Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Hnízdo sršní asijských vystavuje Západočeské muzeum v Plzni

Na sršně asijské se chystají pasti. Lákat je bude směs piva, vína a sirupu

Je možné, že to bude na dlouhou dobu jediná příležitost, jak nahlédnout do nitra sršního hnízda, konkrétně do hnízda invazního druhu sršní asijských. To je zatím jediné, které bylo nalezeno v České republice. Nyní je vystavuje Západočeské muzeum v Plzni v rámci své výstavy s názvem Bezobratlí mezi námi.

Ples

Kam o víkendu? Bude se zpívat, tančit i v předstihu vítat adventní čas

/FOTO, VIDEO/ Poslední víkend před zahájením adventu nabízí na Mělnicku i v dalších místech ve středních Čechách spoustu zábavy, pod střechou i pod širým nebem. Bály a koncerty, ale také vinný košt, africké trhy, boxerské zápasy nebo setkání s čerty. A dokonce už i adventní trhy, kde začnou v předstihu zářit vánoční stromy. 

Absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín České republiky 2024 se stal Ryzlink vlašský z Vinařství Tichý v Dolních Dunajovicích.

VIDEO: Šampionem Salonu vín je Ryzlink vlašský z Dolních Dunajovic

Absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín České republiky 2024 se stal Ryzlink vlašský z Vinařství Tichý v Dolních Dunajovicích. V sídle Národního vinařského centra ve Valticích o tom rozhodlo hodnocení finalistů této největší tuzemské soutěže vín. 

Cisterciácká pečeť na Velehradě. Mezinárodní soutěž mešních a košer vín už počtrnácté

Cisterciácká pečeť na Velehradě. Mezinárodní soutěž mešních a košer vín

Jak ten čas běží. Obdivovatelé vín z různých koutů Česka i ze zahraničí se už v roce 2008 dočkali ojedinělé mezinárodní výstavy mešních a košer vín s vše slibujícím názvem Cisterciácká pečeť, která se uskutečnila na Velehradě. Pořadatelem evropsky i česky ojedinělé výstavy mešních a košer vín, která měla na Velehradě premiéru, byla Matice velehradská.

Tipy na prodloužený víkend na Brněnsku. Na Zelňáku začne advent, bude i ČokoFest

Tipy na prodloužený víkend na Brněnsku. Na Zelňáku začne advent, bude i ČokoFest

Prodloužený víkend je před námi a s ním i další tipy na akce v Brně a okolí. Na Zelném trhu odstartují v pátek adventní trhy. Milovníky čokolády zase potěší informace o Čokoládovém festivalu, který po dobu tří dnů obsadí výstaviště. Pořádné peklo na zemi udělají krampusáci. Nebude chybět ohnivá show a pořádný řachot.

Víno - Ilustrační foto

Tipy na prodloužený víkend na Hodonínsku. Slavnosti vína i Noc divadel

Prodloužený víkend je před námi a s ním i další tipy na akce v Hodoníně a okolí. V Mutěnicích se budou konat Svatokateřinské slanosti vína. Ochutnávka zavede přítomné do různých světů chutí a vůní. Kdo by chtěl vyrazit za kulturou, bude mít v sobotu možnost. Noc divadel nabídne plno představení. 

Prodloužený víkend na Blanensku. Rajbas obsadí Blansko, rozzáří se i lampiony

Prodloužený víkend na Blanensku. Rajbas obsadí Blansko, rozzáří se i lampiony

Prodloužený víkend je před námi a s ním i další tipy na akce v Blansku a okolí. Jednou z těch hlavních je festival Rajbas. Ten se bude pořádat na více místech v Blansku a nabídne dobrodružství a plno zábavy. Na jarmark mohou zavítat lidé do Jedovnic. Lampiony zase rozzáří Kunštát. Konat se tam bude lampionový průvod. 

Svatý Martin dorazil do Vyškova. Nabídl své víno i cimbálovku

Svatý Martin dorazil do Vyškova. Nabídl své víno i cimbálovku

Besední dům ve Vyškově ovládl v sobotu 11. listopadu Svatomartinský košt vín. K příjemnému poslechu a doplnění atmosféry zahrála Cimbálová muzika Ohnica a v krojích své tanečky předvedl hanácký folklorní soubor Trnka. Návštěvníci měli možnost ochutnat také speciality selské kuchyně.

Svatomartinské víno bylo požehnáno.

Svatomartinské víno bylo v Uherském Hradišti požehnáno

Magické datum 11.11. letos připadlo na víkendovou sobotu. Královské město Uherské Hradiště v ranních hodinách bylo zahaleno mlhou, obloha zatažená a svátek měl Martin. Během dopoledních hodin se i v královském městě ukázala modrá obloha. Další čtyři jedničky lze přidat k věžním hodinám. V 11. hodin a 11 minut spanilým krokem a klapotem podkov přijel na zaplněné Masarykovo náměstí svatý Martin na bílém koni, aby předal mladé víno knězi k symbolickému požehnání nové úrody.

