Kreativ

ŠTÍTEK: záření

Jesenická nemocnice

Jesenická nemocnice má nové cétéčko

Jeseník – Nový počítačový tomograf slouží pacientům Jesenické nemocnice. Modernizované radiodiagnostické pracoviště představili zástupci nemocnice v pondělí 21. listopadu.

Ilustrační foto.

Hasiči v oblecích likvidovali podezřelý balíček

Veselí nad Moravou – Podezřelý balíček s označením ionizující záření. Přesně takový ležel vysypaný v Rumunské ulici ve Veselí nad Moravou. K nebezpečnému nálezu v pondělí vyjely hasičské jednotky z Hodonína a Veselí nad Moravou.

I sklenička vína denně zvyšuje riziko rakoviny prsu o patnáct procent.

Ženy mají o vyšetření prsů zájem

Nové Město na Moravě - Také v příštím roce budou moci ženy absolvovat v Nemocnici Nové Město na Moravě pravidelné preventivní mamografické vyšetření. Přístroj, který umožňuje pacientkám bez jakýchkoliv příznaků onemocnění prsu zachytit rozvíjející se zhoubný nádor, je v nemocničním zařízení často využíván.

Satelit ROSAT.

Satelit Rosat: na Zemi může dopadnout až 30 úlomků

Berlín - Vysloužilý německý satelit ROSAT, který se blíží k Zemi, se patrně ocitne v atmosféře v noci na neděli nebo v neděli dopoledne. Oznámilo to podle agentury DPA Německé středisko pro letectví a vesmír (DLR).

Na snímku nalezený radioaktivní váleček vyzvednutý ze země.

Úřad hledá cestu, jak levně změřit radiaci v Praze

Praha – Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) pracuje po náhodném nálezu radioaktivního válečku na hřišti v pražském Podolí na metodice, která by pomohla bez vysokých finančních nákladů městské části Praha 4 prověřit další lokality.

Na snímku nalezený radioaktivní váleček vyzvednutý ze země.

Úřad hledá cestu, jak levně změřit radiaci v Praze

Praha – Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) pracuje po náhodném nálezu radioaktivního válečku na hřišti v pražském Podolí na metodice, která by pomohla bez vysokých finančních nákladů městské části Praha 4 prověřit další lokality.

Radioaktivita, kterou ve středu večer odhalil 29letý Pavel Bykov, který se zajímá o radiaci a atomovou energii, a proto měl na ruce hodinky s funkcí dozimetru i ve chvíli, kdy se s manželkou a dítětem vypravil na hřiště, je pryč.

Zdraví v ohrožení? Po tisících hodin u zdroje

Praha /ROZHOVOR/ - Radioaktivní předmět mezi pískovištěm a houpačkami, který byl nalezen na hřišti v pražském Podolí, byste zřejmě nečekali. Podle Zdenka Rozlívky ale není nález radioaktivního předmětu zdaleka výjimkou.

Policie a hasiči uzavřeli 28. září večer kvůli zvýšené radiaci okolí dětského hřiště v Sinkulově ulici v pražském Podolí.

Kvůli radiaci policie uzavřela část pražského Podolí

Praha /AKTUALIZOVÁNO/– Policie a hasiči ve středu večer uzavřeli okolí dětského hřiště v pražském Podolí. Důvod? Zvýšená úroveň radioaktivního záření! Odhalil to náhodný svědek vlastnící hodinky s funkcí dozimetru – a jeho zjištění potvrdily i přístroje hasičů.

Policie a hasiči uzavřeli 28. září večer kvůli zvýšené radiaci okolí dětského hřiště v Sinkulově ulici v pražském Podolí.

Kvůli radiaci policie uzavřela část Podolí

Praha /AKTUALIZOVÁNO/– Podle zjištění hasičů jsou v prostoru poblíž křižovatky ulic Lopatecká a Sinkulova pětinásobně překročeny přípustné hodnoty radioaktivity stanovené hygienickými limity.

Druhý den Valašského záření vylákal do ulic Vsetína davy lidí.

