Kreativ

ŠTÍTEK: záření

Ilustrační foto

Lékaři varují: Slunce může ovlivnit účinek některých léků a krémů

Praha - Slunce může ovlivnit účinek některých léků a léčivých krémů, varují lékaři. Nežádoucí reakce hrozí u léků na poruchy srdečního rytmu, podporu močení, snížení teploty či bolest. Vysoké riziko je u antibiotik. Puchýře vznikají po opalování na kůži natřené gelem na bolesti kloubů, tzv. antirevmaticích. Lékárníci při výdeji na to upozorňují, pokud ale lidé užijí přípravek z domácích zásob, na dřívější poučení už dávno nemyslí.

ratanový zahradní nábytek

Zahradní nábytek

Léto je v plném proudu a možná jste zjistili, že ty znavené plastové židličky už nebudou pro další sezonu to nejlepší pro zahradní posezení či na balkon. Jak z široké nabídky vybrat ten pravý zahradní nábytek, který oživí zahradu či terasu a zároveň vydrží co nejdéle?

Lékař Petr Arenberger.

Dermatolog Petr Arenberger: Nejohroženější skupinou jsou pánové mezi 50 a 60

Praha - Profesor Petr Arenberger, jeden z nejznámějších českých dermatologů, si na náš rozhovor ve svém velmi vytíženém pracovním rozvrhu udělal čas minulou neděli večer, kdy pár hodin krátce po návratu z Německa a před odletem na Mallorku pobyl v Praze. Ačkoli moderní přípravky pro opalování zajišťují určitou ochranu proti UV záření, bezpečné slunění podle něho neexistuje.

Lékař Petr Arenberger.

Dermatolog Petr Arenberger: Nejohroženější skupinou jsou pánové mezi 50 a 60

Praha - Profesor Petr Arenberger, jeden z nejznámějších českých dermatologů, si na náš rozhovor ve svém velmi vytíženém pracovním rozvrhu udělal čas minulou neděli večer, kdy pár hodin krátce po návratu z Německa a před odletem na Mallorku pobyl v Praze. Ačkoli moderní přípravky pro opalování zajišťují určitou ochranu proti UV záření, bezpečné slunění podle něho neexistuje.

Až sonda dorazí k Jupiteru, poletí rychleji, než kdy letěla jakákoli jiná člověkem vyrobená věc více než 64 kilometru za sekundu, tedy přes 231 tisíc kilometrů za hodinu.

Mise za miliardy. Chystá se odvážný manévr

Washington - Sonda Juno amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) odpočítává poslední dny před příletem k Jupiteru, kde ji čeká odvážný manévr, aby se mohla dostat k obří planetě blíž než kterýkoli jiný kosmický aparát v dějinách.

Ilustrační foto

Na ČVUT začíná šestidenní Týden vědy na Jaderce

Praha – V neděli začíná na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze šestidenníTýden vědy na Jaderce. Akce je určena pro středoškoláky, kteří se zajímají o fyziku, matematiku, chemii a informatiku. Nabídne jim zajímavé přednášky, exkurze i praktické ukázky práce na miniprojektech.

Ilustrační foto

Při Evropském dni melanomu vyšetřili 65 lidí

Kolín - Kožní ambulance Oblastní nemocnice Kolín se každoročně účastní Evropského dne melanomu. Tato akce je organizována od roku 2000. Vždy v jeden den jsou kožní ambulance otevřeny pro všechny, kteří si chtějí nechat odborně vyšetřit svá pigmentová znaménka.

Nikola Lipenská a Klára Dostálková.

Deváťačky zkoumaly stratosféru, za odměnu je čeká výlet do Paříže

Letohrad – Obrovská spousta dat. Přesně to zbylo dvěma žákyním deváté třídy letohradské základní školy Nikole Lipenské a Kláře Dostálkové poté, co v Číhošti nedaleko Ledče nad Sázavou nedávno provedly technicky náročný pokus. Nyní mají v ruce výsledky a se svým projektem uspěly i ve finále Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež. Za odměnu se dívky podívají do Paříže.

Vyšetření znamének. Ilustrační foto

Na rakovinu kůže umírají tři lidé denně

Praha – „ Znaménko už tam mám strašně dlouho, nikdy jsem s tím nechtěl otravovat. Teď se mi tam ale udělal vřídek a krvácí…," popisuje nejčastější případy dermatoložka Darina Zelenková z Fakultní Nemocnice Na Bulovce. Tito pacienti přicházejí pozdě, nádor již metastázoval.

