Kreativ

ŠTÍTEK: Dětmarovice

Zápas 18. kola okresního přeboru Karviné Slovan Havířov - Baník Rychvald 4:2.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor Karvinska

/FOTOGALERIE/ Pořadí v horní části fotbalové tabulky okresního přeboru Karvinska zůstalo po 18. kole stejné. Lídr z Dětmarovic splnil povinnost na hřišti poslední Víktorie Bohumín (5:1), druhá Horní Suchá B porazila doma pátý MFK Havířov B (4:3), třetí Louky uspěly v Petřvaldu nad osmým Slavojem (3:2) a čtvrtý Slovan Havířvov nezavíhal se sedmým Baníkem Rychvald (4:2).

Zápas 16. kola okresního přeboru Karvinska Horní Suchá B - Lokomotiva Louky 0:0.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor Karviné

/FOTOGALERIE/ Střeleckou formu z podzimu našli ve druhé části okresního přeboru fotbalisté Dětmarovic. Lídr tabulky, jehož cílem je návrat do krajské I.B třídy, v sobotu doma porazil vysoko Horní Bludovice 9:1 a už vede o šest bodů. Některé výsledky 17. kola ale byly překvapivé a pořádně zamíchaly dalším pořadím.

Zápas 16. kola okresního přeboru Karvinska Horní Suchá B - Lokomotiva Louky 0:0.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor

/FOTOGALERIE/ Bez červených karet, jen se třinácti žlutými (6:7), se odehrálo 16. kolo okresního fotbalového přeboru Karvinska. Padlo v něm celkem 21 branek (16:5) i rekordní divácká návštěva na městském derby Slovan – Gascontrol (1:1) v Havířově, které v sobotu sledovalo 330 fanoušků.

Zápas 15. kola okresního přeboru Karvinska Gascontrol Havířov - Horní Suchá B 0:0.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor Karvinska

/FOTOGALERIE/ Jako poslední ze všech fotbalových soutěží vstoupil o Velikonocích do druhé části sezony okresní přebor Karvinska. Odehrálo se jen šest zápasů, neboť Těrlicko na jaře odstoupilo ze soutěže a jeho podzimní výsledky se anulovaly. O body se soupeři v 15. kole čtyřikrát rozdělili. Padlo celkem 22 gólů (13:9), ale také 26 žlutých (16:10) a 3 červené karty (0:3).

Na polích mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi by mohla vyrůst obří továrna na baterie do elektromobilů. S investorem intenzivně jedná vláda.

Starostové chtějí pro obyvatele záruky kvůli plánované baterkárně ve Věřňovicích

/VIDEO, AUDIO/ Důkladné prověření, zda je prostor u Věřňovic vhodný pro stavbu průmyslové zóny, a také záruky a dohody, které zajistí ochranu životního prostředí a vybudování dostatečné dopravní a technické infrastruktury, budou požadovat obce, jichž by se nejvíce dotkla stavba obří průmyslové zóny ve Věřňovicích. V pátek se na tom shodli starostové Bohumína, Dolní Lutyně a Dětmarovic, tedy obcí, mezi kterými se prostor o rozloze 280 hektarů, který chce stát nabídnout strategickému investorovi pro vybudování velké továrny, nachází.

Na polích mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi by mohla vyrůst obří továrna na baterie do elektromobilů. S investorem intenzivně jedná vláda. Březen 2024.

Dolní Lutyně: proč místní obyvatelé nechtějí obří továrnu za 200 miliard

Už jednou, před 20 lety, to vypadalo, že na polích a loukách mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi vyrostou obří haly, kde se budou vyrábět auta. Nakonec z toho sešlo a místní si oddechli. Teď se ale ta situace opakuje. Vláda jedná s investorem o tom, že by mezi elektrárnou v Dětmarovicích a okrajovou částí Bohumína postavil gigafactory – obří továrnu na výrobu baterií do elektroaut. Místní to ale, stejně jako tehdy na počátku tisíciletí, odmítají. 

Zápas 13. kola okresního přeboru Karviné Horní Suchá B - Dětmarovice 4:0.

Dětmarovice nabírají sílu na jaro. Proč začal lídr okresu přípravu později?

/FOTOGALERIE/ Jsou v čele okresního přeboru, navíc si zahrají semifinále Poháru OFS Karviná, ale konec podzimu fotbalistům SK Dětmarovice nevyšel podle představ. Soutěž zakončili jedinými dvěma porážkami v sezoně a jejich náskok v tabulce se smrskl na jediný bod. Ambice pro jaro v podobě postupu do krajské I.B třídy se však nezměnily.

