Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Čokoládový festival. Ilustrační foto

Tipy na víkend na Znojemsku: Trh plný čokoládových dobrot i příjezd Martina

Před námi je druhý listopadový víkend, a i když možná počasí láká spíše zůstat doma, věřte, že pokud se vydáte někam na Znojemsku, neuděláte chybu. Pozveme vás například na Vánoční čokoládový trh. Tato největší sladká událost v Česku láká na čokoládu na všechny způsoby. V regionu se bude konat také řada svatomartinských oslav. Svatý Martin přijede do obce Rybníky, do Znojma i Dyjákovic. Program je více než pestrý. 

guláš

Tipy na víkend na Břeclavsku: Lidé ochutnají guláše, i svatomartinské víno

Před námi je druhý listopadový víkend, a i když možná počasí láká spíše zůstat doma, věřte, že pokud se vydáte někam na Břeclavsku, neuděláte chybu. Pozveme vás například na Charvátské guláše, které lákají na pestrou nabídků gulášů. V regionu se ale koná také spostu akcí spojené se svatým Martinem. Mikulov, Hustopeče nebo třeba Lednice. Tady všude ho potkáte. 

Archivní foto

Tipy na víkend: Hodonín vystraší čerti, Veselí se dozví krála slováckéj klobásky

Před námi je druhý listopadový víkend, a i když možná počasí láká spíše zůstat doma, věřte, že pokud se vydáte někam na Hodonínsku, neuděláte chybu. Pozveme vás například do Hodonína, kam v sobotu zavítají čerti z Rakouska. Ti budou mít veliké rohy, vyceněné zuby a poznají každého zlobivce. Ve Veselí nad Moravou se zase koná košt O krála slováckéj klobásky. Den zde zpříjemní například cimbálová muzika Fraj. 

Lampionový průvod. Ilustrační foto

Tipy na víkend na Blanensku. Country ovládne Boskovice, lampiony Velké Opatovice

Druhý listopadový víkend nabídne Blanensko kromě tradičních oslav sv. Martina mnoho dalších akcí. Zapálení tanečnící si užijí Country bál v boskovické sokolovně. Součástí bude i tombola a workshop tanců. Velké Opatovice se v sobotu rozzáří. K příležitosti sv. Martina projde městem lampionový průvod.

Schůze Senátu ve Valdštejnském paláci v Praze, 8. března 2023, ilustrační foto.

Konsolidační balíček prošel Senátem. Změny v daních ještě posoudí prezident

Senát ve středu schválil vládní konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. Pokud by chtěl balíček vetovat, má na to lhůtu 15 dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal. Na konci října prezident v odpovědi na výzvu předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury, aby balíček vetoval, uvedl, že zváží důkladně všechny aspekty v rámci legislativního procesu a poté sdělí veřejnosti své výsledné rozhodnutí. Pro schválení balíčku hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů. Zapotřebí bylo 38 hlasů.

Vinař David Chocholatý.

Svatomartinské letos překvapí. Svěží jako vždycky, ale s vyšším obsahem alkoholu

/FOTOGALERIE/ V sobotu 11. listopadu přesně v 11 hodin a 11 minut začíná prodej letošního svatomartinského vína. Mladých vín bude na trhu mnoho, lahve s etiketou koně se svatým Martinem smí ale nabízet v Čechách jediný vinař. Pouze David Chocholatý z Kel na Mělnicku má vedle moravských vinařů certifikát na značku Svatomartinské.

Svatomartinský košt v Brně minulý rok naplnil centrum města.

Svatomartinské tipy. Brno ovládne košt i tradiční delikatesy

Oslavy svatého Martina se zazadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme v sobotu 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Brněnsku si lidé užijí například Svatomartinský košt a ochutnají tradiční i netradiční pokrmy. 

Svatomartinské slavnosti i krása zámku ve Slavkově u Brna.

