Kreativ

ŠTÍTEK: zakázka

Knihovna se má nově přemístit do domů na sokolovském Starém náměstí.

Zakázky se zvedly o miliony korun

Sokolov – Město Sokolov bylo nuceno navýšit tři velké zakázky o několik milionů korun. Nyní je proto opět předloží zastupitelům a ti je buď opět schválí, ale v dražším podání, nebo zamítnou. Jde o projekty, které jsou pro město dlouhodobě prioritami.

Ilustrační foto

Kdo bude jezdit do Hrádku? Výsledky soutěže neplatí

Liberecko – Kdo bude od příštího roku zajišťovat železniční spojení na trati z Liberce přes Chrastavu a Hrádek nad Nisou dále do Německa, není jasné. Německý kontrolní orgán totiž zrušil výsledky výběrového řízení, ve kterém zvítězil německý dopravce Verkehrsgesellschaft Start Ostsachsen, dceřiná firma společnosti Deutsche Bahn. Proti tomuto výsledku se totiž odvolal stávající dopravce Die Länderbahn, jehož vlaky znají cestující spíše pod značkou Trilex.

Vizualizace nové sportovní haly v Kolíně.

Stavba sportovní haly by mohla začít příští rok

Kolín - Téma to je už řadu let; už brzy by se ale mohly plány změnit v realitu. Řeč je o kolínské multifunkční sportovní hale, kterou město nějaký čas plánuje. „Zakázka sportovní haly je pro stavební firmy zajímavá. Lze očekávat, že výběrové řízení nemusí být jednoduché. Chtěli bychom říct, že příští podzim stavíme, ale jsme opatrní,“ řekl k chystané stavbě kolínský starosta Vít Rakušan.

Ilustrační foto.

Kraj vylepší napojení na dálnici, která ještě nestojí

Střední Čechy - Kraj hledá firmu, která se na půl roku vrhne do práce na rekonstrukci silnice u Jesenice. V příštím roce se chystají rozsáhlé opravy 4,3 kilometru dlouhého úseku frekventované silnice II. třídy číslo 101, navazujícího na obchvat Jesenice.

Budova Krajského soudu v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.

Soud začal řešit zakázky na opravu hřebčína

Hradec Králové - Sedmnáct lidí a pět firem se u Krajského soudu v Hradci Králové zodpovídá z údajně zmanipulovaných zakázek při rekonstrukci Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Škoda činí asi 12 milionů korun, podle státního zástupce však mohla být daleko vyšší - až čtvrt miliardy.

Ilustrační foto

Jižní tangenta má odklonit dopravu z města. Spojí D52 a nově šestiproudou D2

Brněnsko – Větší odklon dopravy od města si slibují představitelé Modřic na Brněnsku od výstavby takzvané jižní tangenty z Rajhradu do brněnských Chrlic. Necelých pět kilometrů dlouhá trasa má propojit dálnici D52 od Brna na Mikulov s D2 vedoucí z Brna do Bratislavy. Současně se má část D2 i rozšířit od Chrlic po křížení s D1 na šestipruh.

Z ustavujícího jednání zastupitelstva města Karlovy Vary

Koalice stopla zakázky za stovky milionů i rozpočet

Karlovy Vary – Sotva nové vedení Karlových Varů složilo slib a primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) a její náměstci Hana Zemanová (Karlovaráci) a Tomáš Feřtek (ANO) se ujali svých funkcí, téměř šokovali opoziční zastupitele.

Rozhodčí nález ve sporu města Havířova a Městské realitní agentury Havířov.

Město prohrálo soud se svou vlastní společností MRA v kauze Okna

Havířov – Zpackaná zakázka na výměnu dřevěných oken za plastová se havířovské radnici prodražuje stále více a více. Po neúspěšné žalobě na vlastní společnost Městská realitní agentura (MRA) teď žaluje členy komise, byť šance na úspěch jsou minimální. 

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Krajská bitva o audit skončila. Opravdu?

