Kreativ

ŠTÍTEK: zakázka

Vimperk, ulice 1. máje. Ilustrační foto

Městu chybí razítko

Vimperk – Ještě letos se chtějí pustit Vimperští do rozsáhlé rekonstrukce ulice 1. máje. V tuto chvíli mají nejen peníze, ale i projekt a vybranou firmu. Opravovat nemohou, není stavební povolení.

Armáda. Ilustrační foto.

Česká armáda na nákupech. Letos utratí desítky miliard korun

/INFOGRAFIKA/ Peníze jsou, ale vybavení chybí. V takové situaci se v posledních letech ocitla česká armáda. Ministerstvo obrany peníze ze státního rozpočtu dostává (letos úplně nejvíc, 66 miliard korun), ale nákupy se nedaří dotáhnout do konce.

Oleksandr Yureskul, jednatel pražské stavební firmy AvantStav.

Na řemeslníka mohou lidé čekat i tři měsíce

Kolínsko /ROZHOVOR/ - Sehnat řemeslníka není vůbec jednoduchá věc; a už vůbec ne takového, který by byl dostupný brzy - ideálně hned. Pomocí portálu nejremeslnici.cz mohou ale lidé poptávat služby takových pracovníků - a jak vysvětluje Oleksandr Yureskul, jednatel pražské stavební firmy AvantStav, spolupráce s portálem s vyplatí - lidé se totiž mohou podívat na reference, které daný řemeslník má.

Zedničině je Miloslav Hapka věrný přes 35 let.

Zakázky má dohodnuté dva tři měsíce dopředu

České Budějovice – Je mu šestapadesát, miluje svou rodinu a zedničinu, která je jeho prací i koníčkem už více než 35 let. Polovinu této doby strávil v rakouských stavebních firmách, např. Kapl nebo Porr. Na jih Čech se vrátil před devíti lety. Pracuje od rána do večera, často o víkendu – a je spokojen. 

Ilustrační foto.

Kaly se skládce zřejmě vyhnou, rozhodnutí by mohlo padnout od konce měsíce

Čáslav - Obyvatelé Čáslavi stále s napětím očekávají, kdy bude podepsán dodatek ke smlouvě mezi státním podnikem Diamo a společností AVE CZ. Ten by měl zaručit, že čáslavská skládka nebude sloužit jako mezideponie pro likvidaci zbývajících 70 tisíc tun kalů z ostravských lagun. Stát by se tak mělo do konce ledna.

David Rath

Rath chce přeložit kauzu k Městskému soudu v Praze. Kvůli podjatosti

Před týdnem zahájené projednávání druhé větve takzvané „Rathovy kauzy“ rozsáhlého případu údajných manipulací se zakázkami Středočeského kraje, jež měly být v roce 2011 a počátkem roku 2012 spojeny s úplatky, se u Krajského soudu v Praze zastavil. Někdejší hejtman David Rath, s jehož jménem bývá případ spojován nejčastěji a nejintenzivněji, vytrvale namítá podjatost celého středočeského krajského soudu. S poukazem na tuto skutečnost požádal o přeložení jednání na druhou stranu řeky Vltavy – k Městskému soudu v Praze.

David Rath

Rathova kauza se zadrhla, Rath chce k jinému soudu

Praha - Před týdnem zahájené projednávání druhé větve takzvané „Rathovy kauzy“, rozsáhlého případu údajných manipulací se zakázkami Středočeského kraje, jež měly být v roce 2011 a počátkem roku 2012 spojeny s úplatky, se u Krajského soudu v Praze zastavil. Někdejší hejtman David Rath, s jehož jménem bývá případ spojován nejčastěji a nejintenzivněji, vytrvale namítá podjatost celého středočeského krajského soudu. S poukazem na tuto skutečnost požádal o přeložení jednání na druhou stranu řeky Vltavy – k Městskému soudu v Praze.

Ilustrační foto

Kroměříž při zakázkách vodáren nepochybila

Na podzim loňského roku byla kroměřížská radnice obviněna z pochybení při uzavírání zakázek na poskytování právních služeb ohledně společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž (dále jen VaK).

Obchvat Třince.

Firmy podaly nabídky na stavbu posledního úseku obchvatu Třince

Celkem tři uchazeči z řad stavebních firem usilují o vybudování silnice I/68 mezi Třanovicemi a Nebory. Předpokládaná hodnota zakázky, kterou vypsalo Ředitelství silnic a dálnic, je 1,92 miliardy korun bez DPH, nejlevnější nabídka je o zhruba 450 milionů nižší. Podala ji italská společnost Rizzani de Eccher.

Novináři měli 7. listopadu možnost prohlédnout si prostory rekonstruovaných Barrandovských teras v Praze. Výhled na Vltavu.

Vltava v Praze bude hlubší. Za sto milionů

Ředitelství vodních cest (ŘVC) začalo prohlubovat Vltavu pod Prahou. Cílem akce je zvýšení možných ponorů na vltavské vodní cestě ze současných 1,8 metru na 2,2 metru. „Příprava začala už v prosinci, v těchto dnech se práce rozbíhají naplno,“ uvedl zástupce šéfa ŘVC Jan Bukovský.

Revitalizace humpoleckého parku Stromovka.

Revitalizace Stromovky: Firma zaplatí penále

Humpolec – Firma Firesta-Fišer, která nestihla dokončit revitalizaci parku Stromovka v Humpolci v termínu, zaplatí humpolecké radnici penále nabíhající za každý den prodlení.

Portrét mladé dívky od kutnohorského malíře Josefa Krčila (1906 - 1985).

