Kreativ

ŠTÍTEK: Washington, D.C.

Pobřeží v kanadské Britské Kolumbii.

Pláž v Kanadě pronásleduje záhadný jev. Vyplavují se na ni lidská chodidla

Žijete-li u moře a máte-li na pláži dům pro hosty, nechcete zažít pár věcí. Určitě nestojíte o to, aby se k vám přivalila cunami. Také asi netoužíte pozorovat žraločí ploutve v pobřežních vodách. Lidé žijící v okolí jedné tichomořské pláže táhnoucí se od Washingtonu až po kanadskou Britskou Kolumbii však stojí ještě o jednu věc. Aby se na jejich pláži už přestala objevovat ta utrhaná lidská chodidla v botách.

Střelba na škole v americkém Texasu

Přeživší masakru v Uvalde: Dívka se potřísnila krví a předstírala, že je mrtvá

Očité svědectví hrůzy, nekonečné minuty strachu o život, totální bezmoc. O tom vyprávěla jedenáctiletá žákyně, která přežila masakr ve škole v texaském Uvalde, americkému Kongresu. Na vlastní oči viděla, jak útočník vraždí její učitelku, a nejen to. Její mrazivé svědectví vehnalo některým z přítomných slzy do očí.

Sběratelka a mecenáška umění Meda Mládková (na archivním snímku).

Odkaz zesnulé mecenášky Mládkové zachová zámek v Rosicích

Sběratelka umění a mecenáška Meda Mládková, která zemřela 3. května ve věku 102 let, v úterý spočinula v rodinné hrobce svého manžela Jana Viktora Mládka v Rosicích na Brněnsku. V hrobě je společně s jeho zpopelněnými ostatky, které po sametové revoluci převezla z USA.

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a jeho jihokorejský protějšek Jun Sok-jol se setkali 21. května 2022 v Soulu

Spojenectví mezi USA a Jižní Koreou odstrašuje KLDR, prohlásil v Soulu Biden

Spojené státy a Jižní Korea se shodly na zesílení opatření s cílem účinněji odstrašit Severní Koreu a na rozšíření spolupráce na řadě kroků, které se týkají oblastí od bezpečnosti v kybernetickém prostoru přes jadernou energetiku až po regionální bezpečnost a dodavatelské řetězce. Vyplývá to ze společného prohlášení po sobotním setkání nového jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola a jeho amerického protějšku Joea Bidena v Soulu.

Příznivci prezidenta Donalda Trumpa prolamují  bariéry před budovou Kapitolu.

Strážce zbil tyčí. Porota odsoudila expolicistu za násilí při vpádu do Kapitolu

Soudní porota ve Washingtonu v pondělí uznala někdejšího člena newyorské policie vinným z napadení strážce zákona při nepokojích z loňského 6. ledna, kdy dav příznivců končícího prezidenta Donalda Trumpa vtrhl do sídla amerického Kongresu. Porotci odmítli argument obžalovaného, že jednal v sebeobraně, když udeřil washingtonského policistu tyčí a povalil jej k zemi, informovala americká média.

Generál František Moravec

Stál za největší akcí odboje. Vrcholných okamžiků Františka Moravce bylo několik

Do České republiky se v úterý 26. dubna vrátily z Washingtonu ostatky generála Františka Moravce, který za druhé světové války řídil v Londýně zpravodajský odbor pracující pro československou exilovou vládu a stál za operací Anthropoid, vedoucí k likvidaci Reinharda Heydricha. Po únoru 1948 odešel do exilu v USA. Následující text připomíná vrcholné okamžiky jeho působení.

Lipnická bible kniha.

Cenu Magnesia Litera má Lipnická bible. Cestovala i přes velkou louži

Prestižní cenu Magnesia Litera za rok 2022 v kategorii nakladatelský počin získala kniha Lipnická bible, monografie středověkého biblického kodexu. Kniha byla vydána u příležitosti úspěšné výroční výstavy Lipnická bible - Štít víry do neklidné doby 1421-2021, kterou pořádal Národní památkový ústav na hradě Lipnici ve spolupráci s dalšími institucemi včetně Musea Of The Bible z Washingtonu.

Z pietního ceremoniálu k převozu ostatků někdejšího velitele československé rozvědky Františka Moravce do rodné Čáslavi a jejich uložení v kolumbáriu na místním hřbitově.

