Kreativ

ŠTÍTEK: Washington, D.C.

Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld

Zemřel bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Bylo mu 88 let

Ve věku 88 let zemřel Donald Rumsfeld, který mezi lety 2001 a 2006 vedl americké ministerstvo obrany. V prohlášení zveřejněném na twitteru to dnes oznámila rodina, která hovoří o smrti státníka a milujícího manžela. Jak připomíná agentura Reuters, Rumsfeld byl hlavním strůjcem války v Iráku, dokud jej Bush po třech a půl letech bojů nevyměnil.

Lidé ve městě Olympia se ochlazují ve fontáně v parku během horkého dne

Kanada se i nadále potýká s vlnou veder. Země zaznamenala nový teplotní rekord

Kanada zaznamenala v pondělí nový teplotní rekord, když v obci Lytton severovýchodně od Vancouveru vystoupala rtuť teploměru na 47,9 stupně Celsia. Překonána tak byla víkendová hodnota 46,1 stupně. Do nynější vlny veder bylo kanadským rekordem 45 stupňů z roku 1937, uvedla agentura AFP. Rekordní teploty naměřili také ve městech Portland a Seattle na americkém severozápadě.

Na hrad v Lipnici nad Sázavou přivezli vzácnou Lipnickou bibli.

Už je doma. Na hradě v Lipnici po šesti stech letech přivítali vzácnou bibli

/FOTO/ To je úžasné. Ještě včera mi posílali fotografii z Ameriky a teď je skutečně tady, reaguje dojatě Ladislav Langpaul ze spolku Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého na příjezd Lipnické bible. Tento vzácný dokument se na hrad v Lipnici nad Sázavou, kde byl dopsán, vrátil přesně po šesti stech letech.

Kim Jo-čong

Kimova sestra odmítá jednání s USA: Jejich očekávání jim mohou přinést zklamání

Sestra severokorejského vůdce dnes zavrhla vyhlídky na brzké obnovení diplomatických jednání se Spojenými státy. USA mají očekávání, která jim mohou přinést velká zklamání, nechala se slyšet Kim Jo-čong podle agentur AP a Reuters. S prohlášením přišla poté, co poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan označil nedávné vyjádření lídra KLDR za zajímavé signály.

Čínská policie. Ilustrační snímek

Čína údajně testuje na Ujgurech kamerový systém, který rozeznává emoce

Čínské úřady zkouší na etnických Ujgurech v provincii Sin-ťiang kamerový systém se softwarem, který má za cíl odhalit emocionální stav pozorovaných osob. Informoval o tom server BBC s odkazem na nejmenovaného programátora, který zařízení údajně instaloval na několika místních policejních stanicích. Čína čelí setrvalé kritice za svůj přístup k většinově muslimským etnickým Ujgurům. Místní úřady však tvrdí, že je zevrubné sledování místních obyvatel nutné z bezpečnostních důvodů.

Portrét George Floyda v Raefordu

Američané si připomněli rok od smrti Floyda, jeho rodina navštívila Washington

Minutou ticha si dnes Američané připomněli rok ode dne, kdy v Minneapolisu zemřel při policejním zákroku černoch George Floyd. Jeho rodina navštívila Washington, kde členy Kongresu vyzvala k přijetí policejní reformy, jež nese Floydovo jméno. Příbuzní následně zamířili na schůzku s prezidentem Joem Bidenem. V amerických městech se mezitím shromáždili lidé, kteří přišli uctít Floydovu památku.

Jaromír Jágr byl na mistrovství kapitánem českého týmu v jediném případě.

Céčko odpárat, měl jasno po nezdaru Jágr. Ve Švédsku byl kapitánem naposledy

/SERIÁL DENÍKU/ Pouze v jednom případě se Jaromír Jágr vydal na mistrovství světa s kapitánským céčkem na prsou. V roce 2002 však obrovské úspěchy českého hokeje z předešlých let rázně zastavili Rusové. Ač měli slabší tým, Čechy vyřadili ve čtvrtfinále olympiády v Salt Lake City a poté i na květnovém šampionátu ve Švédsku.

