Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Zástupci Jindřichova vyrazili k polským sousedům prohlédnout si nově vysazené vinice pod Biskupskou kupou a moderní technologie vinařství Dom Charbielin. Únor 2024

Překvapení na dohled od hranice: Poláci pod Biskupskou kupou založili vinici

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Polské víno dnes nikdo nezná. To se ale brzy změní. Díky klimatickým změnám naši severní sousedé začali ve velkém investovat do zakládání vinic. Deník vyrazil prozkoumat polské vinohrady vysazené přímo pod Biskupskou kupou (889 m. n. m.), což je nejvyšší hora Zlatohorské vrchoviny, na rozhraní Jesenicka a Bruntálska.

Ve své vinotéce v centru Olomouce nabízí Markéta Nezvalová jen tzv. naturální vína

Olomoučanka si zamilovala přírodní vína. Nabízí je v nové vinotéce v centru

Naturálním vínům, která jsou v tuzemsku v poslední době stále větším trendem, doslova propadla Markéta Nezvalová z Olomouce. Oblíbila si je natolik, že si teď v centru města otevřela speciální vinotéku. Nabízí tam pouze vína vyrobená tradičními postupy a zaměřuje se na produkci českých a moravských vinařství.

Popíjení alkoholu může snadno zničit jakékoliv snahy o hubnutí.

Hubnutí s alkoholem. Co pít, když chce být někdo štíhlejší

Jestli něco nejde moc dohromady, tak je to redukční dieta a popíjení alkoholických nápojů. Ty nám totiž zvedají nejen náladu, ale bohužel i tělesnou hmotnost. Pro hubnutí je proto zásadní zamyslet se jak nad jídelníčkem, tak nad tím, co pijeme. Jaký je ten nejlepší alkohol při dietě? Je lepší pít pivo nebo víno? A kolik kalorií ušetříme, když budeme abstinovat? Máme pro vás užitečné tipy na změny ve vašem pitném režimu.

Věhlas kudlovického koštu vín překročil hranice Slovácka

Věhlas kudlovického koštu vín překročil hranice Slovácka

K pravidelným kratochvílím vinařů na Slovácku patří výstava vín v Kudlovicích. První výstava vín s bodováním se v Kudlovicích uskutečnila pro veřejnost v hospodě u Burešů v únoru před šedesáti lety. Ta letošní, která se mohla pyšnit už podvaadvacáté přívlastkem Valentýnská, ležela jako všech šedesát předcházejících výstav na bedrech tamních zahrádkářů.

Ve své vinotéce v centru Olomouce nabízí Markéta Nezvalová jen tzv. naturální vína

Olomoučanka si zamilovala naturální vína. Nabízí je v nové vinotéce v centru

Naturálním vínům, která jsou v tuzemsku v poslední době stále větším trendem, doslova propadla Markéta Nezvalová z Olomouce. Oblíbila si je natolik, že si teď v centru města otevřela speciální vinotéku. Nabízí tam pouze vína vyrobená tradičními postupy a zaměřuje se na produkci českých a moravských vinařství.

Slavnostní vyhlášení nejlepší stovky vzorků v Salonu vín ve Valticích.

Salon vín 2024. Šampion z hroznů z Dunajovických kopců, nejvíce rýňáků

/VIDEO/ Ryzlink vlašský ročníku 2022 od Vinařství Tichý z Dolních Dunajovic na Břeclavsku se stal absolutním šampionem Salonu vín 2024. Uspěl v konkurenci více než dvou a půl tisíce vín v tříkolovém systému hodnocení. Ve čtvrtek zástupci soutěže ocenili v jízdárně valtického zámku stovku nejlepších vín, která si zasloužila zlatou medaili.

Moravští vinaři uspěli na soutěži Terravino v Izraeli. Vinné sklepy Lechovice získaly titul mezinárodního šampiona soutěže za svou Pálavu.

Úspěch vinařů ze Znojemska v Izraeli. Šampionem je Pálava z Lechovic

Velký úspěch se podařil společnosti Vinné sklepy Lechovice na mezinárodní vinařské soutěži Terravino v Izraeli. Na Znojemsko si přiváží ocenění mezinárodního šampiona soutěže za Pálavu ročníku 2021 ve výběru z bobulí. To se stalo také nejvýše hodnoceným vínem z České republiky.