OBRAZEM: Hledá se tato dívka z obrazu

Kutná Hora - Galerie Kutná Hora obdržela do aukce obrazů tento portrét mladé dívky od kutnohorského malíře Josefa Krčila (1906 - 1985). Odhadem přibližně dvanáctiletá slečna, v šatech tyrkysové barvy s květinovým vzorem, drží v ruce bílou květinu. Portrét byl malován v srpnu 1945 - jak je vyznačeno na zadní části obrazu - a finálně dokončen v roce 1946.

David Rath

Rath u soudu mluvil celý den. A pokračovat bude v pátek

Celý třetí den soudního jednání v druhé části korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zabrala výpověď někdejšího politika. Rath se zatím před Krajským soudem v Praze spontánně vyjadřoval k jednotlivým bodům obžaloby, na otázky soudu, státního zástupce či advokátů se nedostalo. Vypovídat tak bude bývalý politik i v pátek.  

David Rath

Rath u soudu mluvil celý den. A pokračovat bude v pátek

Praha - Celý třetí den soudního jednání v druhé části korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zabrala výpověď někdejšího politika. Rath se zatím před Krajským soudem v Praze spontánně vyjadřoval k jednotlivým bodům obžaloby, na otázky soudu, státního zástupce či advokátů se nedostalo. Vypovídat tak bude bývalý politik i v pátek.  

Instalace jedné z "chytrých" kamer na Rašínově třídě v Hradci Králové.

Inteligentní dopravní systém dostal zelenou

Hradec Králové - Krajské město pokračuje v přípravě modernizace řízení automobilové dopravy, která by měla přispět ke zvýšení její plynulosti a bezpečnosti. Na projekt za 305 milionů korun chce město využít evropskou dotaci, která by mohla být až 247 milionů korun.

Tomáš Jirsa

Glosa Tomáše Jirsy: Huawei a protikorupční hysterie

Mám přítele, který provozuje datové centrum a ke kauze Huawei říká: poptáváme množství komponent a Huawei nám je nabízí častokrát o polovinu levněji než ostatní firmy, za tu cenu se to ani nedá vyrobit, ale vím, že jim jde o to dostat se k nám do baráku.  

Takzvanou druhou větev kauzy údajných korupčních manipulací se zakázkami Středočeského kraje a jeho nemocnic začal v úterý rozplétat Krajský soud v Praze.

Rath mluvil u soudu čtyři hodiny a bude pokračovat. Kritizoval soudy

Bývalý středočeský hejtman David Rath dnes vypovídal u soudu v druhé části korupční kauzy. Ta je spojená se zakázkami pro středočeskou nemocnici a záchrannou službu. Kromě někdejšího hejtmana zde figuruje například i bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Rath svou vinu opakovaně odmítá. Během dnešního stání hovořil čtyři hodiny a chce pokračovat i v příštích dnech. Ve své řeči zkritizoval soudy a následně zpochybnil i obžalobu, která odposlechy prý špatně interpretovala.

Takzvanou druhou větev kauzy údajných korupčních manipulací se zakázkami Středočeského kraje a jeho nemocnic začal v úterý rozplétat Krajský soud v Praze.

Rath mluvil u soudu čtyři hodiny a bude pokračovat. Kritizoval soudy

Střední Čechy - Bývalý středočeský hejtman David Rath vypovídal ve středu 16. ledna u soudu v druhé části korupční kauzy. Ta je spojená se zakázkami pro středočeskou nemocnici a záchrannou službu. Kromě někdejšího hejtmana zde figuruje například i bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr Kott. Rath svou vinu opakovaně odmítá.

Opravy 90. kilometru dálnice D1

Problematická D1. Dutiny v úseku na Vysočině opraví společnost Eurovia CS

Dutiny nacházející se na úseku dálnice D1 mezi 90. kilometrem u Humpolce a 104. kilometrem u Větrného Jeníkova začne počínaje čtvrtkem opravovat firma Eurovia CS. Ředitelství silnic a dálnic s ní v pondělí uzavřelo smlouvu, hodnota zakázky činí 62,69 milionu korun. Vyplývá to z údajů ve Věstníku veřejných zakázek. Zakázku na sanaci dutin ŘSD vypsalo poté, co na konci loňského roku ukončilo spolupráci se sdružením, které mělo celý úsek modernizovat.

V třísměnném provozu v pěstitelské pálenici Buchlovice se při pálení střídá šest páleničářů. Za směnu vypálí 9 až 10 kotlů kvasu. Zakázek o pálení je tam tolik,žesezona tam může skončit až v závěru února.

Kotle ve většině slováckých pálenic jedou stále na plný výkon

Díky tomu, že se loni urodilo dost ovoce, po dvou hubených letech zažívají pěstitelské pálenice na Slovácku mimořádně dobrou sezonu. Ačkoliv destilační přístroje nepřeměňují kvasy z modrého ovoce v kořalku od druhého lednového týdne například v Nedakonicích a Kudlovicích, většina slováckých pálenic jede na plné obrátky.

Takzvanou druhou větev kauzy údajných korupčních manipulací se zakázkami Středočeského kraje a jeho nemocnic začal v úterý rozplétat Krajský soud v Praze.

Rath přinesl k soudu šnečka, advokáti vystrčili růžky

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ – Připraven nejen na to, že ho čekají vážné životní momenty, ale i trocha show, přišel v úterý ke Krajskému soudu v Praze někdejší hejtman Středočeského kraje David Rath. Přinesl a ochotně ukazoval do objektivů plakát, který podle svých slov v pondělí vlastnoručně namaloval. Na rubovou stranu jakési mapy ztvárnil obrázek hlemýždě, který má přes ulitu nápis „prokurátor“ – přičemž aby nebylo mýlky, vše doplňuje nápis: „Už po 7. letech k soudu“.