VIDEO: Generál Moravec se vrátil do Čáslavi. Ostatky přivezl vojenský speciál

Vojenský speciál přepravil v úterý 26. dubna do České republiky ostatky brigádního generála Františka Moravce. Od hranic stroj doprovodily dva stíhací letouny Gripen. Na letiště 21. základny taktického letectva v Čáslavi stroj přistál v 9.45 hodin. Voják čestné stráže vynesl urnu s ostatky bývalého velitele československé rozvědky. Následovala pietní ceremonie u velitelství základny a projevy představitelů státu a města i Moravcovy rodiny.

Americký ministr obrany Lloyd Austin vítá v Pentagonu českou ministryni obrany Janu Černochovou, 21. dubna 2022.

Potvrzeno. Ministři obrany Česka a USA chtějí uzavřít obrannou dohodu

Ministři obrany České republiky a Spojených států Jana Černochová a Lloyd Austin si dnes ve Washingtonu potvrdili zájem uzavřít vzájemnou obrannou dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement). Oproti podobným americkým smlouvám s jinými státy by měla mít obecnější charakter, nebude například obsahovat zmínku o přesných počtech vojáků. Zmíněno v ní nebude ani zřízení americké základny v Česku.

Americká pohraniční hlídka na řece Rio Grande, která tvoří přírodní hranici mezi Mexikem a USA.

USA zachytily v březnu na hranici s Mexikem největší počet migrantů za 20 let

Americké úřady zastavily v březnu na hranici s Mexikem největší počet migrantů za posledních 20 let. Úřady zaznamenaly přes 221 tisíc kontaktů, což je o třetinu více než v únoru, uvedla v pondělí agentura AP. Část politiků se navíc obává, že se počet v příštích měsících ještě zvýší, pokud administrativa prezidenta Joea Bidena zruší pandemické opatření umožňující rychlé vyhoštění migrantů bez papírů.

Manželé Moravcovi s dcerou Táňou ve Washingtonu v roce 1949.

Převoz ostatků: šéf československých špionů se vrátí do rodné Čáslavi

Ostatky generála Františka Moravce by měly být převezeny v dubnu převezeny do Česka. Někdejší velitel československé rozvědky by měl být pochován v rodné Čáslavi. „Symbolický akt předání ostatků se uskuteční během mé dubnové návštěvy Spojených států,“ řekla ministryně obrany Jany Černochová (ODS). Moravec je dosud pochován ve Washingtonu, kam emigroval po komunistickém puči v roce 1948.

Autistický chlapec, ilustrační foto

Šokující příběh: Malého autistu neměli kam umístit, teď je 4000 km od matky

V nemocničním pokoji strávil Den díkůvzdání, Vánoce i své čtrnácté narozeniny. Přibral tam také přes 27 kilo, což zhoršilo jeho zdravotní stav. Autistický chlapec Matthew přitom k pobytu v nemocnici neměl žádný zdravotní důvod. Americké úřady ho zkrátka neměly kam jinam umístit. Nakonec pro chlapce našly nový domov, ten se však nachází na druhé straně Spojených států, tisíce kilometrů od jeho rodiny. Nejde přitom o ojedinělý případ. 

Endomarch 2022 - Pochod Prahou, závěrečný koncert na Staroměstském náměstí. Vystoupila Tonya Graves a taneční skupina Ležérní mršky.

Osvětová kampaň ENDOMARCH 2022 vyvrcholila pochodem Prahou a koncertem

/FOTOGALERIE/ Praha se připojila k osvětové kampani ENDOMARCH 2022. Mezinárodní happening zaměřený na endometriózu, nemoc, která není vidět a je často bagatelizována, byla zahájena v Praze již 1. března. Navštívili jsme závěrečný pochod Prahou a koncert, který se konal v sobotu 26. března na Staroměstském náměstí. Vystoupila na něm Tonya Gravesová a taneční skupina Ležérní mršky.

Pěvecký sbor Permoník.

Šťastnou cestu, Permoník z Karviné vyráží do USA, opět zazpívá v Carnegie Hall

Už je to dlouhých šest let, co se karvinský Pěvecký sbor Permoník naposledy představil v newyorské Carnegie Hall. Ovšem po čtyřech odkladech zapříčiněných covidovou pandemií během posledních dvou let se sbor na konci března opět vydává na cestu za oceán, aby reprezentoval Česko a Karvinou na festivalu Sounds of Spring International Music Festival. Ovšem poprvé bez účasti zakladatelů sboru – manželů Šeinerových.

Radost basketbalistů Washingtonu (zleva) Tomáš Satoranský, Kristaps Porzingis a Deni Avdija.