Hráči ČR se radují z prvního gólu, který dal Filip Zadina (vlevo na ledě).

V nominaci na MS je šest posil z NHL. Kouč Pešán čeká na další posily

Obránce Jan Ščotka z Litvínova a útočníci Rudolf Červený z Lahti a Hynek Zohorna z Chabarovsku vypadli při posledním zúžení nominace před dnešním odletem na mistrovství světa v Rize z kádru české hokejové reprezentace. V osmadvacetičlenném výběru je šest posil z NHL. Kouč Filip Pešán navíc bude čekat na vývoj série 1. kola play off mezi Washingtonem a Bostonem, přestože šance na příjezd některého z hráčů těchto týmů považuje za téměř nulové.

Sokolský běh republiky. Ilustrační fotografie.

Oslava pohybem. Sokolský běh republiky dostal zelenou a již začaly registrace

Řada měst a obcí rozběhne výročí naší země účastí v Sokolském běhu republiky. Přidají se tradičně i vybraná města po celém světě, jako například Washington v USA. Registrace na běžecké závody v národních barvách, které se budou konat 28. října 2021, jsou spuštěny na webu behrepubliky.cz. Při registracích budou mít účastníci zároveň možnost finančně podpořit i vybraný charitativní příběh.

Malba zachycující útok britských sil na afghánskou pevnost Ghazni.

Nejpotupnější porážku Britům uštědřili Afghánci. Nikdo se z ní dodnes nepoučil

Je čas, aby se americké jednotky vrátily domů. To oznámil svému národu, světu a všem Afgháncům v polovině dubna americký prezident Joe Biden. Symbolickým koncem této nejdelší americké války se stane 11. září. Tedy den, kdy si připomeneme dvacet let od teroristických útoků na New York a Washington. Zároveň to bude i 180 let, kdy Britové v této i dnes stále divoké zemi utrpěli jednu z nejstrašnějších a nejpotupnějších porážek ve své slavné historii. Chtělo by se napsat, že se žádný z následujících dobyvatelů Afghánistánu z roku 1841 nepoučil.

Americký prezident Joe Biden

Přelomový krok. Biden formálně uznal genocidu Arménů za Osmanské říše

Americký prezident Joe Biden dnes formálně uznal za genocidu systematické zabíjení a deportace stovek tisíc Arménů, páchané vojáky Osmanské říše před více než sto lety. Informovala o tom agentura AP. Bidenovi předchůdci se používání termínu genocida v souvislosti s událostmi z let první světové války po desetiletí vyhýbali v obavě, aby si nepohněvali spojenecké Turecko.

Ruská vlajka u sídla ruské ambasády ve Washingtonu.

Amerika si kvůli Vrběticím předvolala ruského chargé d’affaires. Podpořila ČR

Americké ministerstvo zahraničí si v pátek předvolalo ruského chargé d’affaires, aby vyjádřilo znepokojení nad pokračujícími "destabilizačními akcemi Ruska". Diplomat Sergej Košelev na schůzce obvinění "důrazně odmítl", uvedlo na twitteru ruské velvyslanectví ve Spojených státech. Americká diplomacie na twitteru znovu vyjádřila "plnou podporu České republice", která se minulou sobotu dostala do diplomatického sporu s Moskvou.  

Lipnická bible - štít víry v neklidných časech pozdního středověku.

Unikátní Lipnická bible se vrátí domů ze Spojených států domů, podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Nejstarší dochovaná písemná památka z Lipnice nad Sázavou se za dva měsíce na čas vrátí tam, kde vznikla – na tamní hrad. Unikátní Lipnickou bibli přivezou z Muzea bible v americkém Washingtonu. Současně s přípravami na její výstavu teď vrcholí i práce na publikaci Lipnická bible - štít víry v neklidných časech pozdního středověku, která bude vydána nákladem okrouhlického spolku Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého.

