Kreativ

ŠTÍTEK: Washington, D.C.

Lodní kontejnery v přístavu. Ilustrační snímek

Změna statusu. Rusko už není zemí s tržní ekonomikou, uvedly USA

Spojené státy přestávají považovat Rusko za zemi s tržní ekonomikou, oznámilo ve čtvrtek americké ministerstvo obchodu. Zrušilo tím status, který v posledních dvaceti letech omezoval možnost uplatnění antidumpingových cel na dovoz ruského zboží. Informovala o tom agentura Reuters. Mluvčí Kremlu toto rozhodnutí označil za pokračování tlaku, který západní země uplatňují vůči Rusku.

Volební místnost v historické čtvrti Washingtonu, 8. listopadu po osmé ráno tamního času

OBRAZEM: Američané volí složení Kongresu. Takto to vypadalo ve Washingtonu

Fourteenth Street Historic District je malebná vilová oblast Washingtonu připomínající malými cihlovými domky spíše Anglii. První domky tu vznikly již v roce 1859, téměř osm stovek jich vzniklo do roku 1935. Nachází se zde volební místnost ve zdejším židovském komunitním centru. Tak to v ní vypadalo 8. listopadu po osmé ráno tamního času. Již od ranních hodin se tu tvořily dlouhé fronty s desítkami voličů. U volebních strojů jim pomáhali asistenti.

Hasiči z Naloučan jsou zachyceni na jednom ze snímků brněnského fotografa Romana France, které se dostaly až do sbírek Kongresové knihovny ve Washingtonu.

Americká Kongresová knihovna získala snímky brněnského fotografa Romana France

Černobílý obrázek silně připomíná slavný Formanův film Hoří, má panenko. U stařičkého náklaďáčku stojí hasiči s kbelíky, před nimi je hořící ohníček a muž s kanystrem od benzinu. Další hasič s hadicí vše obhlíží z výšky a velitelova zatnutá pěst dává najevo, že požár byl zažehnán. Je to natolik surreální výjev, že zaujal i odborníky v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na snímku však nejsou američtí hasiči - nýbrž jejich kolegové z Naloučan na Třebíčsku. Pořídil jej brněnský fotograf Roman Franc.

Hasiči z Naloučan jsou zachyceni na jednom ze snímků brněnského fotografa Romana France, které se dostaly až do sbírek Kongresové knihovny ve Washingtonu.

Fotograf Roman Franc vyfotil naloučanské hasiče, snímek vlastní americký Kongres

Ten černobílý obrázek silně připomíná slavný Formanův film Hoří, má panenko. U stařičkého náklaďáčku stojí hasiči s kbelíky, před nimi je hořící ohníček a muž s kanystrem od benzinu. Další hasič s hadicí vše obhlíží z výšky a velitelova zatnutá pěst dává najevo, že požár byl zažehnán. Je to natolik surreální výjev, že zaujal i odborníky v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na snímku však nejsou američtí hasiči - nýbrž jejich kolegové z Naloučan na Třebíčsku.

Hasiči z Naloučan jsou zachyceni na jednom ze snímků brněnského fotografa Romana France, které se dostaly až do sbírek Kongresové knihovny ve Washingtonu.

Hoří, má panenko. Fotka českých hasičů se dostala do sbírky amerického Kongresu

Ten černobílý obrázek silně připomíná slavný Formanův film Hoří, má panenko. U stařičkého náklaďáčku stojí hasiči s kbelíky, před nimi je hořící ohníček a muž s kanystrem od benzinu. Další hasič s hadicí vše obhlíží z výšky a velitelova zatnutá pěst dává najevo, že požár byl zažehnán. Je to natolik surreální výjev, že zaujal i odborníky v Kongresové knihovně ve Washingtonu. Na snímku však nejsou američtí hasiči - nýbrž jejich kolegové z Naloučan na Třebíčsku.

Policejní zábrana v ulici před domem Paula Pelosiho v Kalifornii, manžela šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Pelosi utrpěl zranění, když jej v jeho domě brutálně napadl útočník.

Kde je Nancy? Útočník napadl manžela šéfky Sněmovny reprezentantů Pelosiové

Manžel šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové utrpěl zranění, když jej v jeho domě v Kalifornii brutálně napadl útočník. Informoval o tom mluvčí političky Drew Hamill. Dvaaosmdesátiletý Paul Pelosi skončil v nemocnici a útočníka zadržela policie. Je vyšetřován z pokusu o vraždu. Podle agentury AP, která se odvolává na zdroj z vyšetřování, nebylo napadení náhodné a útočník se Pelosiho ptal, kde je jeho manželka. Demokratka Pelosiová v době útoku byla i se svou ochrankou ve Washingtonu.

