Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Andělský pšouk: Pravdy a mýty o šampaňském

Liberecký kraj - Co je to andělský pšouk a co je ještě dobré vědět. K silvestrovské půlnoci patří bezpochyby lahev dobře chlazeného šampaňského. Jenže tady jde o první z mýtů.

Vinař Chytil: Moravská vína jsou srovnatelná s celým světem

Dubňany /ROZHOVOR/ - Vinař Miroslav Chytil se zabývá zpracováváním hroznů a výrobou vína už pětatřicet let. Je majitelem dubňanské společnosti Livi, která ročně naplní asi půl milionu lahví. Má dva syny, Jiřího a Miroslava. A také tři vnoučata, Anetu, Jiřího a Mirka. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

Vinař Chytil: Moravská vína jsou srovnatelná s celým světem

Dubňany /VINAŘI POD LUPOU/ – Vinař Miroslav Chytil se zabývá zpracováváním hroznů a výrobou vína už pětatřicet let. Je majitelem dubňanské společnosti Livi, která ročně naplní asi půl milionu lahví. Má dva syny, Jiřího a Miroslava. A také tři vnoučata, Anetu, Jiřího a Mirka. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

Kněz požehnal víno, a pak vyzval k přípitku zaplněný sál

Dolní Němčí – Mimořádný zájem o třetí ročník akce s názvem Žehnání vína projevili v pátek 27. prosince večer obyvatelé Dolního Němčí. Do tamního sálu kulturního domu jich kvůli obřadné oslavě vína dorazily skoro tři stovky.

Vinař Soviš: Chci jen úspěšně pokračovat v rodinné tradici

Blatnice pod Svatým Antonínkem  /VINAŘI POD LUPOU/ – Vinař Dušan Soviš navázal v rodině na více než stoletou tradici. Hospodaří na sedmi hektarech vlastních vinohradů v tratích Plachty, Kamenice, Staré Hory. Ty se nacházejí v starobylé vinařské obci Blatnice pod Svatým Antonínkem na jílovitokamenitých půdách na jihozápadních svazích Bílých Karpat.

Víno se 27. prosince žehná už od 12. století

Polešovice – Podle křesťanského kalendáře byl v pátek svátek Jana Křtitele. A právě na tento den podle tradice připadá žehnání mladého vína. Od roku 2005 se tak pravidelně děje například v Polešovicích. Tamní sokolovna se v podvečer zaplnila nejen místními vinaři a milovníky tohoto moku, ale také hosty z Vážan.

Italské šumivé víno Prosecco překonává v oblíbenosti šampaňské

Milán – Produkce oblíbeného italského šumivého vína Prosecco letos překonala objem výroby slavného francouzského šampaňského. Tisková agentura ANSA s odvoláním na údaje od svazů šumivého vína uvedla, že v letošním roce se vyprodukovalo 330 milionů lahví vína Prosecco a „pouze" 300 milionů lahví sektu Champagne.

Hlasování: nejlepší mladá vína jsou z Hrušek a Velkých Bílovic

Břeclav - Müller Thurgau z velkobílovického Vinařství Hrabal, Modrý Portugal rosé z produkce Spielberg Archlebov a Svatovavřinecké Richarda Tichého z Hrušek. To jsou tři nejlepší mladá vína podle návštěvníků tří vinoték Moravský sommelier v Břeclavi a Lednici. Vybírali z 23 vzorků. Vítězové se pyšní značkou Svatomartinské.

Hudbou a zpěvem pobaví i pomohou ke speciálnímu kolu

Slovácko /KAM O VÍKENDU/ - Lákavá kulturní nabídka čeká na milovníky kultury a dobrého vína i o posledním víkendu roku 2013. K tanci a poslechu zahraje jak cimbálová, tak dechová hudba. Na své si přijdou i příznivci vážné muziky, a to ve Veselí nad Moravou. Výtěžek z tamního benefičního koncertu půjde na zakoupení speciálně upraveného kola pro handicapovanou ženu.

Josef Dufek: Stále platí, že velká vína se dělají ve vinohradě

Svatobořice-Mistřín /VINAŘI POD LUPOU/ – V roce 2003 Josef Dufek ze Svatobořic-Mistřína navázal na více než stoletou tradici vinaření v rodině a založil vlastní podnik. Nyní obhospodařuje třicet hektarů plodných vinic. Vyrábí a prodává především přívlastková vína. Dvaačtyřicetiletý rodák z Kyjovska vychovává spolu s manželkou Marií dvě děti Veroniku a Josefa. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

Svátky nesvátky, pracovat se musí. Ale vyplatí se to

Zlín - Vendula Kadlecová ze Zlína prodává v jednom z obchodů s chovatelskými potřebami. V práci byla letos i na Štědrý den. „Nevadí mi, že pracuji o Vánocích. Lidí dnes chodí o něco méně a jsou většinou přívětivější než jindy," říká prodavačka. Vánoční shon už pominul.