Vyšetření odhalující možnou rakovinu prsu.

Názory na mamograf se různí

Na internetu se objevil názor, že by právě mamograf, odhalující rakovinu prsu, mohl svým zářením rakovinu naopak způsobovat. Podle některých odborníků není mamograf v odhalení rakoviny úplně stoprocentní, ale jeho pozitiva stále převažují nad negativy.

Moderní přístroj stál 420 tisíc korun.

Laserový paprsek proniká hluboko do tkáně

Havlíčkův Brod – Vysokovýkonný laser, který pro rehabilitační oddělení pořídilo za 420 tisíc korun vedení havlíčkobrodské nemocnice, nabídne pacientům zcela nové možnosti terapie.

Nový CT přístroj odpovídající současným požadavkům začal sloužit v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj.

Nové CT bude lépe vyšetřovat a pacienty bude i více šetřit

Nový, výkonnější a také šetrnější k pacientům. Takový je shrnut několika slovy nový počítačový tomograf (CT), který v úterý slavnostně uvedla do provozu Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj. Náklady na pořízení a instalaci činily 15,1 milionu korun.

Ombudsmanka Anna Šabatová.

Šabatová žádá diskusi o škodlivosti neionizujícího záření

Brno – Ombudsmanka Anna Šabatová žádá po ministerstvu zdravotnictví, aby zajistilo odbornou i veřejnou diskusi o úskalích spojených s neionizujícím zářením. Šíří jej například vysílače mobilních operátorů i mobilní telefony. V zahraničí zpřísňují hygienické limity pro používání zařízení s neionizujícím zářením, aby chránili zdraví veřejnosti, ČR jde ale zcela opačným směrem, řekla ochránkyně práv.

Dřevoplasty neboli WPC si v poslední době získávají stále více příznivců.

Jak se starat o ekologický dřevoplast

Dřevoplasty neboli WPC si v poslední době získávají stále více příznivců. Pěkně vypadají a na rozdíl od přírodního dřeva jsou nenáročné na údržbu. I tak je ale potřeba terasu nebo obklady z tohoto ekologického materiálu občas umýt. Stačí k tomu ale jen obyčejná voda, na chemické přípravky zapomeňte.

Ilustrační foto.

Šest důvodů, proč si vybrat dřevoplast na stavbu vaší terasy

Praha - Plánujete letos výstavbu nebo rekonstrukci terasy, kde budete odpočívat nebo pořádat setkání s přáteli? Nevíte, jaký materiál vybrat? Nezapomeňte, že terasa by měla nejen dobře vypadat, ale hlavně by měla dlouho vydržet. Oblíbenými materiály jsou kompozitní dřevoplasty neboli WPC, které se mohou chlubit mnoha výhodami.

Nový CT přístroj odpovídající současným požadavkům začal sloužit v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj.

Nové CT bude lépe vyšetřovat a pacienty bude i více šetřit

/FOTOGALERIE/ Nový, výkonnější a také šetrnější k pacientům. Takový je shrnut několika slovy nový počítačový tomograf (CT), který v úterý slavnostně uvedla do provozu Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj. Náklady na pořízení a instalaci činily 15,1 milionu korun.

Agentura dnes oznámila, že kontakt byl přerušen v sobotu a že bylo povoláno 40 odborníků, aby se pokusili zjistit, v čem je problém.

Japonská vesmírná agentura nemá spojení s čerstvě vyslanou družicí

Tokio – Japonská vesmírná agentura JAXA ztratila kontakt s družicí Astro-H, kterou vyslala do vesmíru v únoru k pozorování vzdálených černých děr a galaxií. Agentura dnes oznámila, že kontakt byl přerušen v sobotu a že bylo povoláno 40 odborníků, aby se pokusili zjistit, v čem je problém.

Beseda pro hořické studenty o energetice.

Gymnazisté z Hořic besedovali o energetice

Hořice – Ve středu 16. března se studentky a studenti Hořického gymnázia zúčastnili interaktivní přednášky a besedy s názvem „Energie – budoucnost lidstva". 

Předávání nového zobrazovacího přístroje v prostějovské nemocnici

Prostějovská nemocnice má nový zobrazovací přístroj za 11 milionů

Prostějov – Lékaři z radiodiagnos­tického oddělení prostějovské nemocnice mají od čtvrtka o důvod více k radosti. Vedení nemocnice se totiž rozhodlo zakoupit nový zobrazovací přístroj, který lékařům pomůže mnohem lépe určit správnou diagnózu a provádět odborné úkony. Celkově za něj nemocnice zaplatila více než jedenáct milionů korun.

