Kreativ

ŠTÍTEK: záření

Radiologický asistent je povolání s budoucností. Ilustrační foto.

Radiologický asistent je povolání s budoucností. Studovat můžete i v Pardubicích

Radiologičtí asistenti jsou tím nejdůležitějším článkem v řetězci diagnostiky pomocí zobrazovacích metod, protože na nich nejvíce záleží, jaká bude kvalita pořízených snímků, zda je pacient při diagnostice ve správné pozici nebo ochrana pacienta před ionizujícím zářením. Zajímavý a žádaný obor je možné studovat také na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice.

Fototerapeutická komora a její obsluha.

Nemocnice má novou fototerapeutickou komoru

Fototerapie pomáhá hlavně pacientům s lupénkou, ekzémy i dalšími dermatologickými onemocněními. Nákup komory je pokračováním dlouholeté spolupráce mezi městem Sokolov a nemocnicí.

Boje na Ukrajině. Ilustrační snímek

Na Ukrajině došlo k jaderné katastrofě, straší dezinformátoři. Je to ale lež

Od začátku tohoto týdne se v různých českých i zahraničních dezinformačních skupinách na sociálních sítích šíří video zachycující hřibovitý mrak, provázené legendou, že prý jde o ruský zásah skladu střel s ochuzeným uranem v ukrajinském městě Chmelnyckyj. Podle dezinformátorů došlo na Ukrajině k jaderné katastrofě a obřímu úniku radiace. Odborníci na jadernou bezpečnost to vyvracejí.

Nejmodernější mamograf s umělou inteligencí pořídilo Oddělení mamární diagnostiky Fakultní nemocnice Olomouc. Jedná se o přístroj GE Senographe Pristina 3D.

Olomoucká fakultka má top mamograf s umělou inteligencí

Jeden z nejmodernějších mamografů na světě pořídilo Oddělení mamární diagnostiky Fakultní nemocnice (FNO) Olomouc. Přístroj GE Senographe Pristina 3D disponuje umělou inteligencí a umožňuje zobrazovat pořízené snímky digitálně v 2D i 3D režimu, a to šetrně, při zachování stejné dávky záření.

Užívání mobilních telefonů a notebooků bude mít vliv na budoucí vzhled lidí.

Bez krku, s pařátem místo prstů. Tak má vypadat člověk za 800 let

Nový model vytvořený odborníky poskytuje děsivý pohled na to, jak by mohli lidé vypadat ke konci tohoto tisíciletí. Modelka Mindy má na něm kvůli nadměrnému používání digitálních technologií shrbená záda, téměř žádný krk, dvojitá víčka a prsty, připomínající pařát. Informoval o tom portál The Science Times.

Vlivem sucha začaly stromy předčasně shazovat listí. Foceno ve Vizovicích dne 22. srpna 2022.

Podzim v srpnu: Vystresované stromy shazují předčasně listí

Svědky znepokojivého jevu jsou v uplynulých dnech obyvatelé Velké Británie. Tamní stromy se „převlékly“ do podzimních barev a začaly ve velkém shazovat listí. Ačkoli je podle kalendáře léto v plném proudu, křupající listí pod nohama budí dojem, že letošní podzim nastal už v srpnu. Na tuto skutečnost upozornilo hned několik zahraničních titulů.

Vědci již zaznamenali mnoho signálů z vesmíru.

Jako tlukot srdce. Astronomy překvapil záhadný signál ze vzdálené galaxie

Astronomové z americké MIT a kanandské McGillovy univerzity zaznamenali zvláštní a trvalý rádiový signál, který přichází z vesmíru vzdáleného miliardy světelných let od planety Země. Byl klasifikován jako rychlý rádiový záblesk (FRB). Ale zatímco takové signály jsou obvykle intenzivně silné emise rádiových vln neznámého původu, které trvají maximálně několik milisekund, tento byl jiný. Trval až tři sekundy, což je asi tisíckrát déle, než je běžné. A připomínal tlukot srdce.

Teleskop v Ondřejově.

Sledování černých děr: Vědcům pomáhají dva nové teleskopy na Praze-východ

Dvě unikátní zařízení, označovaná jako Čerenkovovy teleskopy, v rámci ostrého zapojení do výzkumného programu testují vědci z observatoře v Ondřejově na Praze-východ. Techniku atypických tvarů zvědavci nepřehlédnou: jeden z teleskopů se nachází hned v sousedství návštěvnického parkoviště hvězdárny.

Start rakety SpaceX Falcon 9

Česká stopa. Raketa Falcon 9 vynese na oběžnou dráhu dvě zařízení z ČR

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která má ve čtvrtek odstartovat z amerického Mysu Canaveral, vynese na oběžnou dráhu kolem Země dvě různá zařízení vědců z České republiky. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity vysílá do vesmíru dva detektory gama záření, vědci z Katedry fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze zase detektor částic 2SD, který bude mapovat takzvané kosmické počasí a ionizující záření na oběžné dráze. Instituce o tom informovaly v tiskových zprávách.