Farmářům v Praze sezona nekončí: na trhy vyrazí i před Silvestrem

Praha – Sezona oblíbených farmářských trhů během adventu neskončí. Pro čerstvé domácí zboží budou moci Pražané vyrazit i v sobotu 28. prosince. Ten den se na náměstí Jiřího z Poděbrad koná poslední letošní trh. Otevřeno bude mimořádně až do 18 hodin a k poslechu i tanci zahrají dvě živé kapely.

Bůh odešel, ale zůstala po něm vůně, připomíná Tomáš Halík, který vydal knížku

Brno /ROZHOVOR/  - Když lidé přijdou jednou za rok do kostela na půlnoční mši, určitě by neměli slyšet výtku, že je to málo. To je názor katolického kněze a teologa Tomáše Halíka. V Brně minulý týden představil svoji novou knihu Žít s tajemstvím. „I kdyby byla společnost duchovně vyprázdněná, tak je přece jen o Vánocích cítit vůně posvátného," tvrdí Halík.

Březen a duben v regionu: soud s Krejčířem i nález hrobu tankového esa

Znojemsko /ROČENKA 2013/ – S koncem tohoto roku vám postupně představíme ty nejzajímavější události, o kterých jsme vás informovali během letoška na stránkách tištěného Znojemského deníku Rovnost i na tomto webu. Dnes přinášíme výběr událostí letošního března a dubna na Znojemsku.

Zloděj na svátky vykradl prodejnu potravin

Olomouc – Přilepšit si bez placení v prodejně potravin v ulici Šlechtitelů v Olomouci se rozhodl neznámý zloděj v noci ze Štědrého dne na Boží hod vánoční.

Vinař Maňák: Víno piji hlavně s láskou a pro dobrý požitek

Žádovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Sedmnáct hektarů vinic obhospodařuje rodinné vinařství Štěpána Maňáka ze Žádovic. Ten firmu založil v roce 1992, dnes vyrobí na sto sedmdesát tisíc lahví převážně přívlastkových vín. Pro jejich zrání využívá mimo jiné sudy typu barrique, které každý rok z jedné třetiny obnovuje. Osmačtyřicetiletý vinař je ženatý a má dvě děti Štěpána a Marcelu.

Vinař Hradil: Základní pravidlo? Poučit se z vlastních chyb

Čejkovice - Průměrně devadesát tisíc lahví vín ročně vyrobí čtyřiatřicetiletý vinař Lukáš Hradil z Čejkovic. Ještě před rokem 2002 se přitom soustředil pouze na víno stáčené. Nyní má v obci dva sklepy a jeho specialitou je odrůda Rubinet. Je ženatý a má čtyřletého syna Davida. Na práci ve vinařství se podílí celá rodina.

Vinař Hradil: Základní pravidlo? Poučit se z vlastních chyb

Čejkovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Průměrně devadesát tisíc lahví vín ročně vyrobí čtyřiatřicetiletý vinař Lukáš Hradil z Čejkovic. Ještě před rokem 2002 se přitom soustředil pouze na víno stáčené. Nyní má v obci dva sklepy a jeho specialitou je odrůda Rubinet. Je ženatý a má čtyřletého syna Davida. Na práci ve vinařství se podílí celá rodina.

Za přibývající kila může vedle vánočního jídla alkohol

Za přibývající kila může vedle vánočních pochoutek vypitý alkohol, varují odborníci na zdravé hubnutí. Zatímco 100 gramů bílkovin nebo sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy 1,5 krát víc. Největší kalorickou bombou jsou destiláty a likéry, jako becherovka, griotka či vaječný koňak. Jedno deci tohoto „symbolu vánoc" má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa.

Za přibývající kila může vedle vánočního jídla alkohol

Praha - Za přibývající kila může vedle vánočních pochoutek vypitý alkohol, varují odborníci na zdravé hubnutí. Zatímco 100 gramů bílkovin nebo sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy 1,5 krát víc. Největší kalorickou bombou jsou destiláty a likéry, jako becherovka, griotka či vaječný koňak. Jedno deci tohoto „symbolu vánoc" má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa.

