Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Klaus chválil předzahrádky

BŘECLAVSKO - Ostře hlídané menu, autogramiáda i poukaz do lednických lázní. To vše čekalo na prezidenta České republiky při jeho návštěvě Břeclavska.

Máte chuť na rybu? Zde máte recepty

VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.

Máte chuť na rybu? Zde máte pár receptů

VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena. Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.

Nejen Svatomartinské, ale i Veselé

ZNOJEMSKO - Poněkud ve stínu Svatomartinských zůstávají další mladá vína uváděná na trh. Vinaři jim dávají nejrůznější názvy, poptávka po nich neustále roste.

Chceme jasné slovo

VALTICE - Na článek „Sousedka má strach z hluku a opilců“, zveřejněný na straně 2 minulého Nového života, reagovala spolumajitelka valtické diskotéky Michala Babičová. Ve svém doplňujícím příspěvku mimo jiné píše:

Rybí maso v neobvyklých úpravách

HRADEC KRÁLOVÉ - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.

Rybí maso v neobvyklých úpravách

TRUTNOV - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.

Zvoní doslazovaným vínům v Evropě hrana?

BRUSEL - Evropská komise plánuje reformu evropského vinařství. Do jejího úsilí o snížení objemu výroby vín (do konce roku 2010 by měla klesnout o 15 %) patří i snaha prosadit zákaz doslazování vín řepným cukrem. Tento zákaz by tvrdě postihl vinaře ze zemí, kde je chladnější klima a méně slunečního svitu. Kromě České republiky tedy hlavně Německo a Rakousko, kde je tento způsob výroby považován za tradiční.

Rybí maso v neobvyklých úpravách

HRADEC KRÁLOVÉ - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena.

Máte chuť na rybu? Zde máte pár receptů

VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena. Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.

Francie mě okouzlila

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Poznávat krásy Burgundska se před dvěma lety vydal spisovatel, který má na svém kontě dvoudílnou biografii Jaromíra Jágra a pět turistických průvodců o různých regionech Francie, dvaačtyřicetiletý Jan Šmíd. Ten nyní působí jako zpravodaj Radiožurnálu v Paříži. Jeho nová kniha se jmenuje Obrázky z Burgundska.

Jalubí: ples kamnomilů letos patřil i kouzlům

JALUBÍ - Jeden z nejoriginálnějších slováckých plesů se uskutečnil v sobotu 17. listopadu večer v Jalubí. Už pošesté se v tamní hospůdce U Burdů sešli milovníci kachlových kamen, a to na akci plné zábavy a sálajícího tepla – na plese kamnomilů.

Historie českého a moravského vína

JABLONEC NAD NISOU - Za vlády římského císaře Proba byly na jižním Slovensku a Moravě od roku 276 do roku 282 usazeny římské legie. Při vykopávkách u Mušova pod Pálavskými vrchy nalezli i vinařský nůž.

Mladé vpřed

HUSTOPEČE - Dvacetiletý hustopečský vinař Roman Fabig dokládá, že k mladému vínu patří i mladí vinaři.

Opilci v ulicích pohoršují občany

OSTRAVA - Začali s tím nedávno v Českém Těšíně. Vagabundům nasávajícím láhvová piva či levné lihoviny před zraky kolemjdoucích občanů řekli zkrátka „dost“. Nyní si na opilce posvítí i v Novém Jičíně. Stejné plány teď mají také některé ostravské obvody.

Muž před opilou manželkou utekl jen ve spodním prádle

ZLÍN - Jen ve spodním prádle našli na chodbě domu na sídlišti Jižní Svahy čtyřiapadesátiletého muže zlínští strážníci. Hlídce, kterou si sám zavolal, tvrdil, že musel utéct před svou manželkou z bytu, protože se vrátila opilá a byla na něj agresivní.

Stres je nejčastějším zdrojem duševní nepohody moderního člověka

KUTNÁ HORA - Přednáškou psychologa Josefa Neckáře z kutnohorské rodinné poradny začal v restauraci hotelu Mědínek jubilejní dvacátý ročník Akademie třetího věku. Odborník přiblížil zhruba padesáti seniorům duševní hygienu a prevenci stresu. Ten je nejčastějším zdrojem duševní nepohody moderního člověka.

V aukci vydraží vína. Pro nadace

BŘECLAVSKO - Spojení sil pražské Nadace VIA se sdružením Echo Moravia z Moravské Nové Vsi vyústilo v benefiční aukci moravských vín.

Stres je nejčastějším zdrojem duševní nepohody moderního člověka

KUTNÁ HORA - Přednáškou psychologa Josefa Neckáře z kutnohorské rodinné poradny začal v restauraci hotelu Mědínek jubilejní dvacátý ročník Akademie třetího věku. Odborník přiblížil zhruba padesáti seniorům duševní hygienu a prevenci stresu. Ten je nejčastějším zdrojem duševní nepohody moderního člověka.

