Kreativ

ŠTÍTEK: vtip

Komentovaná prohlídka výstavy Z koupelen a ložnic v Muzeu Komenského v Přerově

Po ztracené Filoméně pátralo celé muzeum

Přerov – Takový pohled se jen tak nevidí. Ředitel „musea" v podání skutečného ředitele Muzea Komenského v Přerově Radima Himmlera si žehlí kalhoty, aby stihl včas banket Vodovodů. Archeolog Jan Mikulík alias ctihodný pan Poupě „bere koupel" a s doutníkem ve vaně čte z dobového tisku.

Kreslíř a nadšený rybář Zdeněk Hofman.

Kreslíř a rybář Zdeněk Hofman: Nejraději mám fóry ze života

Praha /FOTOGALERIE/ - Začalo to nevinně. Jako autor článků o rybách napsal vzpomínkový text o tom, jak se chytalo za jeho mládí. Sám se v dětství učil rybařit na starých bambusových prutech. Článek slavil úspěch. Následovaly další, a když už to vypadalo, že nebude dál o čem psát, začaly Zdeňku Hofmanovy chodit staré navijáky, pruty a další rybářské náčiní přímo od čtenářů.

VÝTVARNÍK JAN STEKLÍK v rozhovoru s ústeckým radním Václavem Kličkou při vernisáži výstavy Ňadrovek.

Steklík vystavoval v Pardubicích

Pardubice /Krátce/ – V galerii NOVart space byla k vidění výstava „Tma a uhlí". „Tmu" ztvárnil performer, kreslíř, autor plastelínových obrazů a objektů z tavených plastů Josef Daněk. Odborníkem na „uhlí" je řadu let ústecký výtvarník Jan Steklík.

Rakovice u Čimelic.

Značka Čimelice se schovala za Rakovice

Rakovice/Čimelice – Jezdíte do Prahy z Českých Budějovic přes Čimelice a naopak? Pokud ano, jistě si při zpáteční cestě u takzvané čimelické benzinky všimnete, že zmizela značka Čimelice. Místo ní vám jiná oznamuje, že jste v Rakovicích.

Letem školním světem.

Pro rodiče: Letem školním světem v Adalbertinu

Hradec Králové - Jednou za dva roky pořádá ZŠ Sion J. A. Komenského velkou přehlídku vystoupení všech žáků s názvem Letem školním světem. Akce je věnována především rodičům, prarodičům a sourozencům, kteří se na ni mohou těšit ve čtvrtek 5. května od 17 hodin ve velkém sále Adalbertina.

Karel IV.

Výstava kreslených vtipů o Karlu IV.

Praha - V Praze dnes začínají výstavy připomínající letošní významné výročí narození krále a císaře Karla IV. Věnují se vývoji medicíny od dob Karla IV. do dneška, založení Nového Města nebo třeba kresleným vtipům, které na "otce vlasti" nahlížejí humorným pohledem.

Ilustrační foto.

Praha se málo směje. Je to zvyk

Praha /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Smích je projevem uvolnění a dobré nálady. Jeho prospěch pro lidské zdraví potvrzují i vědecké studie. Podle smíchologa Petra Fridricha nejsou lidé v Praze zvyklí se smát a na veřejnosti se tváří odtažitě.

DOBYTÍ SEVERNÍHO PÓLU.

Zdeněk Svěrák je nenahraditelný

Jablonec nad Nisou, Hrádek nad Nisou /ANKETA, DIVADLO/ - Sever Čech si o víkendu užil dvakrát Dobytí severního pólu Divadla Járy Cimrmana.

Milan Lasica si ve své nejnovější autorské inscenaci zahrál hlavní roli důchodce Miry.

Lasica rozmlouvá s Emilem. Smutně i úsměvně

Brno - Zážitky důchodce Miry, který s úsměvem i smutně glosuje situaci ve starobinci, kde se střídá rozmanité panoptikum postaviček, představí v pondělí poprvé brněnskému publiku slovenské Štúdio L+S. Coby autor i herec v hlavní roli se v něm v brněnském Divadle Bolka Polívky představí známý slovenský herec a dramatik Milan Lasica. Repríza inscenace Listy Emilovi v režii Juraje Nvoty začíná v sedm hodin večer, poslední vstupenky jsou v prodeji na pokladně divadla.

Recep Tayyip Erdogan

Urážka Erdogana přepíše německé zákony

Berlín – Zřejmě to nebyl úplně nejvkusnější vtip, který kdy na německé veřejnoprávní televizi ZDF zazněl. Hrozba pětiletého vězení a rozpoutaný mezinárodní poprask ale pravděpodobně zaskočily i jeho autora, mladého komika Jana Böhmermanna.

Ilustrační foto.

