Kreativ

ŠTÍTEK: Washington, D.C.

Policie před budovou Bílého domu ve Washingtonu - Ilustrační foto

Řidič dodávky narazil do zábran u Bílého domu. Zřejmě záměrně

Řidič nákladní dodávky v noci na dnešek narazil do bezpečnostních zábran na washingtonském náměstí Lafayette Square v blízkosti Bílého domu. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž policie muže zadržela a případ vyšetřuje. Prvotní poznatky naznačují, že dodávka mohla do zábran najet úmyslně. Další nebezpečí ale nehrozí.

Kevin Dahlgren si měl ve vězení odpykat doživotní trest za čtyři vraždy

Tragické výročí. Před deseti lety Američan Dahlgren v Brně vyvraždil rodinu

Američan Kevin Dahlgren vyvraždil v brněnských Ivanovicích čtyřčlennou rodinu. Zabíjel 22. května 2013, tedy přesně před deseti lety. Jeho oběti našli sousedé, kteří si všimli, že z garáže domu stoupal kouř. „Nějak se do ní dostali, začali rozhrabávat popel a našli v něm mrtvolu. Syn říkal, že zahlédl bezvládnou ruku s hodinkami a pak z dálky tělo,“ sdělila tehdy reportérce Deníku obyvatelka Ivanovic.

Kevin Dahlgren si měl ve vězení odpykat doživotní trest za čtyři vraždy.

Deset let od vražedného řádění Dahlgrena v Brně: 63 smrtelných ran do příbuzných

/JAK ŠEL ČAS/ Čtyřčlennou rodinu vyvraždil Američan Kevin Dahlgren v brněnských Ivanovicích. Zabíjel 22. května přesně před deseti lety v Zatloukalově ulici. Zavražděné našli sousedé, kteří si všimli, že z garáže domu stoupal kouř. „Nějak se do ní dostali, začali rozhrabávat popel a našli v něm mrtvolu. Syn říkal, že zahlédl bezvládnou ruku s hodinkami a pak z dálky tělo,“ sdělila tehdy reportérce Deníku obyvatelka Ivanovic.

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden

Biden se setkal se Zelenským. Oznámil nový balík vojenské pomoci Ukrajině

Americký prezident Joe Biden oznámil nový balík vojenské pomoci Ukrajině, když se v Hirošimě na okraj summitu skupiny G7 setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Podle prohlášení amerického ministerstva zahraničí Washington pošle na Ukrajinu dodatečnou munici do raketometů HIMARS nebo protitankové zbraně.

Ministr zahraničí Jan Lipavský jednal v USA se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem

Lipavský se sešel s Blinkenem. Jednali o vztazích Česka s USA i podpoře Ukrajiny

Posílení dvoustranných vztahů, podpora Ukrajiny nebo spolupráce v indopacifickém regionu byly tématem jednání českého ministra zahraničí Jana Lipavského s jeho americkým protějškem Antonym Blinkenem. Šéf české diplomacie to uvedl na twitteru, přičemž diskusi označil za skvělou. Blinken při setkání ocenil „mimořádně silnou“ reakci Česka na ruskou válku proti Ukrajině.

Dvanáctičlenný tým, ve kterém byly zastoupeny téměř všechny ročníky , vyrazil na východ USA

Podívejte se: Studenti příbramské průmyslové školy vyrazili do New Yorku

/FOTOGALERIE/ Dvanáctičlenný tým studentů, ve kterém byly zastoupeny téměř všechny ročníky, vyrazil na východ USA, aby navštívil hlavní město světa, jak zní jedna z přezdívek New Yorku. V našem programu samozřejmě nesměla chybět ani prohlídka Washingtonu DC a mekky hazardu Atlantic City neboli Las Vegas východního pobřeží. 

Popraskané ruce se musí především hydratovat a chránit před mrazem

Popraskané ruce umí potrápit, vyléčit je ovšem lze přes noc. Zkuste tyto tipy

Jak se zbavit popraskané kůže na rukou? To je otázka, která trápí mnohé z nás. Suchá kůže, která má v zimě navíc tendence se trhat a působit značné bolesti, dokáže velmi znepříjemnit život. Popraskanou kůži na rukou lze však snadno vyléčit i během jediné noci. Víme, čím ruce namazat, zda zabere domácí léčba i jaký postup zvolit, abyste se zbavili bolesti co nejrychleji.

