Kreativ

ŠTÍTEK: Den Země

Ukrajinské děti v roudnické škole dělají velké pokroky.

FOTO: Ukrajinské děti v roudnické škole dělají pokroky, pomáhají i notebooky

Od konce března funguje při Základní škole Smart v Roudnici nad Labem ukrajinská adaptační skupinka 17 dětí ve věku od 6 do 14 let. Každý den se jim věnují dvě ukrajinské paní učitelky, které se s nimi učí dle jejich potřeb a možností. Zároveň mají pravidelnou výuku českého jazyka, kterou zajišťuje náš pedagog a dobrovolníci z místní komunity.

Děti ze třídy Sluníček kladrubské mateřské školy uklízely v lese.

Děti z mateřské školky v Kladrubech pomohly vílám uklidit nepořádek v lese

Dostat ekologické myšlení a kladný vztah k přírodě do povědomí člověka je nejlepší od raného věku. Této myšlenky se drží pedagogický sbor v mateřské školce v Kladrubech. Pro děti tam učitelky v pátek 22. dubna, kdy se celosvětově slavil Den Země, připravily tematický program zaměřený právě na tuto problematiku.

Den Země v ekocentru Chaloupky u Kněžic

Chaloupecký Den Země se nesl v ukrajinském duchu

Neděle uzavřela akce v rámci Dne Země, které se odehrávaly na různých místech republiky. Také k bývalému loveckému zámečku nad Novou Brtnicí směřovaly od rána příznivci ekocentra Chaloupky. Vždyť kam jinam jet za něčím pozitivním, pěkným a zajímavým, než právě tam? Leč příroda se letos zachovala vskutku macešsky a po velmi hezké sobotě nasadila počasí typu slota.

Botanická zahrada v Teplicích.

Botanická zahrada v Teplicích zve školy na Den fascinace rostlinami

Botanická zahrada v Teplicích už přivítala jaro a oslavila Den Země. Teď se chystá na Den fascinace rostlinami, který letos připadá na 18. května. Jeden z expozičních skleníků je ještě částečně uzavřený kvůli probíhající rekonstrukci. V tropické části prohlídkové trasy tam jde do finále celková oprava vyhlídkové lávky. Nepřístupná je kvůli tomu ještě malá část nacházející se pod lávkou.

Probouzení broučků v Týně nad Vltavou

Broučci, Den Země i plavba s rafty. Děti čekalo zábavné odpoledne

Akci Probouzení broučků v Týně nad Vltavou, která se konala v neděli 24. dubna, navštívil a nafotil i Miroslav Bžoch, kterému za fotky děkujeme. "Událost pořádalo Městské centrum kultury a vzdělávání společně se spolkem Martina dětem a s divadelní společností Vltavan," uvedl. Podívejte se, jak si broučci zábavné odpoledne užili. 

Žáci z Prahy 14 oslavili Den země a dozvěděli se o zacházení s odpadem.

Žáci z Prahy 14 oslavili Den Země edukativními workshopy o nakládání s odpadem

Ve spolupráci s Prahou 14 a neziskovými organizacemi Arnika a Bezobalu uspořádalo Centrum Černý Most ekologicky motivovaný program pro děti z prvního stupně základních škol a posledního ročníku mateřských škol z městské části Praha 14. Jednalo se o dva praktické naučné workshopy, na kterých se žáci dozvěděli základní informace o kompostování v domácích podmínkách i o procesu recyklace odpadu.

Beseda ve II. A v Základní škole Vodňanská.

Na Den Země prachatické děti besedovaly o vodě

Na oslavu Dne Země přišel do třídy mezi děti na besedu tatínek jedné žákyně. Vyprávěl nám o důležitosti vody pro naši planetu a tím i pro náš život. Hodně toho děti již věděly, ale i tak byla beseda pro všechny moc zajímavá a poutavá. Doplnila jejich znalosti o tom, kde se vlastně voda bere, jaký je její koloběh v přírodě i jak s ní hospodařit.

Oslava Dne Země v Dobříši.

Fantastická oslava Dne Země v Dobříši přilákala stovky dětí

/FOTOGGALERIE/ Dobříš mohla po dvou letech konečně znovu oslavit Den Země! Připravený bohatý program oslavy přilákal stovky dětí. Letošním tématem akce bylo heslo: „Rozkvetlá Dobříš“ a v jeho duchu se nesla nejen téměř každá aktivita, ale snad na přání organizátorů rozkvetly pro tento den i stromy a keře na hřišti, kde se oslava konala.

Organizátoři připravili ke Dni Země na Kraví hoře poutavý a hravý program.

Zkusili si cestu bavlněné ponožky z plantáže až do boty. Při Dni Země v Brně

Prohození míčku zemskou atmosférou, vaření polévky přímo na solárním vařiči, pálení biouhlu nebo průzkum cesty bavlněné ponožky z plantáže až do boty. Takové hravé aktivity si vyzkoušely děti i jejich rodiče při letošním Dni Země, který pořádalo 23. dubna na brněnské Kraví hoře školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka ve spolupráci s dalšími organizacemi.

