Kreativ

ŠTÍTEK: záření

Ilustrační snímek

Rady z lékárny Trio

Jičínsko - Proč je pro organismus důležitý selen? Odpovídá Anna Formanová, farmaceutická asistentka.

Noc vědců. Ilustrační foto

Lidé zažijí pocity astronautů. Na brněnské Noci vědců

Brno - Budiž světlo! I s tímto zvoláním se už v pátek večer zřejmě setkají návštěvníci v pořadí už jedenácté brněnské Noci vědců. Letošní ročník je totiž věnovaný právě této formě záření. Program si tentokrát připravily tři brněnské univerzity, Technické muzeum, hvězdárna i Vida science centrum.

Festival Valašské záření ve Vsetíně

FOTO, VIDEO: Vsetín žije Valašským zářením. Podívejte se

Vsetín - Jásot dětí, melodie známých muzikantů, vůně klobásek i cukrové vaty. Přesně do takové atmosféry se v pátek a sobotu ponořil Vsetín. Tradiční multižánrový festival Valašské záření navštívily stovky Vsetíňanů i návštěvníků z širokého okolí.

Ilustrační foto.

Když se touha po opálené pleti stává závislostí

Onoho teplého srpnového večera směřovali opálení zákazníci do jednoho z madridských solárií. Dokonce i ve Španělsku, které v Evropě patří k těm zemím, jež se mohou pyšnit jedním z nejvyšších počtů dní se slunečním svitem, se potřeba vlastnit opálenou pleť může stát posedlostí.

ZÁCHRANÁŘI mají nový sanitní vůz od začátku měsíce srpna, za dva týdny mají najeto zhruba tři tisíce kilometrů.

Sanitou najezdí pět tisíc kilometrů za měsíc

Konstantinovy Lázně – Výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje v Konstantinových Lázních má po čtyřech letech nový vůz. Ten záchranáři používají od začátku srpna a má už najeto 2800 kilometrů. Oproti původnímu vozu přináší několik výhod.

Ilustrační foto.

Šest důvodů, proč si pořídit terasu z dřevoplastu

Praha - Terasa je místem k odpočinku, setkávání s přáteli nebo pořádání rodinných oslav. Proto je důležité vybrat, z jakého materiálu ji postavit. Přírodní materiály mají spoustu „svébytných" vlastností, proto lidé čím dál raději volí terasy z WPC neboli dřevoplastu. WPC neboli wood-plastic composite se mu říká z důvodu, že jde o materiál, který je vyráběný ze dřevěné a ekologické polymerové složky.

Ilustrační foto

Vláda schválila nový atomový zákon

Praha - Vláda na dnešním jednání schválila novou verzi atomového zákona. Materiál, který by měl mimo jiné zpřesnit technické požadavky a procesní pravidla pro spouštění nových jaderných bloků i provozu těch současných, připravil Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Doposud platnou normu z roku 1997 sám úřad označuje za zastaralou. Informovalo o tom tiskové oddělení Úřadu vlády ČR.

PROSLULÁ textilka Triola v Kraslicích je už minulostí. Šičky v továrně momentálně nahradily speciální lisy, které vyrábí přírodní oleje. Na snímku kontroluje výrobu ředitel Ladislav Hačecký.

Případů rakoviny kůže přibývá, chránit může extra panenský konopný olej

Kraslice – Lidí s rakovinou kůže neustále přibývá. Poslední údaje Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR a Národního onkologického registru ČR ukazují, že melanomy a jiné zhoubné novotvary kůže (bazaliomy, spinocelulární karcinomy) byly diagnostikovány tisícům pacientům. Ohroženi jsou častěji muži.

Ilustrační foto

Nadcházející dny přinesou tropické teploty

Teplicko  – Teploty se v prvních červencových dnech vyšplhají nad tropickou třicítku. Meteorologové ale současně varují před nebezpečným UV zářením kvůli výrazně zeslabené ozonové vrstvě. Hodnoty UV indexu se dostanou na velmi vysokou úroveň, uvedl Český hydrometeorologický ústav na svém webu. Nebezpečné ultrafialové záření může vést ke vzniku kožních nádorů.

