Kreativ

ŠTÍTEK: vtip

Požár osobního vozidla značky BMW na lesní cestě mezi Chlumcem nad Cidlinou a Lovčicemi.

Chtěl si zkrátit cestu, podpálil však les i své luxusní BMW

Lovčice /FOTO/ - Krutě se vymstila řidiči luxusní limuzíny BMW 523i snaha zkrátit si cestu lesem. S autem tam zapadl do příkopu, a když se z něj snažil „vytůrovat", chytila od rozpáleného motoru lesní hrabanka a od ní i celé auto. Luxusní vůz je na odpis.

Michal Pospíšil uspěl v semifinálovém kole, o titul se utká s dalšími pěti pedagogy

Michal Pospíšil z Přerova je Ámos Sympaťák 2016

Praha, Přerov – Napínavé finále ankety o nejoblíbenějšího učitele má Michal Pospíšil se svou třídou ze Základní školy U Tenisu v Přerově zdárně za sebou. Na nejvyšší metu sice nedosáhli, s prázdnou ale rozhodně neodjíždí – třiatřicetiletý pedagog byl vyhlášen Ámosem Sympaťákem 2016.

DVOJNÍCI. Ondřej Sokol a Petr Nárožný bojují udatně, ale s absencí humoru si neporadili ani oni.

Dvojníci budí úsměv leda útrpný

Praha /RECENZE/ - Scénář Petra Hudského v nové české komedii dokládá, kterak pohřbít humor. Herci nemají co hrát, divák čemu se smát.

Bubeník Miroslav Všetečka

Hudebníci z našeho kraje spolupracují se slavným textařem

Populární skladatel Ivo Plicka si vybral ke spolupráci hudebníky z Karlovarského kraje. Tento renomovaný textař je velice známý po celé České republice. Miroslav Všetečka z Aše a Martin Čarný jsou oba členy bývalé kapely 0609 a pracovali s Plickou na nové hudební skladbě.

V holešovském středisku volného času se o víkendu konaly soutěže pro nejmenší dívenky nazvané Miss poupě a Miss kvítek.

I nejmenší dívenky měly v Holešově svoje soutěže krásy

Holešov – Dívčí půvab, šarm a elegance hrály uplynulou sobotu hlavní roli v holešovském volnočasovém středisku TyMy. Konal se tam totiž už sedmý ročník soutěže určené pro dívenky od čtyř do dvanácti let: Miss kvítek a Miss poupě.

Dvojice „šikulů“ Pat a Mat se vrací na scénu, a to rovnou v celovečerním filmu pro celou rodinu.

Pat a Mat chtěli a dostali role

Praha /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Dvojice „šikulů" Pat a Mat se vrací na scénu, a to od 31. března rovnou v celovečerním filmu pro celou rodinu. Známí nešikové slaví 40 let od svého vzniku, a byť se na stříbrném plátně ještě nepředvedli, pro kutily jejich kalibru to přeci nemůže být problém. Obzvlášť, když mají na půdě krabice plné filmů a pod schody promítačku, na které své příhody rádi promítnou…

Oslava MDŽ v Kounově

Na oslavu MDŽ muži nechodili

Kounov – Při oslavách Mezinárodního dne žen pokaždé přednášely básničky a zpívaly písničky děti z místní základní a mateřské školy. Pak si ženy udělaly program samy, bez mužů.

Aktivitu bobrů nebylo možné přehlédnout ani ve Staroměstské lokalitě u chovného rybníku Olší.

Bobři likvidují stromy u Starého Města

Staré Město - Známý vtip „zabij bobra, zachráníš strom" nabývá na vážnosti ve Starém Městě. Především v oblasti slepých ramen bobři intenzivně poškozují břehové porosty, což má devastující účinek na okolní přírodu, a zároveň svojí nepřetržitou prací zaměstnávají i místní rybářský spolek.

