Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Sousedy spojilo ve Valticích víno, kultura i kuchyně

Valtice – Bohouš Josef a kapela Burma Jones rozjeli u zámku svoji Sambu v kapkách deště a ve Valticích se z oblohy skutečně začal snášet déšť. Po chvíli zesílil natolik, že „spláchl" podvečerní i večerní část sobotního programu festivalu Víno bez hranic.

Víkend nabízí velké setkání rodáků i krojované posvícení

Znojemsko – Velké setkání rodáků, občanů a přátel naplánovalo na sobotu vedení Těšetic. Podle starosty Zdeňka Nekuly míří do Těšetic na první setkání rodáků až sedm stovek lidí. „Také mne toto číslo překvapilo. Jenže už dříve byla po podobném setkání poptávka. Nechtěli jsme ovšem sraz udělat dříve, než budeme mít pod střechou opravovaný kulturní dům. Ten je nyní uklizený a alespoň zčásti můžeme nabídnout našim hostům jeho prohlídku," řekl Nekula.

I volat záchranku je třeba umět

„Hned sem přijeďte, je to tady ve Vagónce. Nevím adresu, ale všichni vědí, kde to je… On asi nedýchá, já nevím, já se k němu nechci přiblížit, asi umírá."

Žezlo po Valihrachovi převzal Volařík. Je Vinařem roku 2014

Mikulov, Praha – Trojnásobnému vítězi Josefu Valihrachovi z Krumvíře už „šlape na paty". Mikulovský vinař Miroslav Volařík se stal nejlepším vinařem letošního roku. Prestižní soutěž vyhrál už podruhé. První triumf slavil před třemi lety.

Jubilant Miroslav Potyka: Na housle hrávám po půlnoci a po dvou litrech vína

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Významné životní jubileum, sedmdesát let, oslaví v příštích dnech dlouholetý spolupracovník Slováckého deníku, Miroslav Potyka. Neodmyslitelně patří ke kultuře Slovácka, známý je především mezi folkloristy a umělci. Na akcích je možné jej potkat s rozzářeným úsměvem, fotoaparátem na krku a obklopeného spoustou přátel, kterým je po boku desítky let.

V Ježově se budou prohýbat stoly. Pod zvěřinou

Hodonínsko /TIPY NA VÍKEND/ - Předposlední prázdninový víkend na Hodonínsku bude patřit kultuře, jarmarku i dobrému jídlu. Ve Vracově si lidé užijí sobotu ve folklórním duchu, s ochutnávkou vína a krojovaným průvodem. Bartolomějskou pouť ve Veselí oživí ukázky středověkého šermu i rocková zábava. Moravskou besedu si zatančí návštěvníci při oslavách hodů v Žeravicích. Gurmáni by naopak neměli opomenout zvěřinové hody v Ježově, na kterých ochutnají třeba nakládaného pečeného divočáka.

Ameriky se opět po roce sjedou na Stříbrném rybníku

Východní Čechy /TIPY NA VÍKEND/ - Jako každý týden, i tentokrát Deník čtenářům přináší některé užitečné tipy na společenské události, které se v celém regionu chystají nejen o víkendu 23. a 24. srpna.

Burčák ochutnáme už o víkendu

Uherskohradišťsko – Pravého burčáku se sice dočkáme až za pár týdnů, o víkendu už se však budou prodávat první částečně zkvašené hroznové mošty ze zahraničního ovoce. Kvalitu „mléka starců" bude i letos kontrolovat také Česká potravinářská inspekce.

Národní soutěž vín začíná, na řadě je mikulovská podoblast

Valtice - Další ročník Národní soutěže vín je na startu. Před dvěma dny začali špičkoví degustátoři ve Valticích s hodnocením vín s původem hroznů ze slovácké podoblasti. Dnes je na řadě mikulovská podoblast. Největší soutěž svého druhu v České republice dále pokračuje příští týden. To se dostanou v pondělí na řadu vzorky z velkopavlovické a v úterý znojemské podoblasti. Ve středu bude následovat podoblast Čechy, která se bude hodnotit v Mělníku.

