Kreativ

ŠTÍTEK: záření

Primář radiodiagnostického oddělení MUDr. Jiří Klosse.

Nemocnice v Českém Krumlově má nové špičkové cétéčko

Český Krumlov – Menší dávku ozáření dostanou nyní pacienti, které bude nutné vyšetřit na počítačovém tomografu. Včera okresní nemocnice uvedla do ostrého provozu nové „cétéčko" (CT). Ještě ten den tento přístroj vyšetřil první pacienty.

Brněnští vědci na Antarktidě.

Vědci budou v Antarktidě nově zkoumat tučňáky, plasty i sami sebe

Brno /FOTOGALERIE/– Dva dny před koncem roku vyrazí do Antarktidy patnáctičlenná expedice vědců z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, aby zde zkoumali změny klimatu, rychlost ústupu ledovců, škodlivé UVB záření, tučňáky nebo mikroskopické organismy rozsivky.

Sledovat dění uvnitř těla v reálném čase a bez zbytečné zátěže organismu umožní zobrazovací přístroj, který jako jedno z mála pracovišť na světě bude mít 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Na snímku je zobrazení nádorových buněk v živých modelech.

Ojedinělý přístroj umožní sledovat dění v těle pomocí nanočástic

Sledovat dění uvnitř těla v reálném čase a bez zbytečné zátěže organismu umožní zobrazovací přístroj, který jako jedno z mála pracovišť na světě bude mít 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Novinářům to řekl její děkan profesor Aleksi Šedo. Sledování provádějí "špioni", neboli superparamagnetické nanočástice oxidů železa (SPIONs). Tělu nijak neuškodí na rozdíl od běžně užívaných zobrazovacích metod, které jsou spojeny se zátěží radioaktivního či rentgenového záření nebo použití kontrastních látek.

 SZPI nařídila stáhnout potravinový doplněk Manayupa v kapslích.

Inspekce nařídila stáhnout potravinový doplněk Manayupa v kapslích

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu potravinový doplněk Manayupa v kapslích, který podporuje normální činnost jater. Zjistila totiž, že výrobek je ošetřený ionizujícím zářením, ale informace není na obale uvedená, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Masarykův onkologický ústav v Brně - ilustrační foto.

Unikátní přístroj odhalí nádor. Bez pomoci lékaře

Brno – Přístroj sám vyšetří pacienta a lékař si jen prohlédne výsledné snímky. Masarykův onkologický ústav v Brně získal před necelým měsícem unikátní zařízení. Představil jej ve středu. Je jediné svého typu v Česku a stálo asi pět milionů.

Příprava sochy Panny Marie Bolestné v Šebetově k odvozu na restaurování.

Práce na soše v Šebetově vrcholí

Šebetov - Restaurování sochy Panny Marie Bolestné, která nejméně tři století krášlí prostranství u šebetovského zámku, se blíží do finále. Zatímco jí restaurátoři z Lednice dávají krásnější a vlivům počasí odolnější podobu, pustil se truhlář Martin Hirt do tvorby věrné kopie kříže, který sochu dotvářel.

Mercedes-Benz S Coupé.

Skleněné panorama od sklářů z Chudeřic

Chudeřice - Další unikát od sklářů z Chudeřic. Společnost AGC Automotive Europe, představila na letošním autosalonu v Paříži dosud největší panoramatické sklo WONDERLITETM, které se automaticky zesvětlí nebo naopak ztmavne. Prozatím jej najdete v novém modelu Mercedes-Benz S-Class Coupé. Sklo vyvíjela a vyrábí společnost AGC Automotive Czech v Chudeřicích na Teplicku.

Mercedes-AMG GT.

Skleněné panorama od sklářů z Chudeřic

Chudeřice - Další unikát od sklářů z Chudeřic. Společnost AGC Automotive Europe, představila na letošním autosalonu v Paříži dosud největší panoramatické sklo WONDERLITETM, které se automaticky zesvětlí nebo naopak ztmavne. Prozatím jej najdete v novém modelu Mercedes-Benz S-Class Coupé. Sklo vyvíjela a vyrábí společnost AGC Automotive Czech v Chudeřicích na Teplicku.