Jan Košťál na své výstavě

Ze současné reklamy se mi dělá špatně, říká plzeňský grafik

Plzeň – Známý plzeňský grafik Jan Košťál zahájil před několika dny v Galerii pěti metrů v plzeňském klubu Kapsa svou novou výstavu. Po odbočce k fotografii, respektive k fotokoláži, se tak po dvou letech vrátil ke svému milovanému pop artu. A tomu, jak je to u tohoto umělce zvykem, nechybí ani slušivý a nevtíravý vtip.

Kreslíř vystupující pod pseudonymem Kakalík.

Kreslíř Kakalík: Obrázek je pro mě málo ukecaný a kniha zase moc

Praha /ROZHOVOR/ – Posledních několik týdnů byl mimo jiné na mnoha stanicích metra plakát a na něm velké žluté kuře, jež zvalo na festival nového divadla Malá inventura. Autorem žlutého tvora je výtvarník 
s pseudonymem Kakalík. Opeřence vytvořil už před 11 lety, když si usmyslel, že každý den vydá právě s kuřetem jeden strip, komiks ze tří okýnek. Stejně jako jeho hrdina i on přistupoval k mnoha otázkám s humorem.

Kreslíř vystupující pod pseudonymem Kakalík.

Kreslíř Kakalík: Obrázek je pro mě málo ukecaný a kniha zase moc

Praha /ROZHOVOR/ - Posledních několik týdnů byl mimo jiné na mnoha stanicích metra plakát a na něm velké žluté kuře, jež zvalo na festival nového divadla Malá inventura. Autorem žlutého tvora je výtvarník 
s pseudonymem Kakalík. Opeřence vytvořil už před 11 lety, když si usmyslel, že každý den vydá právě s kuřetem jeden strip, komiks ze tří okýnek.

Zbigniew Czendlik

Farář Czendlik přijel povídat o manželství

Třebíč, Lanškroun - Římskokatolický kněz a děkan z Lanškrouna Zbigniew Czendlik, rodák z Polska, byl se svojí přednáškou součástí Národního týdne manželství, který skončil v Třebíči. Samotné povídání známého faráře si do kongresového sálu třebíčského hotelu Atom přišlo poslechnout přes sto lidí.

Ilustrační snímky virů z elektronového mikroskopu, kolorováno.

Biologové objevili pět nových virů

České Budějovice - Pět nových virů popsali během loňského roku virologové z Ústavu molekulární biologie rostlin Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích. Jedná se o viry, které napadají rostliny a houby.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová představila novou kartu pro Městskou hromadnou dopravu v Praze, která nahradí opencard a bude se jmenovat Lítačka. Pro tento název se v průzkumu, který si magistrát zadal, vyslovilo 52,56 procenta lidí.

Expertka na češtinu: Lítačka není pro označení karty ideální

Praha - Výběr slova lítačka pro označení cestovního dokladu pro jízdu městskou hromadnou dopravou v Praze není ideální. Ve středu to sdělila jazykovědkyně z Ústavu pro jazyk český Akademie věd Markéta Pravdová. Doklad tohoto typu není podle ní třeba vůbec pojmenovávat, „je to prostě cestovní doklad". Lítačka je navíc výraz regionální, který rodilí Pražané nepoužívají.

Pianista roku 2016: jeden ze soutěžících Elton Lodewyk.

Večer plný tanců z celého světa: soutěžící zahráli valčíky, čardáš i latinu

Praha - Sál Opera pětihvězdičkového hotelu Boscolo Prague se v neděli už podruhé zaplnil elegantními hosty, kteří přišli na další kolo čtvrtého ročníku soutěže Pianista roku. Na začátku večera předseda poroty Petr Malásek, sám klavírista a skladatel, připomněl původ soutěže. Ta pochází z Maďarska, kde ovšem koná pod jménem Barový pianista.

Boba Bobek, Pat a Mat i kreslené vtipy Vladimíra Jiránka rozveselují Tančící dům. Retrospektivní výstava bude otevřena každý den od 09:00 do 20:00. V rámci výstavy vyšla i kniha Včera a dnes.