Zubaři, zubní ordinace, ilustrační foto.

VIDEO: Noví zubaři na Karvinsku. Kde přibudou, kde naopak zubař schází

Už třetí týden ordinuje v Dolní Lutyni nová zubní lékařka. Obec jí nabídla prostory v nově zrekonstruované zubařské vile v centru. Ordinace se na nápor pacientů připravila a zřídila on-line formulář. "Kapacita, kterou jsem schopna zvládnout, se naplnila během dvou dnů," říká Barbora Plucarová.

V Dolní Lutyni na Karvinsku se 24. ledna 2024 střetl na přejezdu vlak s nákladním vozidlem. Nehodu nepřežil strojvedoucí.

Přejezd na Karvinsku, kde došlo ke srážce s kamionem, bude uzavřen

Poté, co se v sobotu podařilo obnovit provoz na trati mezi Dětmarovicemi a Dolní Lutyní, kde došlo ke srážce vlaku s kamionem, už vlaky jezdí po jedné koleji. Ve čtvrtek 1. února se dělníci pustí do opravy druhé koleje a to si vyžádá úplné uzavření železničního přejezdu u Farmy Bezdínek pro veškerou silniční dopravu.

Z vernisáže výstavy figurálního sochaře Sebastiana Wojnara (na snímcích s knírkem a bradkou) v Galerii Art Mozaika Praha. Hosty byli mimo jiné herec Miroslav Donutil nebo ilustrátor Štěpán Mareš.

Rodák z Karvinska udělal herce Donutila z bronzu a vylepšoval České chaty snů

Dnes žije Sebastian Wojnar v Semilech, kde vytvořil pětimetrové sousoší nebo portréty herce Miroslava Donutila či knížete Karla Schwarzenberga. Vyrůstal ale v Dětmarovicích nedaleko Karviné a už ve 13 letech měl svou první výstavu, v Dělnickém domě v rodné obci. V patnácti letech začal navštěvovat v Ostravě střední výtvarnou školu… 

Z vernisáže výstavy figurálního sochaře Sebastiana Wojnara (na snímcích s knírkem a bradkou) v Galerii Art Mozaika Praha. Hosty byli mimo jiné herec Miroslav Donutil nebo ilustrátor Štěpán Mareš.

Rodák z Karvinska udělal herce Donutila z bronzu a vylepšoval České chaty snů

Dnes žije Sebastian Wojnar v Semilech, kde vytvořil pětimetrové sousoší nebo portréty herce Miroslava Donutila či knížete Karla Schwarzenberga. Vyrůstal ale v Moravskoslezském kraji, konkrétně v obci Dětmarovice nedaleko Karviné. Už ve 13 letech měl svou první výstavu, v Dělnickém domě v rodné obci. V patnácti letech začal navštěvovat v Ostravě střední výtvarnou školu… 

Zápas 13. kola okresního přeboru Karviné Horní Suchá B - Dětmarovice 4:0.

Okresní přebor Karviné: góly, karty, tresty, fanoušci, brankáři. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Letos už je dobojováno! Tečkou za okresním přeborem Karviné byla dohrávka 13. kola v Rychvaldu, ze které vyšli v sobotu vítězně fotbalisté Gascontrolu Havířov. Baník porazili 2:0, střelcem obou gólů byl Jiří Olivka. Podzimním „mistrem“ se staly Dětmarovice, jejichž cílem je návrat do krajské soutěže. Po dvou prohrách v posledních kolech se ale jejich náskok před druhým Slovanem Havířov smrskl na pouhý bod.

Bitvu o Havířov v sobotním 1. kole okresního přeboru Karviné ovládl Gascontrol, který doma porazil MFK B 1:0. Střelcemgólu byl v 68. minutě Marek Pařík. „Dnes jsme byli tým bojovníků, kluci zaslouží velkou pochvalu," řekl Jiří Lankočí, kouč Gascontrolu.

Emoce na hřišti: Slovan Havířov porazil Dětmarovice. Kdo bušil na dveře sudím?

/FOTOGALERIE/ To se zase děly věci! Fotbalisté Dětmarovic se sice udrželi v čele okresního přeboru Karviné, ale jejich náskok v tabulce se smrskl na jediný bod. V posledním letošním kole totiž podruhé v sezoně padli. Po „béčku“ Horní Suché je v sobotu na jejich hřišti porazil Slovan Havířov 2:1, který přezimuje na 2. místě.

Zápas 13. kola okresního přeboru Karviné Horní Suchá B - Dětmarovice 4:0.