Sokolský běh republiky se koná ve sváteční den 28. října, dorazit mohou dospělí i děti.

Sokolský běh republiky: v kraji sváteční tradici hostí Nový Bydžov a Stárkov

Sváteční den v pátek 28. října bude patřit velkolepé běžecké akci, která má hned 53 zastávek v celé České republice. Koná se totiž v roce 2019 obnovený Sokolský běh republiky, který je každoroční oslavou založení Československa. V rámci 4. ročníku se poběží také na dvou místech v Královéhradeckém kraji – v Novém Bydžově a ve Stárkově na Náchodsku. Na své si přijdou i ti nejmenší.

Oaklandský sériový vrah z 80. let minulého století slaví dnes ve vězení své šedesáté narozeniny. Anthony Rene Wimberly byl odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění, ilustrační foto

Brutální fantom Anthony Wimberly: Od 18 kradl, ve 24 začal znásilňovat a vraždit

Den před Vánoci, 23. prosince 1984, učinili příbuzní pětadvacetileté Američanky Anny Arevalové děsivý nález – její dvě malé holčičky, dvojčátka, byla doma sama, byt byl převrácený vzhůru nohama a mladá matka nikde nebyla. Pak otevřeli skříň… Její tělo tam leželo nahé, mrtvé a silně zakrvácené ze tří ran po projektilech malé ráže. Stala se obětí sériového vraha, který neudeřil poprvé. Ani naposledy.

Kateřina Perknerová

Minulost Petra Pavla

Mějme na paměti, že jen vzorná předrevoluční dráha nezaručuje kvalitní prezidentský výkon.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov na snímku z 26. dubna 2022

Německo dodalo Ukrajině první systém protivzdušné obrany IRIS-T, potvrdil Kyjev

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov potvrdil dodávku prvního systému protivzdušné obrany IRIS-T SLM z Německa. Poděkoval za ní na twitteru, uvedla ve středu agentura DPA. Ukrajinští představitelé vyzvali západní státy k dalším dodávkám protivzdušných systémů po pondělní a úterní vlně raketových útoků ruské armády na ukrajinská města.

Vědci zjistili, že se šimpanzi s gorilami přátelí. Hlavně kvůli potravy

Šimpanzi a gorily jsou v přírodě dobrými přáteli. Vědci nyní odhalili důvod

Vědci zjistili, že šimpanze a gorily pojí ve volné přírodě přátelské pouto. Našli vůbec první důkaz toho, že spolu tato zvířata nejenom interagují, ale také udržují dlouhodobé vztahy. Kromě vzájemných her tyto lidoopy podle odborníků spojuje i společné hledání potravy. O nové studii informoval deník The Independent.

Chevrolet Caprice z roku 1990, který v roce 2002 používal John Allen Muhammad a jeho komplic k vraždění.

Stříleli z auta. Řádění sniperů uvrhlo USA do chaosu, vrazi měli třífázový plán

Byla to aféra připomínající tehdy zhruba třicet let staré řádění dodnes nezjištěného sériového vraha Zodiaka. V říjnu roku 2002 terorizovala Spojené státy americké dvojice záhadných odstřelovačů, kteří bez jakéhokoli motivu vraždili přesně mířenými výstřely nic netušící lidi. K první vraždě došlo právě před dvaceti lety, dne 2. října 2002.

Český ministr Jan Lipavský

Porušení práva. Pseudoreferenda na Ukrajině nikdy neuznáme, uvedl Lipavský

Rusko chce anektovat další část Ukrajiny, Česká republika ale referenda o připojení dalších ukrajinských území k Moskvě, která plánují uspořádat proruští separatisté, nikdy neuzná. Napsal to na twitteru český ministr zahraničí Jan Lipavský. Podobný postoj vyjádřili také představitelé západních zemí i mezinárodních institucí. V případě anexe dalších ukrajinských území se Moskva podle Washingtonu musí připravit na „stupňující se dopady“, napsala agentura Reuters.

Kouř stupající z místa výbuchu v areálu ruské letecké základny Saky na západě Krymu, 9. srpna 2022.

Potvrzeno. Ukrajina se přihlásila k zodpovědnosti za sprnové ostřelování Krymu

Ukrajinská armáda se ve středu přihlásila k zodpovědnosti za ostřelování Ruskem anektovaného Krymského poloostrova včetně ruské vojenské letecké základny Saky. Ve zprávě zveřejněné agenturou Ukrinform to uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Výbuchy otřásly Krymem v srpnu, ukrajinské úřady dosud o svém zapojení mlčely.

