Kreativ

ŠTÍTEK: Zatmění Slunce

Částečné zatmění Slunce v Českých Budějovicích v roce 2011.

Sledujte zatmění Slunce s námi

České Budějovice - Vážení předplatitelé Deníku, na pátek 20. března, kdy bude viditelné částečné zatmění Slunce, jsme pro vás připravili program v Hvězdárně 
a planetáriu České Budějovice.

Konference se uskuteční na vítkovské škole, která čerstvě drží titul gympl roku.

Vítkov bude hostit mezinárodní konferenci

Vítkov – Základní škola a gymnázium ve Vítkově se v pátek
20. března stane dějištěm miniprojektu, který nese název Mezinárodní studentská vědecká konference. Ten je určen především studentům vítkovského a také partnerského gymnázia ve Vrbovém na Slovensku.

Konference se uskuteční na vítkovské škole, která čerstvě drží titul gympl roku.

Vítkov bude hostit mezinárodní konferenci

Vítkov – Základní škola a gymnázium ve Vítkově se v pátek
20. března stane dějištěm miniprojektu, který nese název Mezinárodní studentská vědecká konference. Ten je určen především studentům vítkovského a také partnerského gymnázia ve Vrbovém na Slovensku.

Zdena Hrůzová.

Senioři zkouknou nebe se sklíčkem

Prachatice – Zatmění slunce budou sledovat redaktoři Prachatického deníku společně se seniory z Městské organizace Svazu důchodců Prachatice v pátek z odpočívadla na prachatické Skalce.

Kukátko na pozorování zatmění Slunce vyrobené podle Marka Pecky.

Kukátko na sledování zatmění Slunce vyrobíte sami

Jižní Čechy – Za týden, v pátek 20. března, bude pozorovatelný jedinečný úkaz – částečné zatmění Slunce. Abyste si nepoškodili zrak, je třeba zatmění pozorovat přes speciální brýle, které jsou k dostání například v českobudějovickém planetáriu, případně zvolit některou jinou, avšak bezpečnou pomůckou.

Částečné zatmění Slunce v Českých Budějovicích

Speciální příloha k zatmění Slunce v sobotu v Deníku!

Co je částečné zatmění Slunce a jak vzniká? Kdy nastane a na co je třeba si dát pozor při jeho sledování? Na tyto i další otázky odpoví zvláštní příloha Českobudějovického deníku, která vyjde jako součást vašich oblíbených novin v sobotu 14. března.

Ilustrační foto.

Energetická soustava by měla zatmění Slunce zvládnout, shodují se energetici

Praha – Česká energetická soustava by měla zvládnout částečné zatmění Slunce, které bude v ČR pozorovatelné příští pátek. Shodli se na tom zástupci energetického odvětví a odborníci, které dnes oslovila ČTK. Zatmění nejvíce dopadne na fotovoltaické elektrárny. Podle provozovatele české přenosové soustavy, společnosti ČEPS, však nebude největším problémem to, že omezí dodávky elektřinu, ale jejich postupný „návrat" do sítě. Energetici se proto na ojedinělý přírodní úkaz chystají.

Ilustrační foto

Češi mohou 20. března pozorovat částečné zatmění Slunce

Praha – Češi budou moct po několika letech opět pozorovat částečné zatmění Slunce. Nastane 20. března v 09:37 a své maximální fáze by mělo dosáhnout v 10:46. Měsíc při něm zakryje shora přes 74 procent slunečního disku. Zatmění má skončit v 11:57. Pokud bude jasno, měl by být jev pozorovatelný v celém průběhu. Půjde o největší zatmění Slunce nad územím Česka, viditelné mezi lety 2011 až 2026. Informoval o tom dnes Astronomický ústav Akademie věd ČR na svém facebookovém profilu.

Ilustrační foto

Letošek bude astronomicky bohatý, dočkáme se zatmění Slunce i Měsíce

Praha – Letošní rok bude pro Česko bohatý na astronomické úkazy. Po pár letech se Češi dočkají hned dvou zatmění, která budou vidět z území republiky. V březnu nastane částečné zatmění Slunce a v září úplné zatmění Měsíce. Rok 2015 nabídne také vynikající podmínky pro pozorování planet Jupiter a Saturn, řekl dnes mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Brněnské planetárium - ilustrační foto.