OBRAZEM divočina v okrese: Horní Suchá zaskočila Dětmarovice, došlo i na box

/FOTOGALERIE/ Jedni měli „den blbec“, druhým vyšlo vše, čeho se dotkli. Fotbalisté Horní Suché B se postarali o největší překvapení 13. kola okresního přeboru, když v neděli doma přejeli Dětmarovice 4:0. Suverénní lídr tabulky, který usiluje o návrat do „kraje“, poprvé v této sezoně prohrál. Zápas byl ale pořádná divočina. Kromě čtyř gólů, jejichž střelci byli Kolder a Galík, dvou proměněných penalt, téměř dvě stovky fanoušků viděly i řadu faulů, osm žlutýchi (3:5) a tři červené karty (1:2). A na závěr došlo k boxerskému souboji na hřišti i v hledišti.

Zápas 11. kola okresního přeboru Karviné Horní Suchá B - Viktorie Bohumín 4:1.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor Karviné

/FOTOGALERIE/ Největší favorit na postup pluje dál okresním přeborem bez prohry, ale jeho desáté vítězství tentokrát nebylo dvouciferné. Fotbalisté Dětmarovic v Rychvaldu porazili Baník 3:1, všechny tři góly byly dílem Daniela Hanuska. Do sítě hostů se trefil Lukáš Kurušta.

Teplo. Ilustrační foto.

Už topí! Teplárny na Karvinsku od pondělí pustily ventily

S nástupem chladnějších dní v létě chladné radiátory nyní příjemně zteplaly. Do bytů, které jsou zásobovány centrálním rozvodem, proudí teplo z elektrárny v Dětmarovicích a z teplárny Veolia, v případě Českého Těšína se vyrábí přímo v Českém Těšíně.

Zápas 10. kola okresního přeboru Karviné SK Dětmarovice - Lokomotiva Louky 7:0.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor Karviné

/FOTOGALERIE/ Rozjetí fotbalisté Dětmarovic nenašli přemožitele ani v 10. kole okresního přeboru Karviné, do soboty druhou Lokomotivu Louky rozstříleli 7:0 a svůj náskok v čele tabulky zvýšili na sedm bodů. Pro Louky to byla první porážka v celé sezoně, pro domácí už deváté vítězství s celkovým skóre 59:10.

Zápas 9. kola okresního přeboru Karviné Horní Suchá B - Baník Doubrava 5:2.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor Karviné

/FOTOGALERIE/ Střelecké hody měli v 9. kole okresního přeboru Karviné fotbaloví kanonýři. V sedmi víkendových zápasech celkem padlo 45 gólů (29:1ž). Nejvíc v zápase Gascontrol Havířov – Dětmarovice 2:8, kde za hosty skórovali tři hráči – čtyřikrát Daniel Hanusek, třikrát Michal Ristovský a jednou David Egri.

Fotbalisté MFK Havířov B s posilami z divizního „áčka“ v 8. kole okresního přeboru Karviné rozstřílel v Doubravě Baník 9:0. Fotogalerie je ze zápasu 4. kola Dolní Lutyně - MFK Havířov B 0:1.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor Karviné

/FOTOGALERIE/ Střelecké hody si v okresním přeboru Karvinska o víkendu užili fotbalisté MFK Havířov B. Tým, posílený o hráče z divizního „áčka“, na hřišti Doubravy v sobottním zápase 8. kola rozstřílel Baník 9:0. Domácí od 41. minuty hráli pouze v deseti a v oslabení inkasovali jen dva góly.

Přímý souboj o 3. místo v tabulce okresního přeboru Karvinska Horní Suchá B - Slovan Havířov 0:3.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor Karviné

/FOTOGALERIE/ Bez červených karet, ale o jeden zápas méně. Takové bylo 7. kolo fotbalového přeboru okresu Karviná. O víkendu měly neplánované volno Dětmarovice, kterým se nedostavil soupeř z Dolní Lutyně. Přesto dál zůstaly v čele tabulky, neodehraný zápas teď bude řešit svaz.

Po dvou sestupech teď fotbalisté Dětmarovic vládnou okresnímu přeboru Karvinska a myslí na návrat do „kraje". Soupeřům dávají i dvoucifernou nálož gólů.