Moskevská věznice Lefortovo

Zadržení novináře Gershkoviche osobně schválil sám Putin, tvrdí agentura

Zadržení amerického novináře Evana Gershkoviche osobně schválil ruský prezident Vladimir Putin, tvrdí agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Jedenatřicetiletý novinář listu Wall Street Journal (WSJ) čelí obvinění ze špionáže, za což mu hrozí až 20 let odnětí svobody. Je to první takový případ v rusko-amerických vztazích za téměř 40 let.

 Ruskem odpálené rakety nad ukrajinským Charkovem na snímku z 9. března 2023.

Egyptská dohoda s Putinem? Spojenec USA plánoval Rusku tajně dodat tisíce raket

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, který je jedním z nejbližších spojenců USA a významným příjemcem americké vojenské a ekonomické pomoci, nedávno nařídil vyrobit 40 tisíc raket, které měly být tajně exportovány do Ruska, a to navzdory válce na Ukrajině. S odvoláním na uniklý americký zpravodajský dokument o tom napsal list The Washington Post (WP).

Čínský špionážní balón a stíhačka amerického letectva nad Atlantickým oceánem, 4. února 2023

Čínský balón získal informace z amerických vojenských areálů, tvrdí server

Čínský špionážní balón, který v únoru u pobřeží Spojených států sestřelila americká stíhačka, dokázal získat zpravodajské informace z několika amerických vojenských areálů, i když se tomu USA snažily zabránit. S odvoláním na dva vysoce postavené americké činitele to uvedl zpravodajský server NBC News. Incident přispěl k dalšímu zvýšení napětí mezi dvojicí mocností.

Výstava Tři lamři

Tři Lamři v Městském muzeu a galerii ve Svitavách

Od 16. dubna představí Městské muzeum a galerie ve Svitavách výstavu tří významných českých výtvarníků, Aleše Lamra a jeho synů Hanuše a Jana. I když jsou všichni tři umělci spojeni rodinnými vazbami, jejich tvorba je velmi odlišná a unikátní.

Pohled na ukrajinské město Bachmut během bojů s ruskými jednotkami, 26. března 2023

Dobyli jsme Bachmut, tvrdí Prigožin. Ukrajinské velení jeho slova odmítlo

Ukrajinské vedení popřelo tvrzení šéfa ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, podle kterého její bojovníci na budovu samosprávy Bachmutu vyvěsili ruskou vlajku, a město tak z právního hlediska dobyli. Mluvčí ukrajinské armády řekl, že Rusové mají k dobytí Bachmutu „velmi daleko“ a že boje kolem sídla jeho samosprávy pokračují. Ruské tvrzení popírá i Washington.

Ruská stíhačka Su-27 se přibližuje k zadní části dronu MQ-9 Reaper a začíná vypouštět palivo na fotografii z videa amerického ministerstva obrany 16. března 2023

Pád amerického dronu: Pentagon zveřejnil video srážky s ruskou stíhačkou

Americké ministerstvo obrany zveřejnilo video, které zachycuje, jak se ruské vojenské letadlo přiblížilo k americkému vojenskému dronu a vypustilo v jeho blízkosti palivo. Na konci videa je vidět poškozená vrtule dronu. Americká armáda sdělila, že se ruský stíhací letoun v úterý srazil s americkým průzkumným dronem a zasáhl jeho vrtuli. Bezpilotní letoun, který stíhačka podle USA předtím polila palivem, byl v důsledku srážky zničen a zřítil se do Černého moře. Rusko srážku popřelo. 

Ruský bojový letoun SU-27. Ilustrační snímek

Ruská stíhačka se srazila s americkým dronem. Riskantní incident, reagovaly USA

Nad Černým mořem se v úterý zřítil americký víceúčelový dron MQ-9 Reaper. Podle americké armády se tak stalo poté, co letoun v mezinárodním vzdušném prostoru srazil ruský bojový letoun Su-27. Rusko to popřelo a uvedlo, že dron spadl v důsledku neopatrného manévrování. Washington zničení bezpilotního letounu připisuje nebezpečnému jednání ruské strany a ministerstvo zahraničí si kvůli incidentu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

Čerokízský učenec a vynálezce Sequoyah na obrazu Henryho Inmana

Konec geniálního indiána Sequoyaha: Jeho hrob zůstává jednou z největších záhad

V roce 1903 se v novinách Washington Evening Star objevila zpráva, že dva muži, Erwin Fancher a J. M. Hayes, narazili v pohoří Wichita v Oklahomě na jeskyni, v níž našli dýmku, jež prý patřila legendárnímu čerokízskému indiánovi Sequoyahovi. Vynálezci písma pro jazyk svého lidu a zřejmě největšímu mysliteli Čerokíů. Pak prý našli i jeho hrob. Jenže jejich objev nikdo nepotvrdil. Konec slavného muže halí tajemství.