Ilustrační foto.

Čeští studenti vytvořili satelit, který možná bude vypuštěn do vesmíru

Praha – Na Českém vysokém učení technickém v Praze byl vytvořen malý vesmírný satelit, který má mimořádnou odolnost proti radiaci z vesmírného záření. Takzvaný pikosatelit o rozměrech 10×10×11 cm a hmotnosti jeden kilogram by mohl být v horizontu jednoho roku vypuštěn do kosmu, uvedla univerzita v tiskové zprávě.

Valašské záření. Ilustrační foto.

Valašské záření plné česko-slovenských hitů

Vsetín Největší vsetínská kulturní akce, Valašské záření, se bude konat už tento víkend. Pomyslná tečka za letními prázdninami se ve městě koná pravidelně od roku 1999. Už tradičně nabízí dva dny plné koncertů, tanečních vystoupení či filmových projekcí, jimiž ožívá celé centrum Vsetína.

Michaela Štolfová.

Roční období? Jaro, léto, burčák, zima

Valašské záření je má oblíbená kulturní akce na konci léta. „Zářit" chodím už od prvního ročníku a snad ještě nikdy jsem nebyla zklamaná. Je to pro mě příležitost potkat se s mými vsetínskými známými na jednom místě.

Ilustrační foto

Vědci v Hradci řeší zcela novou metodu měření radioaktivity

Hradec Králové - Vědci z hradecké Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a z hradecké fakultní nemocnice vyvíjejí metodu, která mimořádně rychle určí, jak silně člověka zasáhlo radioaktivní záření. V případě úspěchu by šlo o výrazný posun v oboru výzkumu radioaktivního záření s celosvětovým dopadem.

Pacientům se díky technice za téměř 40 milionů zvýší kvalita péče.

Onkologičtí pacienti mají díky nové technice bezpečnější terapii

Jihlava - Pro onkologické pacienty jihlavské nemocnice je připravená bezpečnější a účinnější terapie. Komplexní onkologické centrum získalo nové příslušenství k lineárnímu urychlovači. Pacientům se tak podle nemocnice díky technice za téměř 40 milionů korun zvýší kvalita péče.

Podle přednosty Kliniky radiační onkologie Pavla Šlampy je brachyradioterapie málo známý, ale velmi důležitý způsob léčby.

Léčba rakoviny? Potrvá deset minut

Objevili jí v prsu nádor. Místo vnějšího ozařování ale pacientka Marie podstoupila takzvanou brachyradioterapii, neboli vnitřní ozařování, díky kterému strávila v nemocnici místo sedmi týdnů jen pět dnů. Masarykův onkologický ústav má nyní dva nové přístroje, které léčbu zhoubných nádorů výrazně urychlují.

Podle přednosty Kliniky radiační onkologie Pavla Šlampy je brachyradioterapie málo známý, ale velmi důležitý způsob léčby.

Léčba rakoviny? Potrvá deset minut

Brno – Objevili jí v prsu nádor. Místo vnějšího ozařování ale pacientka Marie podstoupila takzvanou brachyradioterapii, neboli vnitřní ozařování, díky kterému strávila v nemocnici místo sedmi týdnů jen pět dnů. Masarykův onkologický ústav má nyní dva nové přístroje, které léčbu zhoubných nádorů výrazně urychlují.

Novinka nahradí stávající kobaltový ozařovač (na snímku), který umožňuje pouze paliativní léčbu.

V pražské VFN instalují unikátní ozařovač

Efektivnější ozáření s minimálním zasažením zdravé tkáně. To by měl umět nový přístroj, který se právě začíná instalovat v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Jde o vůbec první zařízení svého druhu v Česku.

Novinka nahradí stávající kobaltový ozařovač (na snímku), který umožňuje pouze paliativní léčbu.

