Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Ze srazu vinařů na Bartolomějském návrší v Kolíně.

Na Bartolomějském návrší se na degustaci zastavila Tour vinařů z Kutnohorska

/VIDEO, FOTO/ Že se rozlévá víno na kolínském Karlově náměstí je už delší dobu téměř klasika, předposlední říjnovou sobotu se ale stánky s vínem objevily přímo na Bartolomějském návrší. Po zastávce v Kutné Hoře a Českém Brodě se zde prezentovaly vinařství tohoto regionu sdružení v apelaci VOC.

Svatební veletrh, Opava, říjen 2023.

Kam o víkendu na Opavsku? Na svatební festival, vinobraní či Den stromů

Tento víkend můžete na Opavsku navštívit například Svatební festival v opavském kostele sv. Václava, odhalit tajemství Libavé v Budišově nad Budišovkou, zúčastnit se dlabání dýní v Bolaticích či okoštovat víno v Chlebičově. To ale není zdaleka vše. Spousta dalších akcí proběhne i na jiných místech regionu. Více v našich tipech.

Josef Valihrach a jeho vinařská specialita, která dostala název Borůvka

Je libo borůvkové víno? Vinař z Břeclavska připravil neobvyklý nápoj

Na cestu k milovníkům vína vyrazila nezvyklá novinka. Fakticky je to víno, ale nesmí se tak jmenovat. V každé láhvi perlivého frizzanté je zkapalněné přátelství dvou mužů. Na jedné straně uznávaný vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku, na druhé pak Ivo Jedlička. Ten má v Zátoni u Českého Krumlova borůvkovou farmu.

Josef Valihrach a jeho vinařská specialita, která dostala název Borůvka.

Vinařská rarita. Valihrach z Krumvíře spojil víno a borůvky do jediného nápoje

Nezvyklá novinka vyrazila na cestu k milovníkům vína. Fakticky je to víno, ale nesmí se tak jmenovat. V každé láhvi perlivého frizzanté je zkapalněné přátelství dvou mužů. Na jedné straně uznávaný vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku, na druhé pak Ivo Jedlička. V Zátoni u Českého Krumlova má borůvkovou farmu.

Dobšické vinobraní se konalo letos podruhé. Druhou říjnovou sobotu mohli lidé ochutnávat víno i sledovat obchůzku Spolku přátel Hroznové kozy.

Vinobraní v Dobšicích a tradice. Lidé ochutnali vína ve sklepních uličkách

/VIDEO/ Davy návštěvníků se nechaly v sobotu zlákat na lahodné víno do sklepních uliček v Dobšicích, kde Spolek dobšických vinařů připravil další ročník svého vinobraní. Na všechny čekalo víno i burčák, tradiční dobroty i živá muzika. Doprovodným programem byl průvod, který navštívil všechny otevřené sklepy.

Portugalsko.

Portugalsko: dvoupatrový most, Portské víno a kontroverzní kouč Mourinho

Tam kde mnohdy hoří lesy a víno teče proudem …"vynález" portského si přisvojují Britové, zákaz francouzských vín na konci 17. století totiž zvýšil zájem o portugalská, problémy s kvalitou pro transport po moři řešilo přidávání dalšího alkoholu a takto "zesílené" víno se stalo tenkrát předchůdcem portského…

Burčákový pochod milotickými Šidlenami.

Tipy na víkend na Hodonínsku. Bude dýňobraní i burčákový pochod

Následující víkend na Hodonínsku nabídne například Dýňobraní. Lidé uvidí výstavu vyřezávaných dýní a uchutnají speciality. V Miloticích se bude konat burčákový pochod. Účastníci po cestě ochutnají burčák, výborná vína místních vinařů a speciality připravované přímo vinařskými rodinami.

Svatý Martin přivezl mladá vína na Masarykovo náměstí. Snímky z minulých ročníků.

Svatý Martin přijede do Znojma už za měsíc. Lidé ochutnají vína v centru města

/VIDEO/ Slavnosti Svatomartinských a mladých vín potěší obyvatele a návštěvníky Znojma už za měsíc. Konají se v sobotu 9. listopadu na Masarykově náměstí. Program nabídne degustaci vín, slavnostní požehnání, průvod svatého Martina, lidé si užijí regionální speciality a poslechnou cimbálovou muziku. Svátek svatého Martina připadá na pondělí 11. listopadu. Akci naplánovali organizátoři na víkend.

