Kreativ

ŠTÍTEK: Zatmění Slunce

Hvězdárna Žebrák

Slunce překryl Měsíc, lidé sledovali úkaz z hvězdárny

Žebrák /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Jedinečnou možnost pozorovat páteční částečné zatmění Slunce měli návštěvníci Hvězdárny Žebrák na Berounsku. „Právě teď to je! To jsem ještě neviděl! To je paráda! Pojď se také podívat," volali děti i dospělí od speciálního dalekohledu patnáct minut před jedenáctou hodinou dopolední. V té době nastala fáze největšího zatmění Slunce.

Částečné zatmění Slunce.

Sluneční fyzik: Zatmění Slunce ukázalo řadu zajímavých efektů

Ondřejov – Částečné zatmění Slunce, kdy Měsíc ze tří čtvrtin zakryl sluneční disk, dnes ukázalo řadu efektů. Změnila se světelnost, odstíny jasné oblohy přešly k šedě modré a znatelně se ochladilo. „Jsem spokojen, efekty byly podobné jako při úplném zatmění, byť v menší míře," řekl v rozhovoru pro ČTK a Českou televizi sluneční fyzik Michal Švanda. Úkaz sledoval na hvězdárně v Ondřejově nedaleko Prahy. Astronomové měli jedinečnou příležitost pozorovat vrstvu kolem Slunce.

Úplné zatmění Slunce si dnes užilo prakticky jen několik tisíc lidí, kteří žijí nebo se vydali na norské arktické souostroví Špicberky.

Zatmění Slunce: Na Faerských ostrovech zažili zklamání, na Špicberkách slavili

New York – Úplné zatmění Slunce si dnes užilo prakticky jen několik tisíc lidí, kteří žijí nebo se vydali na norské arktické souostroví Špicberky. Hořké zklamání naproti tomu připravila mračna zvědavcům, kteří hleděli k nebi z Faerských ostrovů, druhého jediného suchého místa na Zemi, z něhož mělo být možné astronomický úkaz sledovat.

Ilustrační foto

V Beskydech se o víkendu ještě lyžuje

I když na pátek podle kalendáře připadl první jarní den, navíc ve znamení zatmění slunce, některé lyžařské areály na Frýdecko-Místecku stále fungují.

Lidé pozorovali zatmění slunce na mnoha místech v kraji včetně centra Karlových Varů.

Brýle, části disket či svářečská kukla. Lidé pozorovali zatmění

Karlovarský kraj – Tak zase za jedenáct let. Tolik času totiž uplyne do dalšího zatmění Slunce, které včera sledovaly tisíce lidí nejen v Karlovarském kraji. Ti ze šťastnějších, byli to především školáci a studenti, mohli využít speciálních přístrojů hvězdářských observatoří v chebském či v sokolovském gymnáziu, nebo se vypravit přímo na karlovarskou hvězdárnu v Hůrkách. Ostatní pozorovali podívanou na obloze pouhým okem s pomocí různých ochranných pomůcek. Přestože odborníci doporučovali jako nejvhodnější speciální brýle, k vidění byla spíše jiná neobvyklá „udělátka".

Pozorování částečného zatmění Slunce z teplické hvězdárny.

Tepličané sledovali zatmění Slunce z místní hvězdárny na Písečném vrchu

Teplice - Desítky Tepličanů, vybavených speciálními brýlemi nebo proužky negativů, sledovaly v pátek dopoledne na Písečném vrchu postupující Měsíc před kotoučem Slunce. Mezi desátou a jedenáctou hodinou bylo na hvězdárně plno, na venkovní pozorovací ploše hlava na hlavě. Mezi hloučky stálo na stativech pět pozorovacích dalekohledů.

Částečné zatmění Slunce

Na dalekohledy se stály fronty

Plzeňsko – Teplota klesá a výrazně se zešeřilo. Vlastně to venku vypadá jako pozdě odpoledne nebo v podvečer, třebaže je krátce po půl jedenácté dopoledne. Vrcholná fáze zatmění Slunce se blíží.

Zatmění slunce sledovali lidé na pozorovatelně v Boskovicích.

Zatmění slunce sledovali i lidé na Blanensku. Třeba z boskovické pozorovatelny

Boskovice /FOTOGALERIE/ – Na boskovické astronomické pozorovatelně je v pátek dopoledne živo. Zvědavce k velkému hvězdářskému dalekohledu totiž přilákal zajímavý přírodní úkaz, který mohou pozorovat jen jednou za několik let. O půl desáté totiž začne částečné zatmění Slunce. A kvůli nebi bez mráčků bude i hezky viditelné.