Vinařství Thaya ze Znojemska získalo absolutní prvenství v soutěži Vinařství roku 2023. Uspělo zároveň v kategorii střední vinařství. Vyhlášení se konalo v brněnské hvězdárně a planetáriu.

VIDEO: Titul Vinařství roku putuje na Znojemsko. Slaví Thaya

/FOTOGALERIE/ Nejlepším vinařstvím loňského roku se stalo Thaya vinařství ze Znojemska. V obci Havraníky lákají milovníky vína do moderního areálu. Zároveň obhájili vítězství v kategorii střední vinařství. Mezi malými uspělo vinařství Válka z Břeclavska, mezi velkými triumfoval Štěpán Maňák z Hodonínska.

Cimbálová muzika Nechorka zahrála v Brodské hospůdce návštěvníkům, kteří dorazili na ochutnávku vín.

V Brodské hospůdce teklo víno proudem, k poslechu hrála cimbálovka

Dvanáct druhů vína, bílého i červeného, měli možnost okoštovat hosté Brodské hospůdky, kteří v sobotu 20. ledna dorazili na ochutnávku vín. Ta dovezl ze svého vinařství Milan Vašíček z Prušánek. Celý večer provázela cimbálová muzika Nechorka, kdy struny cimbálu paličkami rozezníval sám vinař.

Janek Ledecký.

Ples severočeských patriotů v Ústí roztančí Ledecký a Horton z Milli Vanilli

Největší plesovou událostí severu Čech je opět Centropol Ples severočeských patriotů. Letošní 15. ročník se uskuteční v sobotu 3. února od 20.00 v Domě kultury v Ústí nad Labem. Těšit se můžete na populárního Janka Ledeckého, zpěvačku Lenku Filipovou či hvězdného Hortona z Milli Vanilli. Víno a whisky poteče proudem, celý letošní ročník má podtitul Tanec v oblacích.

Břetislav Jakubík drží v ruce vzorek Rulandského šedého ročníku 2021, jenž získal Zlatou medaili Salonu vín pro rok 2024

Ve stovce nej vín letos kraj reprezentuje Rulandské šedé z Vinařství Jakubík

Jediným úspěšným zástupcem mezi stovkou oceněných vín, které letos od 1. února do konce roku budou moct lidé ochutnat mimo jiné v expozici v historickém sklepení na zámku ve Valticích, je Rulandské šedé s přívlastkem výběr z hroznů, ročníku 2021 - vlajková loď Vinařství Jakubík ze Zlechova. Zařadilo se mezi 100 nejlépe hodnocených vín v Salonu vín – národní soutěži organizované Národním vinařským centrem.

Festival vína  festivalu Bottled Alive v Táboře.

Bottled Alive 2024: Do Tábora se na vinařskou akci sjede 90 vinařů

Sedmého ročníku vinného festivalu Bottled Alive se zúčastní rekordní počet 90 vinařů z Čech, Moravy, Slovenska, Rakouska, Německa, Slovinska, Maďarska, Itálie, Francie a Portugalska. Hlavní ochutnávka se uskuteční v sobotu 20. ledna 2024 v prostorách spolkového domu Střelnice v Táboře od 11 do 18 hodin. Za příspěvek děkujeme organizátorovi akce.

Sportovní redaktor Deníku Libor Kopl v rámci Tipsport Malta Cupu navštívil Vallettu.

Zápisník z Malty: Havlův pomník, střelba z děla i kvevri víno s THC

/PŘÍMO Z MALTY/ Není to žádné veledílo, hlavní tahák Vallety, přesto jednoduchý mramorový kvádr s vyrytým podpisem a charakteristickým srdíčkem stojí za odbočení, o něco delší procházkou, zastavení, zhlédnutí. Pomník Václava Havla v maltském hlavním městě je památkou na bývalého československého a českého prezidenta, který navštívil známý ostrov ve Středozemním moři v roce 2002.

Sportovní redaktor Deníku Libor Kopl v rámci Tipsport Malta Cupu navštívil Vallettu.

Havlův pomník, střelba z děla i kvevri víno s THC. Malta není jen o fotbale

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Není to žádné veledílo, hlavní tahák Vallety, přesto jednoduchý mramorový kvádr s vyrytým podpisem a charakteristickým srdíčkem stojí za odbočení, o něco delší procházkou, zastavení, zhlédnutí. Pomník Václava Havla v maltském hlavním městě je památkou na bývalého československého a českého prezidenta, který navštívil známý ostrov ve Středozemním moři v roce 2002.