Svatomartinské tipy. Slavkov navštíví sv. Martin, Vyškov chystá košt vín

Oslavy svatého Martina se nezadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme v sobotu 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Vyškovsku, konkrétně na zámku ve Slavkově, si lidé užijí Svatomartinské slavnosti. Martin tam na svém koni dorazí v symbolický čas. Vyškov zase chystá košt vín s cimbálovou muzikou.

Svatý Martin přivezl na svůj svátek do centra Znojma mladá vína k požehnání a ochutnání. Archivní foto

Svatomartinské tipy: Znojmo uvítá svatého Martina na náměstí

Oslavy svatého Martina se nezadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme v sobotu 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Znojemsku si lidé užijí například tradiční Svatomartinský průvod v Rybníkách. Svatý Martin sem dorazí i se svojí družinou, takže vás čeká pestrá podívaná. Přijede také do Znojma na Masarykovo náměstí, kde v symbolický čas 11.11 požehná znojemský děkan mladému vínu.

Svatý Martin v Hustopečích. Archivní foto

Svatomartinské tipy: Svatý Martin zavítá do Mikulova, Hustopečí i Lednice

Oslavy svatého Martina se nezadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Břeclavsku si lidé užijí například Svatomartinský Mikulov, který si připravil bohatý program až do soboty 18. listopadu. Ten, kdo si udělá v sobotu výlet do Hustopečí nebo Lednice, tak ani zde neudělá chybu.

Ochutnávka svatomartinských a mladých vín na nádvoří zámku v Čejkovicích. Archivní foto

Svatomartinské tipy: Svatý Martin přijede do Bzence, do Kyjova v symbolický čas

Oslavy svatého Martina se nezadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Hodonínsku si lidé užijí například Bzenecké svatomartinské slavnosti, které odstartují ve dvě hodiny odpoledne. V magický čas 11.11 zase v Kyjově, kam přijede svatý Martin před radnici. V Čejkovicích zase lákají na ochutnávku svatomartinských a mladých vín od místních vinařů. 

Tomáš Šupa, obchodní ředitel vinařství Mutěnice a Neoklas Šardice

Zázračný příběh českého svařáku: bez reklamy se ho prodá milion litrů

“Zahraniční výrobce svařáku před pár lety zdražil svařák a tehdy nás z obchodních řetězců oslovili, jestli bychom jim nemohli dodat kvalitní svařené víno české výroby. Dlouho jsme pracovali na receptu a hledali tu správnou chuť, ale nakonec se to povedlo nad naše očekávání," popisuje Tomáš Šupa, obchodní ředitel vinařství Mutěnice a Neoklas Šardice, jak se Mutěnicím podařil možná největší hit v oblasti alkoholických nápojů posledních let.

14. kolo první fotbalové ligy: MFK Karviná - FC Baník Ostrava, 5. listopadu 2023 v Karviné. (střed) Ewerton z Ostravy.

KOMENTÁŘ: Výborný fotbal i atmosféra, Karviná s Baníkem a jejich derby jak víno

/KOMENTÁŘ DAVIDA HEKELEHO/ Jestli jste nezaujatý fotbalový fanoušek, a v neděli odpoledne jste jako svůj program zvolili fotbalový souboj mezi Karvinou a Baníkem – na stadionu či u televize – určitě nelitujete. Derby jak má být. Od skvělé atmosféry, o kterou se staraly oba tábory, byť ten hostující byl slyšet o fous více, až po to, co se dělo na hřišti.

Festival svatomartinských vín a husí pečínky na náplavce v Praze.

Svatomartinské slavnosti se blíží. Menu s husou vyjde v Praze asi na tisícovku

Příští sobotu, 11. listopadu v 11 hodin, nabídnou restaurace svatomartinské hody. Součástí je většinou husí kaldoun, paštika, hustí stehno a svatomartinské víno. Menu se vším všudy vyjde Pražany asi na tisícovku. Restaurace přitom doporučují rezervovat si stůl s dostatečným předstihem. Nezřídka i týden předem. Husu na doma si budou lidé moci pořídit mimo jiné na farmářských trzích na Rašínově nábřeží.

