Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Tradiční kladrubské Slavnosti vína a medu lákaly letos návštěvníky nejen na víno, burčák, med a lidovou muziku, ale i na piercing a tetování.

Slavnosti vína a medu v Kladrubech: Burčák, víno, med, folklor, ale i piercing

Tradiční Slavnosti vína a medu se konaly v sobotu 9. září v Sulanově statku v Kladrubech. V průběhu odpoledne si návštěvníci mohli poslechnout vystoupení folklorního souboru Tachovský Kolowrátek z dětského domova v Tachově a cimbálovou kapelu Josefa Feča. O občerstvení postaral stánek vinařství Foukal z Rakvic, který kromě vín dovezl i burčák, a domácí Restaurace U Koruny.

Slavnosti vína v Uherském Hradišti

Uherské Hradiště hostilo Slavnosti vína. Nechyběl ani krojovaný průvod

Měsíc září se v pětatřicátém týdnu ujal vlády, v následujícím týdnu se žáci, studenti a učitelé vrátili do školních prostor, skončil čas lenošení, toulání a poznávání krás. A právě konec 36. týdne patřil v královském městě Uherské Hradiště „Slavnostem vína a otevřených památek“. 

Mikulov ovládlo na tři dny Pálavské vinobraní. Na burčák, ochutnávku stovek vzorků vín a koncerty přijeli návštěvníci z celé republiky i partneři ze zahraničí

Paprsky ve sklenici vína. Pálavské vinobraní v Mikulově uchvátilo zábavou

Uličky historického centra Mikulova jsou od sobotního rána zalité sluncem. A plné lidí. Skupinky návštěvníků zároveň stoupají i na nedaleký Svatý kopeček, odkud je nádherný výhled do krajiny. V obležení jsou také terasy zámku a zahrada. Na náměstí ve středu osmitisícového města to pak krátce po poledni tepe jako o život. Ve vzduchu se mísí vůně burčáku s přicházejícím babím létem. Všude jsou desítky stánků s vínem, řemeslnými výrobky a jídlem. Pálavské vinobraní je v plném proudu. Na jih Moravy každoročně vábí tisíce návštěvníků a letošní šestasedmdesátý ročník není výjimkou.

Slavnosti vína v Uherském Hradišti.

Slavnosti vína v Uherském Hradišti. Krojovaný průvod nechyběl

Měsíc září se v pětatřicátém týdnu ujal vlády, v následujícím týdnu se žáci, studenti a učitelé vrátili do školních prostor, skončil čas lenošení, toulání a poznávání krás. A právě konec 36. týdne patřil v královském městě Uherské Hradiště „Slavnostem vína a otevřených památek“. Jubilejní „dvacátý“ krojovaný průvod se na svou dvouhodinovou pouť do centra města vydal v devět hodin ulicí Vinohradskou, Sokolovskou, Všehrdovou, Hradební ulicí. Poštovní ulicí se průvod dostal na zaplněné Masarykovo náměstí, na kterém od osmé hodiny ranní probíhal Hradišťský jarmark a vyhrávala na dobré ráno kapela Topolanka. 

Sedmnáctý ročník Vinobraní na Kuksu přilákal davy návštěvníků.

Čtyři tisíce lidí na Vinobraní na Kuksu, zadarmo teklo 300 litrů bílého vína

/FOTO, VIDEO/ Sedmnáctý ročník Vinobraní na Kuksu přilákal v sobotu zhruba čtyři tisíce návštěvníků. V barokním areálu hospitálu lidé ochutnávali víno z produkce tuzemských i zahraničních vinařů ve 35 stáncích, na dračku šel burčák. Podle tradice teklo po kaskádovém schodišti pod sochami Tritonů víno, které si mohli zdarma nabírat do skleniček. Organizátoři ze spolku Siduri nechali téct po schodišti 300 litrů Müller Thurgau. Zájem byl obrovský.

Tradičním historickým programem i mnoha příležitostmi k ochutnávání vína pokračovalo v sobotu Znojemské historické vinobraní.

Znojemské vinobraní: průvod s novou královnou, žízeň po víně a léto v září

/VIDEO/ Desítky tisíc lidí vítaly v horkém sobotním odpoledni v branách Znojma Jana Lucemburského s chotí Eliškou a ochutnávaly víno i burčák u mnoha stánků v centru města.Počasí druhého zářijového víkendu zvalo skoro ještě někam k vodě, ale ve Znojmě největší zástupy opět mířily do bran královského města. Pestrý historický program, chutná vína a čerstvý burčák opět zaplnily ulice.

