Kreativ

ŠTÍTEK: záření

Kde nám v Plzni utíká teplo

Test Deníku: Kde v Plzni utíká teplo

Plzeň - Jak vypadají plzeňské domy v zimním počasí pohledem termokamery? Kde uniká nejvíce tepla? To se přímo do ulic vydala zjišťovat redakce Plzeňského deníku. Největší rozdíl je vidět u zatepleného a nezatepleného paneláku.

Kde nám v Plzni utíká teplo

Kde nám v Plzni utíká teplo

Plzeň – Jak vypadají plzeňské domy v zimním počasí pohledem termokamery? Kde uniká nejvíce tepla? To se přímo do ulic vydala zjišťovat redakce Plzeňského deníku.

MUDr. Milada Královcová.

Šedý zákal je v podstatě jakékoli zkalení oční čočky

Mnoho stárnoucích lidí se domnívá, že s přibývajícím věkem je zcela normální, že se začnou objevovat různé neduhy, které trápí naše tělo. U padesáti procent lidí nad 50 let a u tří čtvrtin lidí nad 75 let dochází k vývoji katarakty (katarakta – šedý zákal), ale o tom, že tato porucha zraku není nevyhnutelnou součástí procesu stárnutí, nás přesvědčí MUDr. Milada Královcová, lékařka očního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.

MUDr. Milada Královcová.

Šedý zákal je v podstatě jakékoli zkalení oční čočky

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Mnoho stárnoucích lidí se domnívá, že s přibývajícím věkem je zcela normální, že se začnou objevovat různé neduhy, které trápí naše tělo. U padesáti procent lidí nad 50 let a u tří čtvrtin lidí nad 75 let dochází k vývoji katarakty (katarakta – šedý zákal), ale o tom, že tato porucha zraku není nevyhnutelnou součástí procesu stárnutí, nás přesvědčí MUDr. Milada Královcová, lékařka očního oddělení Oblastní nemocnice Příbram.

Ilustrační. Hasiči. Protichemický oblek. Radiace.

Hasiči na Liberecku zasahovali u nádob s označením radioaktivity

Rynoltice - Několik nádob s varovným symbolem radioaktivity zkoumali v pátek hasiči v Rynolticích na Liberecku. Nenaměřili žádné nebezpečné záření. Kontejnery přesto ještě v pátek odvezou na své pracoviště odborníci z ÚJV Řež, kteří mají pověření od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB),  řekla Zuzana Pašková za SÚJB.

Hasiči zasahovali u nádob s označením radioaktivity.

Hasiči na Liberecku zasahovali u nádob s označením radioaktivity

Rynoltice - Několik nádob s varovným symbolem radioaktivity zkoumali dnes hasiči v Rynolticích na Liberecku. Nenaměřili žádné nebezpečné záření. Kontejnery přesto ještě dnes odvezou na své pracoviště odborníci z ÚJV Řež, kteří mají pověření od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). ČTK to za SÚJB řekla Zuzana Pašková.

Ilustrační foto

Znečištění ovzduší způsobuje rakovinu plic, potvrdila agentura

Londýn/Lyon - Znečištění ovzduší jako takové způsobuje rakovinu plic. Na základě konzultace s experty to potvrdila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Nečistý vzduch tak znamená podobné karcinogenní nebezpečí, jako už známá rizika, což je třeba azbest, kouření nebo ultrafialové záření.

Rakytníkový olej - přírodní zdroj OMEGA KYSELIN a karotenoidů

Rakytníkový olej je ze všech obsahových látek v tkáních rakytníku nejcennější. Je tmavě oranžové barvy a získává se z plodů rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) se zachováním všech biologicky aktivních látek důležitých pro lidské zdraví.

Ilustrační foto.

Nová nemocnice má moderní CT přístroj. Za 18 milionů korun

Znojmo - Za víc jak 18 milionů korun pořídila Nová nemocnice ve Znojmě nový CT přístroj. Jde o jedno z nejmodernějších diagnostických zařízení v zemi. „Nové CT výrazně přispěje ke komplexní diagnostice v rámci mnoha odborností," uvedl mluvčí nemocnice Pavel Jajtner.

VÝRAZNÉ ÚSPORY ZA VYTÁPĚNÍ BYTU může přinést zateplení objektu a výměna oken.

Zateplení domů může podle inspektorů přispět ke zvýšení radonu

Praha - Zateplení domů může v interiérech zvýšit koncentraci škodlivin včetně nebezpečného radonu. Upozornili na to dnes odborníci z Asociace inspektorů nemovitostí (AIN). S tímto problémem se při měřeních setkávají prý stále častěji. Podle inspektorů se dokonalým utěsněním domu sice sníží náklady na vytápění, ale zároveň i výměna vzduchu.

Vyšetření kůže. Ilustrační foto

Zkontrolujte si znaménka, zve dnes novojičínská nemocnice

Nový Jičín - Nemocnice v Novém Jičíně dnes organizuje den otevřených dveří zaměřený na prevenci rakoviny kůže. Od 15.30 do 19 hodin si mohou všichni zájemci nechat po létě zkontrolovat mateřská znaménka, změřit krevní tlak a nechat si provést orientační vyšetření krve.