V pražské VFN instalují unikátní ozařovač

Praha – Efektivnější ozáření s minimálním zasažením zdravé tkáně. To by měl umět nový přístroj, který se právě začíná instalovat v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Jde o vůbec první zařízení svého druhu v Česku.

NOVÁ GENERACE MARKÝZ PRO STŘEŠNÍ OKNA

Firma FAKRO s ohledem na nadcházející horké dny nabízí novou generaci markýz pro střešní okna. Široká nabídka vnějších doplňků zaručuje efektivní ochranu před slunečním teplem. Nová generace elektricky ovládaných markýz zabezpečuje spojení nejvyššího komfortu práce a efektivní ochrany před nahříváním.

Ilustrační foto.

Hladké tělo bez chloupků i pórů

Chcete se navždy zbavit nepříjemného ochlupení? Řešením může být trvalá epilace laserem. Je bezbolestná a oproti jiným metodám navíc šetří čas.

Ilustrační foto

V slunečných dnech roste riziko spálení, a tedy rozvoje melanomu

Ve slunečných dnech roste riziko spálení, a tedy rozvoje zhoubného kožního melanomu. I proto radí přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesor Petr Arenberger lidem používat ochranné krémy. Sluneční záření je kvůli ztenčení ozonové vrstvy agresivnější, za 30 let stouply počty onemocnění 3,6krát, z 565 v roce 1980 na 2044 v roce 2011. Ochrana kůže se podle profesora vyplatí nejen na dovolené u moře, ale i při běžném pohybu městem.

Jaderná elektrárna Temelín.

Temelín zve v sobotu na Den otevřených dveří

Temelín – Popáté bude mít veřejnost možnost podívat se „pod pokličku" největší české elektrárny. Na sobotu 26. července připravila Jaderná elektrárna Temelín (JETE) Den otevřených dveří. Na prohlídku areálu je vyčleněno 810 míst. Zájemci se už  mohou hlásit na infocentru JE.

Ilustrační foto

Opalování má zřejmě podobné účinky jako drogy, tvrdí studie

Boston – Pravidelným opalováním si lze na slunění vytvořit závislost. Tvrdí to americká studie, kterou otiskl časopis Cell. Vědci totiž zjistili, že u myší vystavovaných pravidelně UV záření, byly ve větší míře produkovány endorfiny, které tlumí bolest a způsobují dobrou náladu. Pokud se hlodavcům podaly léky blokující účinek hormonu, objevily se u nich abstinenční příznaky.

Ilustrační fotografie.

Nový přístroj umožní lépe vyšetřit srdeční vady

Přístroj s nejmodernějším systémem pro sledování a zpracování srdeční činnosti, které je nutné při vyšetřování vad srdce, pořídilo brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. „Nová angiolinka nahradí přístroj, který jsme měli od roku 2000 a častým používání se opotřeboval," vysvětlil ředitel centra Petr Němec.

Ilustrační fotografie.

Nový přístroj umožní lépe vyšetřit srdeční vady

Brno – Přístroj s nejmodernějším systémem pro sledování a zpracování srdeční činnosti, které je nutné při vyšetřování vad srdce, pořídilo brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. „Nová angiolinka nahradí přístroj, který jsme měli od roku 2000 a častým používání se opotřeboval," vysvětlil ředitel centra Petr Němec.

NOVINKA umožní vyšetření mozku pacienta během rekordně krátké doby přímo na lůžku bez převozu na další oddělení.

Neurocentrum v Liberci získalo jedinečný přístroj

Severní Čechy - Z celé České republiky se mohou chlubit jedinečným přístrojem na severu Čech. Přístroje za téměř 28 milionů korun získalo z evropských peněz Neurocentrum Krajské nemocnice v Liberci.

NOVINKA umožní vyšetření mozku pacienta během rekordně krátké doby přímo na lůžku bez převozu na další oddělení.

Neurocentrum v Liberci získalo jedinečný přístroj

Severní Čechy - Z celé České republiky se mohou chlubit jedinečným přístrojem na severu Čech. Přístroje za téměř 28 milionů korun získalo z evropských peněz Neurocentrum Krajské nemocnice v Liberci.