Sběr hroznů začne letos na Břeclavsku dřív. Navzdory dešti

Břeclavsko – Již finišují s přípravami na vinobraní. To si podle řady vinařů letos docela pospíšilo. Ve srovnání s loňskem má být zhruba o deset dnů v předstihu. „První rané odrůdy budou vinaři sbírat koncem srpna, hlavní vinobraní začne kolem desátého září," uvedl tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Velkopavlovický festival opráší legendy rocku. Zahraje i Olympic

Velké Pavlovice - Vinohraní ve Viniu je zpět. Velkopavlovický hudební festival, který loni přilákal davy fanoušků, chystá svůj druhý ročník. Jednodenní akce se uskuteční v pátek 29. srpna od tří hodin odpoledne v areálu vinařských závodů Vinium.

I volat záchranku je třeba umět

Karvinsko - „Hned sem přijeďte, je to tady ve Vagónce. Nevím adresu, ale všichni vědí, kde to je… On asi nedýchá, já nevím, já se k němu nechci přiblížit, asi umírá."

Uzamčené vinohrady pohlídají hotaři

Hodonínsko - Blíží se konec srpna a ve vinohradech pomalu dozrávají hrozny. Podle tradičního rituálu zarážání hory je nyní třeba symbolicky uzamknout vinice před náporem zlodějů. Nejbližší kulturní akce s touto tematikou se uskuteční už tento víkend ve Strážnici a Vlkoši.

Sběr hroznů začne letos na Břeclavsku dřív. Navzdory dešti

Břeclavsko – Již finišují s přípravami na vinobraní. To si podle řady vinařů letos docela pospíšilo. Ve srovnání s loňskem má být zhruba o deset dnů v předstihu. „První rané odrůdy budou vinaři sbírat koncem srpna, hlavní vinobraní začne kolem desátého září," uvedl tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Vinaři sklízejí první hrozny. Sladké

Znojemsko - Patnáct set kilogramů jedné z nejranějších odrůd na Znojemsku, hroznů Solaris, sklidili vinaři z rodinného vinařství Pavel Matouš a Eliška Čeperová v Olbramovicích. Letošní sucho v místech, kde mají vinohrady, uspíšilo sklizeň této odrůdy až o dva týdny.

Vinaři sklízejí první hrozny. Sladké

Znojemsko - Patnáct set kilogramů jedné z nejranějších odrůd na Znojemsku, hroznů Solaris, sklidili vinaři z rodinného vinařství Pavel Matouš a Eliška Čeperová v Olbramovicích. Letošní sucho v místech, kde mají vinohrady, uspíšilo sklizeň této odrůdy až o dva týdny.

Znojemsko: První burčáky jsou už v prodeji

Znojemsko – Má méně alkoholu než hotové víno, příjemnou nasládlou chuť, bublinky a spoustu kvasinek. Občasné pročištění organismu pravým moravským burčákem je podle vinařů to nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat. Znojemští už mají letos první příležitost si burčák vychutnat. Objevil se u silnic i v některých vinotékách.

Víno bez hranic? Festival láká i na Tafelspitz

Valtice /SOUTĚŽ/ – Česká tabule nabídne moravského vrabce, strapačky, na dolnorakouských stolech se zase bude servírovat fašírka s bramborovým salátem, Tafelspitz nebo Beuschel na smetaně. První ročník mezinárodního festivalu Víno bez hranic však láká na víc než jen jídlo a víno.

O vodu z kohoutku se lidé v restauracích musí přihlásit

Teplicko - Sklenici vody z kohoutku už dnes dostanete snad ve všech restauracích v Ústeckém kraji. Ne vždycky je ale zdarma. V některých podnicích si za ni budete muset zaplatit. Na nápojové lístky se ale nespoléhejte. Obyčejnou vodu na nich nenajdete. Pokud máte chuť na kohoutkovou, musíte si o ni říct.

Burčák už je na prodej. Ale jen někde

Břeclavsko – Už teče. Valtický vinař Miloslav Machuča začal nabízet první letošní burčák. Je z hroznů rané odrůdy Irsai Oliver. Že by byl letošní termín díky rychlejšímu dozrávání hroznů výjimečně brzký, ale Machuča odmítá. „S prodejem jsme začali ve čtvrtek. Před dvěma lety to bylo ještě o týden dříve, už sedmého srpna. To bylo extrémně brzo," srovnával Machuča, který se specializuje právě na burčák.

Polická pouť vábila svou pestrostí

Police nad Metují - Střídavě zataženo a občasné dávky nemilosrdného prudkého deště. Ani takové aprílové sobotní počasí nezkazilo úsměvy hlavně těch nejmenších na tradiční polické pouti. Ta nabídla kromě oblíbených atrakcí tak pestrý doprovodný program, že mnozí nevěděli, kam se vydat dříve.