Vedoucí radiologický asistent radiodiagnostického oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Tomáš Tejkl s novým pojízdným rentgenem; listopad 2021

Nový pojízdný rentgen usnadní vyšetření nepohyblivých pacientů

Nový mobilní rentgen využívají zdravotníci radiodiagnostického oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí. Přístroj je dalším prostředkem z modernizované zdravotnické techniky – vedle nedávno pořízeného skiagrafu, výpočetní tomografie a magnetické rezonance – kterým se jmenované oddělení může aktuálně pyšnit.

Hady žijící ve vyloučené zóně Fukušimy lze využít ke sledování radioaktivní kontaminace

Hadi pomáhají u Fukušimy vědě. Dá se podle nich zjistit radioaktivita

Vědci zjistili, že podle hadů žijících ve vyklizené oblasti kolem japonské jaderné elektrárny Fukušima lze sledovat radioaktivní znečištění. Deset let po havárii této elektrárny v důsledku vlny cunami představují radionuklidy ve zdejších hadech (zejména ve stromových hadech Elaphe climacophora a Elaphe quadrivirgata) jedinečný nástroj ke zmapování různých stupňů radioaktivity prostředí. Uvádí to nová studie.

Letní období je pro zrak rizikové

Pozor na letní období, pro zrak je rizikové, varuje lékařka Markéta Brožková

Ať už léto trávíte odpočinkem u vody, nebo doháněním restů v zaměstnání, měli byste věnovat zvýšenou pozornost péči o svůj zrak. Letní měsíce jsou totiž spojené s vyšším rizikem poškození, a to nejen kvůli zvýšené intenzitě slunečního UV záření. „Poškodit je může i dlouhodobý pobyt v klimatizované místnosti,“ varuje lékařka Markéta Brožková z oční kliniky Lexum.

Černé díry ve vesmíru jsou velkou neznámou.

Úspěch českých vědců: Odhalili černou díru s unikátní hmotností

Vědci z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě navrhli metodu, kterou lze využít ke zvážení černých děr. Přestože tyto kosmické objekty jsou samy o sobě neviditelné, vědci k zjištění jejich hmotnosti využili specifické záření uvolněné v jejich okolí. Podařilo se jim tak určit hmotnost jedné z dosud nejtěžších pozorovaných černých děr ve vesmíru. ČTK to za Fyzikální ústav řekl Petr Horálek.

Černé díry ve vesmíru jsou velkou neznámou.

Úspěch opavských vědců: Odhalili černou díru s unikátní hmotností

Vědci z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě navrhli metodu, kterou lze využít ke zvážení černých děr. Přestože tyto kosmické objekty jsou samy o sobě neviditelné, vědci k zjištění jejich hmotnosti využili specifické záření uvolněné v jejich okolí. Podařilo se jim tak určit hmotnost jedné z dosud nejtěžších pozorovaných černých děr ve vesmíru. 

Infekce, suchost, úrazy. V létě mají lidé problémy s očima,

Infekce, suchost, úrazy. Lidé teď v létě trpí s očima. Lékař radí, co s tím

Červencové slunce dokáže být hodně ostré a mnozí lidé právě v tomto období trpí problémy s očima. Objevují se infekce, syndrom suchého oka, ale i drobné úrazy. „Při pocitu cizího tělesa v oku nám k jeho výplachu dobře poslouží borová nebo oční voda. Drobnou oděrku rohovky například při škrábnutí je lepší ošetřit oční mastí a zamezit mrkání zalepením oka,“ radí Vladimír Líška, primář očního oddělení Litomyšlské nemocnice.

Umělecká představa události GRB 190114C, tedy exploze gama záblesku z galaxie vzdálené 4,5 miliardy světelných let, nacházející se poblíž souhvězdí Fornax. Událost byla zaznamenána v lednu 2019

Záhada černých děr ve vesmíru: vědci našli důkaz, že z nich lze získat energii

Jedna populární teorie vysvětlující vesmír říká, že z černé díry nemůže nic uniknout. Jakmile něco projde horizontem události, zvaným bod bez návratu, zůstane to navždy tam, spoutáno gravitačním polem, z něhož nemůže uniknout ani světlo. Totéž předpokládá obecná teorie relativity. Tým astrofyziků ale nyní prý našel důkaz, že rotující černá díra generuje obrovské množství energie.

Spreje na opalování jsou mnohem komfortnější než krémy.

Lidé dělají stále stejné chyby, hrozí jim i nádory, varuje dermatoveneroložka

Stále více slunečných dnů láká k opalování. Řada lidí ovšem slunce podceňuje a často se spálí. Kůže sice má řadu mechanismů, díky kterým se dokáže z opakovaného spálení dostat, jednoho dne však mohou být její kapacity vyčerpány, varuje dermatoveneroložka Helena Michalíková z Canadian Medical. Co nejlépe pomůže při spálení? A opravdu stačí pár minut na slunci a do těla se dostane potřebná dávka vitaminu D?

eucerin

Eucerin

Slunce, dobrý sluha, ale zlý pán. Jak se před ním chránit a jaké produkty používat?