Nejlepší trojice 26. ročníku Bohemia Sekt Trophée Talent

Vítězkou soutěže mladých someliérů je studentka z Poličky

Ve Starém Plzenci se ve středu 2. října odehrál šestadvacátý ročník soutěže Bohemia Sekt Trophée Talent pro mladé someliérky a someliéry. Vítězkou se stala Gabriela Unčovská, studentka Středního odborného učiliště a střední odborné školy v Poličce, druhou a třetí příčku obsadili studenti z plzeňské Akademie hotelnictví a cestovního ruchu.

Olomoucké vinné slavnosti

Kam o víkendu? Na benefici pro vyplavené, hody nebo hamburgery

Festivaly skvělého jídla i vína, přehlídka československých vozidel, zábava pro děti, ale i benefice pro vyplavené obce na Šumpersku a Jesenicku. První říjnový víkend v Olomouckém kraji servíruje pestrý výběr parádních akcí, vyberte si z našich tipů. 

Olomoucké vinné slavnosti

Kam o víkendu? Na vinné slavnosti, auta východního bloku nebo Gripeny

Festivaly skvělého jídla i vína, přehlídka československých vozidel i zábava pro děti. První říjnový víkend v Olomouckém servíruje pestrý výběr parádních akcí, vyberte si z našich tipů. Výjimkou není ani Prostějovsko, jistě si najdete, to své. Ve Žraloku je sraz vozidel Československých, v Otaslavicích se ctí památka stíhacího esa Josefa Františka. 

Degustace vybraných druhů vína. Ilustrační foto.

Víkendové tipy v našem kraji: na výstavy, degustaci vín či večerní běh Bruntálem

Jak si užít nastávající víkend? Na Bruntálsku můžete zavítat na vernisáž výstavy o barokním malíři Janu Kryštofu Handkem v Rýmařově nebo večerní běh Bruntálem, který se koná už po dvaapadesáté. Spoustu se toho ale děje i na jiných místech našeho kraje, případně na sousedním Šumpersku a Jesenicku. Více v tradičních tipech Deníku.

Degustace vybraných druhů vína. Ilustrační foto.

Víkendové tipy na Ostravsku: Veletrhy, šachový přebor, fotbálek či degustace vín

Jak si užít nastávající víkend? Na Ostravsku můžete zavítat na 3. ročník veletrhu stavebnictví a vytápění pro Moravskoslezský kraj nebo na Trhy, co se hledají. Milovníci vína si jistě nenechají ujít akci Jih žije vínem a fanoušci kopané mohou jít podpořit B-tým Baníku Ostrava v duelu proti Vysočině. A to zdaleka není vše. Spoustu se toho ale děje i na jiných místech našeho kraje, více v tradičních tipech Deníku.

V Arboretu Šmelcovna v Boskovicích se budou vyřezávat dýně.

Tipy na víkend na Blanensku. Boskovice ovládnou dýně, Drnovice zase jablkobraní

První říjnový víkend na Blanensku láká na typicky podzimní akce. Jednou z nich je vyřezávání dýní v Boskovicích. V Drnovicích se zase uskuteční další ročník Jablkobraní, který nabídne pochoutky z jablek i pestrý kulturní program včetně tanečního vystoupení Veroniky Lálové. Za exotikou mohu lidé vyrazit do Blanska na africké trhy. 

Food festival v Moravském Krumlově. Snímky z loňského ročníku.

Tipy na víkend. Láká Food festival v Moravském Krumlově i vlak do Hevlína

První říjnový víkend mohou lidé vyrazit na Dýňovou stezku, která zpřestí Horní park ve Znojmě. Ve Znojmě se koná Den plukovníka Kopala i setkání sběratelů. Vranovská přehrada zažije adrenalinový překážkový běh Kaskada Race. V neděli vyrazí Burčákové vyhlídkové jízdy vlakem z Hrušovan do Hevlína. Plánovaný znojemský OktoberFeZt pořadatelé přesunuli na 11. října kvůli nepříznivé předpovědi počasí.

Podzimní výlov v Nevcehli nabídl rybí dobroty a dobrou zábavu.

