který je jeden z nejpopulárnějších v Mnichově, se uskuteční i v Brně na Zelném trhu. Na své si přijdou také milovníci dopravy v rámci akce Šotodays. Lidé se mohou těšit na unikátní přehlídku autobusů z různých koutů Česka. Pokud je tu někdo, kdo touží zdolat AZ Tower, v sobotu bude mít možnost.

Spolek Jarmínek připravil pro jaroslavické děti další ročník vydařené Kárkiády. Foto z minulého roku.

Tipy na víkend na Znojemsku: Jízda na čemkoliv nebo konec hradní sezony

Měsíc září se přehoupl do své druhé půlky, ale počasí venku stále přeje. I když se o víkendu trochu zamračí, pořád bude plno skvělých akcí, kam můžete zajít. Na Břeclavsku nalákáme třeba na Dýňobraní ve Valtickém Podzemí. Děti se zde kromě dýní setkají i s pohádkovými postavami. Na Hodonínsku se chystá sběr vzácného ovoce a Lázeňské vinobraní, které nabídne jarmark všehochutí. Také na Znojemsku bude o zábavu postaráno. V areálu kempu pod zámkem v Jaroslavicich vyrazí odvážlivci na všem, co má kolečka a jede. Tak tedy alespoň zní heslo letošní Karkiády. Pozveme také na konec hradní sezony na Hradě Bítov.

Ilustrační foto z minulého roku.

Tipy na víkend na Břeclavsku: Dýně v podzemí nebo Václavský burčákový pochod

Měsíc září se přehoupl do své druhé půlky, ale počasí venku stále přeje. I když se o víkendu trochu zamračí, pořád bude plno skvělých akcí, kam můžete zajít. Na Břeclavsku nalákáme třeba na Dýňobraní ve Valtickém Podzemí. Děti se zde kromě dýní setkají i s pohádkovými postavami. Na Hodonínsku se chystá sběr vzácného ovoce a Lázeňské vinobraní, které nabídne jarmark všehochutí. Také na Znojemsku bude o zábavu postaráno. V areálu kempu pod zámkem v Jaroslavicich vyrazí odvážlivci na všem, co má kolečka a jede. Tak tedy alespoň zní heslo letošní Karkiády. Pozveme také na konec hradní sezony na Hradě Bítov.

Tipy na víkend na Vyškovsku. Hanácký statek zve na sklizeň, lidé zkusí moštování

Předposlední zářijový víkend na Vyškovsku nabídne nádech podzimu. Hanácký statek v Zoo Parku Vyškov zve na tradiční sklizeň. Lidé si vyzkouší moštování jablek, ochutnají domácí marmelády nebo buchty. Zámek ve Slavkově se zase ponoří do atmosféry napínavých detektivek. Nebude chybě ani oblíbený Václavský jarmark, který připadá na sobotu.

Husí slavnosti v Boskovicích.

Víkend na Blanensku. Boskovice lákají na Husí slavnosti, dorazí Michal Nesvadba

Předposlední zářijový víkend na Blanensku bude patřit husím dobrotám. Boskovice po roce opět lákají na oblíbené Husí slavnosti. Lidé si pochutnají na specialitách a zažijí nabitý program. Dorazí například Michal z Kouzelné školky nebo zpěvák Michal Hrůza. Fanoušci rockové skupiny Synkopy 61 se mohou zase těšit na koncert v Letovicích.

Více než pět tisíc návštěvníků si letos nenechalo ujít dvoudenní Doubravecké slavnosti vína na Habrmannově náměstí. Připravena byla široká nabídka z více než deseti moravských vinařství, cimbálovka i zábava pro nejmenší.

OBRAZEM: Na Doubraveckých slavnostech vína lákal burčák, dorazilo pět tisíc lidí

Více než 5000 návštěvníků se o víkendu vydalo v Plzni na tradiční dvoudenní Doubravecké slavnosti vína do Habrmannova parku, které nabídly ochutnávku od více než 10 vinařů převážně z Moravy, a to z podoblasti Slovácka. Nechyběl samozřejmě burčák. Hudební doprovod obstarala například cimbálovka. Připraveny byly i dílny pro děti.

Na XXVII. vinobraní v Modré si připomněli vinohradnické obyčeje; sobota 16. září 2023

Na XXVII. vinobraní v Modré si připomněli vinohradnické obyčeje

Teplé a slunečné počasí bylo o třetí zářijové sobotě malebným rámcem sedmadvacátého ročníku Modřanského vinobraní, které vypuklo úderem čtrnácté hodiny u víc než sto let staré kapličky v historickém centru Modré. Pořadatelem vinobraní byl obecní úřad spolu s místními vinaři.

Festival vína na Seebergu.

