Kreativ

ŠTÍTEK: zakázka

Studie centrálního dopravního terminálu počítá s lokalitou současné železniční zastávky Jihlava město.

Jihlava vypíše výběrové řízení na terminál už potřetí

Jihlava – Do třetice bude krajské město hledat zhotovitele dopravního terminálu v ulici Na Dolech. Zakázka na moderní čekárnu v lokalitě u vlakové, autobusové a trolejbusové zastávky Jihlava – Staré Hory za miliony příliš neláká. Poprvé se přihlásil jeden zájemce s příliš vysokou cenou, podruhé nikdo.

Ivo Rittig u Městského soudu v Praze.

Rittig je v kauze dopravního podniku jen návnada pro média, řekl u soudu Dvořák

Obžalovaný lobbista Ivo Rittig je v kauze zakázek pražského dopravního podniku (DPP) jen návnadou pro média, prohlásil u soudu spoluobžalovaný bývalý šéf DPP Martin Dvořák. V dnešním dokončení své výpovědi Dvořák také zdůraznil, že on sám nikdy nevlastnil žádnou zahraniční společnost ani účet. Obžaloba o manažerovi tvrdí, že ke škodě DPP zmanipuloval tři zakázky a že část zpronevěřených peněz skončila právě u něj a u Rittiga. Oba muži to odmítají.

Ivo Rittig u Městského soudu v Praze.

Rittig je v kauze dopravního podniku jen návnada pro média, řekl u soudu Dvořák

Obžalovaný lobbista Ivo Rittig je v kauze zakázek pražského dopravního podniku (DPP) jen návnadou pro média, prohlásil u soudu spoluobžalovaný bývalý šéf DPP Martin Dvořák. V dnešním dokončení své výpovědi Dvořák také zdůraznil, že on sám nikdy nevlastnil žádnou zahraniční společnost ani účet. Obžaloba o manažerovi tvrdí, že ke škodě DPP zmanipuloval tři zakázky a že část zpronevěřených peněz skončila právě u něj a u Rittiga. Oba muži to odmítají.

MHD v České Lípě. Ilustrační foto.

Platnost tendru na MHD radní Lípy opřeli o rychle zpracovaný právní posudek

Česká Lípa – Zřejmě vyznění článku v Českolipském deníku z 9. října znějící „Tajně ukuli smlouvu o MHD“ přimělo 5 ze 7 odcházejících radních České Lípy k písemné reakci. Romana Žatecká, Juraj Raninec, Alena Šafránková, Petr Máška a Karel Tejnora píší, že autor článku a někteří místní politici si pletou pojmy, pokud naprosto transparentní a veřejné výběrové řízení považují za „tajně ukutou smlouvu“. Jakým způsobem město výsledky tendru schválí, ovšem potají nějakou dobu připravovali.

Štvanice

Pražský magistrát připravuje opravu Fuchsovy kavárny na Štvanici

Hlavní město připravuje projekt opravy zchátralé Fuchsovy kavárny na ostrově Štvanice. Město vypsalo zakázku na zpracování projektu, jejího vítěze ještě musí schválit radní. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Zatím není jasné, kdy se s opravami začne, zakázka na projekt by měla být zadána ještě v letošním roce. Město plánuje na Štvanici i další úpravy.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Kauza zakázek nemocnic je třaskavá. Jen bouchnout

Střední Čechy – S novou intenzitou vzplanuly nyní debaty i vášně točící se kolem fungování Asociace středočeských nemocnic v době, kdy byl generálním sekretářem tohoto spolku Zbyněk Chotěborský. Diskutuje se o tom, zda si někteří ředitelé středočeských nemocnic byli potají stěžovat ministrovi zdravotnictví.

Letošní šedesátý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který se konal od 1. do 5. října v Brně, byl pro žďárskou akciovou společnost Žďas úspěšný.

Žďárský Žďas dojednal na veletrhu zakázky za desítky milionů

Žďár nad Sázavou – Letošní šedesátý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který se konal od 1. do 5. října v Brně, byl pro žďárskou akciovou společnost Žďas úspěšný. Podařilo se jí mimo jiné uzavřít nové zakázky za desítky milionů korun s dlouholetým zákazníkem, slovenskou společností Železiarne Podbrezová a.s.

MHD v České Lípě. Ilustrační foto.

Tajně ukuli smlouvu o MHD. Teď se jí budou věnovat právníci

Česká Lípa - Během rána druhého volebního dne zaplnila sociální sítě zpráva o tom, že rada České Lípy předešlý den nečekaně schválila smlouvu o provozování MHD s firmou BusLine na dalších deset let. Stalo se tak na mimořádně svolaném jednání, kde se pro schválení zakázky za tři čtvrtě miliardy korun vyslovilo pět ze sedmi radních. Následně starostka Romana Žatecká a předseda představenstva společnosti BusLine smlouvu podepsali.

Odstraňování billboardů u českých dálnic

Dálniční billboardy s vlajkami zmizely. Rok po termínu

Společnost Czech Outdoor splnila svůj slib ze srpna a odstranila z okolí českých dálnic reklamní plochy dočasně polepené českými vlajkami. Stalo se tak více než rok poté, co reklamní poutače nesměly podle zákona u dálnic už být. Firma za pozdní odstranění nezaplatí ani korunu. Ředitelství silnic a dálnic současně vypsalo další zakázku na likvidaci další nepovolené reklamy, k jejímuž odstranění se vlastníci nemají.

