Kreativ

ŠTÍTEK: zakázka

Osobní vlak společnosti Arriva vlaky. Ilustrační fotografie.

Novinky na železnici budí rozruch

Nevypsání tendru na regionálního dopravce, rozdělení kraje na čtyři části v železniční dopravě i výběr soukromého dopravce se smlouvou na deset let.

Nový letoun L-39NG, který Aero Vodochody představilo 12. října ve svém areálu v Odolené Vodě u Prahy. Stroj je nástupcem legendárního cvičného letounu L-39 Albatros. Sériová výroba začne v roce 2020.

Zakázka za miliardu. Státní podnik LOM Praha nakoupí nové letouny L-39NG

Státní podnik LOM Praha pořídí za zhruba 1,1 miliardy korun čtyři nové proudové letouny L-39NG. Stroje dodá jejich výrobce Aero Vodochody. V hodnotě zakázky je i servisní podpora v délce deseti let. Řekl to dnes mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Stroje využije LOM Praha pro výcvik pilotů. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) o plánované zakázce v pondělí informuje vládu.

Ministerstvo pro místní rozvoj. Ilustrační foto

Vyšetřování zakázek MMR odloženo. K trestnému činu nedošlo, tvrdí policie

Policie odložila vyšetřování zakázky ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na monitorovací systém evropských dotací. Zprávu přinesly Lidové noviny. Žádný trestný čin se podle kriminalistů nestal. Tendr z roku 2013 provázelo podezření z několika závažných chyb a jeho prověřování provázel spor mezi ministerstvem pro místní rozvoj a auditním orgánem ministerstva financí. 

Pražské služby ukázaly veřejnosti čistící vozy na elektřinu.

Tunelování Pražských služeb? Státní zástupce obžaloval devět lidí

Na bývalého obchodního ředitele společnosti Pražské služby (PSAS) Tomáše Kolingera, jeho švagrovou Kateřinu Korbelíkovou a dalších sedm lidí byla podána obžaloba za údajné tunelování firmy. V té se podle závěrů vyšetřovatelů zadávaly pod Kolingerovým vedením nevýhodné zakázky. Podezřelým hrozí až deset let vězení. Informaci přinesla Česká televize.

Ilustrační foto.

Unhoštští chystají sběrný dvůr, ale ceny za odpad zatím nezvýší

Unhošť - Město Unhošť se dlouhodobě dobře stará o odpadové hospodářství a kromě popelnic pro běžný a separovaný komunální odpad vytvořilo už před lety pro své obyvatelé také sběrné místo pro odkládání nadměrného odpadu. Radnice tak předešla tomu, že se nepotřebné harampádí bude válet po příkopech za obcí.

Ján Rajčan tvrdí, že za 18 let praxe už dokáže poznat, čím svého zákazníka potěšit.

Z doktora práv ohňostrojářem

V těchto dnech mají ohňostrojaři plné ruce práce. Obce, města, firmy, ale i jednotlivci si u nich nechávají zhotovit nejrůznější ohňostroje.

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.

Stavebnictví v příštím roce zpomalí růst. Kvůli nedostatku pracovníků

Stavebnictví bude i příští rok pokračovat v růstu, jeho tempo však bude proti letošku zhruba poloviční. Uvedli to analytici, které ČTK oslovila. Letos do konce října stavebnictví vzrostlo o 10,1 procenta, růst za celý rok by tak mohl být nejvyšší od roku 2001. Podle analytiků bude příští rok stavebnictví brzdit především nedostatek pracovníků.

Ilustrační foto.

Modernizují úřad v Dačicích

Dačice - Druhá část modernizace dačického úřadu, která má zlepšit práci úřadu a umožnit nové služby občanům, bude stát přes dva miliony korun.

