Kreativ

ŠTÍTEK: Washington, D.C.

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokorejský vůdce Kim Čong-un během večeře v Hanoji

Návrat k jednacímu stolu. KLDR se dohodla s USA na obnově jaderných rozhovorů

Severní Korea a Spojené státy se dohodly, že obnoví rozhovory o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. V prohlášení citovaném severokorejskou tiskovou agenturou KCNA to uvedl náměstek ministra zahraničí KLDR Čche Son-hui. První pracovní schůzka se uskuteční v sobotu 5. října; místo konání schůzky ani další podrobnosti nejsou známy, napsala agentura Reuters.

Premiér Andrej Babiš a manželkou Monikou navštívili 27. září 2019 v New Yorku památník teroristických útoků z 11. září 2001 Ground Zero

Babiš v USA navštívil památník obětí teroru. Vyzval k bezpečnostní spolupráci

Terorismus je hlavní nepřítel, proti kterému by měly společně bojovat všechny státy světa. Na závěr pětidenní návštěvy Spojených států to dnes v newyorském památníku teroristických útoků z 11. září 2001 prohlásil český premiér Andrej Babiš. Ministerský předseda při této příležitosti uctil památku dvou obětí českého původu.

Jeanne Baretová (1740 až 1807) na portrétu od Cristofora Dall'Acquye (1734 až 1787)

První žena, které obeplula svět, se vydávala za muže. Bála se znásilnění

Portugalský cestovatel Fernão de Magalhães zaplatil za svou cestu kolem světa životem, ale navždy změnil naše vnímání zemského prostoru a rychle inspiroval další. A nebyli to jen muži. Zhruba 250 let po mořeplavcově dramatické výpravě se na cestu kolem světa vydala první žena - francouzská botanička a průzkumnice Jeanne Baretová.

Íránský prezident Hasan Rúhání

Írán nedopustí, aby někdo narušil jeho hranice, varoval Rúhání

Íránský prezident Hasan Rúhání dnes varoval, že jeho země nedopustí, aby někdo narušil její hranice. Přítomnost cizích vojáků v Perském zálivu podle něho vytváří nejistotu jak pro region, tak pro jeho ropný průmysl. Rúhání to řekl v televizním projevu k výročí začátku války Íránu s Irákem z let 1980 až 1988.

Ruský prezident Vladimir Putin při besedě s občany

Americká CIA měla v Putinově okolí agenta. Rusko už musel opustit

Spojené státy před dvěma lety vyvezly z Ruska vysoce postaveného kremelského úředníka, který dodával do Washingtonu informace z nejbližšího okolí prezidenta Vladimira Putina. Oznámila to v noci na dnešek televize CNN s odvoláním na hodnověrné zdroje. Televize jméno údajného špiona neuvedla, podle ruských médií jde o Olega Smolenkova, spolupracovníka Putinova poradce pro zahraniční politiku Jurije Ušakova.

Google. Ilustrační snímek

Američané vyšetřují Google. Podezírají ho z porušování antimonopolních pravidel

Generální prokurátoři z téměř všech států USA v čele s Texasem začali vyšetřovat firmu Google, kterou podezírají z porušování antimonopolních pravidel. Oznámení přichází po páteční zprávě skupiny států, která kvůli dominantnímu postavení na trhu začala vyšetřovat firmu Facebook. Vyšetřování mají zvýšit tlak na technologické giganty, jejichž chování už je pečlivě zkoumáno na federální úrovni i v Kongresu.

Prodemokratičtí demonstranti před mezinárodním letištěm v Hongkongu

Demonstranti v Hongkongu pochodovali k ambasádě USA. Žádají o pomoc Trumpa

Demonstranti v Hongkongu dnes pochodovali k ambasádě Spojených států a vyzvali amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby jejich město osvobodil. Mnozí demonstranti mávali americkými vlajkami a nesli plakáty s nápisem "Prezidente Trumpe, osvoboďte prosím Hongkong". Protest byl zpočátku poklidný, později ale přešel v násilnosti zahrnující stavění barikád, rozbíjení oken a zapalování ohňů v nákupní čtvrti. Policie k rozehnání demonstrantů použila slzný plyn, informovala agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump

Trump odsoudil útoky v Kábulu. Zrušil jednání s Tálibánem, ten hrozí odvetou

Americký prezident Donald Trump zrušil mírové rozhovory s afghánským hnutím Tálibán. Za důvod tohoto překvapivého kroku označil čtvrteční útok sebevražedného atentátníka v Kábulu, při němž zemřel americký voják a dalších 11 lidí. Trump rovněž uvedl, že odvolal tajné setkání v Camp Davidu, kde se měl dnes odděleně sejít s představiteli Tálibánu a s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním. Tálibán na Trumpovo rozhodnutí reagoval pohrůžkou tvrdé odvety.