Ruský prezident Vladimir Putin, 3. února 2023

Putin podepsal zákon o pozastavení účasti Ruska na jaderné dohodě s USA

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon o pozastavení účasti Ruska na smlouvě Nový START omezující počet jaderných zbraní. Informovala o tom agentura TASS. O případném obnovení účasti na dohodě, kterou Rusko uzavřelo s USA v roce 2010, může rozhodnout opět prezident, doplnila agentura. Zákon už byl zveřejněn, a nabyl tak účinnosti.

Václav Šíma na své svatbě loni v květnu.

Nymburský zachránce ukrajinské rodiny po roce: Nic bych neudělal jinak

/FOTOGALERIE/ Uplynul přesně rok od dramatických chvil, které má za sebou majitel Šafaříkova mlýna v Nymburce Václav Šíma. Hned druhý den po zahájení ruské agrese na Ukrajinu jej požádal kamarád a občasný obyvatel mlýna Vitalij Byalyk, jestli by mu nepomohl s evakuací rodiny z bombardované Ukrajiny. 

Velitel NORAD generál Glen VanHerck (vlevo), američtí zákonodárci a pracovníci tajných služeb míří v Kapitolu na uzavřený briefing o čínském pozorovacím balónu nad územím USA, 9. února 2023

Záhadné objekty sestřelené nad USA: Nevíme, jak se drží ve vzduchu, tvrdí armáda

Není jasné, jakým způsobem se nejméně tři neidentifikované létající objekty, které americké letectvo v uplynulých třech dnech sestřelilo, drží ve vzduchu. Řekl to v neděli novinářům podle agentury Reuters generál Glen VanHerck, který stojí v čele Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD) a severního velitelství. Generál dodal, že objekty z jistého důvodu nenazývá balony. Výslovně přitom ani nevyloučil, že by mohlo jít o vetřelce z vesmíru.

Ilustrační snímek

Třetí za tři dny. Americká armáda sestřelila další neznámý letící předmět

Americká armáda sestřelila nad Huronským jezerem neidentifikovaný objekt. S odvoláním na americké činitele o tom informují zahraniční tiskové agentury. Za poslední tři dny je to nad Severní Amerikou už třetí neznámý objekt, který armáda sestřelila. Minulý týden pak Američané sestřelili u pobřeží Jižní Karolíny čínský balon, který Washington označil za špionážní.

Bývalý viceprezident USA Mike Pence, 7. října 2020

FBI prohledala dům bývalého viceprezidenta Pence. Našla další tajný dokument

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) při předem dohodnuté prohlídce v bydlišti někdejšího viceprezidenta Mikea Pence v Indianě našli další dokument s označením tajné, informovala agentura AP. Dokumenty označené jako tajné se u Pence našly již v lednu. Nesprávně uchovávané citlivé vládní materiály byly dříve objeveny také u bývalého prezidenta Donalda Trumpa a současné hlavy státu Joea Bidena.

Americká stíhačka F-16

Američané sestřelili objekt letící nad Aljaškou. Byl velký jako osobní auto

Americká stíhačka v uplynulých hodinách sestřelila u Aljašky blíže neurčený objekt o velikosti malého osobního auta, který letěl ve velké výšce. Uvedl to Bílý dům, podle kterého zásah letectva nařídil prezident Joe Biden. Není jasné, komu předmět patřil. Další podrobnosti budou podle Washingtonu jasné po analýze zbytků předmětu.

Helikoptéra amerického námořnictva nad troskami čínského balonu, který Američané sestřelili nad Atlantským oceánem, 4. února 2023

USA vyzvedly z moře část trosek sestřeleného balonu. Číně je vracet nechtějí

Americká armáda vyzvedla část trosek čínského balonu, který v sobotu sestřelil americký stíhací letoun nad americkými teritoriálními vodami. Podle agentury AFP to v pondělí řekl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Spojené státy se budou snažit najít co nejvíce zbytků balonu, aby mohly určit jeho špionážní schopnosti. Vrátit trosky balonu Číně nemá Washington v úmyslu, dodal Kirby.

Vlajky USA a Číny - ilustrační foto.

Čekejte důsledky. Čínská diplomacie zkritizovala sestřelení svého balónu nad USA

Čínské ministerstvo zahraničí zkritizovalo zásah Spojených států, které v sobotu sestřelily nad Atlantickým oceánem čínský balón, který byl podle Washingtonu vybaven špionážní technikou. Peking označil sestřelení za „vážné porušení mezinárodní praxe“ a pohrozil důsledky, které tento krok může mít, napsala agentura AP.

