Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Borský zámek bilancoval

BOR - Téměř 180 návštěvníků měsíčně, mimo školní výpravy, přivítal v letošní sezoně zámek v Boru. Sezonu v sobotu uzavřel koncertem hudební skupiny Collegium Fiddle Dolce a následujícím posezením u sklenice vína v Hodovní síni, která byla dalším zámeckým prostorem zpřístupněným v letošním roce.

Chaloupek miluje knedlíky s vajíčkem a svíčkovou

DLOUHÁ VES - Tradiční ochutnávka v Základní škole Dlouhá Ves se konala letos již posedmé. Oproti loňsku, kdy soutěžilo jen dvacet tři soutěžících, letošní ročník jich přilákal rovných pětatřicet.

Na krojovaných hodech v Tupesích na Slovácku se bavila celá ves

ZLÍNSKÝ KRAJ - Krojovaným průvodem dnes obec Tupesy na Uherskohradišťsku oslavila tradiční hody. Podle starosty Oldřicha Vávry jejich termín na třetí říjnovou neděli stanovil už v roce 1784 císař Josef II., proto bývají nazývány císařské. Původně náboženská slavnost zasvěcená patronovi kostela či kaple se léty proměnila především v přehlídku krojů a zábavu pro celou vesnici.

Cannes má dvě tváře

Kdyby se v Cannes nekonal slavný filmový festival, bylo by to jen další ospalé městečko na Azurovém pobřeží, kde se rekreují staré a patřičně bohaté manželské páry.

Fáze pravého burčáku trvá někdy jen půl hodiny

JABLONEC NAD NISOU - Burčák. V pravém burčáku nesmí převládat ani sladkost (jejímž zdrojem je dosud neprokvašený cukr), ani trpkost, již vzniklého alkoholu. Je-li mošt spíše sladký, musíte si počkat několik hodin nebo dní, je-li spíše trpký, musíte počkat na příští rok nebo na další dodávku.

Velehrad: odborníci budou hodnotit mešní a košer vína

VELEHRAD - Mešní a košer vína z několika zemí budou v listopadu posuzovat odborníci na Velehradě. Podle Matice velehradské, která akci pořádá, se podobně zaměřená soutěž vín doposud v České republice neuskutečnila a je ojedinělá i v celé Evropě.

Pod pokličkou, aneb maso z lesa, tělo plesá

STŘEDNÍ ČECHY - Ve středečním magazínu o zdraví a životním stylu a především o tom, co najdete v běžném jídle dobrého či špatného Pod pokličkou, jejž vysílá ČT 1 v 18.15, bude řeč o zvěřině.

Pod pokličkou, aneb maso z lesa, tělo plesá

STŘEDNÍ ČECHY - Ve středečním magazínu o zdraví a životním stylu a především o tom, co najdete v běžném jídle dobrého či špatného Pod pokličkou, jejž vysílá ČT 1 v 18.15, bude řeč o zvěřině.

Na zámku už chystají Vánoce

POTŠTEJN - Barokní zámek, který původně sloužil jako školicí a ubytovací středisko, po koupi manželů Nováčkových prochází řadou rekonstrukcí. Jednou z jejich hlavních priorit je zpřístupnění zámeckého parku.

Odborníci budou ve Velehradě hodnotit mešní a košer vína

ZLÍSNKÝ KRAJ - Mešní a košer vína z několika zemí budou v listopadu posuzovat odborníci ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Podle Matice Velehradské, která akci pořádá, se podobně zaměřená soutěž vín doposud v České republice neuskutečnila a je ojedinělá i v celé Evropě. Cílem akce je mimo jiné podpořit výrobu a prodej kvalitních mešních a košer vín, řekl prezident soutěže Josef Vaculík.

V Hlohovci bloudili. Ted už k vínu trefí

HLOHOVEC - Obec Hlohovec má velkou vinařskou tradici. Každoročně si tam najdou cestu tisíce turistů, zejména pak cyklistů. Cesta uličkami s vinnými sklepy ale dosud byla dost nepřehledná. Vše napravilo patřičné informační značení.

Tradice polévek v Čechách

STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.

V burčáku z Dubence našli inspektoři 50 procent vody

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další prodejce, kteří nabízeli vodou ředěný burčák. Porušili tak zákon. Vzorek od společnosti Woodex v Dubenci na Příbramsku obsahoval padesát procent vody.

Tradice polévek v Čechách

STŘEDNÍ ČECHY - Polévka byla vždy považována za jídlo chudých a většinou byla jediným teplým jídlem za celý den. V jednom hrnci se uvařilo vše, co dům dal. Často se vařily polévky ze zelí a mrkve bez jíšek a jen výjimečně se zahušťovaly moukou.