Scan titulní strany krajského zpravodaje Středočech.

Hejtmanství znovu vydává měsíčník Středočech

Středočech je zpět. Po dvouleté pauze se středočeské hejtmanství vrací k vydávání bezplatného tištěného zpravodaje, distribuovaného podobně jako rozmanité radniční listy. Má ostatně i podobnou strukturu. Alespoň to naznačuje první číslo, srpnové, jež se v pondělí 2. září coby novinka objevilo na tiskové konferenci hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).

Americký prezident Donald Trump

Floridský hurikán odvlál cestu Donalda Trumpa do Polska

/ANALÝZA/ Důvod, nebo záminka? lámou si hlavu polští politici a komentátoři nad zrušenou účastí amerického prezidenta Donalda Trumpa na nedělní vzpomínkové slavnosti k 80. výročí zahájení druhé světové války ve Varšavě.

Americký prezident Donald Trump (vlevo) a jeho íránský protějšek Hasan Rúhání na kombinované fotografii

Žádná schůzka. Rúhání požaduje, aby USA nejprve zrušily protiíránské sankce

Írán nehodlá zahájit rozhovory se Spojenými státy, dokud Washington nezruší protiíránské sankce. Řekl to dnes íránský prezident Hasan Rúhání v reakci na pondělní tvrzení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možné schůzce Rúháního a Trumpa. Měla by řešit současnou krizi vyvolanou loňským odstoupením USA od smlouvy o íránském jaderném programu a obnovou protiíránských sankcí.  

Pračka vyrobená americkým konglomerátem General Electric s nálepkou Made in America

Ekonomická válka pokračuje. Čína uvalila nová cla na zboží z USA

Čína oznámila nová cla na americké zboží, jehož roční hodnota dovozu do země dosahuje zhruba 75 miliard USD (1,75 bilionu Kč). Nová cla jsou reakcí na americká cla, která prezident Donald Trump oznámil na počátku srpna, a jsou dalším vystupňováním zdlouhavého obchodního sporu mezi dvěma největšími ekonomikami světa, napsala agentura Reuters.

Test americké rakety s doletem přes 500 km na kalifornském ostrově San Nicolas asi 130 kilometrů západně od Los Angeles

Rusko nerozmístí nové rakety, dokud tak neudělají Američané, říká Rjabkov

Moskva v reakci na nedělní test americké střely o doletu vyšším, než povolovala vypovězená smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), opět ujistila, že nerozmístí nové rakety, dokud tak neučiní Spojené státy, a to "v jakékoliv oblasti světa". Uvedl to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Ondřej Slačálek

Ondřej Slačálek: Motivuje mě život v neustálém poklusu

Když jsem s ním před rokem dělala rozhovor, domnívala jsem se, že Ondřej Slačálek svoje aktivity v Malešově už vyčerpal. To jsem se ale šeredně mýlila. Už tehdy jsem měla vědět, že jeho věta 'Motivuje mě život v neustálém poklusu' není jen pouhá fráze, ale rčení, které známý malešovský pivovarník žije každým dnem. A když se rok s rokem sešel, stojí tu s dalším neotřelým nápadem. Nebyl by to ale Ondřej Slačálek, kdyby Malešov Camp nebyl něčím výjimečným.

Ledové pole na grónském fjordu Kangersuneq

Trump přemýšlí o nákupu Grónska. Dánové to považují za špatný vtip

Americký prezident Donald Trump uvažuje o nákupu Grónska, autonomního území Dánska a největšího ostrova na světě. List The Wall Street Journal (WSJ) ve čtvrtek napsal, že bývalý realitní magnát se v Bílém domě s plánem svěřil svým poradcům a pověřil je, aby možnost prozkoumali. Do jaké míry svůj plán myslí vážně, není jasné. Podle dánských politiků jde o špatný vtip.

Americký prezident Donald Trump

Trumpa znepokojuje dění v Hongkongu. Obává se násilného zásahu Číny

Americký prezident Donald Trump uvedl, že jej "velice znepokojuje" riziko, že Čína násilně potlačí protesty v Hongkongu. Ujistil, že o tom míní brzy hovořit se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Trump, který s novináři hovořil před odletem na setkání s voliči ve státu New Hampshire, také počítá s tím, že obchodní válka s Čínou bude krátká.

Americký ministr obrany Mark Esper.

USA se spojenci jednají o rozmístění raket v Asii

Washington jedná se spojenci o možném rozmístění raket středního a krátkého doletu v Asii. Napsala to agentura AP s odvoláním na vysoce postavené pracovnice ministerstva zahraničí USA. Konzultace probíhají na základě nedávného rozhodnutí americké vlády odstoupit od smlouvy s Ruskem o omezení tohoto druhu zbraní.

Ilustrační fotografie.