Jaderná elektrárna Černobyl.

Byla jsem dítě Černobylu. Ukrajinku začal uzdravovat z traumat až seriál

V době černobylské katastrofy bylo Sofii Moskalenkové z Kyjeva pouhých deset let. Několik měsíců po havárii a drsné evakuaci se u ní rozvinula dermatitida, autoimunitní porucha vyvolaná těžkým stresem. S úzkostnými stavy se potýkala desítky let. Uzdravovat ji začal až předloňský televizní seriál.

Na snímku NASA planeta Země.

Do vesmíru míří satelit s "českou" stopou. Bude zachycovat záblesky gama záření

Na oběžnou dráhu o víkendu zamíří nanosatelit s detektorem, který bude zachycovat záblesky gama záření. Svůj podíl na něm má slovenská i česká věda. Vědeckým koordinátorem mezinárodní mise je slovenský astrofyzik Norbert Werner z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Werner o detektoru informoval v tiskové zprávě.

Je jaderná elektrárna bezpečný soused? Ženy v jádře uspořádaly první webinář

Je jaderná elektrárna bezpečný soused? Ženy v jádře uspořádaly první webinář

Ve čtvrtek 11. února zorganizovaly Ženy v jádře (WIN Czech) svůj první webinář s názvem „Je jaderná elektrárna bezpečný soused?“. Zúčastnilo se ho na čtyřicet zájemců převážně z regionu Jaderné elektrárny Dukovany. Přes hodinu trvající on-line seminář odpověděl například na otázky, zda může práce v jaderné elektrárně ovlivnit těhotenství, jak se měří radiační situace v nejbližších obcích u elektrárny a jaký je rozdíl z pohledu záření na práci radiologického asistenta v nemocnici a pracovníka jaderné elektrárny.

Vizualizace vesmírného satelitu obíhající Zemi.

Lidé kolem Země vytvořili masivní bariéru, začíná měnit vesmírné počasí

V roce 2017 zaznamenaly sondy amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) mohutnou, člověkem vytvořenou bariéru, obklopující Zemi. A zkoušky potvrdily, že tato "stěna" ovlivňuje vesmírné počasí daleko za hranicí pozemské atmosféry. Nejenomže tedy Zemi měníme natolik, až někteří vědci žádají, aby po nás byla pojmenována celá nová geologická epocha - lidská aktivita mění také vesmír.

Speciální robot pomocí UV záření dezinfikuje prostory a pomáhá v boji proti virům.

Sci-fi? Nebo vysavač? Školu dezinfikuje robot

Sám po vyučování vydezinfikuje třídy, aby ráno mohly děti přijít do bezpečného prostředí. To je úkolem UVD robota, kterého má nyní v testovací zápůjčce Mezinárodní škola Meridian v pražských Kobylisích.

22. Valašské Záření se letos uskuteční 11. a 12. září 2020. Návštěvníci musí dodržet mimořádná opatření v souvislosti s koronavirem. Na snímku jednatelka pořádajícího Domu kultury Vsetín Petra Vaňková.

Valašské záření bude za plotem. Nabídne méně popíjení a více kultury

Valašské záření je tradiční kulturní akcí, kde v centru Vsetína zní hudba napříč žánry, pro všechny generace. Kromě koncertů jsou k vidění divadelní představení, výstavy, filmové projekce, Záření nabízí také představení sportovních i uměleckých souborů či programů základních a mateřských škol. Akci doprovází tradiční jarmark lidových výrobců a řemesel a nabídka občerstvení. Záření se uskuteční 11. a 12. září.

Země (vlevo) a Neptun.

V srdci Neptunu a Uranu prší diamanty. Vědci zřejmě zjistili příčinu úkazu

Zní to jako z pohádky o princezně, která plakala perly. Na místě princezny je však třeba představit si dvě z nejzáhadnějších planet naší sluneční soustavy a perly nahradit možná ještě vzácnějším prvkem, diamanty. Hluboko v nitru planet Neptun a Uran by se totiž podle astronomů mohl vyskytovat diamantový déšť. A vědci nyní za pomoci experimentů přišli na způsob, jak by to bylo možné.

Zleva: Zdeněk Liška a Tomáš  Velc z Kladna při prezentaci nového SteriBoxu

V Kladně vynalezli dezinfekční box pro likvidaci koronaviru

/FOTOGALERIE/ Kladno se pyšní dalším převratným zlepšovákem pro boj s koronavirem. Vytvořen byl v kladenské firmě EVEL manželů Tomáše a Evy Velcových. Jedná se o dezinfekční box do obchodů, který může do budoucna značně urychlit navrácení zboží do nabídky na stojany a zvýší bezpečí zákazníků. Do boxu se pohodlně vejdou čtyři ramínka s oblečením.