Svatomartinské hodování na Hanáckém náměstí v Kroměříži, 11. listopadu 2023.

Víno i obří husy. Svatomartinské hodování v Kroměříži přilákalo davy

FOTO, VIDEO/ Davy lidí zaplnily v sobotu Hanácké náměstí v Kroměříži. Stejně jako před rokem je tam v jedenáctý listopadový den přilákalo Svatomartinské hodování. Během celého dne nabídlo nejen ochutnávku prvních letošních vín a dobrot ze svatomartinských hus, součástí doprovodného programu totiž byla také cimbálovka nebo letos nově chůdaři s obřími husami.

Žehnání mladých vín, košt i legenda o plášti svatého Martina přilákaly do centra Hradiště tisíc lidí. 11. 11. 2023

VIDEO: Mladé víno a svatý Martin přilákali na náměstí v Hradišti davy

Tisícihlavý dav na zaplněném Masarykově náměstí v Uherském Hradišti byl v sobotu 11. listopadu svědkem žehnání Svatomartinských a mladých vín. Přesně v 11 hodin 11 minut, za vyzvánění zvonů kostela sv. Františka Xaverského, tam na klisně Hermíně přicválal Josef Juřička coby sv. Martin a s ním tři členové šermířské a divadelní společnosti Memento mori v rolích římských vojáků.

Vrcholem dne bude premiéra domácího souboru, známá hra Naši furianti - klasika českého realismu z prostředí vesnických typických představitelů a šarvátek.

Novoměstský DiFestival pro Emmu nabídne nejen divadlo, ale i víno a punč

Svatomartinské víno je první víno ročníku, které můžeme poprvé ochutnat 11. 11. v 11 hod a 11 minut. Punč zase neodmyslitelně patří ke hře Naši furianti, jejíž premiéru připravují novoměstští divadelníci také na 11. listopadu. Obojí mohou ochutnat návštěvníci charitativního DiFestivalu pro Emmu, který se uskuteční v sobotu v místním kině.

Záhorské odpoledne.

Záhorské odpoledne s Moravskou Veselkou a Táborankou v Pavlovicích

Již po jedenácté se v sobotu 4. listopadu uskutečnila akce v kulturním domě v Pavlovicích u Přerova pořádaná dechovou hudbu Moravská Veselka ze Sušic u Přerova. Letošní ročník proběhl po třech letech v klasické podobě a Moravská Veselka zde představila projekt Hanácko-záhorský hudební rok 2023. Jako host vystoupila kapela Táboranka z Košťálova.

Svatý Martin v Českém Krumlově otevře první mladé víno v sobotu 11. 11. v 11 hodin a 11 minut.

Husa se zelím a mladé víno. V Krumlově jsou na Svatomartinské hody připraveni

Veltlínské červené rané nebo Müller-Thurgau z Vinařství Mádl Velké Bílovice, Moravský muškát z Gotbergu či Zweigeltrebe rosé z Vinařství Vladimír Tetur. To je jen pár odrůd, jejichž vzorky slavnostně otevřou na náměstí Svornosti v Českém Krumlově v sobotu 11. 11. v 11 hodin a 11 minut pod dohledem svatého Martina na bílém koni, pořadatelé krumlovského Festivalu vína. Zahájí tím letošní Svatomartinské hody.  

Osoblažka nabízí úžasné zážitky pro celou rodinu.

Svatý Martin na koni přijede v sobotu párou na Osoblažku a v neděli do Krnova

Svatého Martina a jeho koně čeká na Krnovsku náročný víkend. V sobotu 11. listopadu v 9:45 si na nádraží v Třemešné připije vínem s fanoušky Osoblažky a parních lokomotiv. V neděli 12. listopadu se objeví před kostelem, jenž je mu zasvěcen v Krnově. Také tady se bude koštovat mladé víno a navíc připomínat dávná legenda, jak se voják Martin ze soucitu rozdělil s žebrákem o svůj plášť.

Ilustrační foto.

Recept na svatomartinské rohlíčky. K huse a vínu přidáme sladkou tečku

Svátek sv. Martina byl časem, kdy končila čeledi služba a hospodáři čekali na zimu. Na svátek sv. Martina už obvykle všichni očekávali sníh a proto se říká, že sv. Martin přijíždí na bílém koni. K tomuto období se váží tradiční pochutiny, je to nejen husa, ale i první víno nového ročníku a svatomartinské rohlíčky. Ty se podle tradic pekly právě 11. listopadu. Takže je ten pravý čas, se do nich pustit.

Tipy na víkend na Brněnsku. Vida láká na festival kutilství, děti uspí broučky

Tipy na víkend na Brněnsku. Vida láká na festival kutilství, děti uspí broučky

Druhý listopadový víkend nabídne Brněnsko kromě tradičních oslav sv. Martina mnoho dalších akcí. Rodiny s dětmi i zapálení tvořitelé mohou zavítat do vědeckého parku Vida. Tam si užijí festival kutilství. V Labyrintu se zase chystá výroba a následné uspávání broučků. Kostel Jana Amose Komenského láká na koncert ke Dni válečných veteránů.