Brňany ohromí velké zatmění Slunce. Digitárium připravuje letos šest premiér

Myši nežijí jen na poli a ve starých domech. Jeden myšák sídlí na kosmické základně a provádí po ní své kamarády z lesa. Ježek, zajíc, krtek a sova uvidí i start rakety. Takový příběh nabídne už v únoru dětem brněnské digitárium na Kraví hoře. Nový pořad Se zvířátky o vesmíru je první, který kompletně vyrobili odborníci z Brna. Také je to zatím nejdražší program v historii hvězdárny. „Stál nás přes půl milionu," vyčíslil ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Brněnské planetárium - ilustrační foto.

Brňany ohromí velké zatmění Slunce. Digitárium připravuje letos šest premiér

Brno - Myši nežijí jen na poli a ve starých domech. Jeden myšák sídlí na kosmické základně a provádí po ní své kamarády z lesa. Ježek, zajíc, krtek a sova uvidí i start rakety. Takový příběh nabídne už v únoru dětem brněnské digitárium na Kraví hoře. Nový pořad Se zvířátky o vesmíru je první, který kompletně vyrobili odborníci z Brna. Také je to zatím nejdražší program v historii hvězdárny. „Stál nás přes půl milionu," vyčíslil ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Na nádvoří třebíčského zámku křtili zvon pro baziliku svatého Prokopa.

V roce 1999 zamířilo Bopo do konkurzu

Třebíč /SERIÁL/ - V roce 1999 si Třebíčané, stejně jako celá republika, užili uprostřed léta zatmění slunce. V listopadu pak zamířila společnost Bopo do konkurzu.

Prázdninová družina.

Děti si z prázdninové družiny odnesly spoustu báječných zážitků

Žamberk – Spoustu báječných zážitků a nových kamarádů získaly děti v již tradiční prázdninové družině v Centru pro rodinu Občanského sdružení Cema Žamberk. Spolu s prázdninovou družinou probíhala i družina výtvarná, kde malí šikulové tvořili a vyráběli překrásné výrobky.

Ilustrační foto

V odlehlých koutech světa lidé budou svědky zatmění Slunce

Sydney - Prstencové zatmění Slunce budou moci v úterý pozorovat obyvatelé nejodlehlejších koutů Země. Překrytí slunečního disku Měsícem bude pozorovatelné jen z malé části Antarktidy. Částečné zatmění pak bude možné sledovat z celé Austrálie, zejména z ostrova Tasmánie. Většina obyvatel světa tak bude o tuto nebeskou podívanou ochuzena.

Profesor brněnské fakulty strojního inženýrství Miroslav Drückmiller vyfotil kometu Ison v těsné blízkosti slunce předtím, než se rozpadla.

Brněnský profesor vyfotil kometu Ison. Jako jediný na světě

Brno - Pracuje jako učitel, ale když ho někdo nazve vědcem, cestovatelem či fotografem, nesplete se. Profesor brněnské fakulty strojního inženýrství Miroslav Drückmiller má od nudného života rozhodně daleko. Na jeho poslední vědecké výpravě na Havaj se jeho týmu jako jedinému na světě podařilo vyfotit kometu Ison v těsné blízkosti slunce předtím, než se rozpadla.

Ilustrační foto

Zatmění pozorovali z Afriky

Úpice - Výsledky expedice úpické hvězdárny do Ugandy ze začátku listopadu poslouží k celosvětovému výzkumu Slunce.

Zatmění v Austrálii trvalo v závislosti na místě pozorování tři až šest minut a zakrylo až 95 procent Slunce.

V Austrálii a Tichomoří bylo vidět částečné zatmění Slunce

Sydney - Obyvatelé Austrálie mohli dnes pozorovat částečné zatmění Slunce, kdy se Měsíc přesunul mezi ně a Zemi, a ponechal na obloze jen zářící sluneční obruč kolem temného středu. Informovala o tom agentura AP. Zatmění trvalo v závislosti na místě pozorování tři až šest minut a zakrylo až 95 procent Slunce.

Lidé na pobřeží Austrálie sledují zatmění slunce

Sever Austrálie sledoval úplné zatmění Slunce

Canberra – Obyvatelé severní Austrálie a také desítky tisíc turistů dnes pozdě večer SEČ (ve středu ráno místního času) sledovali zhruba dvouminutové úplné zatmění Slunce. Do státu Queensland se na festival oslavující tento astronomický jev sjelo na 10.000 lidí. Díky živému přenosu po internetu událost sledovaly po celém světě další desetitisíce lidí.