NĚKTEŘÍ návštěvníci hvězdárny se pokusili pořídit u dalekohledu vlastní snímek.

Úchvatnou podívanou lidem umožnili astronomové

Sedlčany – Částečné zatmění Slunce přilákalo včera na vrchol Cihelného vrchu v Sedlčanech zhruba stovku návštěvníků. Ve hvězdárně jim úchvatnou podívanou zprostředkovali dlouholetí a zkušení astronomové – Vladimír Roškot a František Lomoz, vedoucí hvězdárny.

Pozorování částečného zatmění Slunce na Svaté Hoře v Příbrami.

Pohledy lidí přilákalo 
k obloze zatmění Slunce

Příbram – Je pátek ráno. Ptáci neřádí jako jindy, slunce je o něco jasnější, špatně se kouká. Ti citlivější a vnímavější mají zvláštní mrazení v zádech. A co teprve hvězdáři a lovci zajímavých snímků! Blíží se částečné zatmění slunce, při němž má být vidět Venuše.

Pozorování zatmění slunce na přerovské hvězdárně

Zatmění slunce lákalo, davy lidí jej sledovaly i na hvězdárně. Podívejte se

Přerov – Vybaveni brýlemi s filtrem, sklíčky nebo se svářečskou kuklou. Více než stovka zájemců vyrazila v pátek dopoledne na přerovskou hvězdárnu, aby si v centru dění vychutnala ojedinělou podívanou – částečné zatmění Slunce. Hvězdárna připravila několik dalekohledů, z jednoho se obraz promítal na monitor.

Zlínská hvězdárna byla plná, zatmění slunce přilákalo stovky návštěvníků

Zlínská hvězdárna byla plná, zatmění slunce přilákalo stovky návštěvníků

Zlín – Stovky lidí obléhaly před desátou hodinou dopoledne zlínskou hvězdárnu. Ta praskala doslova ve švech. A důvod? Zatmění slunce, které jsme v pátek mohli pozorovat po dlouhých šestnácti letech, to poslední bylo 11. srpna 1999. Pokud někomu uniklo to dnešní, bude si muset počkat další jedenáct let. Do 26. srpna 2026.

Zatmění slunce 20. 3. 2015

OBRAZEM: Zatmění slunce ve Zlínském kraji na fotografiích čtenářů Deníku

Zlínsko - Mimořádný úkaz v podobě zatmění Slunce, které se v Česku v podobném rozsahu zopakuje až za dalších jedenáct let, zlákal ke sledování i obyvatele Zlínského kraje. Pokud jste zatmění vyfotografovali a poslali do naší redakce, najdete své snímky právě v této fotogalerii, kterou budeme průběžně rozšiřovat.

Pozorování zatmění slunce si v pátek 20. března 2015 na vsetínské hvězdárně nenechaly ujít více než dvě stovky lidí.

OBRAZEM: Zatmění slunce na vsetínské hvězdárně

Vsetín /FOTO, VIDEO/ – Částečné zatmění Slunce přilákalo v pátek 20. března na dvě stě Vsetíňanů do areálu hvězdárny. Pracovníci vsetínské observatoře připravili pro zájemce doprovodný program.

Zatmění sledovali žáci i v Čáslavi

OBRAZEM: Kutnohorsko pozorovalo zatmění Slunce

Kutnohorsko - Celé Kutnohorsko pozorovalo v pátek dopoledne zatmění Slunce. Se sklíčky, speciálními brýlemi i zakrytými dalekohledy pozorovali přírodní ukaz lidé v ulicích, z oken domů i žáci a studenti ve školách

Pozorování zatmění Slunce na hradě Hněvín v Mostě, kde je hvězdárna..

VIDEO: Dvě stovky lidí pozorovaly zatmění Slunce z hradu Hněvín v Mostě

Most - Na dvě stovky lidí přišly v pátek dopoledne pozorovat zatmění Slunce na mostecký hrad Hněvín, kde je hvězdárna. "S návštěvností jsem spokojen," řekl Mosteckému deníku astronom Zdeněk Tarant. Lidé mohli na hvězdárně sledovat průběh zatmění i na monitoru. Venku byly tři dalekohledy jednoho z místních hvězdářů, který také umožnil lidem pozorování.