Zázrak v Dětmarovicích? Ne. Spíš mušketýři: jeden za všechny, všichni za jednoho

/FOTOGALERIE/ Černé období fotbalistů Dětmarovic skončilo. Po pádu z divize v předminulé a v minulé sezoně i z krajské I.B třídy teď kralují okresnímu přeboru Karvinska. Z pěti odehraných zápasů získali všech 15 bodů za pět výher. Jejich skóre? 34:8! Navíc ve čtvrtfinále Poháru OFS Karviná vyřadili účastníka krajského přeboru z Českého Těšína (3:1).

Finále Poháru OFS Karviná 2022 FK Baník Albrechtice - Český Těšín 2:1, které se hrálo 11. května 2022 na hřišti Lokomotivy Louky.

Kam dnes za fotbalem? Na MSFL v Karviné, okresní pohár do Havířova a Dětmarovic

/FOTOGALERIE/ Tři čtvrtfinálové zápasy má ve středu 13. září na programu Pohár OFS Karviná, v němž trojici týmů okresního přeboru a jednoho z krajské I.B třídy, které postopily z 2. kola, doplní loňští finalisté i dva účastníci krajského přeboru. A vloženým 17. kolem dnes pokračuje MSFL, mladá rezerva ligové Karviné nastoupí od 16 hodin doma proti Uherskému Brodu.

Zápas 6. kola okresního přeboru Karviné Horní Bludovice - Gascontrol Havířov 0:1.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor Karviné

/FOTOGALERIE/ Po víkendovém 6. kole se čelo tabulky okresního přeboru Karviné nezměnilo, čtyři fotbalové týmy potvrdily roli favoritů, tři z nich zůstaly dál bez porážky. První Dětmarovice nezaváhaly na hřišti Věřňovic B (5:0), druhé Louky uspěly v Doubravě (3:0), třetí Horní Suchá B vyhrála v Dolní Lutyni (6:1) a čtvrtý Slovan Havířov doma s MFK Havířov B (2:1).

Zápas 5. kola okresního přeboru Karviné MFK Havířov B - Horní Suchá B 2:3.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku – okresní přebor Karviné

/FOTOGALERIE/ Čtvrté vítězství ve čtvrtém zápase! Fotbalisté Dětmarovic v 5. kole okresního přeboru Karviné rozstříleli doma Viktorii Bohumín 10:1 a v čele tabulky zvýšili svůj náskok už na čtyři body. Na kanonádě se podíleli třemi góly David Egri, po jednom vstřelili Jan Egermajer, Pavel Zahatlan, Robin Gorol, Martin Skácelík a Tomáš Jursa, dvě branky si hosté dali sami.

Zápas 4, kola okresního přeboru Karviné Sokol Dolní Lutyně - MFK Havířov B 0:1.

Kam o víkendu za fotbalem v okrese? Doma hrají Jestřábi, Stonava i Dětmarovice

/FOTOGALERIE/ Jen třináct fotbalových zápasů ve čtyřech soutěžích se o víkendu odehraje na Karvinsku. Stonava bude v sobotu usilovat v souboji nováčků s Kravařemi o druhé domácí a celkově třetí vítězství v sezoně, ve stejné soutěži Jestřábi z Dolních Datyní hostí Háj ve Slezsku. V okresním přeboru neporažené Dětmarovice budou usilovat o čtvrtou výhru proti Biktorii Bohumín, naopak dosáhnout první body se budou doma snažit Gascontrol Havířov s Baníkem Doubrava a Těrlicko proti Horním Bludovicím.  

Zápas 3. kola okresního přeboru Karviné Věřňovice B -  Horní Bludovice 3:3.

Góly, fauly, nadávky. Okresní přebor se vyostřil, padlo pět červených karet

/FOTOGALERIE/ Okresní přebor Karviné pořádně přitvrdil, ve 4. kole vidělo hned pět fotbalistů červené karty! Na hřišti ale pokračuje velkolepá jízda Dětmarovic. Klub, který před rokem sestoupil z divize do I.B třídy a letos do „okresu“, v něm nechce strávit víc, než jednu sezonu. V neděli vyhrál v Horních Bludovicích 4:1 a tabulce vládne jako jediný neporažený tým soutěže. Třemi góly se v zápase blýskl Daniel Hanusek, čtvrtý přidal Jan Egermajer, za domácí skóroval Frederik Volný.

Fotbalisté Gascontrolu Havířov (okresní přebor) ve 2. kole Poháru OFS Karviná porazili 2:1 Lokomotivu Petrovice (krajská I.A třída). Ve 3. kole se utkají s Baníkem Albrechtice, loňským finalistou a předloňským vítězem poháru.

Podívejte se: Okres zaskočil v poháru kraj. Kdo musí zaplatit pokutu?