Vyšetření kůže. Ilustrační foto

Zkontrolujte si znaménka, zve dnes novojičínská nemocnice

Nový Jičín - Nemocnice v Novém Jičíně ve středu organizuje den otevřených dveří zaměřený na prevenci rakoviny kůže. Od 15.30 do 19 hodin si mohou všichni zájemci nechat po létě zkontrolovat mateřská znaménka, změřit krevní tlak a nechat si provést orientační vyšetření krve.

Na Valašském záření v sobotu 7. září vystoupil Rock&roll band Marcela Woodmana. Své největší hity zazpíval také Jaroslav Uhlíř.

Valašské Záření přilákalo přes šest tisíc lidí

Vsetín – Festival pro všechny generace. Pod tímto názvem znají Vsetíňané oblíbenou zářijovou akci, kterou se lidé na Valašsku už patnáct let loučí s prázdninami a vítají tak nový školní rok. Pestrý program Valašského záření už tradičně přilákal tisíce návštěvníků.

V pátečním odpoledním programu 15. Valašského záření ve Vsetíně mimo jiné odstartoval cyklistický závod Valašský krpál, začal také hlavní hudební program na pódiu na Svárově i na Dolním náměstí.

Vsetín žije tradičním Zářením, program pokračuje i dnes

Vsetín - Programem zaměřeným především na děti začal včera ve Vsetíně patnáctý ročník multižánrového festivalu Valašské záření. Dvoudenní akce s podtitulem Škola základ života nabízí řadu koncertů, hry a soutěže pro děti i divadlo či promítání filmů.

Valašské záření. Ilustrační foto.

Valašské záření nabídne mix hudby, filmů i divadla pro všechny generace

Vsetín – Patnáctým ročníkem městského multižánrového festivalu Valašské záření ožijí v pátek a sobotu ulice Vsetína. Akce s podtitulem Škola základ života nabídne návštěvníkům na několika scénách a pódiích řadu koncertů, hry a soutěže pro děti i divadelní představení či promítání filmů.

Valašské záření. Ilustrační foto.

Valašské záření nabídne mix hudby, filmů i divadla pro všechny generace

Vsetín – Patnáctým ročníkem městského multižánrového festivalu Valašské záření ožijí v pátek a sobotu ulice Vsetína. Akce s podtitulem Škola základ života nabídne návštěvníkům na několika scénách a pódiích řadu koncertů, hry a soutěže pro děti i divadelní představení či promítání filmů.

Ilustrační foto

Přístroj najde kožní nádor. Hned

Až dva týdny trápí pacienty úzkost, zda nemají kožní nádor. Při podezření na onemocnění musejí čekat na výsledek rozboru tkáně. Po jejím odebrání jim navíc na kůži většinou zůstane jizva. Fakultní nemocnice Brno má ale od půlky minulého měsíce zapůjčený přístroj, který zvládne stejné vyšetření za několik minut. A bez řezání.

Ilustrační fotografie.

Američtí vědci sestrojili nejpřesnější hodiny na světě

Washington - Američtí vědci sestrojili nejpřesnější hodiny na světě. Jednotlivé tiky se od sebe rozcházejí nanejvýš o biliardtinu tisíciny, takže dvoje takové hodiny by po celou dosavadní existenci vesmíru tikaly v dokonalém souladu. Takt přitom udávají extrémně ochlazené atomy kovového prvku ytterbium, informoval v americkém vědeckém časopise Science vynálezce hodin Andrew Ludlow.

Smog, ilustrační foto.

V Libereckém kraji je smogová situace

Liberecký kraj - Ve Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji vyhlásili meteorologové dnes odpoledne smogovou situaci. Příčinou je vyšší množství takzvaného troposférického, tedy přízemního ozonu.

Ilustrační foto.

Pozor na víkendová vedra a také na sinice při koupání

Zlínsko - V pátek se vrátí tropy a o víkendu může být až 35 stupňů Celsia. Teploty nad 30 se udrží i příští týden. S varováním přišel Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na Moravě navíc hrozí požáry. Extrémně horký byl přitom už minulý týden.

Kosmetička Jana Holá.

Hlavně velký pozor na sluníčko

Strakonice – Rozlišujeme šest tzv. fototypů. Jde o kategorie lidí podle toho, jak snášejí sluneční paprsky. Je jich šest, v Evropě máme čtyři druhy. Nejhůř je na tom jednička – ta by měla přes léto vůbec nevycházet, říká kosmetička Jana Holá.

Ilustrační foto

Barevné čarování

Chystáte se malovat? Stejně důležité jako výběr odstínu je i zvolení správných užitných vlastností barvy. Některé jsou v tomto směru malý zázrak.

Ilustrační foto.

Do ČR se v pátek vrátí tropy. O víkendu bude až 35 stupňů Celsia

Praha - V pátek se vrátí tropy a o víkendu může být až 35 stupňů Celsia. Teploty nad 30 se udrží i příští týden. S varováním dnes přišel Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na Moravě navíc hrozí požáry. Extrémně horký byl přitom už minulý týden, kdy rtuť vystoupala až na 38 stupňů.

