Kreativ

ŠTÍTEK: Washington, D.C.

Život v USA.

Největší problém USA je ilegální migrace. Mnohem větší než v Evropě

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU Z WASHINGTONU/ Ve Spojených státech amerických mluví španělsky víc lidí než přímo ve Španělsku. A v hlavním městě jsou nejpočetnější etnickou skupinou Afroameričané. Migrace je jedním z hlavních témat voleb. Donald Trump označuje migranty za zvířata.

Deník v USA: Ve Spojených státech se téměř jeden a tři čtvrtě milionu Američanů hlásí k českému původu.

Češi v USA chtějí často volit Trumpa. Aby je ochránil před komunismem

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU V USA/ Ve Spojených státech se téměř jeden a tři čtvrtě milionu Američanů hlásí k českému původu. „Vyženěného krajana“ Donalda Trumpa chce volit významná část z nich. Názor Čechoameričanů však není jednotný, mnoho jich podporuje i demokraty a Joe Bidena. Statistiky k Čechům v USA a jejich volebním preferencím neexistují.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael jednal o reakci na íránský útok. O dalším postupu nerozhodl, tvrdí média

Izraelský válečný kabinet v neděli několik hodin jednal o reakci na noční íránský dronový a raketový útok na Izrael, na postupu se však zatím neshodl, uvádějí s odvoláním na své zdroje izraelská i zahraniční média. Podle agentury Reuters se členové kabinetu přiklánějí k odvetě, na jejím rozsahu a načasování však shoda není.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.

VIDEO: Premiér Fiala mluvil o migračním paktu, cestě do USA i důchodové reformě

Premiér Petr Fiala tento týden odlétá do Washingtonu, kde se setká s prezidentem Spojených států amerických Joem Bidenem. Tématem jejich rozhovoru bude i situace na Ukrajině a americká pomoc. Nejen na to jsme se zeptali v další živé debatě Deníku. Zajímalo nás také, jak by podle premiéra mělo vypadat spoření na důchod. Co vše zaznělo? Na záznam se můžete podívat v článku.

Loď čínské armády - Ilustrační foto

V Jihočínském moři se vyostřují spory o území. Mohou vést ke třetí světové válce

Spory mezi Čínou a Filipínami v Jihočínském moři jsou stále vyhrocenější. Napětí posílilo vztahy mezi Spojenými státy, Filipínami a Japonskem, a obranné dohody uzavřely i další státy v regionu. Washington zároveň varoval Peking před použitím síly. Analytici kvůli tomu ukazují na překvapivé místo, které by mohlo vést k začátku třetí světové války.

Vrtulník, který Robert K. Preston 17. února 1974 ukradl, se později stal turistickou atrakcí.

Před Bílým domem vypukla palba. Na sídlo prezidenta před 50 lety nalétl vrtulník

Před 50 lety, 17. února 1974, došlo v americkém Washingtonu před Bílým domem k podivnému útoku, který jakoby byl drobnou předzvěstí mnohem hrůznější události, jež o 27 let později vstoupila do historie jako 11. září. Dvacetiletý mladík bez pilotních zkušeností se pokusil nalétnout s helikoptérou na Bílý dům. Jeho akci naštěstí všichni včetně něj přežili – přestože tajná služba na něj zahájila palbu.

Americký prezident Joe Biden

Kongres dostal hlášení o hrozbě pro USA. Týkat se má ruských operací ve vesmíru

Šéf zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů ve středu vyvolal ve Washingtonu rozruch prohlášením, že Kongres byl informován o vážné hrozbě pro národní bezpečnost Spojených států. Informované zdroje televizi CNN a dalším médiím řekly, že varování souvisí s Ruskem a operacemi ve vesmíru. Podle dostupných informací se netýká bezprostředního nebezpečí pro Američany.

Lidé milují záhady. Co myslíte vy, existuje bigfoot?

Běhá po lesích bigfoot? Vědec přišel na to, s kým si lidé mýtického tvora pletou

Lidé od nepaměti milují záhady. Ať už jde o UFO, lochnesskou příšeru nebo bigfooty, domnělé důkazy o jejich pozorování nadšenci shromažďují již léta. A právě tajemství obestírající údajné obří divoké opolidi fascinuje i vědce Floeho Foxona, který svou nejnovější studií podpořil teorii, že si lidé mytického hominida pletou s medvědy.

Minulý ročník Horského půlmaratonu v Sušici se vydařil. Ten letošní slibuje i s novinkami ještě větší parádu.

Horský půlmaraton se blíží. Novinky? Hobby závod i canicross

13. dubna bylo otevřeno Metropolitní muzeum umění v New Yorku, byl odhalený Jeffersonův památník ve Washingtonu, nebo byla v Praze vytvořena jednotná mládežnická organizace Československý svaz mládeže. To všechno ale v dávné minulosti. Naopak 13. dubna tohoto roku se v Sušici uskuteční další ročník Horského půlmaratonu, který pořádá organizace Sportheart v čele ředitelkou závodu Lucií Hrabý.