V kontejneru na hradeckém sídlišti nalezli lidské kosti

Hradec Králové - Hrůzný nález byl v úterý zjištěn v hradeckých Malšovicích, kousek za obchodním centrem Futurum. V kontejneru na odpad v ulici Čajkovského objevili bezdomovci v pytli zabalené lidské kosti. Tedy - nejspíš lidské, budou teprve podrobeny zkoumání a znaleckým posudkům, aby byl jejich původ potvrzen.

Dny umění nevidomých v prostějovské knihovně

Keramika, hudba, obrazy. V knihovně přivítali nevidomé umělce

Prostějov – Městská knihovna v Prostějově si během středečního odpoledne připomněla Dny umění nevidomých. Kulturní odpoledne, věnované nejen nevidomým návštěvníkům, zahájila slavnostní vernisáž obrazů známé slabozraké výtvarnice Sally Booth.

Zdeněk Izer

Zdeněk Izer se zastaví v Jihlavě

Jihlava – Ten, kdo má rád humor Zdeňka Izera, si určitě nenechá ujít jihlavskou zastávku jeho letošní Autokolektiv tour. Už zítra se tento komik zastaví v klubu Soul, který se nachází v Dělnickém domě 
v Jihlavě.

V mezinárodní soutěži Zlatý súdok obsadil hodonínský výtvarník Jiří Hiršl třetí místo.

Hodonínský výtvarník s pivem zabodoval, teď chystá kočky

Hodonín – Stačil krátký pohyb propisky po hospodském bločku a přišla tvůrčí myšlenka. Hodonínský karikaturista Jiří Hiršl ji vtiskl na papír a uspěl. Jeho kresba s pivním motivem získala na prestižní mezinárodní soutěži Zlatý súdok třetí místo. Dlouholetý přispěvatel týdeníku Slovácko prorazil mezi 147 autory ze 42 zemí světa.

ASK Lovosice - Tatran Rakovník 4:2

Na parádních gólech v Lovosicích si diváci pochutnali

Lovosice - V utkání 21. kola divize B se hrálo především ze strany hostitele o další tři postupové body. Ti fanoušci, kteří nestihli úvodní desetiminutovku a po příchodu zaostřili svou pozornost směr ukazatel skóre, se ptali skalních: „Těch 2:1 je pokus o vtip?"

Sluneční hodiny a orloj na fontáně na Lidickém náměstí čistí kamenice od vodního kamene

FOTO: Sluneční hodiny zanesl vodní kámen

Ústí nad Labem - Nejenom pračku, ale i sluneční hodiny může potrápit vodní kámen. Žádný chemický prostředek nepomůže, na řadu musí přijít dláto a kladívko.

OCHOTNÍCI V ŘEČICI nešli pro salvy smíchu z řad publika daleko.

Ježkovy voči bavily řečické publikum

Řečice – Tradiční pohádkové čtení, které se uskutečnilo pod záštitou obecní knihovny v Řečici na Dačicku, se neslo v duchu mravokárné frašky, plné prvoplánových vtipů a bonmotů.

Divadlo Na Fidlovačce rozesměje diváky novou konverzační komedií Magor, ve které zářil i Rowan Atkinson.

Hra Magor odpovídá nové dramaturgické linii Divadla Na Fidlovačce

Praha /FOTOGALERIE/ - Hra Magor amerického autora Larryho Shua, která bude mít v pražském Divadle Na Fidlovačce premiéru v pátek 22. dubna, odpovídá dramaturgické linii jeho nového vedení. Konverzační komedii zasazenou na konec sedmdesátých let minulého století divadlu nabídla Adéla Šotolová, které odpovídá za přípravu nového repertoáru.

Divadlo Na Fidlovačce rozesměje diváky novou konverzační komedií Magor, ve které zářil i Rowan Atkinson.

Hra Magor odpovídá nové dramaturgické linii Divadla Na Fidlovačce

Praha /FOTOGALERIE/ - Hra Magor amerického autora Larryho Shua, která bude mít v pražském Divadle Na Fidlovačce premiéru v pátek 22. dubna, odpovídá dramaturgické linii jeho nového vedení. Konverzační komedii zasazenou na konec sedmdesátých let minulého století divadlu nabídla Adéla Šotolová, které odpovídá za přípravu nového repertoáru.

ZDENĚK IZER A  AUTOKOLEKTIV

ZDENĚK IZER A AUTOKOLEKTIV

Nový zábavný program populárního baviče Zdeňka Izera, ve kterém se diváci setkají s jeho jedinečným a nezaměnitelným humorem. 

Volejbalový nahrávač Zdeněk Haník.