Dvě americké válečné lodě propluly 28. srpna 2022 mezinárodními vodami Tchajwanského průlivu

Americké křižníky plují kolem Tchaj-wanu. Na provokace zareagujeme, varuje Čína

Dvě americké válečné lodě propluly mezinárodními vodami Tchajwanského průlivu. Stalo se tak poprvé od rozsáhlého vojenského cvičení, které Čína uspořádala po návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu. Washington již dříve oznámil, že oblastí proplují jeho lodě či proletí jeho letadla, uvedla agentura AFP. Peking sdělil, že je připraven zareagovat na jakoukoliv provokaci a tchajwanské ministerstvo obrany později podle agentury Reuters informovalo, že v blízkosti ostrova zaznamenalo 23 čínských letadel a osm čínských lodí.

Velvyslanec Hynek Kmoníček

Největší problém je naše viditelnost, říká Hynek Kmoníček

Velvyslanec ČR ve Spojených státech amerických Hynek Kmoníček patří k nejvýraznějším postavám české polistopadové diplomacie. Nyní svou misi ve Washingtonu uzavírá a v září otevře novou kapitolu ve Vietnamu. Deníku při té příležitosti poskytl exkluzivní rozhovor.

Čínské stíhačky SU-30

Čína hrozí silou, pokud USA budou bránit jejímu sjednocení s Tchaj-wanem

Čína pohrozila použitím síly, pokud Spojené státy budou bránit Pekingu v jeho snaze o sjednocení Tchaj-wanu s pevninskou Čínou tím, že budou podporovat separatisty. Informovala o tom japonská tisková agentura Kjódó s odkazem na takzvanou Bílou knihu, kterou Čína pravidelně věnuje problematice obrany a vztahům s Tchaj-wanem. Peking, která je vnímán jako spojenec Moskvy, navíc označil Američany za hlavní strůjce krize na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Brittney Grinerová přichází k ruskému soudu.

Případ Grinerová: Bílá Američanka propuštěna, slavná černoška dostala devět let

V souvislosti se skandálním odsouzením hvězdné basketbalistky Brittney Grinerové se znovu dostal na přetřes případ Audrey Lorberové. Bílá Američanka byla v Rusku také zatčena za „pašování“ drog, ovšem na rozdíl od slavné lesbické černošky byla po dvou měsících propuštěna. Přitom měla u sebe mnohem menší množství omamných látek.

Předsedkyně sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Nevíme, jestli se Pelosiová rozhodne Tchaj-wan navštívit, tvrdí Blinken

Předsedkyně sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová podle Bílého domu nepotvrdila žádný plán cesty na Tchaj-wan. Její případná návštěva ostrova, který Čína pokládá za svou součást, by ale "nezměnila status quo, ani politiku Spojených států vůči Tchaj-wanu," uvedl mluvčí americké rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. Ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že vláda neví, jestli Pelosiová ostrov navštíví, jde o její rozhodnutí a "Peking by měl být zodpovědný a nevyvolávat eskalaci".

Existuje nemoc z prsních implantátů? Na odpovědi se zatím neshodnou ani sami lékaři.

Nemoc z prsních implantátů: Ženy trpí, podle lékařů ale jde o fámu

„Vždy jsem měla hezká malá prsa. Jenže potom jsem odkojila dceru a zbyly mi takové pytlíky kůže. To byl estetický důvod, proč jsem se rozhodla nechat si udělat prsní implantáty. Další motivací byla chuť to zkusit. Chtěla jsem vědět, jak se cítí moje klientky s implantáty, jak se jim cvičí, jaká jsou specifika pohybu po implantaci,“ začíná své vyprávění osmatřicetiletá Eva Behenská z Prahy, která se před sedmi lety rozhodla podstoupit augmentaci (zvětšení – pozn. red.) prsou.