Ukázka projektu Veroniky Paulerové z SPŠS Opava, vítězky 9. ročníku celostátního kola soutěže.

Škola má na kontě další cenné vítězství

Studentku čtvrtého ročníku Střední průmyslové školy stavební Opava Veroniku Paulerovou postavil její prováděcí projekt bytového domu Sigma na nejvyšší stupeň. Nebyla však sama, třetí příčku obsadil její spolužák Tomáš Juchelka s prováděcím projektem pasivního rodinného domu.

Ilustrační foto

Na prázdniny si musíme letos počkat o sekundu déle

Úpice - Věřte tomu nebo ne, letos se čekání na letní prázdniny školákům o něco prodlouží. „Není ale třeba propadat panice, čekání bude delší pouze o jednu jedinou sekundu," uklidňuje odborný pracovník úpické hvězdárny Richard Kotrba.

Ilustrační foto

Na prázdniny si musíme letos počkat o sekundu déle

Úpice - Věřte tomu nebo ne, letos se čekání na letní prázdniny školákům o něco prodlouží. „Není ale třeba propadat panice, čekání bude delší pouze o jednu jedinou sekundu," uklidňuje odborný pracovník úpické hvězdárny Richard Kotrba.

Krušné hory - ilustrační foto

Evropští vědci měří nad Krušnými horami radioaktivitu

Berlín - Na německé i české straně Krušných hor včera začalo čtyřdenní cvičení, během něhož evropští odborníci měří radioaktivitu ve vzduchu. Na svém webu o tom informoval německý Spolkový úřad pro ochranu proti záření (BfS). Nynější část cvičení pro případ možné jaderné havárie je zaměřena na letecký sběr dat, na konci června se uskuteční druhá část manévrů, kdy budou vědci shromažďovat údaje pomocí vozidel.

Ilustrační foto

Okny proniká fialový vetřelec

Chrudim - Vedoucí stavebního odboru Vladimír Bálek slíbil zjednání nápravy. Lidé si mají své domovy v noci vyfotografovat

Novou archeologickou naučnou stezku představil v pondělí u Pasohlávek i odborník Balázs Komoróczy. Tématem je Mušov jako brána do Římské říše.

Brána do Římské říše? Nová naučná stezka se povine v Pasohlávkách

Ve svahu pod vinohrady našli hroudu železa. Speciální metodou a díky rentgenovému záření archeologové odhalili, že jde o římské náholenice ze druhého století našeho letopočtu. O tomto postupu a různých dalších zajímavostech se lidé dozvědí na nové archeologické naučné stezce v okolí Pasohlávek. Věnuje se historii Římanů na tamním území.

Lékařka Barbora Daňhová ve své ordinaci

Při balneoterapii budete jako v lázních, když bolí záda

Mnozí z nás si pod pojmem rehabilitace představí nejrůznější cvičení nebo třeba léčbu magnetem. Patří sem však široké spektrum léčebných metod. Jednou z nich je i balneoterapie. Na otázky ohledně této léčebné metody odpovídá primářka Centra komplexní rehabilitační péče Oblastní nemocnice Příbram Barbora Daňhová.

Ilustrační foto

Při balneoterapii budete jako v lázních, když bolí záda

Příbram /LÉKAŘ RADÍ, ROZHOVOR/ – Mnozí z nás si pod pojmem rehabilitace představí nejrůznější cvičení nebo třeba léčbu magnetem. Patří sem však široké spektrum léčebných metod. Jednou z nich je i balneoterapie. Na otázky ohledně této léčebné metody odpovídá primářka Centra komplexní rehabilitační péče Oblastní nemocnice Příbram Barbora Daňhová.

NOVÝ POČÍTAČOVÝ TOMOGRAF (CT) nahradil předchozí přístroj, který byl v provozu téměř deset let a už přestal vyhovovat současným požadavkům na vyšetření.