Haník: Diváci jsou motor. Nedovolíme si nic vypustit

Brno /ROZHOVOR/ – Když si potřebuje „dobít baterky", zajde nejraději na koncert. Na návštěvu dalšího si ale volejbalový nahrávač Zdeněk Haník počká nejlépe až na chvíli, kdy se mu na krku bude houpat medaile z letošního extraligového ročníku. Boj o ni začnou Brňané ve středu a čtvrtek úvodními semifinálovými zápasy na palubovce Českých Budějovic. „Na koncerty se snažím chodit, ale je to jen další věc, která mě unaví. Teď je vypouštím a počkám na léto, kdy bude volno," říká devětadvaceti­letý Haník.

Marie Šestáková

Nemám ráda vulgarity, mnohem více toho řeknete s vtipem, říká Marie Šestáková

Přerov – S jejím kreslenými a veršovanými glosami se čtenáři Nového Přerovska setkávají týden co týden. Tématem je pro ni aktuální dění kolem nás, s humorem a nadsázkou popichuje politiky na komunální, ale i republikové úrovni. „Píšu o tom, co mě chytne nebo cvrnkne do nosu. Nemám ráda vulgarity a urážlivé věci, myslím, že mnohem více se toho dá říct s vtipem," prozrazuje Marie Šestáková, která se čtenářům skrývá pod autorskou zkratkou meš.

Jaroslav Šuráň

Jeden z nejchytřejších Čechů stále rád vystupuje na Moravě

Luhačovice – Cimbálové muziky zpestřují mnohá pódia nejen na Velikonočních jarmarcích. Málokdo ale ví, že mezi účinkujícími Zálesácké cimbálové muziky je také jeden z nejchytřejších Čechů, Luhačovický rodák a folklorní aktivista Jaroslav Šuráň. Svátky jara vítá se svými přáteli na pódiích nejen na Moravě.

Scéna Pat a Mat v Galerii Tančící dům v Praze.

Pata a Mata, králíky z klobouku i kreslené vtipy vystavuje Tančící dům

Praha /FOTOGALERIE/ - Galerie Tančící dům zahájila výstavu Včera a dnes legendárního českého ilustrátora Vladimíra Jiránka, tvůrce pohádkových postaviček Pata a Mata i Boba a Bobka - králíků z klobouku. Do neděle 5. června je ve třech patrech Tančícího domu k vidění na 300 originálních kreseb z Jiránkova celoživotního díla.

Karla Kuklíková z Domova seniorů Anavita ve Vysočanech slavila 96. narozeniny. Její dcery Jitka Blažková s Věrou Johannissovou jí přichystaly originální dárek - návštěvu oblíbeného herce Jiřího Lábuse. Ten všechny přítomné bavil svými vtípky a historkami.

Klienty Anavity s Alzheimerovou chorobou rozesmál herec Jiří Lábus

Praha - Salvy smíchu doprovázené bouřlivým potleskem a radostnými výkřiky se v Domově seniorů Anavita ve Vysočanech, specializovaném na Alzheimerovu chorobu a demenci, podařilo svými vtípky, sérií vlastních smyšlených reklam či zpěvem operních árií vyvolat herci a dabérovi Jiřímu Lábusovi.

Scéna Pat a Mat v Galerii Tančící dům v Praze.

Pata a Mata, králíky z klobouku i kreslené vtipy vystavuje Tančící dům

Praha /FOTOGALERIE/ - Galerie Tančící dům zahájila výstavu Včera a dnes legendárního českého ilustrátora Vladimíra Jiránka, tvůrce pohádkových postaviček Pata a Mata i Boba a Bobka - králíků z klobouku. Do neděle 5. června je ve třech patrech Tančícího domu k vidění na 300 originálních kreseb z Jiránkova celoživotního díla.

Požár osobního vozidla značky BMW na lesní cestě mezi Chlumcem nad Cidlinou a Lovčicemi.

Chtěl si zkrátit cestu, podpálil však les i své luxusní BMW

Lovčice /FOTO/ - Krutě se vymstila řidiči luxusní limuzíny BMW 523i snaha zkrátit si cestu lesem. S autem tam zapadl do příkopu, a když se z něj snažil „vytůrovat", chytila od rozpáleného motoru lesní hrabanka a od ní i celé auto. Luxusní vůz je na odpis.

Požár osobního vozidla značky BMW na lesní cestě mezi Chlumcem nad Cidlinou a Lovčicemi.

Chtěl si zkrátit cestu, podpálil však les i své luxusní BMW

Lovčice /FOTO/ - Krutě se vymstila řidiči luxusní limuzíny BMW 523i snaha zkrátit si cestu lesem. S autem tam zapadl do příkopu, a když se z něj snažil „vytůrovat", chytila od rozpáleného motoru lesní hrabanka a od ní i celé auto. Luxusní vůz je na odpis.