Pád vánočního stromu Velký Karel na Staroměstském náměstí v Praze v sobotu 6. prosince 2003

Jde to do lidí! Pád stromu na Staromáku vyvolal sérii obviňování a boj o miliony

Byla sobota 6. prosince 2003 krátce po 11. hodině a Staroměstské náměstí bylo plné lidí. Začalo foukat. Nejprve popadaly malé stromky. Pak přišel silný a mohutný poryv větru. Velký vánoční strom, pojmenovaný Velký Karel, se nebezpečně otáčel. Pak těsně nad zemí praskl a zřítil se přímo doprostřed náměstí na vánoční stánky a lidi kolem nich.

Dým stoupá ze severní části pásma Gazy v důsledku izraelského náletu poblíž hranic s Gazou.

Gaza je opět bez telefonu a internetu, izraelská armáda hlásí další postup

Pásmo Gazy v neděli 5. listopadu postihl další výpadek telefonního a internetového spojení, zatímco jednotky izraelské armády postupovaly hlouběji do území palestinského radikálního hnutí Hamás. Podle armádního mluvčího se Izraelci dostali až k pobřeží a rozdělili oblast na dvě části. Armáda zároveň potvrdila, že Gazu znovu silně bombarduje, podle Hamásu útočí na okolí nemocnic.

Dým stoupá ze severní části pásma Gazy v důsledku izraelského náletu poblíž hranic s Gazou 28. října 2023

Washington vyzval Izrael, aby rozlišoval mezi Hamásem a palestinskými civilisty

Spojené státy vyzvaly Izrael, aby rozlišoval mezi radikálním hnutím Hamás a palestinskými civilisty. Apel vyslaly prostřednictvím bezpečnostního poradce Bílého domu v druhý den intenzivnější fáze izraelské protiofenzivy proti Hamásu v Pásmu Gazy, která je reakcí na teroristický útok islamistů na Izrael ze 7. října. Americký prezident Joe Biden podle Bílého domu v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem zdůraznil, že Izrael musí bránit své občany před terorismem způsobem, který chrání civilisty.

Přednosta ústecké neurochirurgie Martin Sameš přednášel na Harvard University.

Přednosta ústecké neurochirurgie Sameš přednášel na Harvard University

/FOTO/ Přednosta Neurochirurgické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., prof. MUDr. Martin Sameš, Csc., byl pozván na Brigham Cerebrovascular and Skull Base Symposium na půdě Harvard University v Bostonu.

Náraz letadla do věže WTC

Výročí útoku na americká Dvojčata: Pohotovost tehdy měli i jihočeští vojáci

Od drtivého leteckého útoku na americká Dvojčata uplynulo 22 let. Datum 11. září 2001 se navždy zapsal do dějin jako den, který změnil svět. V ten den se totiž stalo něco, čemu v tu chvíli nechtěl nikdo na celém světě uvěřit. Teroristé se zmocnili ve vzduchu civilních letadel a následně s nimi zaútočili na cíle v amerických městech Washington a New York. Bezpečnostní opatření se ale dotýkala i českých obyvatel. Třeba na Jindřichohradecku tehdy vojáci zůstávali v kasárnách kvůli pohotovosti, zaměstnanci dačického strojírenského podniku, který měl americké vlastníky, nesměli létat, na úřadech se začaly objevovat americké vlajky.

Americká teenagerka Coco Gauffová ovládla letošní ročník US Open

Zlatá tečka domácí teenagerky. Gauffová otočila finále US Open a slaví titul

Devatenáctiletá americká teenagerka Coco Gauffová ovládla letošní ročník US Open a slaví premiérový grandslamový titul v kariéře. Turnajová šestka otočila finálovou bitvu s Běloruskou Arynou Sabalenkovou a zvítězila po více než dvou hodinách 2:6, 6:3, 6:2. Semifinálová přemožitelka české tenistky Karolíny Muchové se tak stala první domácí vítězkou posledního grandslamu sezony od úspěchu Sloane Stephensové v roce 2017.

Příznivci Donalda Trumpa před Kapitolem

Útok na Kapitol: Exšéf extremistů Proud Boys si odsedí 17 let, rozhodl soud

Federální soud ve Washingtonu vyměřil bývalému vůdci krajně pravicové skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi 17letý trest vězení za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Informovala o tom agentura AP. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let vězení. Trest je druhým nejvyšším, který byl dosud v USA uložen při procesech s útočníky na sídlo zákonodárné moci. Soudce vynesl trest i pro dalšího lídra skupiny Proud Boys - Zachary Rehl dostal 15 let vězení za účast na rozvratném spiknutí.