Zatmění Slunce a jeho pozorování na hradecké hvězdárně (4. ledna 2010).

Zatmění Slunce na Velikonočním ostrově

Hradec Králové – Přednáška Zatmění Slunce na Velikonočním ostrově se koná ve středu 26. ledna od 18 hodin v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Přednáší Martin Navrátil.

Ludvík Friedberger.

Hvězdy se staly Ludvíku Friedbergrovi koníčkem

Husinec – Většinu lidí sice noční obloha plná hvězd dokáže fascinovat, nicméně ne natolik, že by se hlouběji zabývali tím, co vlastně tolik poutá jejich pozornost. To husinecký starosta Ludvík Friedberger hvězdám a vesmíru propadl mnohem více. Dokonce natolik, že si na zahradním domku nad městem postavil ještě svou vlastní hvězdárnu, z níž pozoroval například i nedávné částečné zatmění Slunce.

Rostislav Rajchl

Z pražského planetária až do uherskobrodské hvězdárny

Uherský Brod – Už téměř dvě desítky let „vládne“ coby vedoucí hvězdárně Domu kultury v Uherském Brodě, kam to má ze svého sídlištního bytu slabou čtvrthodinku pěšky. Řeč je o 57letém Rostislavu Rajchlovi, jenž se narodil v Praze, jako syn astronoma a uherskobrodského rodáka, což v podstatě předurčilo jeho budoucí životní cestu.

Dětem ze Základní školy v Jablonci nad Nisou Rýnovicích zprostředkovali členové Klubu astronomů Liberecka Aleš Majer a Martin Gembec pohled přes svoji techniku na částečné zatmění Slunce.

Přes prořídlé mraky děti viděly zatmění Slunce

Jablonec n. N. /FOTOGALERIE/ - Pozorování částečného zatmění Slunce. Dětem ze Základní školy v Jablonci nad Nisou – Rýnovicích v úterý členové Klubu astronomů Liberecka Aleš Majer a Martin Gembec přes svoji techniku zprostředkovali pohled na částečné zatmění Slunce.

MARNÉ ČEKÁNÍ NA ZATMĚNI. V kopuli na Písečném vrchu čekal na zvědavce pracovník tamní hvězdárny Radim Neuvirt (na horním snímku). Bohužel slunce zakryly mraky. A tak si děti mohly ochranné brýle jen vyzkoušet „naprázdno“.

OBRAZEM: V Teplicích zatmění nevyšlo

Teplice – Počasí v teplickém okrese včera dopoledne pozorování částečného zatmění Slunce příliš nepřálo. Přesto byla pro zájemce otevřená mimořádně hvězdárna na Písečném vrchu. Svoji cestu si sem ale našla necelá dvacítka zvědavců z řad veřejnosti.

Zatmění Slunce

Zatmění

Ať si říká kdo chce, co chce, staří astrologové měli pravdu, když říkali, že zatmění slunce (i měsíce) vždycky signalizuje nějaký důležitý životní moment nebo i delší časové období.

Včera bylo k vidění částečné zatmění slunce.

Zatmění slunce bylo krásně viditelné

Výrov /FOTOGALERIE/– Naposledy v tomto roce jsme mohli včera na území České republiky sledovat zatmění Slunce, i když jen částečné. Zbylá tři, která mají letos nastat, už od nás neuvidíme.

Pozorování zatmění Slunce na Špilberku.

Světlý okamžik temna

Komentář - Částečné zatmění Slunce není až tak vzácné jako úplné zmizení slunečního kotouče. Přesto je to vzrušující podívaná, když se už nějakou tu hodinu zářící hvězda postupně promění v pouhý úzký srpek na obloze a z jasného dopoledne udělá podvečerní šero. A navíc se ani tento jev neopakuje každý rok (tedy na stejném území).

Díky nadšení svého ředitele Tomáše Prince (druhý zleva) si studenti největší střední školy v Liberci užili včerejší výjimečné zatmění slunce.

Zatmění splnilo přání ředitele

Liberec – Tohle byl úspěch, ve který se na počátku mohlo pouze doufat. Zejména, když počasí bylo poslední týdny tak nevyzpytatelné. Pozorovat tak výjimečný úkaz jako je zatmění slunce, lze těžko při zatažené obloze.