Dana Drábová.

Dana Drábová zůstane předsedkyní SÚJB, rozhodla vláda

Praha – Dana Drábová zůstane předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Vláda schválila návrh na její jmenovaní, uvedl dnes na twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Vedení státních úřadů vláda znovu vybírá kvůli novému služebnímu zákonu, kandidáty nejdřív doporučí odborná komise. Vedoucí služebního úřadu je jmenován ministry na dobu neurčitou. Drábová byla jedinou uchazečkou. Předsedkyní SÚJB je od listopadu 1999.

DANA DRÁBOVÁ, odbornice v oboru jaderné energetiky.

Kabinet rozhodne, zda Dana Drábová zůstane v čele úřadu

Praha - Ministři na pondělním jednání rozhodnou, zda Dana Drábová zůstane předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Vedení jednotlivých státních úřadů vláda znovu vybírá kvůli novému služebnímu zákonu, kandidáty nejdřív doporučí odborná komise. Drábová je jedinou uchazečkou. Předsedkyní SÚJB je od listopadu 1999.

Novoměstská nemocnice.

Magnetická rezonance bude také v Novém Městě

Nové Město na Moravě - Ve druhé polovině září začne v Nemocnici Nové Město na Moravě fungovat nové pracoviště magnetické rezonance. Pacienti tak už nebudou muset kvůli tomuto vyšetření dojíždět do Jihlavy, Brna či Pardubic.

 Nanotechnologie umožňují vědcům a jihomoravským firmám vylepšit vlastnosti obyčejných materiálů. Novinky z oboru představila ve středu na Nanodni v brněnském Biology parku Asociace nanotechnologického průmyslu České republiky.

OBRAZEM: Využití nanotechnologií? Oblečení se nemačká a eliminuje zápach

Brno - Léčivá kosmetika, povlečení pro alergiky nebo vysokokapacitní baterie. Nanotechnologie umožňují vědcům a jihomoravským firmám vylepšit vlastnosti obyčejných materiálů. Novinky z oboru představila ve středu na Nanodni v brněnském Biology parku Asociace nanotechnologického průmyslu České republiky.

Pavel Vacek, ředitel stáčírny pramenitých vod Toma, u podzemního pramene.

V Teplicích nad Metují chystají novou vodu pro kojence

Teplice nad Metují - V tuzemských obchodech se od března začne objevovat nová značka kojenecké vody. Nejedná se o nového dodavatele, ale o zaběhnutou firmu Toma z Teplic nad Metují, která rozšíří nabídku ve svém sortimentu.

Ilustrační foto.

Výcvik zaměstnanců v Temelíně: Simulace radioaktivního záření

Temelín (Českobudějovicko) - V Jaderné elektrárně Temelín (JETE) začali k výcviku zaměstnanců využívat přístroj, který simuluje radioaktivní záření. Zařízení stálo téměř dva miliony korun a zásah v simulovaném radioaktivním prostředí si už vyzkoušeli místní hasiči.

Ilustrační foto.

Krásná pleť: věc genetiky i správné péče

To, jak kvalitní budete mít pleť, je z velké části dáno geneticky. Důležitou roli však hraje i jak se o pokožku staráte. Platí poměrně jednoduché pravidlo – všeho s mírou. Špatné je se o pleť nestarat vůbec, ale škodí i přemíra péče.

DOSTALO se také na pokusy, například tento s fotovoltaikou.

Gymnazisté měřili radioaktivitu

Karlovy Vary - Radioaktivní záření nesouvisí pouze s jadernými zařízeními nebo léčebnými metodami, jak si mnozí myslí. Přírodní záření se vyskytuje všude kolem nás. O tom se přesvědčili studenti oktávy Prvního českého gymnázia v Karlových Varech při setkání s Ing. Tomášem Hubálkem, vedoucím blokové dozorny Jaderné elektrárny Temelín.

Vzdušný radiační průzkum pomocí spektrometrického detekčního přístroje záření gama IRIS probíhal na palubě vrtulníku Mi-17.

Chemici kontrolovali radiaci z vrtulníku

Liberecký kraj - Od havárie v Černobylu se pravidelně dělají na území ČR kontroly radiace. Měření probíhá ve výšce sto metrů s rychlostí 100 km za hodinu.

Ilustrační foto.