Střední Čechy – U konce je vleklá a úporná bitva o plné znění zprávy o auditu ve středočeské správě a údržbě silnic, v souvislosti s níž se slovní přestřelky objevovaly při každém zasedání krajského zastupitelstva. Opozici z řad STAN a ODS se nelíbilo, že zastupitelé dostali k dispozici pouze anonymizovanou verzi, v níž auditorská společnost BDO zpřístupnila své závěry, ale začernila detailní údaje o konkrétních prověřovaných zakázkách.

Ilustrační foto

Glosa: Tři dny nemoci

Proplácet pacientům první tři dny nemocenské je úplně v pořádku. Jestli po nás stát chce, abychom platili sociální a zdravotní pojištění za každý den, kdy klopýtáme po tomhle světě a na oplátku nám v prvních třech dnech nemoci nakašle, pak tento stát je zloděj. To, že nemocný bude první tři dny bez koruny, má prý zabránit zneužívání nemocenských dávek.

Burza práce v Děčíně.

Továrny nemají kde brát nové lidi. Pomůže Režim Ukrajina?

Děčínské firmy trápí stále více nedostatek zaměstnanců. Mají sice zakázky, ale nemá je kdo vyrábět. Počet nezaměstnaných totiž v říjnu opět klesl a na Děčínsku se drží pod čtyřmi tisíci. Míra nezaměstnanosti je tak 4,1 procenta, tedy pod celokrajským průměrem.  

Stavba mostu v Radkově.

Radkov bude rozdělený do poloviny prosince

Vysočina - Ještě do poloviny prosince si obyvatelé Radkova nedaleko Telče počkají, než budou zase jezdit po silnici v centru obce. Ta je už od jara překopaná kvůli stavbě mostku přes potok, kterou stavební firma nedokázala dotáhnout do konce, protože zkrachovala. Zakázku nakonec po novém výběrovém řízení dostala jiná firma a práce se po měsících čekání rozjely naplno.

Jaderná elektrárna Temelín

Obě české jaderné elektrárny bude hlídat firma Bártových. Za více než miliardu

Jméno zakladatele Věcí veřejných se po letech vrací opět na scénu. Tentokrát však nikoli v souvislosti s politikou, nýbrž kvůli původnímu byznysu Víta Bárty – ostrahou objektů. Firma rodiny Bártových Mark2 Corporation totiž vyhrála největší zakázku svého druhu v Česku. Za 1,1 miliardy korun bude pět let strážit obě české jaderné elektrárny. Zprávu přinesl server Euro.cz.

MHD v České Lípě. Ilustrační foto.

Antimonopolní úřad zahájil správní řízení s městem Česká Lípa kvůli MHD

Česká Lípa – Úplně mimo nemířily podněty organizací Oživení a Transparency International podané na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad po prověření prvotních skutečností zahájil s městem Česká Lípa správní řízení ve věci zadávacích podmínek pro výběr dopravce MHD na příštích deset let. 

V Mlýnské ulici již vykáceli dřeviny kolem sesuvu kamení a zdiva.

Sesuv v Mlýnské ulici leží ladem i nadále

Jindřichův Hradec – Může se kdykoliv zhroutit? Už před rokem a půl se zřejmě následky počasí vydrolila skála pod silnicí a chodníkem v Mlýnské ulici – v těsném sousedství zámecké zahrady

Ilustrační foto.

VZP chystá tendry na nový informační systém za zhruba 250 milionů

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) připraví a v brzké době vyhlásí výběrová řízení na nový informační systém celkem za víc než čtvrt miliardy korun, který má umožnit elektronickou komunikaci s lékaři, nemocnicemi, klienty i plátci odvodů. S přípravou zakázek souhlasila dnes správní rada pojišťovny. Novinářům to po jejím zasedání řekla její předsedkyně Věra Adámková. Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka by měl nový systém začít plně fungovat v roce 2024.

Andrej Babiš (vlevo) a americký ministr obrany James Mattis.