Washingtonská policie se pokouší vytlačit účastníky pochodu Bonusové armády z pozemků patřících federální vládě. Ke rvačce došlo koncem července 1932

Vojáci chtěli odměnu. MacArthur na ně vyrazil s tanky, bajonety a slzným plynem

Hlavní město a Kapitol Spojených států amerických se ve své historii mockrát staly cílem demonstrantů. Jedno takové tažení máme ostatně ještě v živé paměti. Jen máloco se však vyrovná legendárnímu příběhu takzvané Bonusové armády, jež vytáhla na Washington v roce 1932. Od tvrdého konce jejích protestů uplynulo právě 90 let.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Nová svědectví: Trump nedbal proseb, aby vyzval k ukončení násilí u Kapitolu

Někdejší americký prezident Donald Trump loni 6. ledna celé hodiny sledoval v přímém přenosu útok na sídlo Kongresu, nekontaktoval špičky bezpečnostních složek a ignoroval prosby svých dětí a blízkých poradců, aby vyzval své příznivce k zastavení násilí. Takový obrázek o jednání končící hlavy státu vytvářejí svědectví prezentovaná v noci na pátek při dalším slyšení vyšetřovacího výboru Sněmovny reprezentantů. Bývalá pracovnice Bílého domu vyjádřila názor, že Trump „dal zelenou“ účastníkům nepokojů.

Americký sériový vrah Westley Allan Dodd byl odsouzen k trestu smrti a 5. ledna 1993 byl oběšen.

Samotář s hrůzným apetitem. Vrah dětí Dodd dostal trest smrti, zvolil šibenici

Pamatujete si 20 let starou mysteriózní detektivku Insomnie? Detektiv v podání Ala Pacina objasňuje s kolegyní ztvárněnou Hillary Swankovou vraždu na Aljašce a vypráví jí o zabijákovi dětí Waynu Dobbsovi, jenž se mu stal noční můrou, protože ho nedokázal usvědčit. Tajemný vrah, jehož tvář ve filmu neuvidíme, nevznikl jen z fantazie tvůrců. Inspirací mu byl Westley Allan Dodd. Sériový vrah, jenž byl v roce 1993 oběšen.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin je otevřený dialogu o nešíření jaderných zbraní. Jednání se ale nechystá

Moskva je podle Vladimira Putina otevřená dialogu o strategické stabilitě a nešíření zbraní hromadného ničení. Ruský prezident to prohlásil na mezinárodním právnickém fóru v Petrohradu a text jeho videovystoupení zveřejnil Kreml. Podle Putinova úřadu se ovšem nyní rozhovory s Washingtonem o této otázce nechystají. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes prohlásil, že mezi Rusko a Západ se spouští nová železná opona.

Rentonská policie vyšetřuje vraždu devatenáctileté Carol Ericksonové, k níž došlo 15. prosince 1969 poblíž Cedrové řeky (Cedar River)

Monstrum z přívěsu. V lesích se začala objevovat nahá těla, město pohltil strach

Byl to případ, který otřásl nejdříve malým městečkem a poté i celými Spojenými státy. Gary Gene Grant, „zapomenutý sériový vrah“, zabil brutálním způsobem čtyři mladé lidi: dvě dospívající dívky, které navíc zneužil, a dva malé chlapce. A málem mu to prošlo. K vraždám se totiž nejdříve přiznal duševně nemocný muž jménem John Chance. 

Vědec Jan Procházka vynalezl jedinečný funkční nátěr, který spolehlivě zabíjí viry a baterie bez použití chemie díky fotokatalýze.

Český vědec Jan Procházka vyvinul antivirový přípravek na nátěr stěn

Před dvěma lety, kdy začala lidstvo ohrožovat pandemie koronaviru, hledali i Češi objevy, jak řádění zákeřného viru zastavit. Český vědec Jan Procházka, který má svoji firmu JTJ v Kamenných Žehrovicích, přišel s převratným řešením, jak výskyt jakýchkoli bakterií a virů snížit na minimum.

Rodina Byalykových v jednopokojovém bytě v Šafaříkově mlýně v Nymburce.

Ukrajinská rodina se vydala z Nymburka za oceán. Manžel zvyklý na Česko smutnil

Příběh válkou zkoušené ukrajinské rodiny, která našla útočiště v Šafaříkově mlýně v Nymburce, má novou zápletku. Vitalij Byalyk, jeho žena Zorjana a dva malí kluci Denis a Vladislav se vydali na další životní pouť. Ve čtvrtek 16. června se jim podařilo dostat se na palubu letadla směřujícího do Spojených států. Ve Washingtonu je měla čekat Zorjanina matka a sestra, které tam dlouhodobě žijí.

Exprezident Spojených států Donald Trump

Výsměch spravedlnosti. Exprezident Trump kritizoval vyšetřování útoku na Kapitol

Bývalý americký prezident Donald Trump kritizoval jako „výsměch spravedlnosti“ vyšetřování parlamentního výboru, složeného převážně z demokratů, který jej obviňuje z „pokusu o státní převrat“. Trump ve dvanáctistránkovém prohlášení zopakoval svá lživá tvrzení o podvodech v prezidentských volbách v roce 2020, napsala agentura AFP.