Kreativ

ŠTÍTEK: zakázka

Radnice Brno-střed. Ilustrační fotografie.

Kauza zakázek na radnici v Brně: policie navrhuje vazbu pro pět lidí

Detektivové chtějí vazbu pro pět lidí z kauzy údajné korupce kolem veřejných zakázek městské části Brno-střed. Ostatní čtyři obvinění byli propuštěni a dále budou stíháni na svobodě. Na webu policie to dnes oznámil mluvčí mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Státní zástupce Petr Šereda řekl, že se s podnětem policie ztotožňuje a návrh na vzetí do vazby doručí soudu asi dnes večer.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahují také v budově Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.

Po razii na radnici Brna-střed obvinili devět lidí. Detektivové chtějí vazbu

Kriminalisté obvinili v noci na dnešek devět lidí v souvislosti se čtvrteční razii na radnici městské části Brno-střed. Uvedl to mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Detektivové požadují vazbu pro pět lidí. Čtyři obvinění byli propuštěni. Informovala o tom Česká televize.

Ilustrační foto.

Rekonstruovat se bude palác i školy

Kolín - Rada města vyhlásila výběrové řízení na tři velké zakázky, které se týkají místních základních škol. Vedle toho se plánuje pokračovat v rekonstrukci Žerotínského paláce.

Ilustrační foto.

Pobyty astmatiků: Pojišťovna vyplácela stamiliony, i když věděla o chybě

Všeobecná zdravotní pojišťovna sice přiklepla zakázku na ozdravné pobyty pro dětské astmatiky na základě nepravdivého čestného prohlášení jednoho z uchazečů, trestný čin se přesto nestal. Důvod? VZP prý nevznikla žádná škoda. A to přesto, že kvůli tomu zaplatila skoro čtvrtmiliardovou částku za daleko méně kvalitní služby, než původně předpokládala. K tomuto překvapivému závěru dospěli kriminalisté.

Hanácký statek v zooparku ve Vyškově.

Hanácký statek: Většinu peněz stát vrátil. I tak soud nekončí

Vyškov – Podmínkou je, aby dodavatel neměl vůči městu žádné dluhy. Dnes běžná věta ve výběrových řízeních na zakázky měst a jejich organizací. Před šesti lety diskriminace. Alespoň tak to vidí vyškovský finanční úřad. Ten právě v roce 2013 poukázal na údajné pochybení vyškovského zooparku ve výběrovém řízení na výstavbu Hanáckého statku. Spor stále není u konce, vedení zoo však slaví alespoň malé vítězství.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Slovní bitva kolem odposlechů na hejtmanství se změní v písemnou

Střední Čechy – Nejenom otázky kolem ceny, ale i ty, které se točí kolem důvodů. To stále vrtá hlavou středočeskému opozičnímu zastupiteli Michaelu Pánkovi (ODS), kterého v registru smluv zaujala zakázka na kontrolu vybraných kanceláří krajského úřadu proti odposlechu. Pochybnosti chtěl Pánek vyjasňovat během pondělního zasedání krajských zastupitelů. K prosazení svých témat do programu jednání však nenašel dostatečnou podporu. Pro zařazení žádosti o informace k rozsahu bezpečnostních prohlídek na krajském úřadu a výši ceny zvedlo ruce jen 26 zastupitelů. Osm se vyslovilo proti – a 27 se hlasování zdrželo.

Ilustrační foto.

Stále čekáme na verdikt soudu, říká předseda odborů Vítkovice Heavy Machinery

/ROZHOVOR/ Už takřka rok žije necelých devět stovek zaměstnanců společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM), která prochází reorganizací, v existenční nejistotě a situace pro ně začíná být neúnosná. V rozhovoru pro Deník to řekl Martin Sýkora předseda nejpočetnější odborové organizace v podniku (ZO KOVO Vítkovice Těžká mechanika), která sdružuje zhruba 450 členů. 

Městské stránky jsou laděny v oficiálních barvách města - červené a bílé.

Město Nymburk má nejlepší webové stránky v kraji!

Nymburk /FOTOGALERIE/ - Město Nymburk se stalo vítězem krajského kola prestižního klání s názvem Zlatý erb. Jde o vyhlášení nejlepších webových stránek měst a obcí. Nymburk za sebou nechal na druhém místě Slaný a na třetím Neratovice.

Ilustrační foto

Pavlíkovští hledají firmu na přístavbu výtahu

Pavlíkov – Budova pavlíkovského obecního úřadu by se měla stát bezbariérovou. Městys vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele přístavby výtahu. Projekt by mohl být realizován do konce letošního roku.