Ilustrační snímek. Lberecké divadlo F. X. Šaldy

Liberecké Šaldovo divadlo čeká rekonstrukce topení a vzduchotechniky

Liberec – Lepší klima jak pro diváky, tak pro účinkující. To si město Liberec slibuje od připravované rekonstrukce vzduchotechniky v divadle F. X. Šaldy. Radní teď vypsali zhruba osmnáctimilionovou zakázku, jejíž součástí je i oprava rozvodů topení. „Rekonstrukce by měla začít v červnu příštího roku,“ informoval primátorův náměstek Jiří Němeček.

Ilustrační snímek.

Rok 2019 na železnici: více spojů od konkurence Českých drah

/ANKETA/ Česká železnice zažila i letos další růst, počty cestujících rostou už osmým rokem v řadě. Pokud se nestane nic mimořádného, zájem o cesty vlakem by měl růst i příští rok. Hlavní vlna změn čeká cestující hlavně v jeho závěru.

Start rakety Falcon 9 z raketové střelnice na mysu Caraneval

SpaceX plní první vojenskou zakázku. Falcon 9 vynesl do vesmíru nový satelit

/VIDEO/ Z raketové střelnice na mysu Canaveral na Floridě dnes odstartovala nosná raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Na oběžnou dráhu vynesla první navigační satelit nové generace systému GPS americké armády. Je to poprvé, co SpaceX plní podobnou zakázku, až dosud totiž měly na podobné projekty monopol firmy Lockheed a Boeing.  

Karel Herman se ruční výrobě betlémů věnuje celý rok.

Celý rok vyrábí betlémy. Kvůli nim mám z kuchyně dílnu, říká Karel Herman

Brno /FOTOGALERIE/ - Lidé s betlémy většinou tráví vánoční svátky, Brňan Karel Herman každý den. Vlastnoruční výrobě betlémských postav se věnuje víc než půl života, i přes předchozí náročné povolání řidiče záchranky. „Nejvíc mě baví vyrábět tři krále. Jsou pestří, mají i zlaté prvky,“ jmenuje své oblíbené postavy tvůrce betlémů.

Plzeňská společnost Pilsen Steel.

Plzeňské hutě Pilsen Steel v problémech, zaměstnanci mají nucenou dovolenou

Zaměstnaci Plzeňské hutě Pilsen Steel jsou po dvou letech opět na nucené dovolené. Týká se to zhruba tisícovky pracovníků. Společnost již v roce 2014 prošla soudem povolenou reorganizací a v roce 2016 se vyhnula konkurzu. Kovárnám se však stále nedaří dostat do zelených čísel. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT).

Aquapark v Příbrami.

Město zadalo vypracování oponentního posudku ke studii aquaparku

Příbram - V listopadu roku 2016 odhlasovali zastupitelé rozsáhlou rekonstrukci aquaparku. Od této doby se na projektu intenzivně pracuje. Odehrály se besedy s občany, byla vypracována studie a v únoru letošního roku pak zastupitelé rozhodli o zpracování projektové dokumentace k rekonstrukci aquaparku. Z předpokládaných 250 až 300 milionů korun se částka navýšila.

Udělování ceny Spokojený zákazník Jihočeského kraje ceny Spokojený zákazník Jihočeského kraje.

Dvě firmy převzaly cenu

Prachatice - Dvě firmy z prachatického okresu převzaly cenu Spokojený zákazník Jihočeského kraje.

Ilustrační foto.

Nemocnicím už kraj nedá dotace na provoz

Střední Čechy – Trochu jiným způsobem, než byli dosud zvyklí, budou muset přistupovat k počítání peněz ředitelé velkých středočeských nemocnic. Vyplývá to z úterních slov hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Ta na setkání s novináři potvrdila dřívější informace o tom, že pro příští rok představitelé hejtmanství nepočítají s tím, že by kraj svým oblastním nemocnicím nadále posílal peníze za zajištění provozu.

Tisková konference ŘSD na 97. km dálnice D1  poblíž Skorkova na Havlíčkobrodsku k připravovanému rozvázání smlouvy s firmami opravující úsek dálnice D1 mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem.