Plameny proměnily havajské město Lahaina v postapokalyptickou scenérii

Na havajském ostrově Maui pátrají po obětech požáru. Mrtvých je už více než sto

Počet obětí požárů na havajském ostrově Maui se vyšplhal na 106, uvedl deník The New York Times (NYT) s odkazem na místní úřady. Týmy specialistů s pomocí vycvičených psů k úternímu večeru prohledaly 32 procent spálené oblasti a pátrají po dalších pozůstatcích. Guvernér Josh Green varoval, že obětí celkem může být až ke dvěma stům. Americký prezident Joe Biden navštíví Maui v pondělí. Šéf Bílého domu schválil, že proplatí 100 procent nákladů na prvních 30 dní zásahu na Maui.

Australský rebel Nick Kyrgios si letos doslova podmanil tribuny wimbledonského areálu

Další trable známého bouřliváka? Kyrgios zmešká i US Open, čeká jej pád

Takovou sezonu si po loňském úspěchu na Wimbledonu rozhodně nepředstavoval. Australský rebel Nick Kyrgios nadále laboruje se zraněním zápěstí, kvůli kterému letos odehrál jediný turnaj na trávě v německém Stuttgartu. A ani tentokrát nemá osmadvacetiletý tenista pro své fanoušky dobré zprávy. Zdravotní potíže jej totiž vyřadily i z blížícího se amerického grandslamu, což bude mít (nejen) pro jeho postavení na žebříčku neblahé následky.

Kolosální velryba, jejíž fosilie objevili vědci z Peru, může vystřídat plejtváka obrovského na pozici největšího tvora, který kdy žil na planetě Zemi

Pravěké monstrum. Vědci možná objevili největšího tvora, jaký kdy na Zemi žil

Nejtěžší živočich, který kdy žil na Zemi, by mohl mít nového vyzyvatele. Zatímco dosud se tímto titulem pyšnil plejtvák obrovský, vědci nyní odkryli fosilie obří pravěké velryby, která by mohla jeho prvenství ohrozit, napsala agentura AP. Vědci nový druh - pojmenovaný Perucetus colossus neboli „kolosální velryba z Peru“ - popsali v odborném časopise Nature. Každý jeho obratel váží přes 100 kilogramů a žebra měří téměř 1,5 metru.

Donald Trump

Trump čelí dalšímu obvinění. Tentokrát kvůli snaze zvrátit výsledky voleb

Bývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn kvůli snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020, v nichž ho porazil Joe Biden. Informují o tom zahraniční agentury, podle kterých jde už třetí obvinění exprezidenta, jenž se chce do Bílého domu vrátit ve volbách příští rok. Velká porota sedmasedmdesátiletého politika obvinila ve čtyřech bodech včetně spiknutí. K soudu ve Washingtonu se má dostavit ve čtvrtek odpoledne.

Viktoria Azarenková

Nepodat si po zápase ruce? Ukrajinka rozhodnutí vítala, Azarenková soptila

K velmi netradičnímu kroku se odhodlali organizátoři tenisového turnaje ve Washingtonu. Ti totiž dopředu upozornili fanoušky, že po zápase prvního kola si nepodají ruce Ukrajinka Elina Svitolinová a její běloruská soupeřka Viktoria Azarenková. Pořadatelé se k tomuto prohlášení rozhodli proto, aby předešli pískotu z tribun či dalším negativním projevům, které se už dříve odehrály na jiných podnicích.

Nick Kyrgios šokoval anglické publikum s červenou kšiltovkou na slavnostním ceremoniálu

Samé pití a večírky. Za pět let už mě rozhodně neuvidíte, šokoval rebel Kyrgios

V posledních měsících toho s raketou v ruce příliš nenahrál. Kvůli vleklému zranění musel dokonce vynechat i slavný Wimbledon, kde se loni probojoval až do finále. Že by to však australského bouřliváka Nicka Kyrgiose nějak trápilo, se říct nedá. Osmadvacetiletý tenista si opět užívá tak trochu po svém. Navštěvuje exhibice i vyhlášené večírky a do světa nadále vypouští jeden kontroverzní výrok za druhým.

České velvyslanectví v Paříži - Ilustrační foto

Kolik berou diplomaté? Podívejte se. Státní kasa teď ale žádá úspory

Musíte více šetřit, vzkázali představitelé ministerstva financí mimo jiné i českým diplomatům. Ti z toho nadšení nejsou. Poukazují mimo jiné na to, že ministerstvo zahraničních věcí ušetřilo nějaké peníze už loni tím, že zrušilo některé zastupitelské úřady a už není moc kde brát.

