Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Blíží se už 44. Prvomájová výstava Vinařů Mařatice. Hodnocení vzorků vín probíhalo v Kulturním domě v Mařaticích 21. dubna

Blíží se už 44. Prvomájová výstava Vinařů Mařatice

Letošní ročník regionální výstavy vín připravují mařatičtí vinaři tradičně na 1. května, opět do velkého sálu Klubu kultury v Uh. Hradišti. Sběr vzorků proběhl 17. a 18. dubna, celkem bylo přijato 663 vzorků (487 bílých, 142 červených a 34 růžových vín) z celé Slovácké podoblasti, ale i ze Strážnicka a dalších regionů (jeden vzorek i ze Slovenska).

Vinařský Wimbledon zná své šampiony

Vinařský Wimbledon zná své šampiony. Ocenil vinařství z Pavlova i Rakvic

/FOTO/ Šampiony letošního ročníku soutěže Valtické vinné trhy se minulý týden mezi bílými víny stal Ryzlink vlašský Terroir Pálava ročníku 2022 ve výběru hroznů z Vinařství Vajbar Bronislav z Rakvic. Mezi červenými pak Cabernet Sauvignon ročníku 2021, výběr z hroznů z pavlovského Vinařství Garčic. Vína uspěla v konkurenci více než 700 přihlášených vzorků z jedenácti zemí světa a čtyř světadílů.

Živí šneci z Farmy Vlkoš v ruce farmáře Jiřího Szotkowskiho.

Zapékaní šneci v ulitě i šnečí bonbony. Vůně gurmánské Francie vane z Vlkoše

/VIDEO/ Proslavili se hlavně díky Francii a její kuchyni. A také jako delikatesa spojená s degustací vína. Řeč je o šnecích, kteří se jako pochoutka začínají prosazovat také v České republice. Jedna ze tří největších šnecích farem v zemi se nachází ve Vlkoši. Už deset let tam šneky chová farmář Jiří Szotkowski. Za sezonu jsou jich až tři tuny.

Festival vína na Červeném Hrádku.

Festival vína na Červeném Hrádku. Krev rozproudilo skvělé víno a cimbálovka

Zámek Červený Hrádek v sobotu přilákal milovníky dobrého vína, kteří dorazili navzdory lezavému chladu a pošmourné obloze. Konal se tam totiž festival s nabídkou lahodných českých a moravských vín tradičních odrůd typu Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Sauvignon nebo Frankovka až po méně známé PIWI odrůdy vhodné i pro výrobu bio vína. Vinaři plnili festivalové sklenky ve čtrnácti stáncích.

Den Znovín Walkingu

Tipy na víkend na Znojemsku. Petrův zdar nebo Den Znovín Walkingu

Třetí dubnový víkend láká pestrou nabídkou akcí. V Hnanicích na Znojemsku se koná tradiční Den Znovín Walkingu, při kterém lidé během vycházky ochutnají různé vzorky vín. Těšit se můžete i na oblastní výstavu vín nebo akci s příznačným názvem Petrův zdar. 

Den Země v Čejkovicích.

Tipy na víkend na Hodonínsku. Koncert filmové hudby i výsadba bylinek

Třetí dubnový víkend láká pestrou nabídkou akcí. Do Mikulčic pozveme na Koncert filmové hudby. Večerem provede smyčcové kvarteto Epoque Quartet. Hnutí Brontosaurus zase láká na Dny pro přírodu a krajinu v Čejkovicích. Bude se uklízet, vysazovat bylinky a dojde i na kuličkiádu. 

Pouť u svatého Jiří v plzeňské Doubravce.

Tipy na víkend: Tradiční pouť, Dan Bárta, slavnosti vína a charitativní běhy

O víkendu začíná v Plzni tradiční pouť u sv. Jiří, jedna z největších akcí tohoto druhu v Plzeňském kraji, v DEPO2015 zazpívá Dan Bárta, jehož koncert doprovodí unikátní světelná show. Na Radyni se sejdou milovníci vína, turistickou sezonu zahájí v Nepomuku. Nemocné děti podpoří běžci v Rochlově a v plzeňském borském parku, zámek v Čečovicích zpěvačka Pavlín Jíšová.

Ve Velkých Pavlovicích koštovali víno

FOTO: Velkopavlovický košt vín přilákal stovky vzorků

Ve Velkých Pavlovicích proběhl v sobotu 13. dubna první ročník obnovené vinařské akce. Velkopavlovický košt vín přilákal k registraci 132 vinařů, kteří nabídli celkem 404 vzorků. Akci uspořádal spolek VOC vinice Velké Pavlovice, za zmínku určitě stojí, že třetina vzorků pocházela od tamních vinařů. Jak dopadly jednotlivé kategorie, se můžete podívat dále ve článku.

Benátská přilákala tisíce fanoušků česko-slovenské muziky. Ilustrační foto.

Velkolepé kulatiny chystá Benátská! A blíží se i další festivaly na Liberecku

/FOTO, VIDEO/ Vrcholem festivalového léta na Liberecku je každoročně Benátská! Letos navíc slaví 30 let a slibuje party, jak má být. Mezi hlavní hudební lákadla patří kapely Scooter, Suzi Quattro a Slade a k tomu 3 pódia a 3 dny plné muziky. Z letních festivalů to však zdaleka není všechno, přímo v Liberci se chystá třeba Studánka Fest nebo Rock in Town, v sousedním městě je v plánu Hrádek Rock Summer a na své si při letních akcích přijdou i milovníci vína či dokonce knížek a pořadatelé festivalů nezapomínají ani na děti.