Ilustrační fotografie.

V Aši neplýtvají

Aš - Jak hospodárně a férově udělují města veřejné zakázky? Jaká jsou rizika pochybení či plýtvání? Vysvědčení starostům vystavili ekonomové z Univerzity Karlovy. A cena v podobě sochy Neplejtváka zamířila také do Aše.

Bojové vozidlo Ascod 42.

Pásová vozidla za více než 50 miliard. Obrana osloví se zakázkou čtyři firmy

/FOTOGALERIE/ Ministerstvo obrany v zakázce na 210 pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) za více než 50 miliard korun vybralo čtyři firmy ze Švédska, Španělska a Německa. Rozhodlo o tom dnes kolegium ministra obrany. Sdělil to ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). O podrobnostech zakázky chce nejprve informovat vládu. Obnova BVP bude největší zakázkou v historii české armády.

Ilustrační foto.

Peníze pro vnuka taxikáři nedávejte, varuje seniory středočeská policie

Berounsko - Smyšlená legenda je pokaždé jiná, avšak cíl je stejný: starší lidi se o jejich úspory snaží obrat vykukové vydávající se za vnuka. V pondělí před tím varovali středočeští policisté, kteří zaznamenávají, že starý trik je nyní na vzestupu s novou intenzitou. A s jistým „vylepšením“. „Podvodníci s legendou vnuka posílají k seniorům pro peníze taxikáře,“ upozornila Marcela Pučelíková z berounské policie.

Ilustrační foto

Pardubická ERA vybaví varšavské letiště

Pardubice - Společnost ERA získala důležitou zakázku. Spolu s polskou firmou GISS podepsala smlouvu na dodávku letištního systému na mezinárodní letiště Fryderyka Chopina v polském hlavním městě Varšavě.

Vladimír Dbalý.

Devět let vězení a propadnutí majetku. Dbalý manipuloval zakázky, uznal soud

Soud nepravomocně uznal bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého vinným v kauze zmanipulovaných zakázek. Dbalý by měl jít do vězení na devět let, soudci jej navíc potrestali propadnutím majetku. Spolu s šesticí spolupachatelů mají také uhradit nemocnici škodu přes šedesát milionů korun. Proti rozsudku se Dbalého obhájkyně hned na místě odvolala.

Bankovky, ekonomika. Ilustrační foto.

Ekonomický růst zpozdil v Novém Boru stavbu sportoviště

Nový Bor – Že milionová zakázka je malá a nezajímavá? Dnes ano. Stavební podniky si díky příznivé ekonomické situaci daleko více vybírají, do jakých výběrových řízení se přihlásí. Najít stavební firmu je složité i pro obce a města. V Novém Boru kvůli nezájmu firem začne se zpožděním stavba víceúčelového sportovního areálu a rekonstrukce mateřské školy v Kalinově ulici.

Ilustrační foto.

Nejsou lidi. Stavby na jihu Moravy se zpožďují o měsíce

Jižní Morava – Na opravený besední dům si musí počkat déle obyvatelé Ivančic na Brněnsku. Kvůli výběru stavební firmy se rekonstrukce posunula o tři měsíce. Na vině je nedostatek lidí ve stavebnictví. Na jihu Moravy chybí kvůli nízké nezaměstnanosti i více stavebním zakázkám.

Ilustrační foto

Město získalo ocenění za zakázky

Cheb - V celorepublikovém srovnávacím hodnocení zadavatelů veřejných zakázek za období let 2015 až 2017 získalo město Cheb ocenění Dobrý zadavatel.

Průmyslový palác. Ilustrační fotografie.

Průmyslový palác dostane nové křídlo. Magistrát vypsal zakázku za 1,25 miliardy

/VIDEO/ Už je to deset let, co levé křídlo Průmyslového paláce na Výstavišti zachvátil požár. Od té doby místo části budovy stojí stan, který vytváří iluzi skutečné stavby. Brzy by však mohla levá strana paláce získat opravdovou kopii. Pražský magistrát vypíše veřejnou zakázku za 1,25 miliardy korun na dostavbu vyhořelé části paláce.

Magistrát hl. města Prahy.

Spojené síly. ODS vyzve v Praze 2 nová koalice

/INFOGRAFIKA/ Proti současnému vedení radnice spojili síly Zelení, lidovci a sociální demokraté. Dlouhodobě dominantní ODS vede do voleb starostka Jana Černochová, které sekunduje Alexandra Udženija.

MHD v České Lípě. Ilustrační foto.

Česká Lípa vypsala spěšný tendr na MHD. Podmínky nahrávají firmě BusLine

Několik let ví vedení České Lípy, že mu na konci roku skončí smlouva se společností BusLine MAD na provoz autobusů městské dopravy. Radnice po neúspěšném pokusu založit s BusLinem bez soutěže společný podnik nakonec vypsala veřejnou soutěž na nového provozovatele. Ta stávajícímu provozovateli podle jiných dopravců i opozice nahrává.