Sezonní maximum v NBA. Satoranský se blýskl šestnácti body proti Lakers

Tomáš Satoranský si vylepšil sezonní maxima v NBA na 16 bodů a 6 asistencí a výrazně přispěl k vítězství basketbalistů Washingtonu 127:119 nad Los Angeles Lakers. Hostům nepomohl ani skvělý výkon LeBrona Jamese, jenž zaznamenal 38 bodů a posunul se v historické tabulce střelců na druhou příčku před Karla Malonea. James, který v zápase zaznamenal také 10 doskoků a 6 asistencí, má nyní na kontě 36.947 bodů.

Policie v USA vyšetřuje kriminální čin.

USA děsil vrah bezdomovců. Detektivovi pomohly k jeho dopadení sociální sítě

Tři postřelení muži, další byl zastřelen ve spánku a jeden byl pobodán, postřelen a zapálen. Všech pět obětí žilo na ulicích amerických velkoměst New Yorku a Washingtonu. Drastické zločiny se staly v průběhu několika březnových dní. Nebýt všímavého policisty, který surfoval na sociálních sítích, vrah by měl možná na svědomí více zločinů. K jeho dopadení také pomohla místní komunita.

Dominik Valenta zahrává pokutový kop v duelu s Lovosicemi (2014)

Neuvěřitelné! V Anglii překonali „penaltoví specialisté" Krupku o osm penalt

Klub dřeváků v kopání penalt? Zatím ho nikdo nezaložil, přesto existují rekordy, ve kterých figurují i české týmy. O víkendu padl světový rekord v anglické pohárové soutěži Ernest Armstrong Memorial Cup, Washington porazil Bedlington na penalty 25:24, celkem se jich kopalo neuvěřitelných 54. Víte, že o slušný počin se před necelými osmi lety postarala i Krupka? V jejím domácím duelu s Motorletem totiž určilo vítěze 46 penalt, což bylo tehdy bráno jako evropský rekord.

Dominik Valenta zahrává pokutový kop v duelu s Lovosicemi (2014)

Neuvěřitelné! V Anglii překonali „penaltoví specialisté" Krupku o osm penalt

Klub dřeváků v kopání penalt? Zatím ho nikdo nezaložil, přesto existují rekordy, ve kterých figurují i české týmy. O víkendu padl světový rekord v anglické pohárové soutěži Ernest Armstrong Memorial Cup, Washington porazil Bedlington na penalty 25:24, celkem se jich kopalo neuvěřitelných 54. Víte, že o slušný počin se před necelými osmi lety postarala i Krupka? V jejím domácím duelu s Motorletem totiž určilo vítěze 46 penalt, což bylo tehdy bráno jako evropský rekord.

Fotbalisté Baťova (žluto-modré dresy).

VIDEO. Světový penaltový rekord Baťova s Fryštákem padl. Kdo je překonal?

Téměř šest let drželi pomyslný světový rekord fotbalové kluby Baťova a Fryštáku, které se do análů zapsaly tím, že vítěze vzájemného duelu určila až 26. série a 52. penalta (22:21). O víkendu je překonal pohárový duel týmů z nejnižších anglických soutěží v rámci poháru Ernest Armstrong Memorial Cup, kde před čtyřmi desítkami diváků o postupu Washingtonu přes Bedlington bylo potřeba o dva pokutové kopy více (25:24).

Dům potravin na Václavském náměstí v únoru 2022.

Dům potravin: výkladní skříň socialismu, zamilovali si ho i Matuška s Burianem

/FOTOGALERIE/ Luxus byl v dobách socialismu pro většinu obyvatel Československa tabu. Přesto dlouhá léta na rohu Václavského náměstí a Washingtonovy ulice prosperoval Dům potravin, nabízející mimo jiné prvotřídní delikatesy. Nakoupit tu mohl každý. Kvůli mnohdy nadsazeným cenám ale bylo nutné sáhnout hlouběji do kapsy.

Basketbalista Washingtonu Wizards Tomáš Satoranský dává koš.

Satoranský po debutu opět mění působiště, vrací se do Washingtonu

Basketbalista Tomáš Satoranský mění v NBA počtvrté během zhruba půl roku dres. Český reprezentační rozehrávač se podle amerických médií dohodl na vyplacení ze smlouvy v San Antoniu a odešel jako volný hráč do Washingtonu, kde v roce 2016 odstartoval svou kariéru v zámořské lize a hrál tam do roku 2019.

Americký prezident Joe Biden

Biden podepsal nařízení, které Američanům zakazuje ekonomické styky s Donbasem

Bílý dům oznámil, že prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz, který Američanům zakazuje investovat nebo obchodovat v separatistických regionech na východě Ukrajiny. Jejich nezávislost v pondělí uznal ruský prezident Vladimir Putin, který zároveň nařídil vyslání ruských vojáků do těchto povstaleckých republik. Řada západních zemí včetně USA jeho rozhodnutí odmítá jako porušení mezinárodního práva. 