V Tančícím domě je výstava kreseb Vladimíra Jiránka

Praha /FOTOGALERIE/ - Retrospektivní výstava kreslíře a ilustrátora Vladimíra Jiránka začala v pondělí v Galerii v Tančícím domě. Jmenuje se Včera a dnes a do neděle 5. června bude prezentovat tři stovky kreseb z celoživotního autorova díla.

Svatbu na Konopišti můžete mít i v zimě.

Svatba na zámku Konopiště? Pro řadu snoubenců příliš velký luxus

Benešov - S trochou vtipu z české filmové klasiky se dá říci, že svatba, přestože se koná třikrát, čtyřikrát za život, je naprosto výjimečnou událostí, tak proč by se při ní mladí nerozšoupli? Jenže realita je jiná. I na svatbě se dá ušetřit. A také se šetří. Ne sice celý majlant, ale zanedbatelné peníze to nejsou. Že to tak je, poznali v roce 2015 například také na zámku Konopiště u Benešova.

Svatbu na Konopišti můžete mít i v zimě.

Svatba na Konopišti? Pro řadu snoubenců příliš velký luxus

Benešov – S trochou vtipu z české filmové klasiky se dá říci, že svatba, přestože se koná třikrát, čtyřikrát za život, je naprosto výjimečnou událostí, tak proč by se při ní mladí nerozšoupli? Jenže realita je jiná. I na svatbě se dá ušetřit. A také se šetří. Ne sice celý majlant, ale zanedbatelné peníze to nejsou. Že to tak je, poznali loni například také na Konopišti.

Underground Comedy v Muzeu Grévin v Praze.

Poprvé v Grévinu: Underground Comedy s vtipy ostrými jako břitva

Praha /FOTOGALERIE/ - Známá pražská skupina Stand-Up komiků vystoupí poprvé na kulturní scéně Cafe Theatre. Žádné kulisy, žádné kostýmy, žádné role ani připravené skeče. Jen komici a publikum. Museum Grévin bude mít tu čest představit Underground Comedy. Na svou kulturní scénu nacházející se přímo v muzeu voskových figurín v Celetné ulici přinesou vtipy ostré jako břitva.

Do Rakovníka přijela Jaroslava Jermanová spolu s velvyslanci z JAR, Mexika a Japonska.

Neměli bychom se nechat vydírat, řekla v Rakovníku poslankyně Jermanová

Rakovník /FOTOGALERIE/ - První místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jaroslava Jermanová (ANO) si myslí, že by se Evropská unie neměla nechat vydírat tureckou vládou a posílat do země více peněz. Už koncem ledna se totiž objevily spekulace, že Turecko požaduje po Evropské unii místo dohodnutých tří miliard eur na řešení uprchlické krize nově pět miliard eur.

Do Rakovníka přijela Jaroslava Jermanová spolu s velvyslanci z JAR, Mexika a Japonska.

Neměli bychom se nechat vydírat, řekla v Rakovníku Jermanová

Rakovník – První místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jaroslava Jermanová (ANO) si myslí, že by se Evropská unie neměla nechat vydírat tureckou vládou a posílat do země více peněz. Už koncem ledna se totiž objevily spekulace, že Turecko požaduje po Evropské unii místo dohodnutých tří miliard eur na řešení uprchlické krize nově pět miliard. Podle Jaroslavy Jermanové je smysl těchto kroků jasný: Turecko se snaží touto cestou dostat do Evropské unie. Starosta Rakovníka Pavel Jenšovský (ČSSD) si pak myslí, že by Evropská unie měla lépe střežit své vnější hranice. Debatu o migraci pak ukončil vtipem.

Underground Comedy v Muzeu Grévin v Praze.

Poprvé v Grévinu: Underground Comedy s vtipy ostrými jako břitva

Praha /FOTOGALERIE/ - Známá pražská skupina Stand-Up komiků vystoupí poprvé na kulturní scéně Cafe Theatre. Žádné kulisy, žádné kostýmy, žádné role ani připravené skeče. Jen komici a publikum. Museum Grévin bude mít tu čest představit Underground Comedy. Na svou kulturní scénu nacházející se přímo v muzeu voskových figurín v Celetné ulici přinesou vtipy ostré jako břitva.