Krumlovské vinobraní 2023. Panenská sklizeň Solarisu na jižních terasách krumlovského zámku.

Krumlovští vinohradníci si pochvalují letošní úrodu. Sklízelo se i na zámku

Na jižních terasách krumlovského zámku a v klášterní zahradě Solaris, u Schieleho domku Saphira. To jsou odrůdy, které v sobotu ráno sklidili krumlovští vinaři společně s několika dalšími nadšenci. A letošní úrodu i cukernatost hroznů si velmi pochvalují. Zrát bude víno ve sklepě zámeckého zahradnictví.

Sezona burčáku je v plném proudu. K dostání je i v několika vinotékách v Rakovníku.

Sezona burčáku je tu. Víme kde a za kolik ho seženete v Rakovníku

/VIDEO, FOTO/ Sezona burčáku je tu a k dostání je tato sezónní pochoutka také na některých místech v Rakovníku. Ve vinotékách se začaly během prvního zářijového týdne tvořit fronty a jak potvrdily prodavačky, pet lahve, kam se nalévá, jdou opravdu na dračku.

Znojemské historické vinobraní začalo. Program pokračuje také v sobotu.

Znojemské vinobraní: konšelé otevřeli mázhauzy, Jámu přešel odvážlivec na laně

/VIDEO/ Potlesk a jásot se ozývá z Masarykova náměstí ve Znojmě. Je pátek odpoledne a své vystoupení právě končí Vojenský umělecký soubor Ondráš. Je prvním účinkujícím na Znojemském historickém vinobraní. Na tribunu se po chvíli přicházejí představit konšelé, aby po slavnostním zahájení společně obešli mázhauzy a otevřeli je.

Výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček

Danit víno podle objemu produkce nedává smysl, říká ředitel Svazu vinařů

Vinobraní je tu. Čeští a moravští vinaři vyrazili na sklizeň hroznů a vzhledem k dosavadnímu počasí jsou zatím spokojeni. Kromě obvyklých starostí na vinicích ale tuzemští producenti stále řeší i otázku možného zdanění tichého vína. Ve vládním konsolidačním balíčku sice tato možnost není, ale část politiků nevylučuje, že k nějakému zdanění tichého vína přeci jen dojde. „Většina konzumentů našich vín se zdaněním nesouhlasí,“ říká v rozhovoru pro Deník výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc

77plus1: Stůl na míru, modrý superúplněk i oranžové víno

Jak prosté. Lidé se sešli u jednoho stolu, popovídali si, něco snědli a vypili a když se jim chtělo, šli zase domů. Nebyl připravený žádný oficiální program, neprodávalo se občerstvení, přesto se stoly (vlastně v podstatě jeden, dlouhý úctyhodných 230 metrů) pod dobrotami prohýbaly a příchozí se dobře bavili. Hlavním motivem akce Stůl na míru v Pardubicích bylo sdílení radosti ze společného stolování a spojování lidí. A očekávání pořadatelů vyšlo na jedničku.

Po dvouleté pauze žilo Znojmo opět tradičním vinobraním.

Vinobraní se blíží. Dorazí nová královna. Nad Jámou přejdou provazochodci

/VIDEO/ Ve znamení tří zásadních novinek se nese letošní ročník Znojemského historického vinobraní, který začíná již v pátek 8. září. V roli královny Elišky Přemyslovny se poprvé představí herečka, znojemská rodačka Marta Dancingerová. Po více jak třiceti letech předává Václav Beran pomyslné režisérské žezlo Šárce Charvátové, kterou návštěvníci dosud znali právě jako královnu historického průvodu.

Pálavské vinobraní v Mikulově.

Tipy na víkend na Břeclavsku. Mikulov láká na tradiční Pálavské vinobraní

Druhý zaříjový víkend se bude pyšnit velkou nabídkou akcí. Na Břeclavsko pozveme na Pálavské vinobraní, které nabídne v Mikulově pestrý program a samozřejmě chuťový zážitek. Na Hodonínsku se bude pro změnu konat Strážnické vinobraní, které chystá krojovaný průvod i tradiční jarmark. I na Znojemsku vás čeká vinobraní. Tentokrát to znojemské historické, kam zavítá i král Jan Lucemburský.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti, 10. září 2022.

Oslavy vína, folkloru a památek v Uherském Hradišti po dvacáté

Už dvě dekády své historie završí letos ve dnech 9. a 10. září Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti. Během dvou dnů se metropoli Slovácka představí desítky výrobců vína, folklorní soubory, hudební a taneční skupiny, řemeslníci a lidoví tvůrci.