Michaela Šetlíková: Pánové a gentlemani

Pánové a gentlemani. Kniha Michaely Šetlíkové je průvodcem elegancí

Knihu Pánové a gentlemani vydal Dauphin v rámci svého 4. knižního čtvrtku. Těšte se na knihu, co pohladí na duši svou elegancí, dýchne na čtenáře starými časy. Ona si vůbec Michaela Šetlíková na titulu dala hodně záležet. A nejen to, kniha dostala vše, co si zaslouží. Čtenáře tak potěší i bohatá obrazová příloha.

Kazetovou munici na Ukrajině používají obě strany konfliktu

Kazetová munice pro Ukrajinu? Moskva: USA se přiznaly k válečným zločinům

Rozhodnutím poskytnout Kyjevu kazetovou munici se Spojené státy v podstatě přiznaly ke spáchání válečných zločinů na Ukrajině, tvrdí Moskva. Její postoj podle agentury TASS tlumočilo v prohlášení ruské velvyslanectví v USA. Washington o dodávkách kazetové munice napadené zemi informoval minulý týden.

Běh Olympijského dne v Českých Budějovicích nezastavily ani kroupy

Běh Olympijského dne nezastavily ani kroupy. Podívejte se na video

Pršelo, jen se lilo. Z nebe padaly kroupy. Ani toho se ale účastníci Běhu Olympijského dne nezalekli. Pořadatelé z vodáckého klubu Hanace České Budějovice oslavili společně se sportovci olympijskou myšlenku. Podívejte se na video, jaké krupobití si prohnalo přímo nad startem závodu. 

Křest knihy Portrétoval anglickou královnu v třebíčské knihovně. Autorem knihy o sochaři Frantovi Bělském je třebíčský rodák Bohumil Vostal.

Bohumil Vostal pokřtil ve své rodné Třebíči knihu o sochaři královské rodiny

/FOTO, VIDEO/ Ten životní příběh ho fascinoval. O sochaři Frantovi Bělském musel shánět stále nové a nové informace. „Bělský mi nedal spát. Vznikla z toho taková malá posedlost. Dokonce jsem se vydal i do italské Ravenny, abych si v tamní knihovně prohlédl jednu jeho bustu. Chtěl jsem vidět jeho další sochy v Anglii. A přišel jsem i na to, že dvorní básník Cecil Day-Lewis napsal hru na motivy Bělského života,“ vypráví Bohumil Vostal, třebíčský rodák, nyní zpravodaj České televize ve Washingtonu, který od roku 2018 do roku 2022 působil na stejné pozici ve Velké Británii.

Ruský prezident Vladimir Putin

Mobilizujeme, vpadli k nám Ukrajinci. Éterem zazněl falešný Putinův projev

V éteru ruské Rostovské, Belgorodské a Voroněžské oblasti zazněl falešný projev ruského prezidenta Vladimira Putina vybízející místní obyvatele k evakuaci do hloubi Ruska kvůli „vpádu ukrajinských sil“. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle státních agentur vše označil za dílo hackerů, kteří do vysílání pustili falešnou „Putinovu řeč“, než se podařilo situaci ve vysílání opět dostat pod kontrolu. Projev se dál šíří po sociálních sítích.

Příznivci Donalda Trumpa se snaží dostat do Kapitolu

Připravoval útok na Kapitol. Šéf extremistů si odsedí 18 let, rozhodl soud

Americký federální soud poslal na 18 let do vězení Stewarta Rhodese, zakladatele extremistické skupiny Oath Keepers (Strážci přísahy), za rozvratné spiknutí a další trestné činy v souvislosti s útokem příznivců exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu 6. ledna 2021. Informovaly o tom agentury.

Policie před budovou Bílého domu ve Washingtonu - Ilustrační foto

Řidič dodávky narazil do zábran u Bílého domu. Zřejmě záměrně

Řidič nákladní dodávky v noci na dnešek narazil do bezpečnostních zábran na washingtonském náměstí Lafayette Square v blízkosti Bílého domu. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž policie muže zadržela a případ vyšetřuje. Prvotní poznatky naznačují, že dodávka mohla do zábran najet úmyslně. Další nebezpečí ale nehrozí.

Kevin Dahlgren si měl ve vězení odpykat doživotní trest za čtyři vraždy

Tragické výročí. Před deseti lety Američan Dahlgren v Brně vyvraždil rodinu

Američan Kevin Dahlgren vyvraždil v brněnských Ivanovicích čtyřčlennou rodinu. Zabíjel 22. května 2013, tedy přesně před deseti lety. Jeho oběti našli sousedé, kteří si všimli, že z garáže domu stoupal kouř. „Nějak se do ní dostali, začali rozhrabávat popel a našli v něm mrtvolu. Syn říkal, že zahlédl bezvládnou ruku s hodinkami a pak z dálky tělo,“ sdělila tehdy reportérce Deníku obyvatelka Ivanovic.