Ester Kočičková

Na Stojáka. Diváky v Hustopečích pobaví komici

Hustopeče – Vtipné skeče v podání Ester Kočičkové, Josefa Poláška a Dominika Heřmana Lva čekají ve středu na diváky. Do hustopečského kinosálu zavítá oblíbená televizní show Na Stojáka. Startuje od půl osmé večer.

Zbigniew Czendlik

Farář Czendlik přijel povídat o manželství

Třebíč - Římskokatolický kněz a děkan z Lankšrouna Zbigniew Czendlik, rodák z Polska, byl se svojí přednáškou součástí Národního týdne manželství, který včera v Třebíči skončil. Samotné povídání známého faráře si do kongresového sálu třebíčského hotelu Atom přišlo poslechnout přes sto lidí.

Cena ropy klesla, řidiči ve Vyškově to prý ale moc nepocítili. Pumpaři prý drží krok s konkurencí. Shodné ceny podle odborníků nejsou kartelem.

Dražší benzín a podobné ceny? Svůj podíl na tom mají také řidiči, vzkazuje úřad

Vyškov – Každý má za to, že benzín je nejdražší u dálnice. To však asi ještě nebyl ve Vyškově. I tak glosují řidiči několikaletý stav, kdy benzínové pumpy různých značek mají ve městě velmi podobné až stejné ceny. Podle zjištění Vyškovského deníku Rovnost je sice vtip mírně nadsazený, druhá stránka věci, a to stejné ceny a velmi pozvolné reakce na zlevňování cen ropy, je však realita.

Ludmila Rakušanová.

Sobotník Lídy Rakušanové pivařům

Vážení pivaři,být vámi, tak bych určitě nepočítala s tím, že díky Andreji Babišovi pivo v hospodách zlevní. Jednak je otázka, nakolik to ministr financí, známý jako odpůrce jakýchkoli daňových úlev, vůbec myslí vážně, když navrhuje pro točené pivo stejně nízké zdanění jako pro léky a pro kojeneckou výživu. Už tahle okolnost je přece v zemi, kde se na hlavu- včetně té kojenecké- vypije i bez dotací nejvíc piva na světě, vtipem sama o sobě!

Ilustrační foto.

Počítačové hry mohou pomoci autistům zařadit se do běžného života

Počítačové hry mohou pomoci lidem s autismem, aby se zařadili do běžného života. Novinářům to na základě šestiletých zkušeností s využitím herní konzole v léčbě řekl Julius Bittmann z Národního ústavu pro autismus. S autistickou poruchou se narodí zhruba každé 68. dítě, přesnější údaje nejsou, protože i diagnostika je velmi obtížná. Určuje se na základě projevů chování.

Samice gorily nížinné Kamba v pražské zoologické zahradě.

Pestrý prázdninový víkend v Zoo Praha nabídne oslavu, křest i tajemství

Pražská zoologiká zahrada si na prodloužený prázdninový víkend 29. až 31. ledna připravila pestrý program plný zvířat, zábavy i poučení. Gorila Kamba v sobotu oslaví své 44. nalezeniny, mládě tapíra čabrakového v neděli dostane své jméno a návštěvníci se mohou těšit i na speciální komentovaná krmení a setkání, včetně sobotního krmení varanů komodských.

Samice gorily nížinné Kamba v pražské zoologické zahradě.

Pestrý prázdninový víkend v Zoo Praha nabídne oslavu, křest i tajemství

Praha - Pražská zoologiká zahrada si na prodloužený prázdninový víkend 29. až 31. ledna připravila pestrý program plný zvířat, zábavy i poučení. Gorila Kamba v sobotu oslaví své 44. nalezeniny, mládě tapíra čabrakového v neděli dostane své jméno a návštěvníci se mohou těšit i na speciální komentovaná krmení a setkání, včetně sobotního krmení varanů komodských.