Čínský balón nad městem Kingston v americkém státě Severní Karolína.

USA sestřelily čínský balón nad Atlantikem. Snaží se vyzvednout trosky

Spojené státy sestřelily nad Atlantickým oceánem čínský balón, který byl podle nich vybavený špionážní technikou. Poté zahájily operaci na vyzvednutí trosek. Informovala o tom agentura AP, která zároveň připomněla, že balón se dříve pohyboval mimo jiné nad citlivými vojenskými objekty. Prezident Joe Biden nedlouho před sestřelením balónu řekl, že se o něj USA „postarají“.

Volby prezidenta ČR v Šanghaji.

V zahraničí už volby začaly. Pro řadu krajanů jsou ale nedostupné

S několikahodinovým náskokem před otevřením volebních místností v Česku začali prezidenta republiky volit občané žijící v zahraničí. Volit mohou na sto deseti místech, většinou na ambasádách v hlavních městech. Jako první odvolili podle ministerstva zahraničí občané Česka v jihoamerické Argentině v Buenos Aires, kolumbijské Bogotě, Washingtonu, odvoleno už mají mnozí v japonském Tokiu či čínské Šanghaji.

Na zastupitelských úřadech na americkém kontinentě začaly 12. ledna 2023 prezidentské volby v zahraničí. Mezi prvními se českým voličům otevřela ambasáda v Santiagu de Chile.

Češi v zahraničí začali volit prezidenta. Jako první hlasují v Jižní Americe

Nového prezidenta České republiky začali dnes jako první v zahraničí volit čeští občané na zastupitelských úřadech v Jižní Americe. První volební místnosti se otevřely ve 14:00 místního času (18:00 SEČ) v brazilských městech Sao Paulo a Brasília, v argentinském Buenos Aires a v Santiagu de Chile. Po 20:00 SEČ se začalo volit i na východním pobřeží Spojených států, konkrétně ve Washingtonu a v New Yorku, a v kanadské Ottawě. V Severní a Jižní Americe hlasují čeští občané dnes a v pátek, oba dny od 14:00 do 21:00 místního času.

Americký prezident Joe Biden

Stejný jako Trump? V bývalé kanceláři Bidena se našly tajné vládní dokumenty

V bývalé kanceláři současného amerického prezidenta Joea Bidena se našly tajné vládní dokumenty z doby, kdy byl viceprezidentem. Napsal to zpravodajský server televize CBS. Dokumentů podle něj bylo asi deset a žádný z nich neobsahoval informace týkající se jaderných zbraní USA. Případ nyní prověřuje americké ministerstvo spravedlnosti. Kvůli tomu, že měl ve své floridské rezidenci řadu utajovaných dokumentů z doby svého prezidentství, se do hledáčku úřadů nedávno dostal také exprezident Donald Trump.

Čínský těžký frontový stíhací letoun J-11 přelétává nad Tchajwanským průlivem, 5. srpna 2022

Další provokace? Čína poslala k Tchaj-wanu rekordní počet letounů a dronů

Do tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ) proniklo za posledních 24 hodin 71 čínských vojenských letounů a dronů. V pondělí ráno o tom podle agentury Reuters informovala tchajwanská vláda. Jde o dosud nejrozsáhlejší hlášené proniknutí čínských strojů do zóny, napsala tchajwanská agentura CNA. Spojené státy to označily za provokativní a destabilizační.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na snímku z 22. prosince 2022.

Jednání v Polsku. Zelenskyj se při návratu z USA sešel s prezidentem Dudou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se po cestě ze Spojených států zpět do vlasti setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Oznámil to Zelenskyj na sociální síti telegram, kde rovněž zveřejnil video ze schůzky. Podle ukrajinské prezidentské kanceláře se setkali v polském městě Rzeszów. Ukrajinský prezident ve středu navštívil Washington, kde jednal s prezidentem Joem Bidenem a vystoupil v Kongresu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při svém projevu v americké Kongresu 22. prosince 2022. Vzadu jsou zleva viceprezidentka USA Kamala Harrisová a šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Americká pomoc Ukrajině není charita, ale investice, řekl Zelenskyj Kongresu USA

Americká finanční pomoc Ukrajině není charita, ale investice do globální bezpečnosti a demokracie, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v americké Kongresu. Ukrajina je živá a bojovná a nikdy se nevzdá, řekl rovněž prezident, již tradičně oblečený ve vojenských kalhotách a tmavě zelené mikině. Za svůj projev na společné schůzi obou komor amerického Kongresu sklidil opakovaně ovace vestoje.