Festival vína na Seebergu navštívily stovky lidí

Téměř 900 návštěvníků dorazilo během sobotního odpoledne na hrad Seeberg nedaleko Františkových Lázní. Konal se tam už 8. ročník festivalu vína. Hostům se představilo 13 vinařů z Čech, Moravy i zahraničí. O víně povídal sommelier Richard Süss. K tanci a poslechu zahrála kapela Galiani Gypsy Jazz. A návštěvníci si mohli prohlédnout i celý areál hradu i pochutnat si na dobrém jídle a pití.

Hana Melšová ve vinotéce U Hroznu na Boleslavské třídě s lahví bílého burčáku.

Kolik stojí burčák v Nymburce? Zdražil jen málo, litr vyjde do stovky

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Cena burčáku oproti loňsku nijak výrazně nevyskočila. Nymburský deník zjišťoval cenu a zájem o oblíbený nápoj v Nymburce jak v mobilních stáncích na náměstí, tak v kamenných prodejnách, tedy vinotékách. Pet lahev stáčeného burčáku o objemu litr a půl koupí zákazníci v relaci mezi 140 a 150 korunami.

Bílý, červený i růžový... Sezona burčáku je v plném proudu.

Bílý, červený i růžový, sezona burčáku v Ostravě jede. Kam pro něj v Porubě?

Venku to sice na podzim zatím nevypadá, ale vinotéky už zvou na novou sezonou burčáku. Částečně zkvašený hroznový mošt z maďarských bobulí pomalu mizí z pultů a nahrazuje jej tradiční burčák z české sklizně. Deník namátkou navštívil pět vinoték v Ostravě-Porubě a přináší tipy, kde si oblíbený podzimní nápoj můžete ochutnat.

Loňský ročník festivalu vína.

Na Seebergu poteče víno proudem. Pro návštěvníky je připravena doprava zdarma

Už 8. ročník festivalu vína se uskuteční 16. září v prostorách hradu Seeberg u Františkových Lázní. Představí se na něm 13 vinařů z Čech, Moravy i zahraničí. Zajímavosti o víně prozradí sommelier Richard Süss. Zahraje kapela Galiani Gypsy Jazz. Festival začne od 10 hodin a potrvá do 21 hodin. Dospělí hosté, kteří na hrad v sobotu zavítají, získají degustační sklenici zdarma.

Slavnosti vína na brněnském náměstí Svobody.

Tipy na víkend v Brně: rockeři ovládnou výstaviště, víno zase náměstí Svobody

Půlka měsíce září s sebou nese další várku akcí. Na brněnské výstaviště dorazí rockeři. Akce Rock in Brno nabídne strhující koncertní zážitek v podobě kapel jako Harlej nebo Walda Gang. V lužáneckém parku lidé nahlédnou do kultury jiných zení. Chybět nebude ani pestrobarevný průvod centrem. Na milovníky vína budou čekat slavnosti na náměstí Svobody. 

Kus práce. Obří babička zve na Znojemsku na babské krojované hody.

Víkend na Znojemsku. Babské hody ovládnou Hevlín, lidé vyrazí i za burčákem

Půlka měsíce září s sebou nese další várku akcí. Na Břeclavsko láká oblíbené Velkopavlovické vinobraní, které nabídne dny plné nových zážitků, hudby, zpěvu a tance v duchu lidových tradic. I na Hodonínsku se bude oslavovat víno. Na Masarykově náměstí zpříjemní odpoledne návštěvníkům bohatý program i večerní koncert skupiny Rangers – Plavci a Easy Line. Na Znojemsku obec Hevlín pořádá Babské hody a přímo ve Znojmě dojde na cykloturistickou akci po vinařských stezkách. Má být hezky, tak někam určitě vyrazte.

Víkend na Břeclavsku: Valtice zvou na dýňobraní, Velké Pavlovice na vinobraní

Víkend na Břeclavsku: Valtice zvou na dýňobraní, Velké Pavlovice na vinobraní

Půlka měsíce září s sebou nese další várku akcí. Břeclavsko láká na oblíbené Velkopavlovické vinobraní, které nabídne dny plné nových zážitků, hudby, zpěvu a tance v duchu lidových tradic. I na Hodonínsku se bude oslavovat víno. Na Masarykově náměstí zpříjemní odpoledne návštěvníkům bohatý program i večerní koncert skupiny Rangers – Plavci a Easy Line. Na Znojemsku obec Hevlín pořádá Babské hody a přímo ve Znojmě dojde na cykloturistickou akci po vinařských stezkách. Má být hezky, tak někam určitě vyrazte.