Stavbaři odstoupili od smlouvy na opravu D1. Vyhazov tak nebudou komplikovat

Sdružení stavebních firem, které opravovalo dálnici D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru, odstoupilo od smlouvy o dílo uzavřené s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). ČTK o tom dnes v tiskovém prohlášení informovala společnost Geosan Group. Ukončení smlouvy s nynějšími stavbaři už v pondělí oznámilo ŘSD, které to zdůvodnilo velkým zpožděním prací.  

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata (vlevo) a ministr obrany Lubomír Metnar.

Metnar zrušil zakázku na mobilní radary. Obrana je koupí bez soutěže od Izraele

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) zrušil kvůli pochybnostem výběrové řízení na mobilní radary pro českou armádu. Původní tendr za 2,9 miliardy korun bez DPH vyhrál izraelský státní podnik Elta Systems. Kvůli nutné potřebě dnes Metnar navrhl vládě, aby byly radary koupeny přímo od izraelské vlády, sdělil ČTK.

D1 mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem.

ŘSD chce vykázat stavební firmu ze staveniště na D1

Vysočina – Je rozhodnuto: Zakázku na opravu úseku dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem dokončí jiný zhotovitel. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) včera odeslalo konsorciu v úseku pracujících firem dopis, kterým odstupuje od smlouvy.

Kolaps dopravy na Dálnici D1 kvůli sněhu.

Problémový úsek D1 bude mít třetí pruh. Ťok vyhodí firmu, která zde pracovala

Ministrovi dopravy Danu Ťokovi (za ANO) došla trpělivost. Diskutovaný úsek dálnice D1 u Humpolce se okamžitě rozšíří o jeden pruh, aby se dal udržovat. Stát podle Ťoka firmu Geosan vyhodí a bude hledat zhotovitele, který úsek dokončí. Společnost Geosan nicméně uvedla, že bude v pracích pokračovat. Informovala o tom Česká televize.

Ilustrační foto

Vládnoucí koalice zrušila zakázky za miliony korun

Karlovy Vary – Poskytování energetických služeb, stavba restaurace Kafe Rolava nebo finanční požadavky Lázeňských lesů, to byla příčina ostré debaty karlovarských zastupitelů na posledním letošním zasedání.

Stavba mostu v Radkově.

Radkovem se dá projet, zatím ale jen provizorně

Radkov - Prozatím provizorně je v provozu silnice v centru Radkova, kde se nedalo projet od jara letošního roku kvůli rekonstrukci mostku přes potok. Obec tak byla téměř tři čtvrtě roku rozdělená na dvě půlky. A to kvůli zpackané zakázce, kterou původní firma nebyla schopná dokončit, protože nedokázala dostát svým závazkům, a zkrachovala. Ty samé problémy s touto firmou se objevily i na dalších třech místech na Vysočině.

Ilustrační foto.

O vánoční cukroví na objednávku je velký zájem. Výrobci nestíhají

Kladensko, Rakovnicko /ANKETA/ - Každá hospodyňka, která tráví pravidelně dlouhé hodiny v kuchyni, potvrdí, že cukrařina je velká dřina, a co teprve pečení vánočního cukroví. Tisíce žen napříč republikou si každoročně opakují, že letos už ne a pak nakonec podlehnou a znovu vyndají mísy a vály a pustí se do výroby domácího cukroví. Jelikož jsou dnešní ženy ale velmi zaměstnané a mnohé se vracejí z práce domů až večer, čím dál častěji svěřují náročný úkol odborníkům.

Truhlářská ulice před rekonstrukci a slavnostní otevření.

Truhlářská ulice v Písku je opět otevřená

Písek - Předvánoční dárek v podobě dokončení rekonstrukce Truhlářské ulice dostali obyvatelé sídliště Jih. Po pěti měsících se Truhlářská ulice ve čtvrtek opět otevřela pro motoristy a chodce.