Kunín a Lichtenštejnsko

KUNÍN - Co může mít Kunín společného s Liechtensteinem (česky řečeno Lichtenštejnskem)? Více, než by kdo řekl.

O povolání číšnickém

„Povolání číšník v Americe neexistuje. Tahle práce je pouze přestupní stanice,“ nadhodil jeden z amerických „amatérských“ číšníků Norman a postavil na stůl dva obrovité talíře s grilovanými žebírky. Normanovi bylo pětadvacet, studoval univerzitu a chystal se pak nastoupit do reklamní branže.

Pravidla gastronomie? Jiný kraj, jiný mrav

VÝCHODNÍ ČECHY - Historie se snoubí s dneškem O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Pravidla gastronomie? Jiný kraj, jiný mrav

VÝCHODNÍ ČECHY - Historie se snoubí s dneškem O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Ke gastronomii se dostala díky seriálu

HRANICE - Pro inspiraci, jak otevřít a vést svůj Cafe-bar v Hranicích, si jeho majitelka Jana Březíková jela až do Itálie. Jak ale říká, úplné prvopočátky jejího vztahu ke gastronomii se zrodily již ve třinácti letech při sledování seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře.

Ke gastronomii se dostala díky seriálu

HRANICE - Pro inspiraci, jak otevřít a vést svůj Cafe-bar v Hranicích, si jeho majitelka Jana Březíková jela až do Itálie. Jak ale říká, úplné prvopočátky jejího vztahu ke gastronomii se zrodily již ve třinácti letech při sledování seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře.

Historie se snoubí se současností

O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

V Jablonci poprvé připravují Dýňobraní

JABLONEC NAD NISOU - Velké dýně nejsou jen lahodnou pochoutkou pro přípravu řady pokrmů, ale především typickým představitelem lucerny na Halloween. V Jablonci chtějí založit novou tradici, kterou nazvali Dýňobraní.

Historie se snoubí se současností

O gastronomii a jejích pravidlech byly již napsány celé stohy knih. Jedním z nejstarších děl tohoto druhu je Almanach des Gourmands z roku 1758, jehož autorem je Grimond de la Reyniere.

Starobylé Hradiště je označováno za štiku regionu

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Štikou regionu či slováckým tygrem bývá dnes označována metropole slováckého regionu – Uherské Hradiště. Někdejší královské město v pondělí oslaví 750. výročí svého založení.

Podle čeho se pozná dobrý burčák?

JABLONEC NAD NISOU - Na začátku si řekneme další definici burčáku - kvasící vinný mošt ve fázi bouřlivého kvašení. Mošt je odborný termín pro tekutinu, která teče z lisu při lisování hroznů.

Starobylé Uherské Hradiště je dnes označováno za štiku regionu

ZLÍNSKÝ KRAJ - Štikou regionu či slováckým tygrem bývá dnes označována metropole slováckého regionu - Uherské Hradiště ve Zlínském kraji. Někdejší královské město v pondělí oslaví 750. výročí svého založení. Jeho zakládací listina vydaná českým králem Přemyslem Otakarem II. nese datum 15. října 1257.

Slavnostní vlak potáhne Rosnička

BRNO - Parní lokomotiva, Kinematovlak a dobré víno. To vše čeká na fanoušky železnice, kteří se tuto sobotu vydají parním vlakem s historickými vagony z Brna do Hodonína a Zaječí.

Svatomartinské víno zažívá letos boom

JIŽNÍ MORAVA - Ještě se s vínem neťuká, upozorňují ve vinných sklepech na jihu Moravy vinaři každého, kdo by si teď chtěl připít na zdraví s mladým vínem. Skleničky o sebe mohou poprvé zazvonit až na svatého Martina.

Blanensko: sto opilců s tresty

BLANENSKO - Na Blanensku letos již dvě stě sedmdesát řidičů řídilo v opilosti. Více než stovce z nich už soud uložil tresty.

Stojací komik: mikrofon a deset minut

OLOMOUC - Výbuchy smíchu a nadšený křik početného obecenstva, přesně tak vypadá soutěž Stojací komik pořádaná každé poslední pondělí v měsíci ve studentském klubu Vertigo.

Vína bude dost, kvality méně

HODONÍNSKO - Podle vinařů je hroznů více než loni. Počasí však ovlivnilo jejich dozrávání. Kvalita vína nejspíš nedosáhne té loňské.