Bůh odešel, ale zůstala po něm vůně, připomíná Tomáš Halík

Brno /ROZHOVOR/ - Když lidé přijdou jednou za rok do kostela na půlnoční mši, určitě by neměli slyšet výtku, že je to málo. To je názor katolického kněze a teologa Tomáše Halíka. V Brně minulý týden představil svoji novou knihu Žít s tajemstvím. „I kdyby byla společnost duchovně vyprázdněná, tak je přece jen o Vánocích cítit vůně posvátného," tvrdí Halík.

Stadrop se mění k nepoznání

Opava - Před pár dny v redakci zazvonil telefon. „Mockrát vám děkuji, konečně se ve Stadropu něco děje." Jednalo se o maminku, která nás v září letošního roku kontaktovala. Vadila jí neutěšená situace v areálu bývalého Stadropu v blízkosti nádraží Opava-východ.

Brána hradu Buchlova bude na Štěpána dokořán

Buchlov – Tradici z dob dávných časů – Vánoce u Berchtoldů – můžete zažít v den svátku Štěpána (26. prosince) na středověkém hradě Buchlově. HB Collegium ve spolupráci se správou hradu tu uspořádá sedmý ročník kulturní akce nazvané Na Štěpána otevřená brána.

Rusko zruší zákaz dovozu mléčných výrobků z Litvy

Moskva – Rusko v brzké době zruší zákaz dovozu mléčných výrobků z Litvy, který Moskva zavedla v říjnu. S odvoláním na ruskou státní agenturu pro ochranu spotřebitelů o tom informovala agentura RIA Novosti. Rusové odůvodňovali svůj zákaz mimo jiné tím, že litevské výrobky nebyly dostatečně kvalitní. Nyní se prý ale vše již urovnalo.

Bohuslavičtí v sobotu pokoštují u cimbálu

Kyjov, Bohuslavice – Na druhý ročník Besedy u cimbálu s koštem mladých a svatomartinských vín se mohou těšit nejen Bohuslavičtí v sobotu 28. prosince od 17.00 v sále U Vodičků v Bohuslavicích.

Vojtěch Jestřáb: Ve sklepě musí být vinař přesný a předvídavý

Dubňany /VINAŘI POD LUPOU/– V roce 1999 dubňanský vinař Vojtěch Jestřáb zúročil dlouholeté zkušenosti z pěstování hroznů a výroby vína. Navázal na tradici předků a spolu se svou rodinou založil malé vinařství. Nyní obhospodařuje asi jeden hektar vlastních vinic. Vinařství se soustředí na výrobu přívlastkových a moravsko-zemských vín, ale v sortimentu nechybějí také každoroční výběry z hroznů odrůd Neuburské a Hibernal.

Kam o svátcích na Hodonínsku? Na koncert, pochod i víno

Hodonínsko /INFOGRAFIKA/ - Nejen v rodinném kruhu, ale také na mši, koncertu nebo sportovním turnaji mohou trávit lidé svátky mezi Vánocemi a Silvestrem. Deník Rovnost přináší přehled těch nejzajímavějších tipů a akcí.

Kam o svátcích na Znojemsku? Na mši, jazz i víno

Znojemsko /INFOGRAFIKA/ - Nejen v rodinném kruhu, ale také na mši, jazzové párty či na svěcení mladých vín mohou trávit lidé vánoční svátky a Silvestra. Deník Rovnost přináší přehled těch nejzajímavějších tipů.

Nadílka na Medvědí Vánoce je připravena, hlásí medvědář

Český Krumlov – Tak jako děti už odškrtávají den co den v kalendáři další a další políčko se slovy a za chvíli jsou Vánoce, tak i českokrumlovský medvědář Jan Míša Černý dne co den přiváží další a další krabice, bedny, přepravky a komplety plastových i skleněných láhví, aby nachystal totéž, tedy také Vánoce. Medvědí Vánoce.

Vánoční snoubení: co ke kaprovi, lososu či řízku

Břeclav - Klasikové říkají, že jídlo bez vína je jako den bez Slunce, protože vína jsou stvořena, aby stejně jako diamanty doplňují prsten, doplňovala jídlo. Je staletími ověřenou pravdou, že správné snoubení pokrmů a nápojů povýší jakoukoliv příležitost u stolu na nezapomenutelný zážitek. Na druhou stranu je dobré vědět, že ani sebelepší víno podávané k výbornému jídlu nemusí automaticky znamenat to nejlepší společné chuťové souznění.

V Mostě byl první Vánoční ples sportovců. Pomáhali

Most - Byl to malý, ale nevšední ples. Byl také první svého druhu v Mostě. Ryze sportovní a vánoční. Basketbalistky, fotbalisté, softbalisté, házenkářky, příznivci motosportu a dalších sportů se přišli do společenského sálu Medůza nejen pobavit a setkat se u tance a sklenky vína.