Ilustrační foto

Víte, jaký jste fototyp? Naučte se správně opalovat

S časem dovolených se naskýtá otázka, jak se správně opalovat. Můžeme se opalovat stejně doma, v České republice, jako na dovolené u moře? Odpovědi přináší rozhovor s Michalem Kárychem, předsedou České asociace zdravého opalování.

Ilustrační foto

Čekají nás čtyřicítky, nad ČR bude ztenčena ozonová vrstva

Praha - Od pátku do pondělí, tedy v období největších veder, bude nad Českem výrazně ztenčena ozonová vrstva. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s upozorněním, že lidé by se měli chránit před sluncem. Během letošního roku je to už několikáté varování před zvýšením množstvím nebezpečného ultrafialového záření.

Laserové ukazovátko – LASER LDE KEY.

Inspekce varuje před laserovým ukazovátkem. Může poškodit zrak

Praha – Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před LED svítilnou s laserovým ukazovátkem, které může uživatelům vážně poškodit zrak. Nebezpečná je ale zejména pro děti. Inspekce proto zakázala prodej tohoto výrobku a rozhodla o jeho okamžitém stažení z trhu. Informovala o tom mluvčí inspekce Jana Jelínková.

Ilustrační foto

Víte, jaký jste fototyp? Naučte se správně opalovat

S časem dovolených se naskýtá otázka, jak se správně opalovat. Můžeme se opalovat stejně doma, v České republice, jako na dovolené u moře? Odpovědi přináší rozhovor s Michalem Kárychem, předsedou České asociace zdravého opalování.

Ilustrační foto.

U jižních moří zvyšte ochranu kůže před spálením, radí odborník

Praha – Intenzita slunečního záření je u jižních moří až třikrát vyšší než v Česku, lidé by tomu měli na letní dovolené přizpůsobit ochranu kůže. Řekl to předseda České asociace zdravého opalování Michal Kárych. Kůže by se podle něj měla na sluneční zátěž připravit už před odjezdem pozvolným opalováním a na dovolenou by se lidé měli vybavit krémy s vyšším ochranným faktorem, než užívají v ČR.

Ilustrační foto.

Vyrážíte k jižním mořím? Zvyšte ochranu kůže před spálením, radí odborník

Intenzita slunečního záření je u jižních moří až třikrát vyšší než v Česku, lidé by tomu měli na letní dovolené přizpůsobit ochranu kůže. Řekl to předseda České asociace zdravého opalování Michal Kárych. Kůže by se podle něj měla na sluneční zátěž připravit už před odjezdem pozvolným opalováním a na dovolenou by se lidé měli vybavit krémy s vyšším ochranným faktorem, než užívají v ČR.

Ilustrační foto

Na slunci mohou některé krémy vyvolat nepříjemnou kožní reakci

Praha - Na slunci mohou některé krémy vyvolat kožní reakci, a to i 14 dní po použití. Největší riziko je u krémů s ketoprofenem, které jsou na recept. Rizikové jsou i nimesulid či diklofenak. Zčervenání a puchýřky na kůži mohou být také po antibiotikách, přípravcích s třezalkou, po citrusech, celeru a fících. Vyšší riziko je u parfémovaných krémů. Lékárníci při výdeji těchto přípravků na riziko upozorňují.

Ilustrační foto.

Dermatolog radí, jak připravit kůži před letní dovolenou

„Přizpůsobit kůži v moderních soláriích je dobrá možnost," říká prof. MUDr. Stanislav Pavel, Ph.D. Rozhovor s tímto dermatologem, renomovaným vědcem v oblasti pigmentace kůže a účinků slunečního záření na lidskou kůži vám přinášíme.

Ilustrační foto

Lékárníci dnes lidem poradí, jak se chránit před spálením

Praha - Dovolená a ochrana před slunečním zářením jsou tématem dnešního Dne lékáren, který pořádá Česká lékárnická komora letos popatnácté. Lékárníci lidem poradí, jak se chránit přes spálením. Může ho provázet zvýšená teplota, bolest a otok. Potíž zpravidla brzy pomine, z dlouhodobého hlediska ale každé spálení zvyšuje riziko kožní rakoviny – melanomu.

Ilustrační foto

Rekordní vedra budou pokračovat, v pátek se ale prudce ochladí

Praha - Na jihu Čech a v Plzeňském kraji může do čtvrtka stoupat rtuť nad 34 stupňů Celsia, ve zbytku republiky nad 31 stupňů. Odpoledne se mohou vyskytovat bouřky a krupobití. Meteorologové kvůli přílivu velmi teplého vzduchu od jihu varují před přehřátím a dehydratací. Až do středy bude navíc výrazně zeslabena ozonová vrstva.

Ilustrační foto.

Cesta na Mars je spojená s rizikem intenzivní radiace

Los Angeles – Nový výzkum ukázal, že lidská posádka letící na Mars by byla vystavena takovým množstvím kosmického záření, které by se vyrovnalo rentgenování celého těla jednou za pět až šest dní, a to po dobu jednoho roku.