Čtyři milovnice folkloru založily nadační fond Moravská krása. Chtějí rekonstruovat sto padesát let starý domek v Charvátské Nové Vsi a přebudovat ho na muzeum a komunitní centrum.

VIDEO: Bojovnice za Moravskou krásu zachrání domek v Charvátské Nové Vsi

Jsou čtyři. Jejich společnou vášní je moravský folklor, lidová tradice a umění. Jejich záměrem je prvky a předměty lidové kultury sbírat, ošetřovat a chránit. Před pár měsíci proto Monika Vintrlíková, Dagmar Benešová, Lenka Panáková Mohwish a Michaela Gajdová založily nadační fond Moravská krása.

Vojenský materiál zadržený celníky.

V zásilce mířící do ciziny středočeští celníci vyhmátli vojenský materiál

/FOTOGALERIE/ Sice neseje, ale pálit může docela dobře; i když naslepo. To zjistili středočeští celníci při rutinní kontrole zásilky, již blíže neupřesněná česká firma odesílala do ciziny. Pod označením náhradních dílů k secím strojům se pokusila o pašování materiálu, který lze zařadit mezi zbraně. V souvislosti s aktuálním rusko-českým napětím se přímo nabízí otázka: na východ?

Ruská ambasáda v Praze

Vyhoštění diplomatů rozhořčilo ruská média. Praha chce vyhovět USA, míní

Vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, kteří byli identifikováni jako agenti tajných služeb, vyvolalo rozhořčené reakce některých ruských médií, všímá si opoziční zpravodajský portál Nastojaščeje vremja. Někteří ruští komentátoři se snaží situaci zlehčit vtípky o becherovce či pivu, další přicházejí s teoriemi, že za kroky české vlády stojí snaha vyhovět USA nebo že Praha jednala z vůle Washingtonu.

Pohled na areál jaderné elektrárny Fukušima

Japonská vláda vypustí vodu z Fukušimy do moře. Ekologové i rybáři protestují

Japonská vláda v úterý rozhodla, že začne do dvou let vypouštět do moře více než milion tun kontaminované vody z jaderné elektrárny Fukušima, kterou před deseti lety zničilo silné zemětřesení a následná vlna tsunami. Podle zahraničních médií to oznámil premiér Jošihide Suga. Úřady došly k závěru, že krok nebude mít přílišné negativní dopady na životní prostředí. S tím však nesouhlasí některé nevládní organizace či místní rybáři. Nelibost nad japonským rozhodnutím již vyjádřila také například Jižní Korea a Čína, oznámení Tokia naopak podpořil Washington.

Pes. Ilustrační foto

Kopie psa za milion. Po světě pobíhají klony mazlíčků

Pokud přijde čas dát svému mazlíčkovi navěky sbohem, je to pro majitele zvířat velmi těžké. Mnoho z nich si neumí život bez svého parťáka představit a mají pocit, že jim jej žádné jiné zvíře nedokáže nahradit. Předem vědí, že nový mazlíček by nebyl ani zdaleka tak báječný jako ten, kterého pochovali. Částečným řešením, jak mít své milované zvíře po svém boku třeba až do vlastní smrti, je klonování. To je dnes už poměrně všední záležitostí pro movité milovníky zvířat v asijských zemích nebo v Americe.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken (vpravo uprostřed) a Jang Ťie-čch' (vlevo uprostřed) z vedení čínské komunistické strany při jednání v aljašském městě Anchorage 19. března 2021

Kritika na úvod. První jednání USA s Čínou po nástupu Bidena začalo velmi ostře

První osobní jednání představitelů Spojených států a Číny od lednového nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do funkce začalo nebývale ostře. Americký ministr zahraničí Antony Blinken a Jang Ťie-čch' z vedení čínské komunistické strany se hned v úvodu setkání, které se koná v aljašském městě Anchorage, pustili do vzájemné kritiky zahraniční politiky. Blinken Čínu obvinil z autoritářství, Jang označil postoj Washingtonu za pokrytectví. Podle agentury AP tak lze očekávat, že se konfrontační tón promítne do ještě napjatějších jednání za zavřenými dveřmi.