Rok bude studovat v USA

Roudné – Mezi deseti studenty z ČR, které čeká rok studia na americké střední škole a život v hostitelské rodině, je Daniel Petr Jašek z Roudného, studující na budějovickém Gymnáziu Česká.

Lidé sledují v televizi v Soulu start severokorejské balistické rakety krátkého doletu. Ilustrační snímek

KLDR opět testovala rakety a kritizovala cvičení Koreje s USA

Severní Korea vypustila dvě balistické rakety krátkého doletu, které uletěly přibližně 450 kilometrů a dosáhly výšky 37 kilometrů. Uvedly to agentury s odvoláním na jihokorejský generální štáb. Podle těchto údajů byly rakety odpáleny dnes v 5:24 a 5:36 místního času (v pondělí ve 22:24 a 22:36 SELČ) z provincie Hwanghe, ležící jihozápadně od hlavního města Pchjongjangu, a to východním směrem do moře. Šlo již o čtvrtý severokorejský raketový test během necelých dvou týdnů.

Donald Trump a Kim Čong-un na summitu ve vietnamské Hanoji

Severokorejská známka s prezidentem USA: KLDR vzpomíná na setkání Kima s Trumpem

V KLDR se začala prodávat série poštovních známek připomínající setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem z loňského června. Jedna z nich ukazuje moment, kdy si lídři na summitu v Singapuru potřásli rukama, další pak podepisování společného prohlášení. Informovala o tom japonská agentura Kjódó.

Ruský prezident Vladimir Putin.

Putin vyzval USA k debatě o bezpečnosti. Pohrozil vývojem raket

Rusko je připraveno obnovit rozhovory se Spojenými státy o bezpečnosti a strategické stabilitě. Po schůzi ruské bezpečnostní rady to dnes v Moskvě prohlásil prezident Vladimir Putin. Pokud ale USA zahájí výrobu raket středního a krátkého doletu, začne i Moskva pracovat na jejich vývoji, konstatoval.

Čínský jüan- ilustrační foto

Trump šokoval Čínu. Ta slíbila odplatu, devalvovala měnu

Čína reaguje na nová americká cla, která by se měla dotknout téměř veškerého jejího vývozu do Spojených států. Peking dnes domácí měnu jüan oslabil na nejnižší hodnotu za více než deset let a požádal státní společnosti, aby pozastavily dovoz zemědělských produktů z USA, napsala agentura Bloomberg.

Česká tenistka Květa Peschkeová (vlevo) s Američankou Nicole Melicharovou ve finále čtyřhry turnaje v San Jose.

Třiatřicátý titul pro Peschkeovou. S Melicharovou vládly v San Jose

Tenistka Květa Peschkeová s Američankou českého původu Nicole Melicharovou vyhrály na turnaji v San Jose čtyřhru a získaly čtvrtý společný titul. Nejvýše nasazené hráčky ve finále porazily japonský pár Šuko Aojamaová, Ena Šibaharaová dvakrát 6:4. Dvouhru ovládla nenasazená Číňanka Čeng Saj-saj, která v rozhodujícím utkání zdolala turnajovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska 6:3, 7:6.

Ropný tanker. Ilustrační snímek

Írán zadržel v Perském zálivu irácký tanker. Údajně pašoval ropu

Námořní síly íránských revolučních gard zadržely v Perském zálivu zahraniční tanker pašující ropu do arabských států, oznámila dnes íránská státní televize. Později televize uvedla, že tanker patří Iráku, informovala agentura Reuters. Podle velitele íránských revolučních gard byl tanker zadržen už 31. července a převážel 700 tisíc litrů ropy. Na jeho palubě bylo sedm námořníků, kteří byli rovně zadrženi.

Střelba v americkém Daytonu

Muž ve městě Dayton zabil devět lidí včetně své sestry. Policie ho zastřelila

Deset mrtvých včetně útočníka a 27 zraněných si vyžádala dnešní střelba před jedním z barů ve městě Dayton v americkém státě Ohio.  Střelce, jehož na místě už minutu po zahájení střelby zabila policie a jehož motiv zůstává nejasný, úřady identifikovaly jako 24letého bělocha Connora Stephen Bettse. Později vyšlo najevo, že mladík na místě zastřelil i svou sestru.

Karel Gott

Miluji tě, Karle. Slavní zažívají s fanoušky peklo

Sláva s sebou nese různá úskalí. Své o tom vědí české i zahraniční celebrity. Jak se vyrovnávají s leckdy nezdravým zájmem fanoušků, je dalším tématem letního seriálu Deníku o sexu, vztazích i lásce Jak milují Češi.

Ilustrační foto

Škola Štefánikova zaujala na světovém kongresu

Světová federace neslyšících uspořádala minulý týden ve Francii 18. ročník mezinárodního kongresu. Neslyšící učitel Radek Červinka na něm představil krajskou školu Štefánikova z Hradce Králové. Ta jako jediná v České republice nabízí obor tlumočnictví českého znakového jazyka.