Při Záření popíjeli i mladiství

Vsetín – Průběh třináctého ročníku Valašského záření hodnotí policisté jako klidný. Přesto se festival neobešel bez přestupků, které policisté museli řešit. Šlo hlavně popíjení mladistvých, u sedmnáctiletého chlapce pak zajistili dokonce marihuanu.

Ilustrační foto

Potíže při chůzi může způsobovat i ostruha

Bolí vás při chůzi chodidla? Nemůžete došlápnout, aniž byste při tom nesyčeli bolestí? Primář rehabilitačního oddělení Šumperské nemocnice Rudolf Ditmar míní, že tyto nepříjemné potíže může způsobovat i ostruha patní kosti.

Druhý den Valašského záření vylákal do ulic Vsetína davy lidí.

Záření si lidé nemohli vynachválit

Vsetín – /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE, VIDEO/ Nekončící proudy lidí, kteří putují ze Svárova na Dolní náměstí i naopak. Překřikování hlasité hudby, smích i hlasité vyvolávání prodejců: „Medovina!“. Teplý sobotní den byl pro třináctý ročník Valašského záření jako stvořený.

Začal třináctý ročník Valašského záření.

Valašské záření rozehřála kapela Vrkoč

Vsetín /FOTOGALERIE/ - Před hlavní scénu Valašského záření se v pátek 9. září odpoledne nahrnuly desítky lidí. Příchozí tak vytvořili dokonalou atmosféru k slavnostnímu zahájení oblíbeného vsetínského festivalu.

Poslední drobnosti dopilovávají pořadatelé Valašského záření. Do výšky se ve čtvrteční podvečer vztyčila i hlavní scéna na Svárově.

Pódium stojí. Valašské záření může odstartovat

Vsetín /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Přípravy třináctého ročníku Valašského záření inspirovaného létáním a letectvím finišují. Včera stavaři vztyčili hlavní pódium na Svárově i druhou scénu na Dolním náměstí.

Den prevence, v jehož rámci si návštěvníci Komplexního onkologického centra Nový Jičín mohli nechat zkontrolovat mateřská znaménka, se uskutečnil ve středu 31. srpna odpoledne.

Znaménka si přišlo zkontrolovat mnoho zájemců

Nový Jičín /FOTOGALERIE/ –Takový nápor jako ve středu 31. srpna v Komplexním onkologickém centru Nový Jičín už dlouho nezažili. Den prevence přilákal více než dvě a půl stovky lidí. Akcí nazvanou Den prevence chtěli pracovníci Komplexního onkologického centra Nový Jičín (KOC) upozornit na rizika, která jsou spojená s mateřskými znaménky.

Elektrárna Fukušima. Ilustrační foto

Ve elektrárně Fukušima naměřili extrémní radiaci

Tokio – Únik radioaktivního záření smrtelných hodnot byl zjištěn v jaderné elektrárně Fukušima v Japonsku, kterou 11. března letošního roku poškodilo zemětřesení a následná přívalová vlna cunami.

Prostějovská hvězdárna má nový sluneční dalekohled

Hvězdárna se pyšní novým slunečním dalekohledem

Prostějov /FOTOGALERIE/ - Prostějovská hvězdárna se může pochlubit novým slunečním dalekohledem. Ten je unikátní svým filtrem, jenž nepropouští žádné záření, které při dlouhodobém přímém pozorování Slunce může poškodit lidský zrak.

Ilustrační foto

Solárium jako malá sestra velkého bratra

Pardubice – Náš list ve spolupráci s Českou asociací zdravého opalování připravil pro čtenáře další rady, jak se správně a zdravě opalovat, aniž by docházelo ke spálení kůže.

Ilustrační foto

Léčba onkologických onemocnění dělá pokroky

V České republice onemocní ročně více než 75 000 obyvatel nádorovým onemocněním a toto číslo se každoročně zvyšuje v průměru o pět procent. V Královéhradeckém kraji se objeví přes 4000 nových onkologických pacientů ročně.