Jiří Slíva

Jiří Slíva: Ilustrace Zámku jsem kreslil na staré listy nalezené u kontejneru

Na podzim se mu podařilo otevřít půl roku odkládanou výstavu v brněnském Divadle Bolka Polívky. V lednu ještě stihl vystavovat v Galerii Českého Rozhlasu, pak dokonce ve Washingtonu u příležitosti 55. výročí osvobození jeho rodné Plzně americkou armádou. „Zajímavé: Kapitol byl tehdy klidným, poloprázdným monumentem,“ říká grafik a tvůrce kresleného humoru Jiří Slíva.

Joe Biden

Šílenec mezi gardisty? FBI zkontroluje všechny, kteří mají chránit Bidena

Co děsí nejvíce organizátory nadcházející inaugurace nově zvoleného prezidenta Joea Bidena? Kromě útoku amerických extrémistů to je možná hrozba ze strany národních gardistů. Tedy těch, kteří mají nad klidným průběhem středečního ceremoniálu dohlížet. FBI hodlá všech jejích 25 tisíc členů, kteří dorazili do Washingtonu ze všech koutů Spojený států, prokontrolovat.

Rohatý v parlamentu

Sotva jsme se rozloučili s rokem 2020 a už šestého ledna nám rok 2021 ukázal, že také nebude žádné ořezávátko. Málokomu ušly záběry z USA, na kterých demonstranti vedení rohatým mužem s kožešinovým ocasem na hlavě vtrhli do amerického parlamentu. Na Kapitolu ve Washingtonu D. C. sídlí Kongres i Senát Spojených států amerických a takováto potupa se budově udála poprvé od americké války za nezávislost, kdy ji v roce 1814 vyrabovali britští vojáci.

Americký prezident Donald Trump při svém projevu ve Washingtonu 6. ledna 2020

Trump se zpožděním odsoudil násilí v Kapitolu. Pátou obětí je policista

Americký prezident Donald Trump odsoudil středeční vpád svých příznivců do budovy Kapitolu ve Washingtonu. Ve videu, které dnes zveřejnil na twitteru, uvedl, že jej pobouřilo "odporné" násilí, které události provázelo. Protestující podle něj znesvětili sídlo americké demokracie. Podle posledních informací zemřelo po vpádu do Kapitolu pět lidí, pátou obětí je policista ze sboru, který areál chrání. Zraněním podlehl v nemocnici.

Americký prezident Donald Trump

Násilí v Kongresu bylo podníceno samotným Trumpem, shodují se odborníci

Dosluhující americký prezident Donald Trump a část společnosti dokázali, že jsou ochotni jít až na hranici občanské války. K středečnímu násilnému vpádu Trumpových příznivců do budovy Kapitolu, kvůli kterému byla společná schůze obou kongresových komor přerušena, to na dotaz ČTK uvedl analytik Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky. Podle politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity v Praze byl útok na Kongres minimálně nepřímo, ne-li přímo podnícen Trumpovou rétorikou.

Příznivci Donalda Trumpa před Kapitolem

Temná hodina americké demokracie. Média reagují na dění v Kapitolu

Světový tisk dnes ostře odsoudil středeční vtrhnutí radikálních stoupenců odcházejícího amerického prezidenta Donalda Trumpa do sídla parlamentu ve Washingtonu. Britský deník The Guardian, švédský Dagens Nyheter nebo dánský Politiken dokonce píšou o pokusu o puč. Podle australského listu The Age Trump, který dosud neuznal porážku v listopadových prezidentských volbách, morálně a politicky selhal. Švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung píše o skandálu, který neodráží ani tak stav USA, jako stav prezidenta.

Střet policie s příznivci Donalda Trumpa před Kapitolem.