Tipy na víkend na Jihlavsku. Začínají výlovy, bude vinobraní, košt i hody

První říjnový víkend na Jihlavsku nabídne akce bohaté na dobré jídlo a pití. V Kamenici u Jihlavy mají zvěřinové hody, malí i velcí si jistě nenechají ujít výlov rybníka v Nevcehli, kde se budou podávat rybí speciality. Milovníci dobrého vína si přijdou na své v Růžené nebo na zámku v Třešti. Telčí projde průvod.

Ilustrační foto - Zámecký ryneček, slavnosti vína  a folklorní festival u zámku ve Zlíně.

Zlín ožije folklorním festivalem. Zámecký ryneček nabídne víno i hudbu

Bohaté folklorní podhoubí zlínského regionu připomene o nadcházejícím víkendu 5. a 6. října v pořadí už druhý ročník Zámeckého rynečku: Slavností vína a folklorního festivalu před zámkem Zlín. Jako speciální host vystoupí Lucie Redlová & Garde a kapela Hazafele. Vstupné je zdarma.

Klasici v Táboře.

Říjen bude pro Klasiky v Táboře měsícem roku

Klasici v Táboře naplňují odkaz akce Rok české hudby / Smetana 200 a v říjnu chystají nezapomenutelné hudební zážitky. Poprvé v historii festivalu proběhne koncert v největším z táborských kostelů. Za pozvánku a příspěvek děkujeme Tomáši Hubkovi.

Burčákfest se konal ve Znojmě poslední zářijový pátek a sobotu.Návštěvníci zcela zaplnili areál Louckého kláštera.

Burčákfest ve Znojmě. Návštěvníky bavilo šlapání hroznů i setkání nad sklenkou

/VIDEO/ Babí léto, jak má být. Slunce se příjemně opírá do zad, občas se škodolibě schová za mraky. Před znojemskou plovárnou je parkoviště nacpané auty, z právě přijíždějícího autobusu vystupuje početná skupina lidí. Natěšeně míjí plovárnu a pokračují dál, na nádvoří Louckého kláštera. Koná se tam totiž Burčákfest. Tradiční akce, která nabízí burčák, víno a oblíbenou podívanou v podobě šlapání hroznů. Moderátor právě ohlašuje, že do soutěže se zapojují Šumavské Růžovky. Čtveřici žen v růžových šatech čeká nejdříve nezbytná očista nohou. „Teplá by nebyla?,“ ozývá se jedna z nich zimomřivě.

Bratrstvo sv. Barbory vyrazilo na vinobraní do Pezinku.

Bratrstvo sv. Barbory vyrazilo na vinobraní do Pezinku

Tradiční vinobraní v Pezinku přilákalo o víkendu nejen milovníky vína, ale i hornické kamarády z Čech, Polska a Slovenska. Členové Bratrstva sv. Barbory se zde setkávají s dalšími horníky již téměř 15 let, aby si užili přátelskou atmosféru.

Ze třetího ročníku Rakovnického festivalu vína na Husově náměstí v Rakovníku.

Nabitý víkend: Koná se Rakovnický festival vína, výlovy i Dvorana slávy

Poslední zářijový víkend na Rakovnicku bude opět velmi pestrý, a to i díky svátečnímu dni. V Rakovníku se uskuteční festival vína, který měl vloni velký úspěch. Koná se také hned několik výlovů, ale také Kouzelný les na Tyršově koupališti. V Kulturním centru Rakovník se koná Dvorana slávy rakovnického bigbítu. 

Provozovatelé lulečského originálního bistra Panelka uspořádají Oktoberfest. Archivní foto z minulých let.

Tipy na víkend na Vyškovsku. Akce potěší milovníky čokolády i piva

Poslední zářijový víkend na Vyškovsku nabídne pestré akce. Lidé mohou vyrazit na Čokofest ve Slavkově, kde se mohou těšit nejen na ochutnávky čokolády a sladkého. Lákadlem může být také Oktoberfest na Panelce. Pořadatelé vybízejí, aby si návštěvníci nezapomněli přinést tradiční dirndle, Lederhoseny nebo kostkované košile. Návštěvníky naláká také gurmánský festival na račickém zámku, náměstí ve Vyškově zase už v pátek oživí Slavnosti vína.