Ilustrační foto.

Nové sídlo Českých drah jen tak nebude. Nikdo dopravci nenabídl prostory

České dráhy musely zrušit veřejnou soutěž na pronájem kanceláří, kam by přesunuly z ministerstva dopravy své sídlo. Do veřejné zakázky nicméně nepřišla jediná nabídka. Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek, kde firma oznámila zrušení zakázky kvůli nepodání jediné nabídky.

Tři objekty na Starém náměstí, které patří městu. Ve dvou z nich bude nová knihovna.

Knihovnu slíbili postavit za jeden rok

Sokolov – Město konečně vybralo firmu, která se pustí do stavby nové knihovny na Starém náměstí v Sokolově. Ta slíbila zhotovit zakázku za bezmála 35,7 milionu korun. Pokud půjde vše bez problémů, může se začít v březnu tohoto roku. Hotovo má být za 365 dní od převzetí stavby.

Bojové vozidlo Ascod 42.

Obrana plánuje velké nákupy. Většina z 61 miliard padne na bojová vozidla

Ministerstvo obrany vynaloží do roku 2021 nejméně 61 miliard korun na investice. Ještě letos chce uzavřít smlouvy na nákup pásových bojových vozidel pěchoty (BVP), víceúčelových vrtulníků nebo mobilních radiolokátorů. Vypsána také bude soutěž na obměnu stovek několik desetiletí starých terénních automobilů. Novinářům to dnes na generálním štábu v Praze řekli ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Nová továrna Pepperl+Fuchs má vyrůst v průmyslové zóně Krkonošská u výpadovky z Trutnova na hory.

U výpadovky k horám vyroste nová továrna

Trutnov - Hned, jak roztaje sníh, začne stavba další továrny v průmyslové zóně Krkonošská (u Teska) na okraji Trutnova. Provoz v nové hale chce spustit německá elektrotechnická firma Pepperl+Fuchs už příští rok na jaře.

Osobní vlak společnosti Arriva vlaky. Ilustrační fotografie.

Na trať do Turnova asi opravdu vyjede Arriva, rozhodli radní

Liberecko – Soukromý železniční dopravce Arriva je o kus blíže k převzetí dopravy na trati z Liberce přes Turnov a Semily do Staré Paky a také na trati Tanvald Železný Brod a Stará Paka Lomnice nad Popelkou. Krajští radní rozhodli, že zde dopravu od prosince 2019 zadají právě Arrivě.

Český stavení průmysl je na vzestupu - ilustrační foto

České stavebnictví loni výrazně přidalo na síle. Bytů je však stále nedostatek

Tuzemský stavební průmysl má za sebou velice úspěšný rok. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) činil jeho celkový reálný růst 8,4 procenta. Produkce významně vzrostla jak v případě pozemních, tak inženýrských staveb. Bylo rozestavěno přes 33 tisíc nových bytů, dalších téměř 34 tisíc pak stihli stavaři během loňska dokončit. Navzdory tomu ale zůstává poptávka nadále neuspokojena.

Čínská společnost Huawei.

Huawei uspěl v zakázce pro ministerstvo vnitra. Dodá mu přepínače

Čínská technologická firma Huawei získala zakázku na dodávku síťových přepínačů pro ministerstvo vnitra a policejní prezidium. Uspěla s požadavkem na 2,1 milionu korun, ostatní nabídky byly dražší. Ministerstvo vnitra podle oficiálního prohlášení využití síťových komponent od Huawei jako riziko nevidí, protože se mají používat pro interní systém nepřipojený k internetu. Informoval o tom odborný server Lupa.cz.

Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci.

Policie šetří bývalé vedení gymnázia

Jindřichův Hradec - Audit Jihočeského kraje, zřizovatele Gymnázia Vítězslava Nováka, zjistil, že bývalé vedení školy zadávalo předražené zakázky či upřednostňovalo firmy. Kraj podal trestní oznámení.

Čáslavská skládka.

Kaly v Čáslavi zřejmě nebudou. Vznikla nová smlouva

Čáslav - Smlouva, podle které mělo zbývajících 70 tisíc tun nebezpečných kalů z areálu lagun Ostramo v Ostravě skončit na skládce v Čáslavi jakožto možné mezideponii, je minulostí. Státní podnik Diamo od smlouvy se společností AVE CZ odstoupil a podepsal smlouvu novou. Čáslavané si tak podle všeho mohou definitivně oddechnout.