Sklepmistr vinařství Sedlecká vína Ctirad Králík a úspěšné oranžové víno Veltlínské zelené 2018.

Ojedinělý úspěch oranžového vína z jihu Moravy. Chutná jinak, tvrdí sklepmistr

/FOTO/ Nevídaný úspěch zaznamenalo nedávno vinařství Sedlecká vína na jedné z nejstarších vinařských soutěží v České republice, Pardubickém festivalu vín. Pyšní se titulem šampion výstavy s oranžovým vínem Veltlínské zelené 2018. Aby se stalo nejlepším vzorkem výstavy naturální víno, je ojedinělé. „Hodně nás to překvapilo. Oceňuji i odvahu pořadatelů. Mohli nám udělit třeba cenu za nejlepší naturální víno a šampiona pak vybrat ze všech ostatních vín," řekl sklepmistr vinařství Ctirad Králík.

Chillibraní a Chilližrout 2020

Tipy na víkend na Brněnsku. Chilli papričky rozpálí Brno, zoo oslaví 70 let

Od chilli papriček a všeho pálivého, přes dobré víno, k oslavám až k road show. Takto nabitý je první zářijový víkend na Brněnsku. Na své si přijdou zejména milovníci pálivého. V brněnských Židenicích se v sobotu uskuteční gastro festival Chillibraní. V Nosislavi se zase otevřou sklepy. Návštěvníci tak ochutnají kvalitní vína od místních vinařů. Připomenout musíme i velké oslavy Zoo Brno k 70. narozeninám. 

Ve Vískách se konala dožínková slavnost.

Tipy na víkend na Blanensku. Vísky zvou na tradiční dožínky, děti si užijí koně

Pvní zářijový víkend odstartuje na Blanensku dožínkovou slavností. Ta se bude konat v agroturistickém centru Ohrada Vísky již po šestnácté. Na děti čekají různé soutěže i jízda na koni. Letiště v Kotvrdovicích otevře brány širokové veřejnosti. Lidé tak dostanou možnost si zblízka prohlédnout letadla, pohovořit s piloty a více poznat atmosféru samotného letiště.

Evropská komise přijala v srpnu opatření, která mají pomoci producentům ovoce, zeleniny a vína vypořádat se s dopady extrémního počasí na kontinentu.

Evropská Unie zachraňuje vinaře. Povolila udělat z přebytku vína líh

Evropští vinaři a ovocnáři zažívají těžké časy. Vinaře sužuje především pokles tržeb způsobený zhroucením čínského trhu v době covidu. Ani více než rok po konci pandemie se tamní poptávka především po francouzských vínech nedostala na někdejší předcovidovou úroveň. Ovocnáři a zelináři zase trpí extrémními výkyvy počasí, které často zničí celou nebo velkou část úrody.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanjura: Daň na tiché víno v balíčku nebude. K debatě je ale možné se vrátit

Zdanění tichého vína nebude součástí vládního konsolidačního balíčku pro zlepšení stavu veřejných rozpočtů, ale k debatě o zdanění je možné se vrátit. Novinářům to ve středu ve Sněmovně řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Návrat k politické debatě o zdanění vína je podle něj možný, pokud se dojednají administrativní podmínky správy daně. 

Při 15. ročníku Táborského festivalu vína to bude poprvé, kdy se vycestuje za hranice Jihočeského kraje.

Táborský festival vína snoubí ta nejlepší vína s krásou Průhonického parku

Nevšední procházku nabídne Průhonický zámecký park v sobotu 2. září. Od 11 hodin tam na pětikilometrové Vinné stezce návštěvníci ochutnají na 13 stáncích přes 100 vzorků těch nejlepších vín od 39 vinařů Moravy, Čech a Rakouska. Akci pořádá při svém 15. ročníku Táborský festival vína a je to poprvé, kdy vycestuje za hranice Jihočeského kraje. Za příspěvek děkujeme Davidu Peltánovi.

Pálavské vinobraní v Mikulově.

Pálavské vinobraní v Mikulově: 655 vzorků i koncerty. Přečtěte si, kdo zahraje

Tradiční Pálavské vinobraní je po roce zpátky. Do Mikulova se 8. - 10. září sjedou známá hudební jména, jako je například skupina No Name, Čechomor nebo Anna K. Návštěvníci nepříjdou ani o oblíbený sobotní historický průvod v čele s králem Václavem IV. a královnou Chantal Poullain. K ochutnání přitom bude více jak 650 vzorků vín.