Šokující a ostudné. Světoví lídři odsoudili události ve Washingtonu

Zahraniční politici vyjadřují znepokojení a obavy kvůli středečnímu dění ve Washingtonu, kde příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasně obsadili sídlo amerického Kongresu - Kapitol. Násilí na půdě nejvyšších amerických institucí je podle představitelů Británie, Německa, Francie, NATO i ČR šokující a ostudné. Prezidenta Trumpa i jeho příznivce politici z jiných zemí vyzvali k respektování demokracie. Čína a a některé další země varují své občany před situací ve Washingtonu.

Ochranka míří na zabarikádované dveře jednacího sálu v Kapitolu, kam se snaží dostat demonstranti.

OBRAZEM: Agrese, zbraně, vyděšení politici. Děsivé záběry z Kapitolu šokují svět

Ve Washingtonu demonstranti překonali zátarasy a po potyčkách s policisty a ochrannou službou se jim podařilo dostat do budovy Kapitolu během jednání Kongresu. Na záběrech je vidět, že někteří se volně prochází po budově. Jiní vtrhli rovnou do jednacího sálu a zabrali předsednické křeslo či pózovali se sochami. Podívejte se do galerie na šokující událost, po které zůstali čtyři mrtví lidé a desítky zatčených.

Příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa poté, co 6. ledna 2020 překonali policejní zátarasy a vnikli do budovy Kapitolu ve Washingtonu.

Střelba v Kapitolu má několik obětí. Sociální sítě zablokovaly Trumpův účet

Jednání Kongresu k potvrzení výsledku prezidentských voleb násilím přerušili příznivci stávajícího prezidenta Donalda Trumpa, kteří se po střetech s policií dostali do budovy Kapitolu. Podle amerických médií si incident vyžádal nejméně čtyři oběti. Policie zajistila v areálu Kapitolu výbušné zařízení a podobné zneškodnila i v sídle republikánů. Kongres následně znovu zahájil jednání k potvrzení výsledků voleb. 

Strahovské autokino dnes nabízí životopisné drama BlacKkKlansman.

Tipy na úterý 15. prosince

V současné situaci si nemůžete být ničím jistí, proto neváhejte a vydejte se užít si nějakou akci, než je zase zakáží…

Ze Sokolského běhu v Žebráku.

Šest kilometrů Sokolského běhu republiky si užili i Hrdličkovi

/FOTOGALERIE/ Pandemie koronaviru zapříčinila kromě jiného i odložení Sokolského běhu republiky. Zatímco někde se konal už v listopadu, na pěti místech v Česku se uskutečnil v sobotu 12. prosince. Konkrétně se běželo v Praze, Ostravě, Českých Budějovicích, Milovicích a v Žebráku.

Magdaléna Jehlářová

Přerovu pomáhá hvězda Washingtonu. Jasná volba, řekla Jehlářová a zničila Frýdek

Před rokem byla zvolena nejlepším nováčkem nejprestižnější soutěže volejbalistek v Americe. Koronavirová situace ale stále nepovolila ve Spojených státech restart univerzitní divize NCAA a přerovská odchovankyně se na půl roku ocitla bez ostrého zápasu. A protože hrát by se za mořem mělo nejdříve po novém roce a situace na Washington State University Magdě dovolila vrátit se do Česka už nyní, extraligové Zubřice tak na konci listopadu přivítaly velkou posilu.

Americký prezident Donald Trump poprvé po více než třech týdnech odpovídal na otázky médií a ani jeho sváteční tisková konference se neobešla bez ostřejších výroků.

Novinář se Trumpa ptal na volby. Takhle se mnou nemluvte, ohradil se prezident

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek večer poprvé po více než třech týdnech odpovídal na otázky médií a ani jeho sváteční tisková konference se neobešla bez ostřejších výroků. Když se reportér agentury Reuters poněkolikáté dožadoval odpovědi na svůj dotaz, Trump jej zastavil se slovy: "Takhle se mnou nemluvte." Novináři vzkázal, že je amatér.