Mattis ocenil práci Česka v Afghánistánu. Nad ztrátou vojáků vyjádřil smutek

Americký ministr obrany James Mattis vyjádřil hluboký smutek nad ztrátou životů českých vojáků v Afghánistánu v letošním roce. Řekl to po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Praze, kterou navštívil u příležitosti 100. výročí od založení Československa. Mattis současně ocenil, jak Česko plní závazky v oblasti mezinárodního míru a bezpečnosti, například svou činností právě v Afghánistánu.

Vzpomínkový pietní akt při příležitosti 71. výročí Pražského povstání a konce druhé světové války si lidé připomněli ve čtvrtek 5. května 2016 před budovou Českého rozhlasu v Praze. Na snímku Vratislav Mynář.

Zakázky od Pražského hradu sponzorům Zemanovců. Mají směnárnu i vánoční trhy

Investigativní novináři během října upozornili na podezřelé propojení firem, které sponzorují Stranu práv občanů Zemanovci (SPOZ), se zakázkami na Pražském hradě. Vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář přitom Zemanovce také v letošních komunálních volbách dovedl k vítězství v moravských Osvětimanech. Hradní kancléř reagoval při konfrontaci značně podrážděně.

Churchill Square

ČEZ ESCO získal další zakázku pro Pentu. Rozsvítí novou centrálu Deloitte

Dceřinná společnost firmy ČEZ ESCO Hormen získala zakázku na osvětlení v hodnotě 18 milionů korun v projektu kancelářských budov Churchil Square. Kancelářské budovy, které se nachází v Praze poblíž Hlavního nádraží a stojí 60 milionů eur, nyní staví developer Penta Investments. Hlavním nájemcem budovy pak bude společnost Deloitte.

Nemocnice Na Bulovce.

Nový šéf Bulovky chce po skandálu revidovat smlouvy, přerušil i tendr na úklid

Pražská Nemocnice Na Bulovce zadala v letech 2016 a 2017 bez výběrového řízení zakázky na léky a ortopedické implantáty za více než 800 milionů korun. Ukázal to audit, který zadalo ministerstvo zdravotnictví a o němž v pondělí informovalo. Ministerstvo kvůli závažným zjištěním podalo trestní oznámení. Nové vedení nemocnice podle svého pondělního vyjádření pracuje na zajištění transparentnosti hospodaření, reviduje neuzavřené smlouvy a v září přerušilo tendr na úklid za 150 milionů korun.

Nemocnice Na Bulovce.

Audit v Nemocnici Na Bulovce zjistil pochybení ve výši 800 milionů

Audit ministerstva zdravotnictví v pražské Nemocnici na Bulovce zjistil pochybení při velkých zakázkách za přibližně 800 milionů korun, navíc byly bez výběrových řízení. V letech 2016 a 2017 nehospodárně utrácela za léčivé přípravky a ortopedické implantáty. Úřad proto podal trestní oznámení. 

Exnáměstek ministerstva práce Vladimír Šiška u Městského soudu v Praze.

Šiška je v kauze OKsystemu vinný. Trest si zatím odpykává za jiný zločin

Bývalý první náměstek ministerstva práce Vladimír Šiška zneužil svou pravomoc, když v době působení v úřadu vydíral firmu OKsystem. Muž za svůj skutek nedostal žádný trest, protože si nyní odpykává čtyřleté odnětí svobody za zmanipulování IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek, a podle soudů je toto jeho potrestání dostatečné. 

Ilustrační foto.

ČEZ ESCO bude pracovat pro polské námořnictvo. Dostal zakázku za sto milionů

Konsorcium dvou firem vedené společností ČEZ ESCO Polska bude kompletně rekonstruovat slavnou studentskou kolej Gdyňské námořní akademie, která pochází z počátku 80. let minulého století. Rekonstrukce, která přijde na 100 milionů korun, má přinést mimo jiné významné energetické úspory. Skupina ČEZ o tom informovala v tiskové zprávě.