/FOTOGALERIE/ Dvě velká překvapení na úkor favoritů z vyšších soutěží přineslo 2. kolo Poháru Okresního fotbalového svazu (OFS) Karviná. Do dalších bojů postoupily celky okresního přeboru Slovan Havířov, který porazil 3:1 Internacionál Petrovice (krajská I.B třída), a Gascontrol Havířov po vítězství 2:1 nad Lokomotivou Petrovice (krajská I.A třída). Povinnost splnil jen Slovan Záblatí (krajská I.B třída) těsnou výhrou 2:1 na hřišti Lokomotivy Louky (okresní přebor). Rozhodl o ní až v 85. minutě gól Michala Šindlera.

Zápas 3. kola okresního přeboru Karviné Gascontrol Havířov - Slovan Havířov 2:6.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku - okresní přebor Karviné

/FOTOGALERIE/ Druhý zápas = druhé vítězství. Fotbalisté Dětmarovic po svém sestupu z I.B třídy hned od začátku okresního přeboru Karviné zahájili útok, který by měl příští rok v červnu vyvrcholit návratem do krajských soutěží. Po těsné výhře na hřišti Slavoje Petřvald (4:3) v sobotním 3. kole smetli doma Baník Doubravu 11:3 a jsou v čele tabulky.

Zápas 2. kola okresního přeboru Karviné Horní Suchá B - Gascontrol Havířov 2:1.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku - okresní přebor Karviné

/FOTOGALERIE/ O první mistrovské body se o víkendu poprvé bojovalo i v přeboru okresu Karviná. Výhrou 6:3 do nové sezony vstoupili fotbalisté Doubravy nad Věřňovicemi B i Slovanu Havířov nad Těrlickem. Z vítězství se radují také Louky v Havířově nad MFK B (5:2), Baník Rychvald v Dolní Lutyni (3:2), Horní Suchá B nad Gascontrolem Havířov (2:1), Horní Bludovice nad Viktorií Bohumín (3:0) a Dětmarovice, které do „okresu“ sestoupily z krajské I.B třídy. Na hřišti Slavoje Petřvald zařídil výsledek 4:3trefil v 89. minutě gólem Zahatlan.

Zápas 18. kola minulého ročníku okresního přeboru Karvinska Horní Suchá B - Slovan Havířov 2:3.

Fotbalové soutěže na Moravě a ve Slezsku - los okresního přeboru Karviné

/FOTOGALERIE/ Nová fotbalová sezona začíná tento víkend (12. a 13. srpna) i v okresním přeboru Karvinska. Soutěž má letos čtrnáct účastníků. Chybí mezi nimi FK Těrlicko 2022 - v prvním roce po svém vzniku si v červnu hned vykopal postup krajské I.B třídy. Nováčkem jsou Dětmarovice, které vloni sestoupily z divize F až do I.B třídy a z ní po roce do „okresu“. Letos naposledy se půjde na fotbal o víkendu 4. a 5. listopadu.

Fotbalisté Stonavy se na svou historicky první sezonu v krajském přeboru připravují od 11. července. Tým v létě posílilo osm hráčů.

Patnáct změn v týmu. Nováček ze Stonavy nechce hrát v „kraji“ druhé housle

/FOTOGALERIE/ Krajský přebor budou hrát poprvé v historii klubu, ale otloukánkem v něm fotbalisté Stonavy být nechtějí. I proto v týmu, který v červnu vyhrál skupinu B v I.A třídě, došlo po sezoně hned k patnácti změnám. První mistrovský zápas čeká nováčka v sobotu 5. srpna v Dolní Datyni. O týden později bude bojovat o body v Českém Těšíně, doma poprvé nastoupí 19. srpna proti Kobeřicím.

Zápas 15. kola fotbalové I.B třídy, skupiny C, Oldřichovice - Věřňovice 2:2.

Který brankář byl ve fotbalové I.B třídě jako zeď, kdo dával góly? Podívejte se

/EXKLUZIVNĚ, FOTOGALERIE/ Už jen pár týdnů zbývá do startu nového ročníku krajské fotbalové I.B třídy. Jaký byl ten minulý? Nejlepší střelci hráli ve skupině D – kanonýrem celé soutěže se stal Jan Ferenc (Jeseník) se 47 přesnými trefami, druhý Tomáš Socha (Kopřivnice) jich dal v o šest méně. Kanonýrem „céčka“ byl Roman Kocúr (Baška) s 35 brankami, pořadí v „áčka“ a „béčku“ ovládli Radoslav Urban (Slavkov) a Dušan Socha (Záblatí) s 29 góly.