Nakládání vojenské techniky ruské armády na nákladní vlaky po skončení cvičení na jihu Ruska na snímku zveřejněném ruským ministerstvem obrany.

Rusko útok na Ukrajinu nechystá, řekl ruský velvyslanec při EU Čižov

Rusko nechystá útok na Ukrajinu nyní ani v blízké budoucnosti. Německému listu Die Welt to řekl ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov. Varování Spojených států, že ruské jednotky podniknou invazi na Ukrajinu možná už ve středu, diplomat odmítl. "Války v Evropě jen málokdy začínají ve středu," citovala z jeho vyjádření agentura DPA.

Mobilní telefon - ilustrační foto.

Washington kvůli obavám ze špionáže ruší licenci čínské společnosti China Unicom

Americká Federální komise pro spoje (FCC) kvůli obavám ze špionáže zrušila licenci čínské telekomunikační společnosti China Unicom, jejíž americká odnož poskytuje ve Spojených státech služby už 20 let. Komise ve čtvrtek oznámila, že pro zrušení hlasovala jednomyslně. China Unicom patří k trojici největších telekomunikačních společností v Číně, na ukončení činnosti v USA má teď 60 dnů.

Střecha kina se propadla jako jedna velká rovná plocha - což byl ten nejhorší možný scénář pro lidi, kteří byli pod ní

Z kina se stal masový hrob. Sněhová bouře změnila oblíbenou komedii v masakr

Byl pátek 27. ledna 1922 odpoledne. Na severu USA najednou začalo padat tolik sněhu, jakoby někdo protrhl oblohu. Sněžení neustalo po celou noc a ani po většinu následujícího dne. Tuny čerstvého sněhu začaly zatěžovat střechy budov, včetně narychlo postaveného kinoteátru Knickerbocker. Zatímco stovky diváků v jeho hledišti se zájmem sledovaly promítání němého filmu, střecha povolila…

Naia Ōkami se cítí být spíše vlčicí než člověkem

Černovláska ze Seattlu žije jako vlčice. Často vyla už mezi spolužáky

Cítím se více jako lesní šelma, než jako člověk. V takovém přesvědčení žije sedmadvacetiletá Naia Ōkami ze Seattlu v americkém státě Washington. Volný čas proto tráví běháním po lese převlečená do masky vlka a dobře jí je i s připínacím ocasem. Zařazuje se tak do subkultury lidí nazývané otherkin therian – tedy mezi jedince, kteří se identifikují spíše jako zvířata než lidé.

Logo společnosti Google - ilustrační foto

Americké státy žalují Google. Zasahuje podle nich do soukromí uživatelů

Tři americké státy a federální okrsek kolem metropole Washingtonu podaly v pondělí žalobu na americkou technologickou společnost Google, která podle nich zasahuje do soukromí svých zákazníků. Uživatelé podle stížnosti v podstatě nemají možnost zamezit tomu, aby firma sledovala jejich polohu. Google, který provozuje největší internetový vyhledávač stejného názvu, podle žaloby uživatele klame. Dává jim totiž falešný dojem, že se mohou rozhodnout, které informace o nich Google shromažďuje, informuje agentura AP. Google se hodlá bránit a tvrdí, že žaloba vychází ze zastaralých a nepřesných informací.

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský (na snímku z 30. prosince 2021).

Napětí na Ukrajině: Ministři EU s Blinkenem potvrdili jednotný postup vůči Rusku

Ministři zahraničí zemí Evropské unie a šéf americké diplomacie Antony Blinken v pondělí potvrdili jednotný postoj obou stran k ruské hrozbě pro Ukrajinu. Po společném jednání to prohlásil český ministr zahraničí Jan Lipavský, podle něhož budou EU i Spojené státy nadále spolupracovat na přípravě sankcí pro případ, že by Rusko sousední zemi napadlo.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell.

EU zatím neplánuje stahovat rodiny diplomatů z Ukrajiny

Evropská unie nehodlá odvolávat rodiny diplomatů z Ukrajiny, u jejíchž hranic je stále připravena k akci ruská armáda. Sedmadvacítka zatím nevidí důvod pro jejich stažení, které v neděli oznámily Spojené státy. Před dnešním jednáním ministrů zahraničí členských zemí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož pokračují vyjednávání mezi Washingtonem a Moskvou. O jejich posledním vývoji bude dnes evropské spojence informovat americký ministr zahraničí Antony Blinken.