Kreativ

ŠTÍTEK: záření

Pasivní kouření je příčinou desetiny dětských leukemií a také výrazně snižuje plicní funkce dítěte. Zhoršuje také příznaky u alergického astmatu, atopického ekzému a alergické rýmy.

Tipy a rady pro alergiky a děti 
s atopickým ekzémem

Východní Čechy - U dětí trpících atopickým ekzémem je třeba být obzvlášť pečlivý při výběru vhodného přípravku na opalování. Doporučovány jsou hypoalergenní přípravky bez obsahu parabenů, parfemů, barviv a konzervantů.

Ilustrační foto

Tipy a rady pro alergiky a děti 
s atopickým ekzémem

Východní Čechy - U dětí trpících atopickým ekzémem je třeba být obzvlášť pečlivý při výběru vhodného přípravku na opalování. Doporučovány jsou hypoalergenní přípravky bez obsahu parabenů, parfemů, barviv a konzervantů.

Katastrofy vnímáme jako negativní událost. Z kosmického pohledu se to tak jednoznačně nejeví.

Díl třetí: Čas velkých planetárních katastrof

Uherský Brod - Pro živou hmotu je smrtelně nebezpečné kosmické gama záření. Co do svítivosti se jedná o nejvýraznější fyzikální jev doposud známý v astronomii, při kterém se uvolní nesmírné množství energie ve formě gama záření.

Ilustrační foto

Jak udržet bazén stále průzračný

Průsvitně čistá voda v bazénu je nejen krásná na pohled, ale také zpříjemňuje celý požitek z koupání. Časy, kdy se pro její vyčištění musel bazén vypustit a znovu celý napustit, jsou už naštěstí pryč.

Modernizace a obnova přístrojového vybavení Komplexního kardiovaskulárního centra Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze byla 23. července ukončena představením nového počítačového tomografu (angio CT) za více než 31,5 milionů korun a zmodernizovaného

Opravit i malé cévy? Díky novým přístrojům ve VFN není problém

Praha - Šetrnější vyšetření pro pacienty, menší zátěž ionizujícím zářením a širší spektrum výkonů umožní dva přístroje, které včera uvedla do provozu Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) ve svém komplexním kardiovaskulárním centru. Ředitelka VFN Dana Jurásková řekla, že výpočetní tomograf a angiolinka stály 75 milionů korun, z evropských peněz je 54 milionů a ze zdrojů nemocnice 21 milionů korun. Dotace ze státního rozpočtu VFN nečerpala.

Elektrárna Fukušima. Ilustrační foto

Japonské úřady selhaly. Lidi posílaly do míst, kudy postupovala radiace

Tokio - Někteří lidé loni utíkali před radiací z poškozené jaderné elektrárny Fukušima stejným směrem jako postupující radioaktivní záření, protože japonské úřady nedokázaly využít americká data o jeho šíření. Prohlásil to dnes japonský ministr průmyslu Jukio Edano. Zprávy o tom, že úřady selhaly při zpracování dat, podle agentury Reuters zřejmě prohloubí nedůvěru Japonců vůči jaderné energetice přetrvávající po loňském zemětřesení a následné jaderné krizi.

Ilustrační fotografie.

Padají teplotní rekordy, Praha Karlov hlásí 32,7 stupně

Praha – Na řadě míst padly teplotní rekordy, rtuť šplhala přes tropickou třicítku. Například dnes po 14:00 hlásila stanice Praha Karlov 32,7 stupně Celsia. Pozdější údaje nejsou k dispozici, protože meteorologům nefunguje počítačový systém, řekl v podvečer zaměstnanec předpovědního pracoviště Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ). Vedra potrvají do čtvrtka, kdy také začne astronomické léto.

Ilustrační foto.

Víkend nabídne tropické třicítky. Letní teploty vydrží i další týden

Praha - O víkendu přijde do Česka letní počasí, slunečno a teploty kolem třicítky vydrží nejméně týden. Astronomické léto, které začíná 21. června, tak začne pravým prázdninovým počasím včetně odpoledních bouřek. Meteorologové ale také varují před velmi vysokým ultrafialovým zářením.

Zapravení děr po šroubcích pomocí dvojsložkového tmelu

Pravidelné nátěry dřevo ochrání

Dřevo nachází své uplatnění v interiérech i exteriérech velmi často. Jakožto přírodní materiál však není odolné vůči vodě či UV záření, a během nepříznivých podmínek bývá napadáno plísní. Pokud chcete, aby si dřevo svou užitnou i estetickou hodnotu zachovalo, musíte se o něj pravidelně starat a ošetřovat ho kvalitními nátěry.

Vyšetření kůže. Ilustrační foto

Piha, která zabíjí zbytečně. Stačí se jen venku nespálit

Praha /ROZHOVOR/– Venku svítí sluníčko, přece nebudeme „smrdět" doma, řeknete si v těchto dnech při pohledu z okna. A protože je teprve květen, ani vás nenapadne se namazat. Jenže tohle rozhodnutí vás může přijít draho. Podle šéfa Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech profesora Petra Arenbergera bylo minulý víkend riziko vzniku melanomu vyšší o 80 procent.

Ilustrační foto

Rodiče by dle lékařů neměli děti nechat se opalovat

Brno - Rodiče by podle lékařů měli dbát na to, kolik času na slunci stráví jejich děti. V útlém věku přispívá sluneční záření ke vzniku pigmentových znamének, a ty zase v dospělosti mohou být rizikem pro vznik nádorů kůže.