Nové CT je přesnější a šetrnější

Náchod /FOTO/ - Pacienti náchodské nemocnice mohou nyní využívat zcela nový počítačový tomograf (CT). Ten nahradil předchozí téměř deset let starý přístroj, který už přestal vyhovovat současným požadavkům na vyšetření. Výhodou nového přístroje je jak přesnější a rychlejší zobrazení vyšetřovaných orgánů, tak i co nejmenší dávka záření pro pacienty během vyšetření.

Přední český dermatolog prof. MUDr. Petr Arenberger.

Petr Arenberger: Nikdy neházím flintu do žita

Ležet na slunci a opalovat se je sice příjemné, ale nemusí se to obejít bez následků. Přední český dermatolog prof. MUDr. Petr Arenberger je ale optimista. Moderní medicína podle něho velmi pokročila a možnosti léčby jsou široké. Vůbec nejlepší ale je dodržovat pravidla ochrany pokožky a nepodceňovat prevenci. U zhoubného nádoru do tloušťky jednoho milimetru je prý pravděpodobnost vyléčení velmi vysoká. Důležité je tedy přijít včas.

Ilustrační foto

Skautům posvítí na cestu nové LED lampy. Jsou úsporné a vydrží

Lanškroun – Město postupně obnovuje a rozšiřuje veřejné osvětlení. Je-li kvalitní, lidé se za tmy cítí bezpečněji, eliminuje také nehody.Letos přišla na řadu ulice Na Větru. To je dobrá zpráva také pro lanškrounské skauty, kteří mají na konci ulice svoji klubovnu. Protože přímo před ní přibude nový světelný bod, posvítí jim v pozdních hodinách a v zimních měsících na cestu domů.

Primář kožního oddělení Jiří Horaždovský radí užívat si letních radovánek s rozumem.

Slunce může mít na svědomí celou řadu kožních nemocí

Také se rádi necháte za slunečných letních dnů zlákat k vodě? Máte pocit, že relaxací na pláži nebo aktivitami v přírodě jedině prospějete vlastnímu zdraví? Dost možná si ale zároveň škodíte a riskujete nepříjemné problémy. O rizicích, která přinášejí letní radovánky, jsme hovořili s primářem kožního oddělení budějovické nemocnice Jiřím Horažďovským.

Primář kožního oddělení Jiří Horaždovský radí užívat si letních radovánek s rozumem.

Slunce může mít na svědomí celou řadu kožních nemocí

České Budějovice - Také se rádi necháte za slunečných letních dnů zlákat k vodě? Máte pocit, že relaxací na pláži nebo aktivitami v přírodě jedině prospějete vlastnímu zdraví? Dost možná si ale zároveň škodíte a riskujete nepříjemné problémy. O rizicích, která přinášejí letní radovánky, jsme hovořili s primářem kožního oddělení budějovické nemocnice Jiřím Horažďovským.

Ilustrační foto.

Barvou roku pro terasy je čokoládově hnědá

Bnenešovsko - Dřevo, kámen, dlažba nebo dřevoplast? Terasa je místem k odpočinku, setkávání s přáteli nebo pořádání rodinných oslav. Proto je důležité vybrat, z jakého materiálu ji postavit. Ve hře jsou taková kritéria, jako je náročnost údržby, životnost, bezpečnost a kromě toho chceme, aby terasa skvěle vypadala.

Shrink Sleeves: osloví výrobce i zákazníka

Odlepujícím se a potrhaným etiketám odzvonilo. Chcete obal, který osloví spotřebitele exkluzivním vzhledem a nápaditým designem? Moderním řešením jsou návlekové etikety – shrink sleeve. Splní vysoké nároky výrobců na cenu a funkčnost obalu, požadavky spotřebitelů na lákavost a estetičnost.

Ilustrační foto

Nejen u moře, ale i ve městě je potřeba myslet na ochranu kůže před sluncem

Praha – Na ochranu kůže před sluncem by lidé měli myslet nejen u moře a na horách, ale i při běžném pohybu městem. I tam se totiž mohou spálit, řekl přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesor Petr Arenberger. Pokožka si spálení „pamatuje", roste riziko melanomu. V ČR za posledních 40 let stoupl počet melanomů sedmkrát, letos diagnózu vyslechne 2525 Češek a Čechů.