Ve Znojmě se sešli lidé na Masarykově náměstí, kde spolu s astronomy sledovali částečné zatmění Slunce.

OBRAZEM: Lidé ve Znojmě pozorovali zatmění Slunce

Znojmo – Je pátek dopoledne, přesně 10:46:05. A Masarykovo náměstí ve Znojmě je v tu chvíli v obsazení shluku lidí, ze kterého je cítit jisté napětí. Z vyjasněné oblohy na něj sice dopadá sluneční svit, je však o dost slabší než normálně. Není se co divit. Je k tomu totiž pádný, přímo „vesmírný" důvod. Přesně v tento moment totiž nad Znojmem vrcholí částečné zatmění Slunce, což je pro řadu lidí silným zážitkem.

V Uherském Brodě sledovaly zatmění desítky lidí

FOTO, VIDEO: V Uherském Brodě sledovaly zatmění desítky lidí

Uherský Brod /VELKÁ FOTOGALERIE/ – Mimořádný úkaz v podobě zatmění Slunce, které se v Česku v podobném rozsahu zopakuje až za dalších jedenáct let, nalákal před Dům kultury v Uherském Brodě desítky lidí. Ti se u připravených dalekohledů shromáždili už po deváté hodině. Měsíc mezi Zemi a Slunce vstoupil v 9 hodin 38 minut a v 10 hodin 48 minut zakryl zhruba 70 procent průměru Slunce.

Pozorování zatmění Slunce 20. března 2015

FOTO: Zatmění Slunce pozorovaly i školy

Kolín – Zážitek v podobě pozorování poměrně vzácného jevu – pátečního zatmění Slunce, jež bylo největší mezi lety 2011 a 2026 – si nenechali ujít ani žáci 5. základní školy Kolín.

Ilustrační snímek

Němci s napětím sledovali, jak zatmění zahýbe energetickou sítí

Berlín – Německé energetické firmy a provozovatelé přenosových sítí dnes s napětím sledovali, jak částečné zatmění Slunce ovlivní energetickou soustavu. To, že výpadek ve funkci solárních zdrojů nakonec žádné větší problémy nezpůsobil, jim udělalo radost, napsala agentura DPA. Ačkoli totiž odborníci žádné riziko většího výpadku dodávek elektrické energie nepředpokládali, šlo pro ně kvůli obrovskému boomu solárních zdrojů posledních let o zcela novou situaci.

Ilustrační foto

Blackout kvůli zatmění? Je to nepravděpodobné

Pardubice – Dnešní zatmění Slunce bude nejvýraznější mezi lety 2011 a 2026. Pro mnoho lidí vzrušující podívaná, energetikům ale může tento astronomický úkaz přidělat vrásky na čele.

Zatmění Slunce pozorovali lidé i v areálu ostravského planetária.

Na pozorování zatmění se ve hvězdárně stály fronty

Stovky lidí se v pátek vydaly pozorovat zatmění Slunce do ostravského planetária. K dispozici tam měli více než desítku speciálně upravených dalekohledů a demonstrátory, kteří jim o tomto nevšedním úkazu poskytli řadu informací.

Ilustrační foto.

Zvířata na zatmění slunce zareagují: ptáci ztichnou, vážky nebudou aktivní

Příbram - Jako může mít zatmění Slunce vliv na člověka, může tento přírodní jev ovlivňovat i zvířata. To se nejspíš projeví v pátek, kdy se nad územím České republiky očekává částečné zatmění Slunce, které dosáhne zhruba 73 procent zakrytí, a až do roku 2026 se tak bude jednat o největší zatmění Slunce, které bude nad naším územím možné pozorovat. Jak na tento přírodní jev zvířata reagují?

Petra Šmídová, oční lékařka z Čáslavi.

Sluneční brýle k pozorování zatmění rozhodně nestačí

Region – Zatmění Slunce bude na obloze možné pozorovat již dnes dopoledne. Nádherný a nevšední úkaz, ale může být i nebezpečný. Co hrozí očím, pokud člověk bude zatmění sledovat bez jakékoliv ochrany? Je Slunce nebezpečné i za běžných okolností? A je Slunce dnes více nebezpečné, než tomu bylo dříve? O tom všem i dalších věcech si s Deníkem pohovořila oční lékařka z Čáslavi Petra Šmídová.