Dnes a zítra si v dolní části pražského Václaváku můžete nechat zkontrolovat pigmentová znaménka.

Na pražském Václaváku lékaři zdarma kontrolují pihy

Praha - Ve stanu proti melanomu, který je dnes a zítra v dolním konci Václavského náměstí na Můstku, si lidé mohou dát od odborných kožních lékařů bezplatně vyšetřit pigmentová znaménka. Vyšetření je spojeno s rozhovorem o rizicích rakoviny kůže a o tom, jak jim předcházet.

Mamograf. Ilustrační snímek

Loni rentgen, letos mamograf? Nemocnice dál modernizuje

Jablonec n.- N. Jablonecká nemocnice chce i v letošním roce pořídit moderní přístroje za miliony korun. Z větších investic usiluje především o nákup digitálního mamografu, který umožní lepší zobrazení prsů a pro pacientky je šetrnější nižší dávkou záření.

Mamograf. Ilustrační snímek

Loni rentgen, letos mamograf? Nemocnice dál modernizuje

Jablonec n.- N. Jablonecká nemocnice chce i v letošním roce pořídit moderní přístroje za miliony korun. Z větších investic usiluje především o nákup digitálního mamografu, který umožní lepší zobrazení prsů a pro pacientky je šetrnější nižší dávkou záření.

Oko. Ilustrační snímek.

Primář oční kliniky: Není vědecky dokázáno, že slunce poškozuje oči

Praha /ROZHOVOR/ - Na světě žije přibližně 150 milionů osob, které mají těžké zrakové postižení, 38 milionů lidí je nevidomých. V Evropě má problém se zrakem zhruba každý šedesátý člověk, v České republice je to 150 až 200 tisíc lidí. Kolik stojí brýle a dioptrická skla? A s jakou pojišťovnou nejvíce ušetříte? To Deník zjistil za vás.

Zpráva, že mamografie může vyvolat rakovinu štítné žlázy, když není žena chráněna speciálním límcem, je spam, říkají lékaři.

Odborníci vyvracejí fámu: Mamografie rakovinu nezpůsobuje

Praha - Odborníci na mamografické vyšetření prsou odmítli zprávy šířené na internetu, že mamografie může vyvolat rakovinu štítné žlázy, když není žena chráněna speciálním límcem. Zprávy kolují jako spam. V ordinacích kvůli tomu vznikla zbytečná panika, řekl přednosta radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice profesor Jan Daneš, který je zakladatelem českého screeningového programu.    

Meteorolog Jan Žurek.

Meteorolog amatér naměřil v Poštorné i rekordy

Břeclav – Nedávno zaznamenal v Poštorné nejsilnější poryv větru za poslední pět let. Kdo? Amatérský meteorolog Jan Žurek z Poštorné. „Před měsícem, konkrétně třináctého února, jsem naměřil rychlost přes jednadvacet metrů za sekundu,“ informuje.

Nemocnice Přerov. Ilustrační foto

Nemocnice opravila oddělení nukleární medicíny

Přerov – Významnou rekonstrukci vzduchotechniky prodělalo v těchto dnech oddělení nukleární medicíny přerovské nemocnice. Celková investice dosáhla 1,5 miliónu korun a zlepšila pracovní prostředí, zejména v oblasti kvality ovzduší.

Digitální mamograf, který mají v jihlavské nemocnici, dokáže diagnostikovat rychleji a s větší přesností.

Nejmodernější mamograf? Mají ho v Jihlavě

Jihlava - Jihlavská nemocnice dnes uvedla do provozu nový plně digitální mamografický přístroj. Proti původnímu analogovému přístroji poskytuje rychlejší a přesnější diagnostiku nádoru prsů. Pro ženy z celé Vysočiny zvyšuje komfort vyšetření - snižuje potřebu jejich opakování, způsobuje menší tlak na prs a minimalizuje rentgenové záření, říká primář oddělení zobrazovacích metod Jiří Neubauer.

Ilustrační foto

Pravidelné saunování má blahodárný vliv na zdraví

Náchodsko - Sauny jsou zařízeními, které mají blahodárné účinky na zdraví člověka. Kromě výborného preventivního účinku posiluje pravidelné saunování obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění.

Černobyl

Lékařka se nevzdává

Opava – Praktická lékařka Eva Dratvová podala v srpnu trestní oznámení na Emila Kunze, který byl v době černobylské havárie předním odborníkem na ochranu před radioaktivním zářením.

Ilustrační foto

V Číně údajně vyvinuli samočisticí bavlněnou látku

Peking - Snahy o vytvoření bavlněné látky, která se bude sama čistit, nesou ovoce v Číně. Jak napsal zpravodajský server BBC News, inženýři tu vytvořili chemický povrch z nanočástic, díky nimž se bavlněná látka dokáže sama vyčistit od skvrn a zápachu, když je vystavena slunci.

Skleněné panely Fenix

Jak vyhřát koupelnu výhodně i stylově

V koupelně trávíme stále více času, často zde třeba relaxujeme při koupeli. Proto je nezbytné, abychom se tu cítili dobře. K tomu potřebujeme nejen pěkné, ale také plně funkční vybavení.

Ilustrační foto

Radioaktivní muž na cestách

Opava - Jak to vypadá, když někdo něco vymyslí, ale nad praktickou stránkou věci se už tolik nezadumá, vypráví příběh mladého Opavana, který se stal v nedávných letech. U leckoho může vyvolat úsměv na tváři, ale Honzovi Mikulenkovi, jak se hlavní hrdina jmenuje, tehdy do smíchu až tolik nebylo.