Kreativ

ŠTÍTEK: záření

V České republice je v současné době více než sto původců radioaktivních odpadů. Ty jsou bezpečně ukládány do úložišť radioaktivních odpadů.

Co se děje s radioaktivními odpady v ČR?

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) řeší uložení radioaktivních odpadů a vyhořelého jaderného paliva. Kvůli nebezpečnému záření musí být izolovány na desítky tisíc let.

Nové měřiče radioaktivity se podvěšují pod dron.

VIDEO: První na světě vymysleli přístroje, které změří z dronu radioaktivitu

Třebíč - „Prosím, seznamme se. Jako první na světě umím létat nízko nad zemí a při tom přesně měřit radioaktivitu, rovnou odesílat získaná data a na mém vývoji pracovali šikovní technici z třebíčského pracoviště společnosti Nuvia.“ I tak by se dal představit dron, který tento čtvrtek mohli vidět novináři v akci. Když v Třebíči vyhledával na přesně stanoveném území malý zářič na bázi Cesia.

Ilustrační foto

Blanenská nemocnice získala nové CT. Pomůže také v boji s mrtvicí

Blansko - Bezpečnější a rychlejší vyšetření podstoupí pacienti blanenské nemocnice. To vše díky nové počítačové tomografii neboli zkráceně CT. „Umožní také větší množství vyšetření,“ uvedla před časem mluvčí nemocnice Kateřina Ostrá. Nový přístroj je v provozu od konce loňského prosince. Slouží k zobrazení vnitřních orgánů a tkání.

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Za pády mostů mohou mosty

Kdo nezná jezevčíka Mílu? Desítky hasičů trávily jeho záchranou u nory, kam zaběhl a nemohl ven, desítky hodin. Jenže Míla, místo aby šel záchranářům vstříc, zalezl do spletitých chodeb ještě hlouběji. A nenávratně. Smutný příběh, ale přišly ještě smutnější.

Tým Oddělení dozimetrie záření Ústavu jaderné fyziky AV ČR

Letadlo vybavené přístroji pro detekci záření absolvovalo let nad Českem

Výzkumný tým Ústavu jaderné fyziky AV ČR uskutečnil na konci listopadu mezinárodní experiment sledující vliv kosmického záření v letecké přepravě. Výsledky jejich měření přispějí k vývoji standardizovaného dozimetru, jenž bude využíván i na palubách komerčních letadel. Zároveň jsou zdrojem cenných poznatků pro další rozvoj bezpečnosti letecké dopravy.  

Nový mamograf je zatím v opavské nemocnici ve zkušebním provozu.

Slezská nemocnice vlastní nový mamograf

Radiologické oddělení Slezské nemocnice oficiálně představilo svůj nový a v současnosti vůbec nejmodernější mamografický přístroj Hologic Dimensions. Umožňuje nadstandardně kvalitní snímky a co je pro vyšetřované ženy podstatné, má nízké záření.

Lukáš Palatinus.

Oceněný fyzik vyvinul metodu, jak zkoumat i velmi malé krystaly

Cenu Akademie věd ČR za vynikající vědecké výsledky převzal dnes fyzik Lukáš Palatinus s týmem z Fyzikálního ústavu. Palatinus s kolegy vyvinul metodu, jak určit krystalovou strukturu i u krystalů s velikostí pouhých několika desítek nanometrů. Článek o této metodě otiskl letos v lednu prestižní časopis Science a byl to první takový text z českého prostředí, na který časopis poutal i na titulní straně. V rozhovoru s ČTK Palatinus řekl, že nová metoda je především nástrojem pro další badatele zkoumající látky, v nichž se vyskytují nanokrystaly. Patří mezi ně i řada léčiv.

Evakuace v Záběhlicích.

Noční evakuace v Záběhlicích. V bytě sběratele se našlo velké množství munice

V noci na pondělí našli policisté velké množství munice vydávající radioaktivní záření v bytě sběratele vojenských předmětů na Praze 10. Z domu bylo ještě večer evakuováno 26 lidí. Na místo dorazil i pyrotechnik a speciální tým, který zkoumal radioaktivní předmět. Lidé se mohli domů vráti až v ponděli večer. 

Hokejisté Vsetína porazili v 1. kole WSM ligy Ústí nad Labem.

FOTO: "V zápase jsme udělali mnoho chyb," vědí trenéři Slovanu

Vsetín – Po dlouhých 11 letech se znovu utkalo hokejové Ústí a hokejový Vsetín. Zatímco hosté si mezitím vyzkoušeli jednu sezónu v extralize, Vsetínští prožili pád až na samotné dno. Včerejší návrat do 1. ligy jim však vyšel znamenitě, Slovan porazili 5:2.