Tipy na víkend na Vyškovsku. Ve Slavkově budou lidé až po uši v čokoládě

Tipy na víkend na Vyškovsku. Ve Slavkově budou lidé až po uši v čokoládě

Všechny možné druhy čokolády v jakékoli podobě si mohou o tomto víkendu užít návštěvníci Čokofestu ve Slavkově u Brna. Kromě sladkostí nabdíne festival bohatý program a vesmírnou výstavu z téměř dvaceti tisíc kusů balónků. S podzimem přichází na řadu draci a v sobotu bude zapotřebí sestavit toho nejlepšího. Letiště ve Vyškově totiž pořádá oblíbenou drakiádu.

Svátek vína na Masarykově náměstí v Hodoníně.

Víkend na Hodonínsku. Lidé ochutnají vína, zažijí i akci v magickém prostředí

Půlka měsíce září s sebou nese další várku akcí. Na Břeclavsko láká oblíbené Velkopavlovické vinobraní, které nabídne dny plné nových zážitků, hudby, zpěvu a tance v duchu lidových tradic. I na Hodonínsku se bude oslavovat víno. Na Masarykově náměstí zpříjemní odpoledne návštěvníkům bohatý program i večerní koncert skupiny Rangers – Plavci a Easy Line. Na Znojemsku obec Hevlín pořádá Babské hody a přímo ve Znojmě dojde na cykloturistickou akci po vinařských stezkách. Má být hezky, tak někam určitě vyrazte.

Tipy na víkend na Blanensku. Kunštát láká na tradiční hrnčířský jarmark

Tipy na víkend na Blanensku. Do Kunštátu míří hrnčíři, i ze zahraničí

Ruční práce. Hrníčky, talířky nebo postavičky z keramiky. Atmosféra starých časů ožije tento víkend v Kunštátě. Zde se totiž lidé mohou těšit na již 31. ročník hrnčířského jarmarku. V Blansku to zavoní burčákem a vínem. Slavnosti těchto nápojů nabídnou bohatý program i lahodné pochutiny.

Centrum Mikulova prožilo Pálavské vinobraní. Dorazilo přes 40 tisíc návštěvníků

Mikulov prožil Pálavské vinobraní. Dorazilo přes 40 tisíc návštěvníků

Historické centrum starobylého města Mikulov zaplavilo nejen zářijové slunce, ale i desítky tisíc lidí, jenž navštívili největší městské oslavy, Pálavské vinobraní. Návštěvníka brzy pohltí nabídka desítek stánků, s nabídkou roztodivného zboží trhovců, ale hlavně pochutin, vín a burčáků. Prostřednictví degustací bylo možno ochutnat několik set vzorků vín.

Vinobraní v Královské zahradě na Pražském hradě.

Zahradu Pražského hradu ovládla Morava: tamní burčák i kyjovský folklor

/VIDEO, FOTO/ Zábavě Pražanů i návštěvníků metropole, představení dovedností folklorních souborů z moravského Kyjova – a především výsledku umění vinařů, ale také nabídky potravin oceněných značkami Klasa a Regionální potravina z celé republiky patřila během druhého víkendu v září Královská zahrada Pražského hradu. Konal se tam již 16. ročník Vinobraní na Pražském hradě, který ozvláštnily také pochoutky ze Slovinska.

Vinná stezka Průhonickým parkem.

Na Vinnou stezku krásným Průhonickým parkem se vydaly stovky lidí

Úžasné! Nejčastěji slýchané slovo od návštěvníků Vinné stezky v Průhonickém parku, kam v sobotu 2. září přivezl Táborský festival vína 39 vinařů s více než 100 vzorky rozličných vín Moravy, Čech i Rakouska. Návštěvníci obdivovali nejen lahodná vína, ale také kouzelnou přírodu. Za příspěvek a fotky děkujeme Davidu Peltánovi.

OBRAZEM: Litry vína a oslava krále Jana Lucemburského. Takové bylo vinobraní

OBRAZEM: Litry vína a oslava krále Jana Lucemburského. Takové bylo vinobraní

Druhý zářijový víkend přivítal návštěvníky Znojemského historického vinobraní, které je největší slavnost vína v České republice. Tato kulturní událost je slavností vinařské kultury a už několik dekád láká nejen místní publikum, ale i hosty a turisty ze všech koutů naší země, a dokonce i ze zahraničí.

Tradiční kladrubské Slavnosti vína a medu lákaly letos návštěvníky nejen na víno, burčák, med a lidovou muziku, ale i na piercing a tetování.

Slavnosti vína a medu v Kladrubech: Burčák, víno, med, folklor, ale i piercing

Tradiční Slavnosti vína a medu se konaly v sobotu 9. září v Sulanově statku v Kladrubech. V průběhu odpoledne si návštěvníci mohli poslechnout vystoupení folklorního souboru Tachovský Kolowrátek z dětského domova v Tachově a cimbálovou kapelu Josefa Feča. O občerstvení postaral stánek vinařství Foukal z Rakvic, který kromě vín dovezl i burčák, a domácí Restaurace U Koruny.