Ze dne otevřených dveří v Záchranné stanici pro živočichy ve Vlašimi.

OBRAZEM: Vlašimská záchranná stanice pro živočichy otevřela brány veřejnosti

V rámci celosvětového projektu Den Země se konal v sobotu v Záchranné stanici pro živočichy ve Vlašimi den otevřených dveří. Návštěvníci si tak mohli poprvé prohlédnout skoro celý areál stanice, a to včetně veterinární nemocnice. Při komentované prohlídce se seznámili s jednotlivými příběhy zvířecích pacientů. 

Den Země v Kovozoo ve Starém Městě u Uherského Hradiště, 23. dubna 2022

Nával v Kovozoo, oslavy Dne Země bavily tisíce lidí

Poznání, ponaučení a zábava. V Kovozoo ve Starém Městě slavili Den Země. Třináctý ročník akce si nenechaly v sobotu ujít tisíce lidí, bavily se u bohatého doprovodného programu. Děti si vyzkoušely nejrůznější atrakce i prolézačky, rodiče zase ocenili spoustu občerstvení.

Páteční Den Země patřil ve vrchlabském Kulturním domě Střelnice vrchlabským školákům, kteří pracovali několik posledních týdnů na svých projektech s tématem snižování objemu odpadů.

Pozitivní šok. Vrchlabští školáci nadchli svými nápady, jak omezit odpady

/FOTOGALERIE/ Na Den Země se sešli žáci vrchlabských škol na historicky první konferenci o odpadu a vyhodnocení jejich projektů v rámci TýDnů bez odpadů. Organizovala ho místní iniciativa Vrchlabí bez odpadu. Odborná porota vyhodnotila jako nejlepší z prvního stupně tým ZŠ Školní, z druhého stupně týmy gymnázia a osmáků ze ZŠ náměstí Míru. Měla přitom těžkou práci, školáci ji příjemně překvapili svými nápady.

Den zvířat v Zoo Jihlava. Ilustrační foto.

V jihlavské zoo oslaví Den Země zábavnými aktivitami

Ze starého nové, hrátky zaměřené na stromy a lesní zvířata nebo aktivity u želv. Tak zní jen krátký výčet z programu, který připravila jihlavské zoologická zahrada na neděli, kdy se tam bude slavit Den Země.

Den Země v Karviné na Masarykově náměstí, 22. duben 2022.

OBRAZEM: Karvinské děti se bavily na Dni Země

Zábavou, ale i poznáváním slavili Den Země v Karviné. Na Masarykově náměstí se děti mohly vydovádět, zahrát si hry a pobavit se třeba v bublinkovém workshopu nebo jízdou v plazma kárách. Představily se také děti ze zájmových kroužků, například mažoretky. Stánkaři po celý den nabízeli farmářské výrobky.

Tyršův park v Jablonci hostil Den Země v podání Vikýře

OBRAZEM: Tyršův park v Jablonci hostil Den Země v podání Vikýře

Ve čtvrtek 21. dubna se konal v Tyršově parku v Jablonci nad Nisou Den Země. Akce byla zaměřena na propagaci a podporu ochrany životního prostředí v rámci projektu místní Agendy 21. Poprvé byl Den Země slaven v roce 1970, v současnosti probíhá každoročně ve více než 193 zemích světa.

Ilustrační foto.

Připomeňte si Den Země s nádhernou písničkou a videem Marka Černého

/VIDEO/ Dnešní den je trochu jiný. Dnes se totiž slaví tzv. Den Země. Jedná se o každoroční celosvětovou událost zaměřenou na propagaci a podporu ochrany životního prostředí. Zkusme se zastavit, zamyslet a porozhlédnout jak a čím bychom mohli my sami přispět k ochraně přírody a prostředí, ve kterém žijeme. Tento den nám připomene čtenář reportér Marek Černý svým videem.

Mapka zooparku s legendou přímo pro sobotní akci.

Den Země v zooparku: Celodenní sobotní zábava s rosomáky v hlavní roli

Soutěže, výtvarné dílny, ukázky dravců a stříhání ovcí, jízdy na ponících nebo zajímavé povídání s chovateli přímo u výběhů. To je jen malá část rozmanitého a bohatého programu letošních oslav Dne Země v chomutovském zooparku. Stanovišť, ukázek a aktivit je tolik, že pro návštěvníky bude nezbytným rádcem a pomocníkem mapka s legendou přímo pro sobotní akci.

Ve Křtinách se koná tradiční hasičská pouť.

Tipy na víkend 22. – 24. dubna: Hasiči zvou do Křtin, vinaři na Strážnicko

Předposlední dubnový víkend nabídne velkou hasičskou pouť ve Křtinách, vinaři zvou na další košty a otevřené sklepy například do Čejovic, Lednice či Těšetic. Na mnoha místech si lidé připomenou Den Země, v pátek například ve Znojmě. Výletníky láká tradiční pochod krásami kolem Nedvědice, v kraji pod Pernštejnem.