Petr Malina začal počasí pozorovat už jako dítě.

Amatérský meteorolog: Na začátku jsem opisoval stupně z teploměru

ROZHOVOR/ Už šestadvacet let ho zajímá, jestli za okny prší, sněží nebo svítí extrémně slunce. Z pozorování počasí se stal časem koníček a dnes je meteorologická budka Petra Maliny z Košíků evidována jako srážkoměr na elektronickém digitálním povodňovém portále. Amatérský meteorolog Slováckému deníku prozradil jak začínal a prozradil i rekordy, které zaznamenal.

Ilustrační foto

Kubík potřebuje transplantaci kostní dřeně

Na vsetínském Valašském záření bude v pátek 8. září mezi 13. a 17. hodinou možné zapsat se do registru dárců kostní dřeně a pomoci tak pětiletému Kubíkovi Stříteskému z Ratiboře, který nutně potřebuje transplantaci.

Moderní ultrazvuk je vhodný pro vyšetření pacientů všech věkových kategorií.

Nový ultrazvuk umožní dříve odhalit problémy

Ultrazvuk s vyšší kvalitou zobrazení schopný zachytit zdravotní problémy dříve, než bylo dosud možné, využívají nově lékaři radiodiagnostického oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí.

Solární kolektory: které zvolit pro váš dům?

O využití solární energie často přemýšlíme v horkém letním období, kdy nám slunce ukazuje svoji sílu v největší intenzitě. Díky slunečním paprskům si můžeme vyrobit vlastní elektřinu nebo jen ohřát vodu do vany. Věděli jste, že jde o dva zcela odlišné systémy?

Martin Drahanský.

Žlutá, nebo oranžová barva? Záleží na žárovce

Brno - Jaký typ svítidla zvolit, aby světlo bylo oku co nejpříjemnější? Podle výsledků víc než ročního testování padesátky světelných zdrojů je to obyčejná žárovka. Přišel na to Brňan Martin Drahanský spolu s ostatními vědci z Fakulty informačních studií Vysokého učení technického v Brně ve spolupráci s fakultou stavební a rakouskou univerzitou.

Plastová souprava Ebeltoft

Plastový zahradní nábytek: není plast jako plast

Když se řekne plastový nábytek, představíme si levnou soupravu stolku a židlí, která se na našich zahradách zabydlela díky své praktičnosti a příznivé ceně. Plast ale může vypadat i zcela jinak. Dokonce i luxusně.

moderní zastínění oken

Okna zastíněná, a přitom průhledná

Pokud chceme mít v interiéru méně tepla, musíme zastínit okna, aby nedocházelo k přehřívání vlivem slunečních paprsků. Jenže pak není vidět ven. Řešení je několik.

Ilustrační foto

Dávejte si pozor, meteorologové varují před vysokými hodnotami UV indexu

Ozonová vrstva, která brání dopadu ultrafialového záření na Zemi, v následujících dnech zeslábne. Zejména dnes a v neděli kolem poledne proto meteorologové očekávají zvýšené hodnoty UV indexu. Lidé by proto měli v této době omezit pobyt venku a chránit se opalovacími krémy a brýlemi s UV filtrem. Dnes na to upozornil Český hydrometeorologický ústav na svém informačním webu.

Tomáš Gráf obsluhuje astronomické přístroje při slavnostním otevření observatoře.

Univerzita otevřela novou hvězdárnu

White Hole Observatory. Volně přeloženo Observatoř bílých děr. Tak nazvali vědci opavského pracoviště Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity (FPF SU) nově otevřenou hvězdárnu určenou hlavně pro zkoumání intenzity světelného záření hvězd, planet a dalších objektů blízkého i vzdáleného vesmíru.

Ilustrační foto

Ozonu nad Českem v sobotu ubude, chraňte se před sluncem

Ozonová vrstva, která brání dopadu ultrafialového záření na Zemi, v sobotu nad Českem výrazně zeslábne. UV index tím stoupne kolem poledne v nížinách na sedm až 7,5 bodu, což je vysoká hodnota. Běžná polední hodnota v této roční době dosahuje 6,5 bodu, dnes činí 6,3 bodu. Na horách pak sobotní hodnoty UV indexu budou velice vysoko, mezi osmi až 8,5 body. Lidé by se proto měli před slunečními paprsky chránit.