V kardiologii zlepší diagnostiku celotělová magnetická rezonance

Pacienti s kardiostimulátory a defibrilátory mohou od konce loňského roku podstupovat celotělové vyšetření magnetickou rezonancí. Umožňuje to nový typ kardiostimulátorů a defibrilátorů, řekl dnes novinářům přednosta první interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Miloš Táborský. Zlepšuje se tím diagnostika i léčba. Dosud mohli nemocní podstoupit toto vyšetření jen u některých částí těla, uvedl.

Ilustrační foto.

Vědecký tým včetně Čechů pomohl objasnit etapu raného vesmíru

Praha - Mezinárodní výzkumný tým, jehož součástí byli i čeští vědci, pomohl vysvětlit jednu z vývojových etap raného vesmíru. Pomocí Hubbleova vesmírného dalekohledu objevil ionizující ultrafialové záření, které uniká z trpasličích galaxií zvaných "zelené hrášky". Jde o první potvrzení, že toto záření pocházející z hvězd může proniknout přes hustá oblaka plynu a prachu až do prostoru mezi galaxiemi. Podařilo se tak nalézt pravděpodobný energetický zdroj jedné z dosud neznámých etap vývoje raného vesmíru, kdy vznikaly první hvězdy a galaxie. O výzkumu informoval ve středu večer ve svém aktuálním čísle prestižní časopis Nature.

Nikola Lipenská (vlevo) a Klára Dostálková v Číhošti uskutečnily čtyři měsíce připravovaný projekt.

Deváťačky zkoumají stratosféru

Letohrad – Prozkoumat kosmické záření. Přesně tento cíl si ve svém třetím projektu stanovily dvě deváťačky ze Základní školy Komenského v Letohradu. Nikola Lipenská a Klára Dostálková se v doprovodu svého fyzikáře Jiřího Hovorky vydaly do Číhoště nedaleko Ledče nad Sázavou, aby ze středu České republiky vypustily stratosferický balón.

Ilustrační foto

Předpověď srážek bude přesnější, meteorologové mají nové radary

Praha - Meteorologové budou mít přesnější informace o aktuální srážkové činnosti, takže budou moci lépe vypočítávat odhady jejího vývoje. To je důležité například při povodních. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v projektu za 58,1 milionu korun vyměnil oba své radary a zvýšil počet lokálních automatizovaných dobrovolnických stanic, které zapojil do výstražného systému. Informoval o tom dnes mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Ilustrační foto.

Mladší a bez plastik? Můžete vyzkoušet několik tipů

Praha - Chcete se cítit dobře, dobře i vypadat a nejste zrovna příznivce skalpelu? Často stačí sáhnout po fungující metodě, prováděné na renomovaném pracovišti, přizpůsobit jídelníček na míru nebo vyzkoušet potraviny, o jejichž blahodárných účincích na naše tělo věděli už staří Číňané. Proces stárnutí začíná na buněčné úrovni.

Den otevřených dveří v onkologickém centru krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Radiační onkologie KNTB měla den otevřených dveří

Zlín – Není snad nikdo, kdo by se tam chtěl podívat jako pacient, přesto ale pracoviště radiační onkologie zlínské Krajské nemocnice T. Bati. (KNTB), otevřelo své dveře pro veřejnost, studenty i pracovníky krajské nemocnice. Při příležitosti Mezinárodního dne fyziků v medicíně, tak i toto centrum v pořadí již podruhé přivítalo své návštěvníky.

Primář oddělení zobrazovacích metod Petr Bleha.

Radiologie má v neděli svůj mezinárodní den i v Příbrami

Příbram /ROZHOVOR/ – Vše začalo rentgenem a dnes je z toho velký medicínský obor. V neděli 8. listopadu se k němu obrátí pozornost po celém světě – bude totiž Mezinárodní den radiologie. Na to, co si má laik pod tímto názvem představit, jsme se zeptali MUDr. Petra Blehy, primáře Oddělení zobrazovacích metod Oblastní nemocnice Příbram.

NOVÝ LINEÁRNÍ urychlovač v liberecké nemocnici.

Léčba rakoviny bude díky novým přístrojům efektivnější

Efektivnější léčbu na evropské úrovni slibuje od nynějška Krajská nemocnice Liberec (KNL), jejíž vedení představilo veřejnosti nově zrekonstruované onkologické oddělení. Součástí modernizace, která stála 132,5 milionů korun, byl také nákup dvou nových zařízení špičkové úrovně lineárních urychlovačů.