V Česku dlouhodobě klesá spotřeba tichého vína. Proč? Deník se téma pokusil rozebrat

Kdo nepije alkohol, už není exot. Spotřeba vína klesá, Generace Z je jinde

Alkohol ve světě ztrácí na přitažlivosti. Mladší lidé pijí podle statistik méně. Důvod? Zdravější životní styl, změna sociálního kontaktu, peníze, ale i sociální sítě a snaha o seriózní image. Deník se na téma podíval očima vinařů, v Česku totiž dlouhodobě klesá spotřeba tichého vína.

Turnovské pohárky.

Vinné odpoledne v Turnově láká na neomezenou degustaci

Kousek Moravy se v červnu přesune do Turnova, chystají tu vinné odpoledne S festivalem Turnovské pohárky vzniká ve městě nová tradice, jde o první ročník akce pro milovníky vína. Návštěvníci budou moct celé sobotní odpoledne 22. června koštovat vína, ochutnávat nejrůznější delikatesy a užívat si atmosféru městského parku.

Vítězství v soutěži Chardonnay du Monde navíc nebylo prvním. Josef Valihrach si z Francie cenu nejlepšího Chardonnay odvezl dokonce počtvrté. Vinařství Josef Valihrach na soutěžích reprezentuje české víno.

Vinná senzace. Nejlepší Chardonnay na světě je znovu z Břeclavska

/FOTO/ Nejlepší Chardonnay světa pochází z vinic na jihu Moravy. Vinařství Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku totiž zvítězilo v prestižním francouzském klání Chardonnay du Monde. To je nejstarší soutěží jedné odrůdy vína na světě a mezi vinaři se těší velké prestiži. Vinařství Josef Valihrach ji navíc ovládlo již počtvrté.

Městská policie. Ilustrační foto.

Sebrali mu víno. Muž se neudržel a napadl strážníka

Ve Strakonicích jsou vyhláškou jasně daná místa, kde se nesmí na veřejnosti pít. Čtyři chlápky, z nichž dva mají trvalý pobyt na adrese městského úřadu, ale evidentně nic takového netrápilo. I když byli na veřejném prostranství, popíjeli své víno z plastové láhve. Vyvrcholilo to potyčkou se strážníky.

Turnovské pohárky

Vinné odpoledne v Turnově láká na neomezenou degustaci

Kousek Moravy se v červnu přesune do Turnova, chystají tu vinné odpoledne S festivalem Turnovské pohárky vzniká ve městě nová tradice, jde o první ročník akce pro milovníky vína. Návštěvníci budou moct celé sobotní odpoledne 22. června koštovat vína, ochutnávat nejrůznější delikatesy a užívat si atmosféru městského parku.

Víno, degustace a vinařství. Sníme je ilustrační.

Tipy na víkend na Břeclavsku. Láká Velkopavlovický košt nebo stezka plná úkolů

Následující víkend se můžete těšit na skvělé akce plné zábavy a chutí. V sobotu se koná například Velkopavlovický košt vín, kde můžete ochutnat lahodná vína místních vinařů a soutěžit o nejlepší pomazánku. Pro ty, kteří mají raději dobrodružství, se v lanovém centru v Břeclavi koná zahájení sezony s tematickou stezkou Tlapková patrola.

Tipy na víkend na Blanensku. Komiksy, filmy i gaming, Boskovice ovládne BozaCon

Tipy na víkend na Blanensku. Komiksy, filmy i gaming, Boskovice ovládne BozaCon

O druhém dubnovém víkendu mohou lidé na Blanensku vyrazit na komiksový festival, párty nebo na vycházku. BozaCon v Boskovicích láká na pestrý výběr hostů i na herní novinky. Dělnický dům v Blansku zažije Tlapkovou párty a milovníci přírody mohou vyrazit na jarní botanický výšlap rozkvetlou krajinou.

Kreativní Znojmo. Archivní foto

Tipy na Znojemsku. Víkend bude patřit kreativním duším, sejdou se sousedé

O druhém dubnovém víkendu mohou lidé ve Znojmě vyrazit na veletrh tvoření a kreativity s názvem Kreativní Znojmo. Zájemci se zde mohou zapojit do tvoření nebo si koupit něco hezkého. Koná se také akce s názvem Okoštuj dědinu, kde se sejdou sousedené a společně ochutnají třeba dobré jídlo a místní víno. 

Ve Starém Plzenci se uskuteční druhý Železniční víkend

Tipy na víkend: Železniční víkend, Kostičkománie a arabská kultura

Nadcházející víkend přinese na Plzeňsku Železniční víkend ve Starém Plzenci, do OC Plaza zamíří milovníci stavebni Lego a Duplo, v Papírně pak bude možné poznat něco z arabské kultury a kuchyně. V plzni zahrají Visací zámek a Monkey Business, v neděli pak akce Tuta krásná kultura podpoří handikapované děti.

Jubilejnímu 50. koštu vín ve Vlčnově dominovali šampioni z Boršic a z Dolního Němčí; 6. dubna 2024

Jubilejní 50. košt vín ve Vlčnově ovládli šampioni z Boršic a z Dolního Němčí

Zástup dvou desítek nedočkavců netrpělivě čekal v sobotu 6. dubna po poledni před vstupem do Klubu sportu a kultury ve Vlčnově, kde se od 14 hodin konal jubilejní 50. ročník tamního koštu vín. Během pouhé hodiny pak milovníci vína zcela obsadili velký sál a pustili se do ochutnávky 346 vzorků od vinařů místních, těch z blízkého okolí, z různých koutů Evropy i z jiných světadílů.