Mamograf. Ilustrační foto.

Léčba onkologických onemocnění dělá pokroky

Východní Čechy – V České republice onemocní ročně více než 75 000 obyvatel nádorovým onemocněním a toto číslo se každoročně zvyšuje v průměru o pět procent. V Královéhradeckém kraji se objeví přes 4000 nových onkologických pacientů ročně.

Mamograf. Ilustrační foto.

Léčba onkologických onemocnění dělá pokroky

Hradec Králové – V České republice onemocní ročně více než 75 000 obyvatel nádorovým onemocněním a toto číslo se každoročně zvyšuje v průměru o pět procent. V Královéhradeckém kraji se objeví přes 4000 nových onkologických pacientů ročně.

Termo zastřešení bazénu

Co mi chybí k dokonalému bazénu?

Ještě chvíli počkejte, než na zahrádce vítězoslavně postavíte svůj nový bazén. Už se chcete konečně svlažit? Pokud si chcete vaší nádrže užívat do sytosti po dlouhá léta a pokud stojíte o průzračnou vodu, bez pomoci speciálního příslušenství to hladce nepůjde. Pojďme se podívat, jak vylepšit váš bazén na jedničku!

Ilustrační foto

Solária: Třetina překročila limity záření

Praha - Česká obchodní inspekce v loňském roce zjistila překročení povoleného limitu záření ve třetině kontrolovaných solárních zařízení. Podíl závadných solárií se ale i díky kontrolám postupně snižuje. V roce 2009 kontrolami ČOI neprošlo 62 procent kontrolovaných solárií.

Jak pokračuje stavba roubenky.

Roubená stavba si 'sedá' stejně jako ta zděná

Hlinsko – /FOTO/ S přibývajícími slunečními paprsky a stoupajícími teplotami stavební ruch na stavbě hlinecké chalupy Miroslava Vavrouška malinko opadá, ale jak by řekl klasik, vše špatné je pro něco dobré.

Elektrárna Fukušima. Ilustrační foto

Děti z Fukušimy dostanou přístroje na radioaktivitu

Tokio - Děti z japonského města Fukušima, které leží 60 kilometrů od jaderné elektrárny poškozené při březnovém zemětřesení a cunami, dostanou přístroje na měření radiace. Místní úřady v úterý oznámily, že dozimetry budou rozdány 34.000 dětí.

Ilustrační foto

Obří slunečník zpříjemní dětem v létě pobyt na zahradě

Jaroměř -Děti z dětského domova v Jaroměři budou moci trávit v létě daleko více času na zahradě. Díky nově vybudované zpevněné ploše, na které bude umístěn obří slunečník, si budou moci děti hrát, relaxovat a setkávat se s návštěvami i za horkých dnů.

Ilustrační obrázek

Vědci zaznamenali explozi hvězdy na hranici vesmíru

Londýn – Skupina astronomů objevila zřejmě zatím nejvzdálenější explozi, jakou dosud lidské oko spatřilo. Vysoce energetické záření údajně vyslala rozpadající se hvězda, která se nachází na samém okraji viditelného vesmíru.

Ilustrační foto

Dermatologové varují před spálením

Plzeň – Slunečné dny lákají ven milovníky opalování. Právě v těchto chvílích bychom se ale podle dermatologů měli mít na pozoru a chránit si kůži před spálením. Hrozí nám totiž víc než jen červená pokožka.

Vyšetření pomocí přístroje OCT (obdoba CT) patří v Očním centru Praha k nejčastějším úkonům.

I zrak potřebuje svou prevenci

Praha /ROZHOVOR/ - Na dnu otevřených dveří oční kliniky se lidé mohou přesvědčit například o tom, že vyšetření nebolí.

Vyšetření pomocí přístroje OCT (obdoba CT) patří v Očním centru Praha k nejčastějším úkonům.

I zrak potřebuje svou prevenci

Holešovice - Na dnu otevřených dveří oční kliniky se lidé mohou přesvědčit například o tom, že vyšetření nebolí.