Ruská raketa Novator 9M729 na snímku z 23. ledna 2019

USA odstoupily od smlouvy o omezení zbraní. Rusko potvrdilo její zánik

Rusko oficiálně potvrdilo právní zánik smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) platné od roku 1987. Ministerstvo zahraničí to oznámilo na svých webových stránkách. Dohodu podle agentury Reuters formálně vypověděly i USA. Ministr zahraničí Mike Pompeo v prohlášení uvedl, že "Spojené státy nezůstanou součástí smlouvy, kterou Rusko záměrně porušuje".

Lidé sledují v televizi v Soulu start severokorejské balistické rakety krátkého doletu

KLDR znovu testovala balistické střely. Trump zůstává klidný, mají krátký dolet

Severní Korea ve čtvrtek odpálila další balistické střely krátkého doletu při testu podobném těm z předchozích dnů. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na americké a jihokorejské zdroje. Americký prezident Donald Trump prohlásil, že jej severokorejské raketové zkoušky nezneklidňují, neboť jde o standardní střely s krátkým dosahem.

Česká tenistka Renata Voráčová.

Dlouhé čekání je u konce. Voráčová získala jedenáctý deblový titul

Tenistka Renata Voráčová ukončila dvouleté čekání na deblovou trofej na okruhu WTA. Se Švédkou Cornelií Listerovou na antukovém turnaji v Palermu splnily roli nasazených jedniček a v sobotu v noci zakončily společnou pouť vítězstvím ve finále 7:6, 6:2 nad nizozemsko-gruzínskou dvojicí Arantxa Rusová, Jekatěrine Gorgodzeová.

Trenér Washingtonu Wizards Scott Brooks (vpravo) a Tomáš Satoranský.

Nějakou tu roli mít budu, věří Satoranský na startu angažmá v Chicagu

Jediný český basketbalista v NBA Tomáš Satoranský byl překvapený, jak rychle se na trhu s volnými hráči domluvil s Chicagem na angažmá. Je také rád, že díky smlouvě, která mu za tři roky vynese 30 milionů dolarů (asi 673 milionů korun) a udělala z něj nejlépe placeného českého sportovce, bude mít v týmu Bulls lepší pozici než předtím ve Washingtonu.

Přípravy na velké setkání Jamboree 2019.

Na setkání Jamboree vyrazil rekordní počet skautů

/FOTOGALERIE/ Tak je to tady, Jamboree 2019. Celosvětově setkání skautů a skautek, které se koná každé čtyři roky. Tento rok v Západní Virginii a z České republiky na něj jede rekordní počet, 492 skautů. Skauti z celého kraje včetně votických a janovických zahájili cestu do Ameriky.

Vesmírný skafandr Neila Armstronga

Tajemství Armstrongova skafandru: byl na jedno použití a po čase zapáchal

Vesmírné skafandry, které měli před 50 lety na sobě američtí astronauti Neil Armstrong a Buzz Aldrin při své legendární procházce po Měsíci, byly původně určeny jen pro jednorázové použití - měly pomoci dostat oba muže na Měsíc a zase je bezpečně vrátit na Zemi. Ten Armstrongův se teď dočkal obnovy pro další generace.

Americký prezident Donald Trump

Američané pošlou vojáky do Saúdské Arábie. Kvůli napjatým vztahům s Íránem

Spojené státy vysílají do Saúdské Arábie rakety Patriot a vojenskou jednotku o 500 mužích, informovala agentura Reuters. Oznámení přichází v době zvýšeného napětí mezi Washingtonem a Teheránem, které umocnil páteční incident, když íránské revoluční gardy zadržely v Hormuzském průlivu britský tanker s 23 lidmi na palubě.  

Miliardář Tom Steyer.

Další adept na Bílý dům. O demokratickou nominaci se uchází miliardář Steyer

Do souboje amerických demokratů o prezidentskou nominaci dnes vstoupil miliardář Tom Steyer, který je vášnivým zastáncem podání ústavní žaloby na šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Steyerův mluvčí Alberto Lammers podle listu The New York Times prohlásil, že miliardář chce na kampaň vynaložit nejméně 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

Íránský výzkumný těžkovodní reaktor v Araku

Írán překročil limit obohacení uranu, který stanovila dohoda

Írán překročil limit 3,67 procenta obohacování uranu, který stanovila jaderná dohoda z roku 2015, a možná bude obohacovat uran ještě více. Podle íránské tiskové agentury IRIB to dnes řekl mluvčí íránské organizace pro jadernou energii Behrúz Kamálvandí. Teherán tak pokračuje v reakcích na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, jenž loni oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Následně Washington uvalil na islámskou republiku nové sankce.