Opět křtěné burčáky

PRAHA - Oblíbený burčák kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce již od srpna. Nová kontrola, o níž informovala mluvčí inspekce Martina Šmídtová, odhalila mezi 17 zkoumanými vzorky vín další dva hříšníky.

Hrozny ve vinohradu vydržely skoro do Kateřiny

STARÉ MĚSTO - Že není pozdě na sběr hroznů ani týden před svatou Kateřinou, se přesvědčil staroměstský senátor Josef Vaculík. Ten ze svého vinohradu mezi Velehradem a Starým Městem v sobotu posbíral poslední zbytky úrody.

Pentla oslavila 20. výročí založení

UHERSKÉ HRADIŠTĚ, BORŠICE - Dvacet let od svého vzniku si o víkendu 17.-18. listopadu připomněli zakladatelé folklorního souboru Pentla z Boršic. Šestatřicetičlenný spolek folkloristů se v sobotu představil na pódiu uherskohradišťského Klubu kultury s programovým pásmem Od jara do zimy. Tanečníky doprovodila osmičlenná cimbálová muzika Pentla.

Na křest nového cédéčka

Je to pár dnů, co se v Uherském Brodě konal pořad Folklorní legendy. Bylo se na co dívat a co poslouchat: Luboš Málek s Olšavou, Jan Rokyta, Jura Holásek, Tonda Gajdoš, strýc Kovařík z Kobylí, na své roky neuvěřitelně vitální Jarmila Šuláková. Inu legendy.

Valtičtí mají zlata z Izraele

VALTICE - Vinné sklepy Valtice zabodovaly na poslední letošní prestižní světové soutěži vín, kterou hostil Izrael. Její loňské Rulandské bílé, výběr z cibéb, získalo titul šampióna kategorie Vína pro znalce v ceně od osmi do dvanácti dolarů.

Tak brzo vinaři mrazy nečekali

BŘECLAVSKO - Vinaři už sklidili první hrozny na ledové víno. Přestože ho letos zřejmě bude víc, do ceny se to promítne jen těžko.

Nejen Svatomartinské, ale i Veselé

ZNOJEMSKO - Poněkud ve stínu Svatomartinských zůstávají další mladá vína uváděná na trh. Vinaři jim dávají nejrůznější názvy, poptávka po nich neustále roste.

Ve sklepě školy leží padesátiletá historie

BRNO - Sklepy nemusí vždy zaplňovat jen staré brambory, zavařeniny a dobré víno. Jednou z výjimek je sklep základní školy v brněnské Antonínské ulici, který uchovává už přes půl století vzpomínky na dětství bývalých žáků. Zdejší police totiž patří třídním výkazům se známkami, starým kompozicím z matematiky a zaprášeným žákovským knížkám.

Borovanský klášter se od soboty může chlubit vlastními poklady

BOROVANY - Za vlastní právem považují lidé v Borovanech zbrusu nové klášterní muzeum. K vidění je na jejich faře, exponáty pocházejí vesměs ze zdejšího kláštera, ale podstatný je i fakt, že si místní farníci své muzeum z velké části vybudovali sami.

Plzeň prožila třídenní vinobraní

PLZEŇ - Třídenní Slavnosti Beaujolais Nouveau aneb Plzeňské vinobraní vyvrcholily v sobotu v Mlýnské strouze. Slavnosti určené všem milovníkům vína začaly již ve čtvrtek.

Posvěcené víno

VELKÉ PAVLOVICE - Po Velkopavlovických si nechali tento víkend posvětit své mladé víno také vinaři v Mikulově a Velkých Němčicích.

Ledové víno bude díky mrazům dřív

BRNO - O necelý měsíc dřív než v normálních letech budou mít vinaři ledové váno. Desetistupňové mrazy, které o víkendu opanovaly jižní Moravu, umožnily vinařům urychlit letošní sklizeň hroznů pro ledové víno.

Znovín Znojmo slavil úspěch v Izraeli

ZNOJMO/TEL AVIV - Velkým úspěchem pro moravská vína skončila letošní poslední světová soutěž, na níž se účastní vína z České republiky - TERRAVINO MIWSC 2007 v Tel Avivu v Izraeli.

Zájem o Svatomartinské víno je rekordní

JIŽNÍ MORAVA - Svatomartinské víno zažívá největší úspěch. Někteří jihomoravští vinaři už prodali všechny lahve s mladým vínem a tvrdí, že mohli vyrobit daleko víc.

Slavnosti příchodu beaujolais mezi Zoubkovými sochami

LITOMYŠL - Třetí čtvrtek v listopadu je každoročně netrpělivě očekáván milovníky vína na celém světě. Právě v tento den je možno poprvé ochutnat víno, jež bylo na sklonku léta sklizeno ve vinohradech francouzské oblasti Beaujolais.