V San Franciscu úspěšné chardonnay z poddvorovského Vinařství Kašík.

Poddvorovskému Vinařství Kašík zacinkalo dvojité zlato v San Franciscu

/FOTO/ Nad skvělou chutí bílého vína z Nového Poddvorova si libují i odborníci na druhé straně planety, na pobřeží Tichého oceánu. Chardonnay a hibernal z nejmenší obce na Hodonínsku, konkrétně z Vinařství Kašík totiž zářilo v lesku zlaté a stříbrné medaile v daleké Kalifornii.

Patron Jazzfestu Peter Lipa.

Jazz Fest Znojmo obsadí kluby i bývalou banku. První koncert startuje ve středu

Koncert slovenského jazzmana a patrona festivalu Petera Lipy s populárním zpěvákem Vojtěchem Dykem ve znojemském Domečku, tradiční jazzový večer v místních klubech nebo třeba Otto Hejnic Trio v rakouském Drosendorfu. To je jen malá ochutnávka z programu, který svým příznivcům nabízí JazzFest ve Znojmě.

Muži to trochu přehnali s alkoholem i agresivitou.

Kvůli lahvi vína tekla na budějovickém náměstí krev. Létaly i pěsti

Čtyřicetiletý muž si ve společnosti svého 31letého kamaráda v neděli ráno vyrazil na budějovické náměstí, kde si pořídili lahev vína. Oba muži ale v té době "měli v žíle" už několik promile. Následný spor o lahev mezi nimi skončil ostrou potyčkou. K výměně názorů si přitom dotyční vybrali předzahrádku jedné z restaurací.

Patron Jazzfestu Peter Lipa.

Lipa zazpívá s Dykem. Jazzfest Znojmo odstartoval předvánoční prodej lístků

Koncert slovenského jazzmana a patrona festivalu Petera Lipy s populárním zpěvákem Vojtěchem Dykem ve znojemském Domečku, tradiční jazzový večer v místních klubech nebo třeba Otto Hejnic Trio v rakouském Drosendorfu. To je jen malá ochutnávka z programu, který svým příznivcům nabízí JazzFest ve Znojmě.

Ruku na srdce, víno umí pít každý. Aby však člověk o sobě mohl prohlásit, že vínu rozumí, musí mít i nějaké teoretické znalosti

KVÍZ: Jste odborníkem na víno? Tyto otázky zvládnou jen opravdoví znalci

In vino veritas, aneb ve víně je pravda, říká známá latinská fráze. Odkazuje tak na skutečnost, že podnapilý člověk pravděpodobněji prozradí své skryté myšlenky, než ten s čistou hlavou. Onu pravdu hledá v lahodném nápoji z vinné révy ráda spousta lidí. Ne však každý, kdo víno pije, mu také rozumí. A ještě méně je těch, kteří vědí něco nejen o kvalitě, ale i o historii tohoto nápoje. Patříte mezi tyto vyvolené právě vy?

Ze staré krabice válecí lehátko pro kočku. Kočka ví, že nejen ona má devět životů - má ji spousta zdánlivě vysloužilých věcí kolem nás.

Nejen kočka má 9 životů. I řada věcí, které běžně vyhazujete, může znovu zářit

Kočka má prý devět životů – a nikde není psáno, že ta výsada platí jen v říši kočičí. Zcela jistě je mají i předměty a věci, které nás obklopují. Naše babičky, jak víme, nic nevyhazovaly, protože „jednou se to ještě může hodit“. A měly pravdu. Zdánlivě vysloužilé nádobí, plechovky, sklenice, oblečení, lahve a lahvičky, prasklé květináče, ba i kousky provázků a kartonová rolička od toaletního papíru… To všechno čeká jenom na naši kreativitu.

Hnízdo sršní asijských vystavuje Západočeské muzeum v Plzni

Na sršně asijské se chystají pasti. Lákat je bude směs piva, vína a sirupu

Je možné, že to bude na dlouhou dobu jediná příležitost, jak nahlédnout do nitra sršního hnízda, konkrétně do hnízda invazního druhu sršní asijských. To je zatím jediné, které bylo nalezeno v České republice. Nyní je vystavuje Západočeské muzeum v Plzni v rámci své výstavy s názvem Bezobratlí mezi námi.