Na čištění většiny povrchů v domácnosti bohatě stačí směs vody a octa

Babičky věděly, jak uklidit pořádně, ale levně. Stačily jim tři běžné věci

Bez nich to nejde. Potřebujeme spoustu pomocníků na mytí oken a podlah a cídění umaštěné trouby či sporáku. Vodní kámen v koupelně a na toaletě taky nikdy nespí a trička i košile nasbírají během každého dne spoustu ran v podobě skvrnek a skvrn. Voláme na pomoc lahve s čističi, které sice fungují, ale jsou taky drahé a nesmírně zatěžující pro životní prostředí i naše zdraví. Přitom, naše babičky měly vždycky uklizeno do lesku, aniž by na e-shopech objednávaly dryáky různých značek. Jak to ty ženy dělaly?

Akce Noční les nabídne podzimní tvoření, zábavu i stezku plnou strašidel.

Víkend v Brně a okolí. Výstaviště ovládnou obytné vozy, noční les zase strašidla

Milovníci cestování a karavaningu se mohou o víkendu těšit na mezinárodní výstavu karavanů a obytných automobilů na brněnském výstavišti. Pro rodiny s dětmi je připraveno strašidelné dobrodružství v rámci akce Noční les v areálu U Mravence v Řečkovicích. A pokud někdo hledá halloweenskou zábavu, může zavítat do OC Dornych, kde na návštěvníky čeká strašidelný dům, malování na obličej nebo focení s balónkovými strašidly.

Víkend na Vyškovsku. Lidé uspí broučky, zoo zavede návštěvníky do minulosti

Víkend na Vyškovsku. Lidé uspí broučky, zoo zavede návštěvníky do minulosti

Zámek Slavkov o víkendu nabídne akci pro děti s názvem Uspávání broučků. Jejich úkolem bude najít dvacet stanovišť a poskládat heslo, které uspí broučky na zimu. Ve Vyškově pak Zoo Park nabídne noční procházku po ztemnělé zoo, během které se návštěvníci seznámí s třemi strašidelnými příběhy ze života svatých. 

Svatohubertská mše u kaple Panny Marie Ochranitelky Maria Schütz. Archivní foto

Tipy na víkend na Znojemsku: Vepřové hody i koštování mladých vín

První listopadový víkend přinese pestrou nabídku akcí. Na Znojemsku lákají například Jiřické vepřové hody a ochutnávka vín. Čekají na vás rozmanité zabijačkové dobroty i speciality. Zastavit se můžete také na Svatohubertské mši ve Vranově nad Dyjí, a pokud to nevydržíte do svátku svatého Martina, tak se v Hnanicích koná koštování mladých vín. Ve Sklepní ulici se navíc otevřou sklepy. 

Šmardovo sousedské divadlo - ilustrační foto.

Tipy na víkend na Břeclavsku: Dušičkový guláš i sousedské divadlo

Milovnici guláše i dobré slivovice se mohou těšit na čtrnáctý ročník podzimní gastronomická akce. Ta se koná v Drnholci a účastníci souteže budou vábit svými pokrymy nejednoho návštěvníka. Pozveme vás také na Šmardovo sousedské divadlo v Hustopečích, které nabídne přehlídku amatérských divadelních souborů. Zavítat můžete také do města Klobouky u Brna, kde se koná lampionový průvod a uspávání broučků. 

Halloween Party, ilustrační foto.

Tipy na víkend na Hodonínsku: Filmový festival i strašidelná noc v Ratíškovicích

První listopadový víkend přinese pestrou nabídku akcí. Na Hodonínsku vás pozveme na Filmový festival Kyjograf, který nabídne výběr zajímavých tuzemských filmů, besed s tvůrci nebo dokonce koncert v kinosále. Dalším lákadlem se nejen pro nadšence tajuplného svátku může stát akce Halloween night v Ratíškovicích. Masky vezměte s sebou. 