Nová centrální tělocvična ve Svitavách den před slavnostním otevřením. Prozatím bez šaten, pouze se základovou deskou.

Stavbu šaten považují opoziční Piráti za podvod

Svitavy – Bývalé vedení města čelilo na posledním zasedání zastupitelstva obvinění z podvodu. Podle opozičního zastupitele za Piráty Vojtěcha Fadrného se ho mělo dopustit při již dříve kritizované přístavbě šaten u nové centrální tělocvičny na svitavském stadionu.

Dům kultury v Ostrově čekají už letos velké opravy.

Unikátní „kulturák“ čeká rozsáhlá rekonstrukce

Ostrov - Dům kultury na Mírovém náměstí v Ostrově, který je stěžejní dominantou nového Ostrova a patří svým architektonickým stylem k výrazným stavbám odrážejícím historii města, čeká rozsáhlá rekonstrukce.

Nový letoun L-39NG, který Aero Vodochody představilo 12. října ve svém areálu v Odolené Vodě u Prahy. Stroj je nástupcem legendárního cvičného letounu L-39 Albatros. Sériová výroba začne v roce 2020.

Aero propustí desetinu zaměstnanců, firma přišla o zakázku

Výrobce letadel Aero Vodochody bude od února propouštět, protože přišel o jednu z důležitých zakázek, kde figuruje jako subdodavatel. Počet interních zaměstnanců firma sníží o desetinu. Vyplývá to z dopisu generálního ředitele firmy Giuseppa Giordoa zaměstnancům, který mají k dispozici Hospodářské noviny (HN). Aeru vypadla zakázka na dodávku kopkitů pro vrtulníky UH-60M Black Hawk americké společnosti Sikorsky, napsal dnes server Ihned.cz.

Výrobky z dílny sedláře Luďka Žákovského.

Sedlář Luděk Žákovský z Moravských Budějovic je mistrem rukodělné práce

Moravské Budějovice – Ve své malé dílně vyrábí ručně zpracované a vyřezávané výrobky z kůže. Na některých sedlech přitom mnohdy pracuje i stovky hodin. Jeho zboží jde na odbyt jak v Česku, tak v zahraničí. Nyní práci Luďka Žákovského ocenil Kraj Vysočina, když mu udělil titul Mistr tradiční rukodělné výroby.

Ilustrační foto.

Ve středu se rozhodne o rozpočtu Hradce

Jindřichův Hradec - Zastupitelé budou ve středu od 16 hodin řešit návrh rozpočtu města na letošní rok v té podobě, v jaké jim ho předložili radní. Opozice dokument kritizuje.

Expozice Huawei na veletrhu MWC 2017

Finanční správa vyřadila Huawei z tendru na daňový portál. Kvůli bezpečnosti

Čínský technologický gigant Huawei byl jedním ze zájemců o zakázku na vybudování portálu Moje daně, kterou vyhlásilo Generální finanční ředitelství. Zakázku za více než půl miliardy korun ale nezíská. Finanční správa totiž upravila podmínky podle nedávné metodiky Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), a čínskou společnost tím tak dostalo ze hry. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. 

Stavba domu. Ilustrační snímek

Práce řemeslníků roste. Proti roku 2016 si Češi připlatí čtvrtinu

Za řemeslné práce dnes Češi zaplatí v průměru o 27 procent více než v roce 2016. Ceny rostou hlavně kvůli zdražování řemeslné práce, která je způsobená zejména nedostatkem pracovní síly na trhu. Největší zájem je o zedníky, elektrikáře, truhláře a instalatéry. Vyplývá to z dat internetového portálu Nejřemeslníci.cz.

Ilustrační foto

Kraj připravuje řadu nových obchvatů

Střední Čechy - Obávat se o dostatek zakázek zřejmě v příštích letech nemusí firmy, které se věnují silničním stavbám. Masivní budování chystá stát - a do výstavby obchvatů či přeložek se přímo po hlavě chystá vrhnout také Středočeský kraj. V pondělí to oznámila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Ilustrační foto.

Stíhaný podnikatel Horáček popsal údajnou korupci ve VZP. Pojišťovnu čeká audit

Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) čeká mimořádný audit. Její vedení se totiž rozhodlo prověřit možné úplatky při nemocničních zakázkách, v nichž figuruje stíhaný podnikatel Tomáš Horáček. Podnikatel totiž nyní začal s policií spolupracovat, přičemž zmínil údajné uplácení při výběrových řízeních ve VZP. Informovala o tom Česká televize.