Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Na ohňostrojích někteří nešetří

Vyškovsko – Přiblížil se příchod Nového roku. Již tradičně proto budou lidé slavit ten starý. Třešničkou na dortu vždy bývá přípitek a také silvestrovský ohňostroj. Záře barevných světel ale není ve všech městech samozřejmostí.

Farmářské zboží je k dostání v kamenném obchodě

Vinohrady – Farmářské trhy v Praze sice již skončily i na těch místech, kde byly prodlouženy do vánočních svátků, ale Pražané, kteří si na farmářskou produkci zvykli, přesedlávat na jiné zdroje nemusejí.

Podniky pracovníky ocenily

Jindřichohradecko – I když většina podniků na Jindřichohradecku musela pokračovat i letos v úsporných opatřeních, některé z nich svým zaměstnancům zajistily posezení u příležitosti končícího roku.

Šampaňské by se mělo nalévat do nakloněné sklenice

Paříž - Nejlepší způsob, jak zachovat šampaňské v optimální kvalitě, je nalévat ho dobře vychlazené po stěně nakloněné sklenice. K tomuto zjištění, známému léta letoucí zkušeným výčepním a znalcům piva, dospěli nyní i francouzští vědci, kteří podrobili šumivé víno zkouškám v laboratorních podmínkách.

Konec starého roku jde užít luxusně i neobvykle

Královéhradecko – Někdo závěr starého roku tráví v kruhu rodinném, někdo je úplně sám a neřeší to a někdo vyrazí za zábavou, nabídek je poměrně dost. Silvestrovské radovánky organizují restaurace, hotely, horské chaty, odjet se dá prostě kamkoliv.

Dáte si rádi skleničku? Nejméně nebezpečný je vinný střik

Vinný střik je nejméně nebezpečný pro štíhlou linii, zatímco destiláty jsou kalorické bomby, říká odbornice na zdravou výživu Marie Hrudková. Pro silvestrovské oslavy doporučila střiky z bílého nebo červeného vína a šampaňské. Varovala, že alkohol nespaluje tuky, jak se traduje, naopak pomáhá jejich ukládání v těle. Problém také je, že zvyšuje chuť k jídlu.

Král Šumavy: Doufám, že mě na jaře nesebere voda

Blansko /ROZHOVOR/ - Pod jedním z blanenských mostů oslaví již třetího Silvestra. Muž bez střechy nad hlavou. Samorost s přezdívkou Král Šumavy. Od ostatních bezdomovců se liší tím, že se o sebe dokáže vcelku slušně postarat.

Ze sklepů mizí rybářské náčiní,med i olej

Uničov/Olomouc – Dva skládací rybářské pruty, teleskopický rybářský prut, dva skládací navijáky, podběrák a batoh zmizely ze sklepa domu na ulici Dukelská v Uničově na Olomoucku. Neznámý pachatel se tam vloupal během posledních čtrnácti dnů, majiteli způsobil celkovou škodu ve výši sedmnáct tisíc korun.

Za volant alkohol nepatří

Komentář - Značně podnapilý řidič oblečený pouze ve spodním prádle se svým kamionem řítil v pondělí večer na slovenské dálnici v protisměru. Padesátiletému řidiči naměřili v dechu 2,29 promile alkoholu. Potud zpráva z tisku.

Návrh studenta liberecké univerzity oslnil ve Švédsku

Liberec – Student šestého ročníku Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci Filip Albrecht se stal absolutním vítězem v mezinárodní studentské soutěži zaměřené na design PET lahví, kterou letos vypsala anglo–švédská firma Petainer.

Kritizovaná vína Templářských sklepů uspěla na Slovensku

Brno - Vína od moravského vinařského družstva Templářské sklepy Čejkovice uspěla v testu vín na Slovensku, který provedli inspektoři tamní kontrolní organizace Štátna veterinárna a potravinova správa (ŠVPS SR). Informovaly o tom na svých webových stránkách slovenské Hospodárske noviny, které test zaštiťovaly.

Farníci si nechali posvětit víno, jedů se nemusí bát

Brodek u Prostějova /FOTO/ – Lahve se všemi druhy vína přinášeli farníci v pondělí do kostela v Brodku u Prostějova. Na úterý připadá totiž podle katolického kalendáře svátek svatého Jana Evangelisty a podle starého obyčeje se v kostelech světí víno.

Lidé šetří, místo šampaňského popíjejí sekt

Praha - Prodej pravého šampaňského v Česku letos patrně klesne srovnatelně jako v loňském roce, kdy se meziročně snížil zhruba o čtyři procenta na necelých 195 000 lahví .Novinářům to potvrdil Jiří Kočí ze společnosti Global Wines, která se zabývá prodejem vín a destilátů.

Vánoce v hotelu: klasika i kulinářské zážitky

Ostrava - Smažený kapr, bramborový salát, cukroví a čekání na Ježíška. Tak tráví Štědrý den většina lidí. Kdo si ale ten letošní chtěl zpestřit, mohl vyrazit do některého z ostravských hotelů nebo restaurace na speciální vánoční menu.