Severokorejské vlajky - ilustrační foto.

Severní Korea odpálila balistickou raketu, informovala jihokorejská armáda

Severní Korea odpálila směrem k východnímu pobřeží Korejského poloostrova dvě balistické rakety středního doletu. Uletěly asi 500 kilometrů, než dopadly do Japonského moře. Žádné škody nezpůsobily. S odvoláním na jihokorejskou armádu a japonskou vládu o tom dnes informují zahraniční tiskové agentury.

Protesty v Černé Hoře. Na snímku policisté v hlavním městě Podgorica 12. prosince 2022

Parlament v Černé Hoře omezil pravomoci prezidenta. Rozhodnuti vyvolalo protesty

Parlament v Černé Hoře v pondělí schválil zákon, kterým omezil pravomoci prezidenta. Policie se poté střetla s protivládními demonstranty, kteří se snažili vniknout do budovy zákonodárného sboru, uvedl deník Vijesti. V malém balkánském státě se tak dále prohlubuje politická krize, před kterou již dříve varovala Evropská unie i Spojené státy.

Trosky letadla americké společnosti PanAm, které vybuchlo nad skotským Lockerbie 21. prosince 1988. Při explozi letounu přišlo o život 259 osob na palubě a 11 obyvatel skotského městečka

Výbuch letadla nad skotským Lockerbie: USA dopadly podezřelého z výroby bomby

Spojené státy mají ve vazbě Libyjce, který údajně sestrojil bombu pro atentát na let Pan Am nad skotským městem Lockerbie, při kterém v roce 1988 zemřelo 270 lidí. Uvedla to stanice BBC s odkazem na skotské úřady. USA obvinily Adžílu Muhammada Masúda z účasti na nejkrvavějším teroristickém útoku na britském území před dvěma lety.

Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But.

But je trofejí pro Putina. USA si vytvořily nevýhodnou pozici pro vyjednávání

Návrat překupníka zbraní Viktora Buta do Ruska podle odborníků staví Kreml do pozice vítěze při vyjednávání o propuštění politických vězňů. Analytici jsou taky překvapení, že Washington přistoupil na výměnu, ve které nefiguroval bývalý mariňák Paul Whelan, jehož ruské úřady odsoudily za údajnou špionáž. Mohl by tak vzniknout precedent, který v budoucnosti Spojeným státům sváže ruky při jednáních o rukojmí.

Zleva ruský obchodník se zbraněmi Viktor But po zadržení v thajském Bangkoku 19. května 2009 a americká basketbalistka Brittney Grinerová před soudem v Moskvě, 27. července 2022

Výměna Grinerové za Buta neznamená zlepšení vztahů USA a Ruska, zní z Kremlu

Výměna dvou prominentních vězňů mezi Moskvou a Washingtonem by neměla být považována za krok na cestě k zlepšení rusko-amerických vztahů, uvedl podle ruských agentur Kreml. Spojené státy a Rusko ve čtvrtek po měsících vyjednávání vyměnily americkou basketbalistku Brittney Grinerovou za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.

Charles C. Self je americký specialista na média a občanskou společnost, někdejší prezident Asociace pro vzdělávání v žurnalistice a masové komunikaci, profesor žurnalistiky a mediální komunikace na University of Oklahoma.

Internet vytváří zcela jinou demokracii. Mění i svět médií, říká americký expert

Charles C. Self je americký specialista na média a občanskou společnost, někdejší prezident Asociace pro vzdělávání v žurnalistice a masové komunikaci, profesor žurnalistiky a mediální komunikace na University of Oklahoma. Novináři ze střední a východní Evropy s ním debatovali ve Washingtonu krátce po amerických volbách do Kongresu, kdy ještě nebylo jasné, kdo ovládne Senát a Sněmovnu reprezentantů. Nejvíce otázek směřovalo na americkou absolutní svobodu slova, na silně rozdělenou společnost a tendence republikánů ohýbat realitu. Dotazy mu měl možnost položit také Deník.

Pohled na budovu Kapitolu ve Washingtonu na snímku z 3. listopadu 2020.  Vlevo část, v níž sídlí Sněmovna reprezentantů

Volby v USA: Republikáni získali většinu ve Sněmovně reprezentantů

Americká Republikánská strana dnes získala většinu ve Sněmovně reprezentantů, vyplývá z projekcí televize CNN a dalších médií. Republikánské vítězství v dolní komoře přináší změnu rozložení moci ve Washingtonu, kde měli dva roky demokraté kontrolu nad oběma komorami Kongresu. Současná šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dnes bude se svými spolupracovníky mluvit o plánech do budoucna.