Výlov rybníka Olšovec.

Víkend na Blanensku. Děti poputují za pohádkou, v Jedovnicích vyloví Olšovec

Začátek listopadu nabídne o víkendu na Blanensku spoustu akcí. Tradiční výlov rybníka Olšovec v Jedovnicích přinese možnost sledovat práci rybářů přímo z bašty a vychutnat si rybí speciality. V sobotu si rodiny s dětmi mohou užít oblíbený pohádkový pochod. Projdou se krásnou podzimní krajinou a setkají se s různými nadpřirozenými postavami.

Octomilky přitahuje zejména nahnilé ovoce

Máte doma octomilky? Vyžeňte je hned, přenášejí i salmonelu a rychle se množí

Jsou malé, otravné, rychle se množí a navíc jsou nebezpečné, protože ohrožují naše zdraví. Ovocné či vinné mušky nebo také octomilky se zabydlí ve vaší kuchyni velmi rychle. Stačí jim k tomu přezrálé ovoce, nedopité pivo nebo víno ve skleničce či nevynesený odpadkový koš. Svým poletováním člověka přivádí k šílenství, i když nekoušou, neštípou ani nejsou jedovaté, jsou přenašeči nemocí. Jak se octomilek zbavit, co nesnáší a do jaké pasti je snadno chytíte?

Odborné hodnocení Svatomartinských vín ročníku 2023 v jihomoravských Valticích. Zájem vinařů o tuto značku mladých vín trvá.

Svatomartinská vína budou více alkoholická. Víme, jaké chutě vyniknou

Více než dva miliony lahví mladých vín pod značkou Svatomartinské letos zamířilo na trh. Zájemci je poprvé ochutnají podle tradice jedenáctého listopadu. Původní obavy z propadu produkce se nepotvrdily, naopak zájem by mohl být rekordní. Vinaři hovoří o nadprůměrné kvalitě vín, projevila se vyšší cukernatost hroznů.

V Opatovicích nad Labem zazářilo víno z Rakvic. Koštovalo se dvanáct vzorků

V Opatovicích nad Labem zazářilo víno z Rakvic. Koštovalo se dvanáct vzorků

Třetí říjnovou sobotu uspořádal Český svaz žen Opatovice v Lidovém domě v Opatovicích za podpory OU Ochutnávku vína. V podzimní podvečerní atmosféře se neslo poutavé vyprávění Ondřeje Průdka o jednotlivých degustovaných vzorcích vín. Košt dvanácti vzorků lahodného vína vinařství Průdek Winery Rakvice doprovázela Místní cimbálová muzika Luboše Maršálka z Kyžlířova. 

Fotbalisty Zlína posílil španělský záložník Pablo González.

Kdo je nová posila ševců: González čeká rodinu, miluje paellu, zná Baťu

Po více než roce je zpátky v Česku. Fotbalista Pablo González se po krajanovi Pedro Martínez Garcíovi stal druhým Španělem ve zlínském klubu. Třicetiletý ofenzivní záložník dorazil na Letnou coby volný hráč z Izraele, v rozhovoru pro klubový web vypráví nejen o sobě, ale i rodném Španělsku, vrací se k působení v Atléticu Madrid či Villareralu.

Ilustrační foto

Víkend na Znojemsku: Tmavý večer rozzáří světla, milovníky vína čeká festival

Vrbovec na Znojemsku se chystá oslavit podzim světelným průvodem, při kterém stovky svíček a vydlabaných dýní rozzáří obec a přinesou magickou atmosféru. Souběžně se koná Dýňová stezka v obci Dyjákovice. Pro děti i dospělé zde budou připravené trasy s úkoly a tvořivé dílničky. Lákadlem pro milovníky vína je zase 32. Festival otevřených sklepů na Znojemsku, kde se návštěvníci mohou těšit na degustace mladých vín od velkých, středních i malých vinařů.